Otimanje (ograđivanje) priobalja

Započeo bidzoni, 16 April 2014, 20:54:10

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

bidzoni

Postovane kolege, imam vikendicu u zoni Grocanskog dunavca, u trecem redu kuca u odnosu na obalu.
Kad sam kupio plac pre dvadesetak godina obala je bila prirodna, nedirnuta i nenastanjena, plavljena skoro svake godine. Bio sam ubedjen da je ona drzavno vlasnistvo. A ispostavilo se da nije,da je privatno. E tu su se pojavili OBALASI kako sam ih ja nazvao. To su ljujdi koji su poceli da kupuju placeve na obali, da seku sumu u zoni obale, nasipaju obalu sutom, postavljaju splavove i najposle, OGRADJUJU OBALU DO SAME VODE onemogucujuci i prilaz i prolaz pored obale.
Pisao sam dopise Miniatarstvu zastite zivotne sredine, Ministarsvu za gradjevinu i urbanizam, beogradskim vlastima, sa istim pitanjem: DA LI OBALA DUNAVA MOZE BITI PRIVATNO VLASNISTVO I DA LI JE PO ZAKONU TO OGRADJIVANJE OBALE. Odgovori vlasti obicno i ne stignu a ako stigne glasi da su nenadlezni.
Da li jos neko ima ovakav problem i zna li neko kome se treba obratiti u ovoj situaciji?

cica

bidzoni,ako ima u BG. sistem 48 sati probaj kod njih sa tvojim pitanjem.

Drivee

Ne, nekim uredbama svo priobalje dunava pripada vojvodinama vode firmi. Mislim, nisam siguran ali minimum 5 metara do obale je njihovo.

bidzoni

Cica,neznam na sta konkretno mislis pod tim  "sistem 48 sati".To je neka dezurna sluzba ili?Nisam cuo za to iako sam u Beogradu 57 godina.

Drivee

Šta je Sistem 48 sati?
Sistem 48 sati predstavlja portal (vezu) između građana i javnih preduzeća i opštinskih uprava preko koga građani mogu da prijave određene probleme bez potrebe da lično odu do zgrade opštine ili nekog javnog preduzeća.
Kako se koristi Sistem 48 sati?
Prijava problema je veoma jednostavna i brza. Sve što je potrebno da uradite jeste da popunite formular iznad i vaša prijava će biti prosleđena nadležnoj instituciji koja će u roku od 48 sati od trenutka prijema prijave odgovoriti na istu.

Sistem podržava jedan od tri načina na koje možete biti obavešteni o odgovoru na vaš problem i to:

- telefonskim pozivom,
- SMS porukom ili
- email-om.

Sve obrađene prijave su javno dostupne na portalu Sistem-a 48 sati u delu za pregled prijava.

bidzoni

Hvala kolega Drivee.

Spojene poruke: 17 April 2014, 08:44:04

Kolega Drivee,nazalost,sistem 48 sati ne postoji u Beogradu.Koliko sam video na netu,ima ga Novi Sad,Kikinda i jos neke manje opstine ali Beograd ne!U medjuvremenu sam izlistao Zakon o vodama RS koji je objavljen na nasem forumu i mislim da sam pronasao nadlezne za dunavsku obalu u Beogradu.To je firma Beogradvode i uputio sam im mail sa mojim pitanjem pa cemo videti da li ce i sta ce odgovoriti.Pozdrav svim Vukovima a verujucima hriscanski pozdrav Hristos vaskrese.

Zmaj Strasni

Problem kod Sistema 48 je sto se pustaju samo zahtevi koji odgovaraju garnituri koja vlada. Kritika nema šanse da prođe.

Jeremija

Beogradvode su sprečile, za sada, takvu akciju otimača i korumpirane policije, u Ritopeku. Tj. ljludi koji imaju vikendice u poslednjem redu do obale i ne uzurpiraju obalu, osim mostićima i vezovima za čamce, ako je to uopšte uzurpiranje, su napisali žalbu i uz pritisak na istu tu policiju, uspeli da ih zaustave.

Ponavljam - za sada...

smiley033
Nou frks. Nou paniks.

Drivee

Ja imam vikendicu do obale ali zemljiste je patrijajsije karlovacke tako da njima placam zakup po kvadratu. plavno je podrucje ali je vikendica na prinim sipovima. ili sliperima.. i nije naseljeno mesto, oko 7km do prve kuce je. a tu gde je naseljeno, ostro se protivim tome, kada nemogu dete da prosetam pored obale onda...jbga

bidzoni

Smatram da je za resenje ovog problema kljucno doci do odgovora da li vlasnici tih priobalnih placeva imaju ili nemaju zakonsko-pravnu osnovu da ogradjuju obalu.Ako imaju tu se nista ne moze a ako nemaju,kad-tad i u zemlji Srbiji mora doci do vladavine zakoona i prava.

Drivee

Ne, sigurno tj. 100% je 5 metara hidro zavoda ili vojvodina vode ili tako neke firme. 100%. Ali tako isto to zavisi na kom vodostaju. Jedino ako su im oni dali papir..

TopMix

Sve zone pored reka, u nebranjenom podruciju ( a to je povrsina izmedju vode i nasipa) spadaju u "korito za veliku vodu", a prema odredbama zakona o vodama, to se smatra vodnim zemljistem. U sirem smislu reci vode i vodno zemljiste su vodno dobro, kao dobro od opsteg interesa, uglavnom u javnoj svojini, (osim onih, u manjini, koji su u nekom drugom obliku svojine). To su plavne zone, jer korito za veliku vodu poneka moze biti puno do vrha, a ponekad i nije.
Javna vodoprivredna preduzeca (Vode Vojvodine, Srbija vode i Beograd vode) po zakonu upravljaju vodnim objektima, svako na svom podrucju, ali nije dovoljno jasno koje su sve njihove ingerencije kad je u pitanju koriscenje i gazdovanje vodnim zemljistem izvan vodnih objekata, a pored reka. Tu se u nekim zonama, kao nosioci prava koriscenja pojavljuju i javna sumarska preduzeca, pa i druga pravna lica. Zakon o javnoj svojin je donet pre skoro tri godine, ali daleko je od sprovedenog.
Vode i vodno zemljiste koriste se na nacin kojim se ne utice stetno na vode i priobalni ekosistem i ne ogranicavaju prava drugih, i to za strogo namenske stvari, a samo izuzetno i za "ostale namene", kao sto je "postavljanje privremenih objekata", montazno-demontaznih kamp kucica, satora, kamp-prikolica, splavova i sl.
Za izvodjenje bilo kakvih radova u tim zonama, radova koji mogu trajno, povremeno ili privremeno uticati na promene u vodnom rezimu (napr. usporavanje protoka vode, leda i sl.), zakon predvidja izdavanje vodnih uslova. To je dokument nadleznog organa kojim se propisuje gde i sta moze da se radi i gradi, napr. da se za postavljnaje nekog objekta mora ostaviti prostor u zoni nasipa ili same vode, radi prolaza masina i intrvencija itd. itd.
Da skratim pricu, zakonom o vodama i podzakonskim aktima mnogo toga je lepo i jasno propisano, ali u praksi se toga ne pridrzavaju ni gradjani, a bogami ni nadlezni organi (da ne ulazim u pricu ko je i zasta nadlezan).
U svakom slucaju, ogradjivanje obale reka i ometanje prolaza sigurno nije dozvoljeno bilo kojim propisom ili aktom. Zakon u nacelu dozvoljava da se to zemljiste koristi, ali restriktivno i pod odredjenim uslovima.
Ko sto rekoh, to su dobra od opsteg interesa u javnoj svojini i ne moze ih svojatati kako ko stigne i kako se kome prohte.

nidzabgd

ovo je veoma politicko pitanje....nece drzava nikad stati na put tome...vecina gradjana ima pogresnu svest o ocuvanju bilo cega a kamoli obala reka... a sto bi rekla vecina,kad moze prvi covek drzave zasto ne bih mogao i ja...

http://www.kurir-info.rs/bruka-nikolic-i-bacevic-kriju-kuce-od-drzave-clanak-1173473

od termoelektrane na novom beogradu skoro pa do ostruznice ti bukvalno nemas gde da sidjes na vodu od nelegalnih objekata i splavova...ko nema camac u bgdu nije se ni usrecio pecanjem...

najveci problem nastaje pri izgradnji takvih objekata jer kanalizaciju direktno sprovode u reku,zatrpavaju i pregradjuju odvodne kanale a kad naleti velika voda i pokupi sav krs po takozvanim dvoristima,samo lageruje otpad po obalama,plazama,gomilu smeca mozete da vidite i na stubovima mostova,oko usidrenih brodova itd itd itd... veoma zaguljena tema

bidzoni

Tope ovde kod mene(rukavac grocanske ade) ne postoji nasi pa neznam dokle se prostire vodno zemljiste.Mogu ti reci da su te kuce izgradjene na samoj obali,da su placevi uknjizeni a pojedinci su izvrsili i legalizaciju tako izgradjenih kuca.Oni idu tako daleko da u zoni svojih placeva ne dozvoljavaju ni pecanje iz camca bilo vezivanjem za obalu ili sidrenjem na samoj vodi.Drugim recima ponasaju se ne kao vlasnici zemljista vec kao vlasnici Dunava,razumes?
 
Da li neko od Vukova iz Hrvatske a peca na Dunavu ima neka iskustva vezana za ovaj problem?

kviskons

Da znate kako izgleda Kamenjar kod Novog Sada, popularan naziv je "dolina lopova".
Nemoze se prici Dunavu ni pod tackom razno.  :sad: :sad: :sad:

Teme sličnog naslova (3)