Poribljavanje

Započeo Pop AR, 30 Novembar 2010, 21:54:52

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

marina1983

Jopet ces ti samo je pitanje dana , sreca pa sad zemlja omeksala.


Oliverikus

Iako je moje lično mišljenje da ovo poribljavanje nije bilo neophodno (bar ove godine zbog odličnog mresta svih vrsta), preneću tekst sa FB stranice RSV gde smo namerno sa malim kašnjenjem objavili da smo ipak izvršili poribljavanje.

Plan je bio malo drugačiji ali morali smo da odradimo sve prema nekom planu poribljavanja iz 2016. godine zbog birokratskih zavrzlama... ali sledeće poribljavanje će sigurno biti kvalitetnije i bolje urađeno. Moram istaći da je značajan doprinos dao jedan sponzor kojeg neću pominjati zbog reklamiranja ali se to vidi iz citiranog teksta... pa molim admina da to ne briše...

Još lepih vesti iz RSVa! (ubačeno još slika!)
Kako je prethodni tekst o ribočuvarima izazvao dosta pažnje, ali nas i usmerio ka temama o kojima ćemo još diskutovati, nastavljamo sa istom praksom i pišemo o stvarima koje se dešavaju, a verujemo da veliki broj vas ima mišljenje o istim.
Posle 4 (ČETIRI) godine - PORIBLJAVANJE!
Juče je, posle četiri godine bez poribljavanja, RSV ubacio tonu mlađi na nekoliko lokacija. Veoma smo zahvalni na velikodušnoj donaciji CARPOLOGIJA iz Beograda, bez koje bi ovo poribljavanje bilo daleko manjeg obima.

Četiri godine staro rukovodstvo nije želelo da se bavi poribljavanjem, pošto nisu 'postojala' sredstva, pa su tako i rađeni godišnji programi. Iako su u istom periodu postojala sredstva za česte obilaske restorana, prijatelja u Crnoj Gori i Nišu, za apanaže članovima NO koji tada čak nisu ni bili u zemlji...i slično, da ne skrećemo sa teme.
Sada smo u petom mesecu rada novog rukovodstva, kojem je ostavljena katastrofalna situacija, usled neodgovornih, nepromišljenih i pseudolegalnih odluka starog NO, u šta spada i isplata od skoro milion dinara ''tehnološkom višku'', verovatno jedini takav slučaj u Srbiji. Ipak, za ovih pet meseci, uspeli smo neke porušene odnose da iznova izgradimo, kao i da firmu vratimo na noge, i čim smo bili u mogućnosti, izvršeno je poribljavanje.
Udruženja, ali ni mi, nismo srećni. Šta je tona mlađi posle 4 godine tišine? Nekom zvuči kao ništa, ali je početak. Znamo, puno vas nije zadovoljno situacijom, ali probajte da ne prenosite nezadovoljstvo prošlih godina na ono što nam predstoji. Jer uskoro, jedino što će biti isto između RSVa iz proteklih 18 godina i RSVa danas, je samo ime - RSV.
Sledeće godine, kada konačno otkačimo bivše, koji i dalje pokušavaju da se vrate (što se neće desiti, bez obzira na plasirane neistine), poribljavanje neće i ne sme biti retkost ili vanredna vest. Kao ni opremanje ribočuvara. Potrudićemo se da ove i ovakve vesti postanu toliko česte da vam dosade, jer ako vam takve vesti dosade, onda smo na dobrom putu.


Izvor: https://www.facebook.com/ribolovackisavez/posts/1379716025536023?comment_id=1379853685522257&reply_comment_id=1380107525496873&notif_id=1574974491836588&notif_t=feed_comment

glos

Citat: Oliverikus poslato 10 Jul 2019, 20:28:06
Da neko ne bi nepotrebno došao u probleme, moram da upozorim sledeće:

Član 60 Zakona o održivom razvoju ribljeg fonda

"Новчаном казном од 100.000 до 150.000 динара казниће се за прекршај
физичко лице, ако супротно одредбама овог закона, организује или учествује у
уношењу рибљих врста, порибљавању и транслокацији (чл. 26. и 30)."

Nemojte misliti da mračim ili da sam protiv spasavanja ribe iz kubika, bara i slično. Samo skrećem pažnju da postoji mogućnost da "neko" prijavi aktivnost i dobronamerni ribolovci fasuju prijavu i kaznu u startu veću nego bilo kom krivolovcu.

Da se tako nešto ne bi desilo, najbolje bi bilo da se sve radi preko udruženja i u saradnji sa korisnikom.

Ako to ne može da se ostvari, postoji način da se pomogne ribi da dođe do tekuće - veće vode uklanjanjem prepreka i prokopavanjem kanala. Dovoljno je i 10cm da izađe većina zarobljene ribe. Sva riba nikada ne može da se spasi, ono što je bolesno i ne treba da prođe na drugu stranu. A za to ne može niko da vas optuži i kazni po članu 60. Nekoliko ašova, motika i lopata, malo dobre volje i sve je regularno i ostvarivo (lično iskustvo  :wink: ).

E fala bogu, Vojvodinavode su počele to da rade. Premještaju mlađ iz tih mrtvaja. Obedska bara, Apatinski, Koviljski i ostali ritovi.
Najpametnija stvar. A ne uzgajanje i kupovanje pa bez ikakvog reda i tajminga poribljavanje. A ovamo mlađ prava i zdrava ugine.
Rekao sam već ranije da te uzgojene i puštene - pogubljene brzo grabljivice potamane.
Ove iz prirode ne jer su istog uzrasta u isto vreme kao i sva ostala mlađ koja se nalazi u vodama.

+ su količine znatno veće, ove prirodne.


djmisha77

Konacno su se setili zaboravljenog kanala.
Evo i snimka.


Sent from my M2010J19SY using Tapatalk

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

Sax

Jako lep snimak i sve za pohvalu.Sad sacuvati od mreza i nesavesnih ribolovaca.Dno poplocano ribom,lep prizor za oko.

mi-ne

Poribljavanje je tema za sebe, ali mora da se prizna da kada neko nece da kupi ribolovnu dozvolu tamo gde se poribljava zvuci bas nakaradno. I za one naj tvrdokornije.

milek

Jedno pitanjce za upucene...Da li se u nase vode ubaci ista sem sarana???

Ne racunam jug zemlje i pastrmkice...

dragan2006

Som, smuđ.... Skoro sam video na YT da je RSV poribljavao jezera somom.

Šane sa Tise

Do ove godine nije ni moglo da se kupi ništa sem šarana. Sada su registrovani ribnjaci počeli da uzgajaju i drugu mlađdjmisha77

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

orka

Poribljavanje somom, RSV ..sona

Sve su to akcije za pohvalu,medjutim sad citam o ponovnom dodeljivanju i pregrupisavanju upravljača voda tako da moze ispasti ona narodna dzaba ste krecili.
I da se ne dohvate ne savesni.......