IHTIOLOGIJA, EKOLOGIJA & METEO > Ekologija & zaštita voda

Pomor ribe kod Srbobrana

(1/14) > >>

Zmaj Strasni:
Pomor u Velikom bačkom kanalu
Uginulo 7.000 riba
R. Ivanoska | 04. 06. 2011.

SRBOBRAN - Neprijatan miris koji se poslednje dve nedelje širi sa obala Velikog bačkog kanala podseća meštane Srbobrana i Turije na još jedan pomor ribe u ovo doba godine čiji krivci po običaju prolaze nekažnjeno.
Stradale i otporne vrste

Riba je na površinu vode u delu kanala koji protiče kroz Srbobran počela da isplivala još u prvoj polovini maja, a pomor je dostigao vrhunac sredinom meseca kada su se obale kanala ispod turinskog mosta „zabelele“. Nadležne inspekcije na lice mesta su stigle tek kada je, kako je utvrđeno, oko 7.000 uginulih riba bilo u fazi raspadanja, a rezultati analize koji bi mogli otkriti odgovorne još nisu završeni.

 

Zbog neprijatnog mirisa uginule ribe, turinski pecaroši poslednjih nekoliko nedelja zaobilaze svoja uobičajena mesta za pecanje. Na to su kažu već navikli jer se pomori ribe, u manjem ili većem obimu, ponavljaju iz godine u godinu. Stradala je mahom bela riba, i to babuške koje su poznate kao izuzetno otporna vrsta. Još pre tri nedelje riba se pojavila na površini, a inspekcija je stigla tek 24. maja kada je počeo da se širi smrad. Ovde je voda inače čista, tu pecamo i kupamo se, ali sada kanal zaobilazimo u širokom luku - ogorčen je jedan Turinac koji je želeo da ostane anoniman.


Nezvanično, većina meštana upire prstom u industrijske zagađivače na potezu Crvenka - Vrbas kao najverovatnije krivce za pomor, a Svetozar Srdanov iz Ekološkog udruženja „Beljanska bara“ u Turiji kaže da nije siguran „da li je uginula riba domaća ili je stigla u Turiju kanalom“. „Priča se i da je moguće da je uginula riba stigla iz Malog Stapara gde se čisti kanal.


Iako je šef zaštitu voda od zagađenja JP Dunav-Tisa-Dunav Stefan Radin otvoreno za medije potvrdio da je pomor „posledica ispuštanja neprečišćenih otpadnih voda industrije i grada Vrbasa, Kule i Crvenke“ i najavio prijave nadležnom sudu protiv Industrije mesa „Karneks“, fabrike ulja „Vital“ i komunalnih preduzeća u Vrbasu, Kuli i Crvenki, u JVP „Vode Vojvodine“ kažu da će prijave biti podnete protiv N.N. lica.

 

Kako se navodi u saopštenju ovog preduzeća, značajno prisustvo amonijaka u uzorku vode navodi na sumnju da je uzrok pomora sveže organsko zagađenje koje je došlo iz pravca Vrbasa i Kule. „Analize uzoraka uginule ribe koju su uzele veterinarska i inspekcija za zaštitu životne sredine još nisu gotove“, stoji u saopštenju službe za odnose sa javnošću „Vode Vojvodine“.


Prečistači jedini spas

Veliki bački kanal na potezu od Vrbasa prema Srbobranu već je godinama, naročito s proleća, poznato „riblje stratište“, a krivci za već tradicionalne ekološke akcidente uglavnom prolaze nekažnjeno. Dok lokalna pecaroška i ekološka udruženja prstom upiru u nadležne inspekcije, a ovi u pravosudne organe, i jedni i drugi konačno rešenje vide u Centralnom prečistaču otpadnih voda za opštine Vrbas i Kula koje bi, kako je planirano, trebalo da počne sa radom do kraja iduće godine. Nakon početka sa radom Centralnog prečistača, usledila bi poslednja faza revitalizacije VBK koji je od „najskupljeg projekta Austrougarske monarhije“ zaslužio zvanje „najzagađenijeg vodotoka u Evropi“.

http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/257971/Uginulo-7000-riba

milos92:
e to ti je tako svake godine uzas i sta reci ?  :grin: :grin:

saliturk:
ciscenje kanala nije stiglo ni do Sombora, cuveni razmuljivac ce tek sledece godine doci u sombor.mnogo se to oteglo ciscenje  :grin: . a kroz Sombor nije proplutala ni jedna mrtva riba. sto znaci da su krivi "stari" krivci zagadjivaci iz vrbasa,kule i crvenke.

Vladimir:
A da lepo ljudi pokupe tu crknutu ribu, kolko god mogu, pa da je izruče ispred ministarstva,inspekcije i ostalih koji dozvoljavaju takav javašluk!  :veryangry:

Raskoljnikov Jr.:
Danas bili u Srbobranu na pecanju i OPET nas dočekala uginula riba na površini i priča meštana da je pre dva dana OPET došlo do pomora ribe!

Ne treba ni pominjati da je krivac neko od vrbaških  industrijalaca, kojima je jeftinije da plaćaju simbolične kazne za zagađenje okoline nego da instaliraju prečišćivače otpadnih voda.

Pominju meštani da je bio veći članak u Blic-u (dnevne novine) o ovom zagađenju. Ako neko ima link neka ga postavi ovde.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju