Može li se nešto protiv ribokrađe?

Započeo Sahib, 08 Januar 2011, 09:58:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

БУЏА БАБУШКА

Ako bre, sve u bajbokanu

Poslato sa VTR-L09 pomoću Tapatoka

Поздрав за Сркија :)

ZGODNI28


smiley023
Lepo je nesto ovako videti....svaka cast RSv

js.bobrock

Svaka cast RSV !!!

Послато са SM-A405FN помоћу Тапатока


sona

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/268469/VIDEO-Ribokradice-osujecene-u-kradji-mladih-sarana-pustenih-u-Dunav-svega-tri-dana-ranije.html
Svaka cast.Akcija nema sta.Jedino sto su vlasnici mreža pobegli,nadam se da su organima gonjenja poznati jer ne rade oni to od kuce zar ne :takoje:
smiley033

tiki61

Kao svake godine u vreme mresta, tezge sa ribom na zemunskoj pijaci savijaju se od tereta ribe koja je upravo u zabrani. Konkretno, desetine matica smuđa nabrekle od ikre. Ono je tuga gledati. Da li će ikada neka inspekcija da se proglasi nadležnom za sankcionisanje ovog kriminala?
Svi smo mi ravnopravni, ali su neki malo "ravnopravniji"!

sona

Ni kod nas nista nije bolje,pisano je vec nekoliko puta,Najlon pijaca gajbe pune ribe,tako i ispred Futoške pijace,a retko ih neko sankcioniše da se vise ne vrate sa istim krivičnim delom.

Sax

Bitno jebavaju one babe sto duvan prodaju,malo jaja i slicno. :grin:
Nego,zaista,kontrole su ipak malo ozbiljnije postale,oseti se neki pomak pocevsi od Olivera pa nadalje....E sad,s obzirom da iza njih stoje vec neki rezultati,onako otvoreno razmisljam,mozda bi njihova rec nadleznim inspekcijama za pijace imala neku tezinu da se doticne inspekcije paralelno sa suzbijanjem ribokradje na vodi pozabave suzbijanjem prometa iste ribe koja je nelegalnim tokovima dospela u promet.
Komunalci svaki dan cesljaju po pijacama,da svaki dan zaplene ribu i to bez kazni da pisu,vec bi bilo pomaka a kamoli sa kaznama...

sona

Da svakako se vidi aktivnost i rezultati promena koje je uvela nova ekipa za ocuvanje ribljeg fonda i suzbijanje ribokradja.Verovatno ce se poraditi i na tome da se ostvari bliska saradnja izmedju ove dve institucije za suzbijanje nelegalnih radnji. :thumbup:

БУЏА БАБУШКА

Ma o kakvom pomaku vi pričate? Ima još hiljada i hiljada kilometara obale koje treba pokriti. Inače, pre neki dan na tv-u debata o zakonu o istopolnim zajednicama Kažu.....ovo je važno, nije zakon o ribolovu!!! Eto koliko je javnost zainteresovana za zaštitu prirode

Послато са SM-J320FN помоћу Тапатока

Поздрав за Сркија :)

Vožd

Ima dosta nevladinih organizacija koje se bave raznim temama i problemima u društvu. Ovde mora da se krene preko takvih organizacija koja će biti sponzorisane iz evropskih fondova. Moramo imati ljude koji će biti grupisani i dobro plaćeni. Tada verujem da će biti mnogo nas koji bi stali u odbranu prirode i ribozaštite. Od države ne vidim nikakvu pomoć jer oni ne razmišljaju ni o postavljanju prečišćivača tj. filtera koji ne bi zagađivali naše reke, rečice, potoke, jezera... Očigledno je da se grupe građana moraju formirati i krenuti u akciju protiv ekoloških pošasti.

sona

Ne moze sve na brzaka da se dovede u red jer je neodgovornost i bahatost dugo vremena u društvu,i treba velika volja i zelja ljudi da se nesto promeni na vodama.Ustanove koje se bave sankcionisanjem treba da budu azurnije,tako da privedenim licima ne pada na pamet da se ponovo bave istim poslom. smiley033

Oliverikus

Kao što tema kaže svojim naslovom i pitanjem, MOŽE!
Uvek će postojati večito nezadovoljni, skeptični ali često i zluradi komentatori koji će svaku dobru akciju ili delo omalovažavati. Ovih dana je bilo dosta takvih primera na društvenim mrežama, tj FB grupama koje se bave temom ribolova.

Ova akcija ribočuvara JVP Voda Vojvodine je bila odlična. Ona je inače delo nekoliko savesnih ribočuvara tog korisnika a o njima se jako malo zna. Firma im je zatvorena prema javnosti između ostalog što niko od njih nije ni spreman ni zainteresovan da se preganja, ubeđuje ili bilo šta objašnjava baš zbog ovih večito nezadovoljnih i skeptičnih.
Verujte mi da se trud mojih kolega iz RSV i moj trud graniče ponekad sa mazohizmom kada objavimo nešto što smo odradili pa onda krenu pljuvači koji nisu nikada ništa uradili ili neki likovi koji su zarad svojih interesa pokušali nešto, pa nisu uspeli i sada omalovažavaju trud bilo koga.

Slažem se da treba mnogo toga još uraditi. Potrebno je istaći šta ne valja, šta je dobro. Nikako ne treba relativizovati problem ribokrađe. Naročito onim "toga je uvek bilo i biće"! To je čest izgovor onih koji mogu najviše da urade po pitanju suzbijanja ribokrađe ili prometa ribe koja je ulovljena na taj način. Tu bi smo mogli da se opet vratimo na zakone/propise/akta koji se ne poštuju pre svega od strane nadležnih (ribočuvari-korisnici-nadležne inspekcije-sudovi-zakonodavac!) pa tek onda na ribokradice koje koriste takvu situaciju.

Opet moram da naglasim da i pored svega navedenog u prethodnom pasusu sve može da se rešava i kako treba. Dokaz za to jeste u rezultatima na našim terenima (vode RSV). Tu i tamo se desi da ima propusta ali se to rešava sada mnogo brže nego ranije. Jedan od načina jeste sprečavanje prodaje ribe na vanpijačnim tezgama, iz gepeka i dostavama na kućne adrese od strane internet oglašivača koji na to nemaju pravo (dozvolu za promet ribe). Od prošle godine intezivno radimo sa inspekcijom koja je nadležna za kontrolu prometa ribe. Inspekcija je više puta oduzimala ribu a ribočuvari su asistirali (pomagali na više načina!) pri tome. Čim nema tržišta nema ni potrebe za ribokrađom. Ostaje da se i druge inspekcije uključe u rad sa ciljem sprečavanja prometa ribe ulovljene ribokrađom i sprečavanja prometa ribe koja je u lovostaju, trajno zaštićena ili zaštićena minimalnom dozvoljenom merom.

Sax

Upravo tako.Ja licno imam osecaj da se nesto radi i desava i dokle god me taj osecaj drzi,verovacu u to.Ne moze biti idealno na pocetku ali radi se.To je onaj isti osecaj kad dodjes na vodu i osecaj imas da tu ima ribe,pa ako ne taj an ali onda neki drugi ali te drzi osecaj da je dobar teren.Neki to zovu citanje vode...E tako i ja imam osecaj u Ns ali iza prevodnice da ide nabolje a opet sa druge strane potez pre prevodnice kao i potez Boljevci-Progar-Kupinovo znam da je anarhija totalna...ali doci ce i to na red.

orka






Stvarno je neverovatno koliko su uporni. Nema kraja. Oduzimaju im se alati, a oni ih neprekidno prave, kupuju i postavljaju.
Kako je već rečeno i  kako smo govorili dosta puta, ako ne rade kako treba inspekcije, sudovi, tj generalno nadležni organi, onda nema rešenja ribokrađi. Sve karike u lancu moraju da budu spojene, tj da rade svoj posao kako treba. Hajde da ponovim i ovo. Pošto alasi i dalje postoje, neophodno je organizovati stanice za otkup ribe na državnom nivou. Pa tako svaki alas koji proda ribu sa strane, čardama ili restoranima, treba da bude strogo kažnjen i da mu se oduzme dozvola. Isto tako i ti restorani ako nemaju papire, tj dokumentaciju o poreklu ribe, treba da budu kažnjeni. Pa im onda neće pasti na pamet da kupuju ribu od ribokradica. Ovako, u skoro svakom restoranu je na meniju smuđ, som, nepoznatog porekla, tj 90% je iz Dunava, što od regularnih alasa, što od ribokradica . I onda je jasno zašto i dalje lopovi ne odustaju.

sona

Boljitak se vidi angažovanjem i radom Ribocuvatske sluzbe,mi smo tu koliko mozemo učinimo da njima bude lakse da svoj plan realizuju. smiley033

Teme sličnog naslova (10)