Može li se nešto protiv ribokrađe?

Započeo Sahib, 08 Januar 2011, 09:58:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ravucobir

 smiley033 SVAKA CAST!!!Kod "nas" nece ni da "pokrecu"(tuzilastvo) protiv ribokradica ,a kamoli da ucestvuju i vode ovakve akcije !!!!Pravi ljudi i za PRIMER (ovim "nasima")!!! :clap2:

Nermin-Tuzla

Ja razumijem pesimizam mnogih koji su komentarisali na ovoj temi jer je stanje manje više slično na svim prostroima bivše YU izuzev možda Slovenije ali evo ovaj primjer iz Tuzle govori da se ipak može nešto i učiniti.Od iznimne važnosti je svakako bila i podrška tužilaštva i to što su u akciji bile angažovane specijalne jedinice MUP-a što je svim budućim potencijalnim bitangama poslalo jasnu poruku.Bukvalno su im pretresali kuće,pomoćne objekte i oduzeli sav pribor za krivolov počev od čamaca,motora,mreža i svega ostalog.Uhapšeni su još uvijek u pritvoru i čekaju suđenje.Več par dana od te akcije,btw prije nje je bilo još desetine akcija vađenj mreža,na jezeru Modrac ne može se vidjeti niti jedan jedini čamac izuzev čamca ribočuvarske službe.Ono što je svkako važno istaći da su ogroman doprinos akcijama dali i sami ribari koji su dojavljivali svaku pojavu čamaca i bacanja mreža i nakon svake dojave se odmah izlazilo na vodu i vadile su se mreže.Nevjerovatno je koliko je ovo imalo odjek među kolegm ribarim koji su nudili pomoć i finansijsku za nabavku opreme za ribočuvare,krenulo je masivnije vađenje dozvola ,jednom riječju sve ovo imalo je izuzetan efekat.Slijedeže što slijedi su akcije čišćenja smež n obali jezera Modrac kako bi se ovoj nekada ribom prebogatoj vodi vratio stari sjaj.Napomene radi radi se o jednoj od najvećih vještačkih akumulacij na prostoru bivše YU.Bistro.

Oliverikus

 smiley033
Odličan primer kako može da se uradi sve po zakonu, efikasno i brzo. Nadam se da će se i u Srbiji naći neko od tužioca (sa podrškom suda) ko će na sličan način preduzeti neophodne mere protiv ribokradica.
Moram da istaknem da ja imam dobru saradnju sa policijom (Pančevo, Opovo, Borča, Kovačica, Perlez, Botoš, tj PU Palilula, PU Pančevo, PU Zrenjanin), korektan odnos tužilaca i za sada nekoliko presuda suda koje jesu oštrije u odnosu na presude iz prethodnih godina. Ako bi se saradnja podigla na malo viši nivo i nadležni prepoznaju interes u suzbijanju ribokrađe na svim nivoima, bilo bi svima lakše (osim krivolovcima).

Emanuel

Svaka cast komsijama , ocigledno da je postojala volja i namera da se pohvataju ribokradice radi se i kod nas Oliverikus je naj aktivniji sto ne znaci da ostali ne rade.Bitno je upoznati javnost , preneti neku takvu vest medju ribolovcima , krivolovcima .... oni su pali uhvaceni u krivolovu , zaplena ,kazna , odsteta , robija. Jos kad bi sudstvo objavilo takvu vest i rezultat rada drzavnih organa .ovako stice se utisak da svako nesto radi a nikakavih rezultata. Pozzz

jugov

u proteklom periodu organizovano je nekoliko zajedničkih akcija policije, ribočuvara i nadležne inspekcije za ribarstvo. u toku tih akcija iz svi pronađenih mreža je odmah izvađena ulovljena riba i vraćena nazad. bilans zaplene mreža je preko 100 komada sa ukupnom dužinom većom od 4700-4800 metara. osataje mali žal što nismo uhvatili vlasnike pomenutih mreža, čime bi naš rezultat bio još slađi i bolji.







дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

djoni_fan

Bravo za ribocuvare.
Mene zanima koliko vi to ribe izvadite iz mreža?
Vidim to su stotine metara mreza, jel bude puno ribe?
tj. Jel su vode "bogate" ili su ih devastirali?

jugov

vrlo promenjivo stanje. u ovom zadnjem slučaju, prvu noć je vraćeno je na desetine smuđeva i šarana.  drugu noć su mreže bile prazne, po koja deverika i mrena.
дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

djmisha77

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

jugov

 smiley037 :clap2: :thumbup: :tongue: to može samo u rusiji.

Ovako kad bi kod nas uradili pojele bi nas raznorazne NVO kako smo prekoračili silu i kako smo postupali neljudski prema njima.
na kraju bi mi završili u  smiley110
дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

imbica

Strasno!!!


Послато са Tesla_SP9.1 уз помоћ Тапатока


vladimir022

Dve generacije klasicnih degenerika na videu lepo ga je naucio

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk


imbica

Ne mogu da shvatim samo to, da si uhvatio ribu na zabranjen nacin, probo si je i ako se odmah videlo gde je zakacena, odneo kuci, i jos si objavio snimak da se pohvalis! Pa dokle smo stigli kao drustvo.

Послато са Tesla_SP9.1 уз помоћ Тапатока

ravucobir

 smiley033 Pa nije za dzabe trazeno da se zabrani glavinjara,trokrake udice...!Zakacio ga je u "krtogu",jer je jos uvek zut od lezanja na dnu.Od cega se pametan stidi,lud se hvali !!! :help:  :grin:

Goachild

Главињара је идеална за прикривено грабуљање.  :smiley: :grin:
Него, људи ко контролише Бегеј потез од бране до ушћа у Тису? Да ли је та река осуђена на смрт?
Уз обалу и разливима је барем 10 мрежа.  90% чамаца који плове су рибокрадице.

Oliverikus

Pre bih rekao 100% ali da nije možda neki vlasnik čamca otsutan...

Begej do brane treba da kontrolišu ribočuvari iz Ečke. Sad se tu nešto sprema, neka promena zbog lošeg rada. Javna tajna je da tu vodu odavno niko ne čuva. Mreže postavljaju čak i oni koji bi trebali da ih uklanjaju. Tih 10 mreža koje se vide su samo deo kompletnog asortimana lokalnih lopova. Ima tu mnogo više alata.

Glavinjare... Postoje i tzv "prljave glavinjare" koje i služe samo za grabuljanje. Rad im je skoro bez vibracije i imaju malo veće trokrake. Bilo je nekih rasprava na tu temu i neki poznatiji ribolovci su branili postojanje glavinjara time što sve može da se zloupotrebi, ne samo one. I ja imam u priboru jedno 10-tak komada. Nisam do sada ništa upecao niti "zapecao" na njih ali mi uglavnom služe za prvo izbacivanje varalice na veću daljinu. Posle ih vratim u kutiju i nemam baš neku nameru da ih koristim.


Teme sličnog naslova (10)