Može li se nešto protiv ribokrađe?

Započeo Sahib, 08 Januar 2011, 09:58:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

marina1983


tiki61

Treba nas j..ati, po ovima smo mi rekreativci izlovili skoro 3 puta vise ribe od privrednih ribara. Ko ovde koga pravi ludim? Taj tzv. "privredni lobi" je toliko jak da su uspeli da "zasluge" za siromaštvo ribljeg fonda prebace težišno na nas. Zato će nama da uvode nova i nova ograničenja, a njih niko neće da dira dok "šenluče" po mrestilištima. Mi smo čudo od države, kod nas je sve moguće.
Svi smo mi ravnopravni, ali su neki malo "ravnopravniji"!

Oliverikus

Citat: Ad fines poslato 03 Decembar 2017, 00:50:40
predlozio sam bio ako URS moze da se ukljuci u rad grupe za ribarstvo pri Privrednoj Komori Srbije, tj da potrazi saveznike zainteresovane za smanjenje ribokradje medju privrednicima. Oni su odrazavali sastanke bas povodom priblizavanja otvaranja ovog poglavlja.  Misljenja sam bio da bi to bio odlican potez. Ja sam u tom trenutku bio poslovno ukljucen u rad druge grupe i ne znam da li je neko iz URSa svojevremeno uzeo ucesca na sastancima grupe za ribarstvo.

Bilo je reči o svemu tome u URS-u. Sve se to prati i gde god može da se utiče, uđe u grupu i napravi nešto dobro, radi se... Za svaki slučaj preneću ovo UO URS-a.

Ovi podaci o količini ribe koja je izlovljena su toliko nerealni da ih niko ni ne podrazumeva kao prave. Trebalo je neka cifra da se napiše kako bi odgovarala trenutnom trendu uvoznika-izvoznika. Prava cifra se ne bi znala čak ni da rekreativci popunjavaju obrazac o ostvarenim ulovima po izlasku i ribari da stvarno upišu šta su ulovili (lažu i jedni i drugi!), pa da sve to neko sabere... i da se čak i dodaju pravi podaci o proizvodnji u ribnjacima i plasmanu ribe (i oni debelo lažu!) zato što je obim ribokrađe na rekama ali čak i na ribnjacima toliki da ovde imamo nejednačinu sa bar 4 nepoznate koje su toliko promenjive da se ne vredi ni truditi sračunati.

Bilo bi baš zanimljivo tražiti objašnjenje kako se došlo do tih podataka. Ko je potpisnik analize? Anštajn?

 

Zmaj Strasni

Privrednih ribara ima oko 250 koliko se secam na nivou cele Srbije. To je podatak iz 2011. godine. Onaj ko tvrdi da su u proseku ulovili malo vise od 2 tone ribe godisnje taj ili je potplacen da laze ili nema blage veze sa zivotom jer svi znamo da uhvate mnogo vise. Isto tako, cinjenica je da ribolovci koji pecaju na stap uhvate dosta, ali to koliko uhvate nije moguce prebrojati jer ne postoji evidencija o ulovu. Opet, 2011. tvrdi se da ima 15000 hektara pod ribnjacima i prosto je neverovatno da se ta povrsina duplo smanjena. Zna li iko neku firmu koja drzi ribnjake i koja je smanjila povrsinu pod njima? Ja ne znam, ali znam 3 koje su povecale poslednjih godina. Ovi podaci naprosto nisu tacni i pitanje je ko ih takve i sa kojom namerom iznosi.

no names

Mišljenja sam da su ove godine ribnjaci neposredno uticali na povećan krivolov. Cena plemenite ribe nikad nije bila veća i to je jedan od glavnih faktora koji je direktno uticao na ribokradju kako na "divljim" vodama tako i na komercijalnim revirima.
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

Oliverikus












Ovo su validni podaci o broju prodatih dozvola i trendu opadanja iz godine u godinu... Ništa paušalno, zvanični podaci ali nisu baš javni (do sada  :rolleyes: ). Tu se vidi koliko je prodatih dozvola, ribara, ribolovaca koji su kupili dozvole...

Zmaj Strasni

Ja mislim da nisu. Saranolov je ove godine bio slab na divljim vodama, a ribnjaci u ponudi pretezno imaju sarana. Na krivolov mnogo utice cena drugih vrsta mesa (govedina, svinjetina, piletina)

Ad fines

Losa godina, tj visoke temperature su verovatno uticale na slabiji rast sarana, pa je "rod" podbacio. Samim tim su cene vece

no names

Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

dragan2006

Citat: Ad fines poslato 03 Decembar 2017, 11:51:57
Losa godina, tj visoke temperature su verovatno uticale na slabiji rast sarana, pa je "rod" podbacio. Samim tim su cene vece

Vidi se da te nije bilo na Savi ove sezone... šarančića ima sasvim dovoljno i rastu baš lepo.
Da nisu "kormorani" kidisali kao blesavi i da je neko to čuvao bilo bi neverovatno narednih godina...

ribolovacnis

Ja nikada više nego ove godine nisam imao više sarančića.
Na svakom pecanju (mesta od Kostolca pa sve do Ljubičevca) imao sam bar po 15,20 komada). U Dobri,u marini kod Velikog Gradista i u Ljubicevcu skoro da nije moglo da se peca od njega. Po 50 ako i više komada dnevno. Svi naravno vraceni. Pecano na feeder.
Znači da je mest bio stvarno dobar. Kad bi se to sačuvalo i kad bi bar deo toga doživeo da odraste bilo bi ribe.
Ribe su bile veličine od 200-500 grama.

Ad fines

Dragane bre, pricam za ribnjake, tj zasto je jaka cena konzumnog sarana ove godine....  :cool:

dragan2006


laki22

https://ilovezrenjanin.com/vesti-zrenjanin/ribokradice/

" Mi sa tri ribočuvara držimo to područje pod određenom kontrolom. Da imamo četiri ribočuvara, mi bismo dodatno smanjili ribokrađu. A da imao pet ribočuvara, mi bismo je u potpunosti iskorenili"

mukice...

jugov

nemoj da si takav ima istine u ovome. mada, da bi je iskorenili nisam baš siguran. ali ajde da mu se veruje.
дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

Teme sličnog naslova (10)