Može li se nešto protiv ribokrađe?

Započeo Sahib, 08 Januar 2011, 09:58:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

DOXAT

dosta vise birokratije i papirologije...ne mogu vise ljudi..

ni jedan hobi vise nije hobi...samo papiri, dozvole, prepiske...  niko ne resava srz problema - u ovom slucaju mreze, struju i sl.

Oliverikus

Šta ti predlažeš bez papira i birokratije? Šta se može rešiti bez prethodne dve stavke? Na koji način? Kako?

Legalan postupak bez pravilno popunjene prijave ne postoji. Ionako advokati jedva čekaju propust ribočuvara ili nekog drugog u lancu od prijave do suda da bi oborili postupak. Drugi način je da ribočuvar isprebija krivolovca. Momentalno time dobija suspenziju i verovatno otkaz. Takvim postupkom abolira krivolovca jer prekoračuje ovlašćenja (regulisano zakonom!) i šta se tim može učiniti? Verovatno bi firma i ribočuvar morali platiti veliku otštetu krivolovcu, tu se posebno cene fizičke povrede i posebno duševne traume (obično skuplja stavka).

Krivolov, mreže-struja-plin-svidruginepropisnialati mogu da se reše i promenama zakona, tj kaznene politike. Cilj svake kazne je odvraćanje od činjenja prekršaja/krivičnog dela. 5000 - 150000 dinara nije mera koja bi odvratila bilo kog krivolovca da ne pokuša da krade. Kada bi kazna bila mnogo veća, bilo bi neke vajde od tog mrtvog slova na papiru!

dragan2006

Možda i jeste najveći problem taj što ribočuvar radi za neku tamo firmu a ne direktno za državu.To je praksa kod nas da bi i tamo neki vlasnik tamo neke firme ubirao plodove svog nerada i u dilu sa tamo nekim ministrom prisvajao nešto što je naše i to na svaki mogući i nemogući način.Da iza Olija i sličnih stoji država umesto tamo nekog,siguran sam da bi imao mnogo veća ovlašćenja a i da bi pravosudne gluposti mnogo lakše prolazile u korist države.Ovako može a i ne mora da se zamera,sekira,razmišlja o posledicama...a sve u najvećem delu koristi za tamo nekog njegovog gazdu.
Još jedan žalostan primer toga koliko se ovom narodu fućka za svoju državu i to sa pravom.Ako sam off,brišite ali sam morao da iskažem neke lične zaključke.

Oliverikus

Motiv prosečnog radnika koji će da dobije platu radio - ne radio za državu (još ako je po babine linije - podoban), i ako ima prostora za rad "sa strane" je u najmanju ruku diskutabilan. Svuda ima izuzetaka ali ovde bi pozitivni izuzeci bili pravo čudo.
Korisnik ribarskog područja mora imati zaposlene ribočuvare kojima reguliše sprovođenje propisa. Korisnici su u stvari žrtve loših zakona kao i njihovi zaposleni - ribočuvari. Sigurno je da bi svaki direktor najviše želeo da ima sređeno stanje na svom terenu, bez ribokrađe, problema sa ribolovcima ili neko eventualno zagađenje. Pošto tako nešto spada u puste bajke, fantastiku i nerealnost korisnik radi kako stigne. Neko ima više motiva, neko manje. Javna preduzeća su često najgori korisnici ali i tu ima izuzetaka. Imam primer SrbijaŠuma gde imaju dobre ribočuvare koji stvarno pokušavaju da rade kako treba, ali zbog zabrane zapošljavanja teško pokrivaju teren sa realno manje ribočuvara od potrebnog broja. Zbog toga je i korisnik demotivisan da radi - trudi se više nego što mora i ne sme mnogo da strši u odnosu na druge, verovatno će ga neko poravnati...
Ono što ja potenciram jeste da osim lošeg rada nekih ribočuvara (i čestog pominjanja da su isti u "talu" sa krivolovcima, što nisam nikada ni osporavao...) imamo paradoks da sama država svojim propisima, pasivnošću i nepotrebnoj toleranciji prema lopovluku stimuliše kriminal blagim kaznama koje su predviđene za prekršaje i krivična dela koje vežemo za ribolov. Pošto sam sada mnogo bliži toj tematici i podacima mogu reći da sam ostao zapanjen činjenicom da su neki ribolovci zbog realno manjih prekršaja imali kazne 30000 din. a krivolovac u dve godine sa 4 prijave za isto delo svaki put 5000 din. Da li je sudija "tetka" ili neki drugi rod tom krivolovcu ne znam ali mogu da nagađam i da se "dosećam i prisećam". Tu nema pravde!
Druga nepravda je da je korisnik zakinut za bilo kakvo obeštećenje osim nadoknade štete po cenovniku za ribu koja je zatečena u trenutku hvatanja krivolovca na delu. I to je diskutabilno jer krivolovci često nemaju stalno zaposlenje (i šta će im kada zarađuju više od prosečnog radnika sa dobrom platom?), nemaju imovinu koja se vodi na njih, nemaju račun na njihovo ime pa na osnovu toga nemaju ni odakle sve to da plate. Često korisnik dođe u situaciju da mora da plati advokata kojeg angažuje i sudske postupke jer "sirotinja koja krade da preživi" nema odakle. Ta ista sirotinja vrlo često vozi dobra kola, letuje-zimuje, imaju čamce od par hiljada € sa motorima koje ne možeš stići, i kako to obično bude, kada stigne do prvog miliona dalje ga ne smeš ni pitati odakle mu.
Kada bi se to izmenilo i kada bi krađa ribe na bilo koji način bila sankcionisana mnogo većim kaznama, momentalnim oduzimanjem kompletne pokretne i nepokretne imovine, slanjem na hlađenje u neki dobro čuvan objekat na 6 i više meseci ne bi bilo ni 10% ribokradica u odnosu na ovaj trenutni broj. Dok se tako nešto ne desi guraćemo ovako, biti nezadovoljni i vrlo verovatno dočekati da nemamo šta ni da čuvamo ni pecamo za koju godinu.
Treba postaviti stvari na svoje mesto. Imenovati lopove... Definisati šta želimo... Promeniti loše zakone... Korigovati visine kazni svakih 5 godina (ili bar svaki put kada se menja cena dozvole za ribolov)...
Ništa od ovog nije nemoguće. Samo nismo ni pokušali.

mknezevic

Veceras me je na Savskom keyu u BG kontrolisao ribocuvar. Prolazio camcem pa pristao da pita za ulov i dozvolu... Prozborili koju i prijatno sam iznenadjen da ga vidim u ovo doba...Covek je sam isao camcem. "Podsetio" me i da je pocelo zimsko racunanje vremena i otisao...

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока


dragan2006

Oli,nisi me skapirao.Sve više gledam one emisije o Američkim lovočuvarima.Dobre kuće,vesele porodice,državni posao iz snova...da ne pominjem da su naoružani i opremljeni kao za rat.Imaju sva prava kao i policija,znači pišu kazne,hapse,pucaju ako treba.Zakoni su nepojmivi za nas ali je svaki na mestu jer biolozi i stručna lica prate populaciju svake vrste riba i živog bića pa se shodno tome i donose zakoni,lovostaji,mere i slično.Ljudi se trude da očuvaju svaku vrstu u optimalnom broju i za to kapa dole.Nema tamo,siromah,partijski drug,političarev kum...plaća se kazna a ako ne ide se u mardelj,takođe i ako je neko povratnik u prestupu,odmah lisice na ruke.Sve što se oduzme u krivolivu ide na proveru kod veterinara pa u narodnu kuhinju da se hrane oni koji stvarno nemaju.Sve što preživi krivolov momentalno se vraća u prirodno stanište.Zakon je neumoljiv!Mi u Srbistanu možemo samo da sanjamo o tako nečemu i da se nadamo da će naša pokolenja doživeti nešto nalik na ono što oni sada žive. smiley033

БУЏА БАБУШКА

Citat: jugov poslato 10 Novembar 2017, 15:52:09
slažem se da su udruženja u potpunosti zakazala.
ali mislim da je pogrešno da upravljač podnosi izveštaj nekom udruženju građana. Valjda bi trebalo udruženje građana da podnosi izveštaj upravljaču koliko su ribe i koje uhvatili članovi udruženja (podatak koji bi svaki ribolovac morao da vodi a znam skoro niko nije upisao šta je uhvatio na pecanju) koliko imaju članova u udruženju koliko su dozvola prodali itd, da li su oragnizovali neke akcije u cilju edukacije mladjih lica, organizovali samostalno neku akciju uklanjanja smeća sa terena gde je udruženje organizovanje takmičenja itd.
pa da upravljač nakon toga podnese izveštaj sta se dešavalo u udruženjima na njihovom području, sta su oni kao upravljač radili 12 meseci, koliko su čega imali u svom radu, nekom iznad sebe inspekciji, pa inspekcija ministarstvu za zastitu životne sredine.  tada bi na jednom mestu bili kompletni podaci sa svih ribolovnih voda. pa da se u ministarstvu napravi računica šta i kako za sledeću godinu gde treba sta pojačati i pomoći gde nešto podići na veći bolji nivo. pa da spočetka godine ministarstvo na svom sajtu javno objavi za svaku ribolovnu vodu i za svakog upravljača šta su radili zajedno sa udruženjima na tim vodama.

Све наопачке . . . . то би изгледало као игра глувих телефона и на крају се не зна ко је надлежан, ко је одговоран, ко пије а ко плаћа. Фирма која управља водама по самом устројству ствари није заинтересована да чува воду на начин на који ми овде о томе причамо, већ да оствари профит из своје делатности као и свака друга фирма. А како очигледно не постоји адекватан механизам одговорности и учинка у очувању вода и воденог екосистема од стране фирме која тим водама управља, тако постоји очајно, и све лошије стање које ми пецароши затичемо на терену. Да су овако устројене фирме биле у стању да чувају воду стање не би стигло до овог нивоа, значи да концепт не ваља и да те фирме нису у стању да обављају своју дужност, а притом не одговарају за своје пропусте. Нема шта УСР да подноси извештај рецимо Риверс протекту, јер су запослени у Риверс протекту плаћени за свој посао новцем пореских обвезника, тј. грађана, дакле грађанима су и одговорни. Држава, нажалост, очигледно већ дуги низ деценија има паметнија посла од очувања вода  :veryangry: Са друге стране, УСР би требало да су по природи ствари најзаинтересованија за стање на водама, али у пракси ништа не чине. По закону УСР немају никакве везе са фирмама које управљају водама и фирме немају обавезу да подносе извештаје УСР-има, а би УСР требало да их притискају и да кад год могу, износе пропусте управљача у јавност. Природно је да има много рибокрадица кад управљачи не раде свој посао . . . кад мачке нема мишеви коло воде, а за то што мачка спава она неће ником одговарати и на крају ће опет добити ручак (новац пореских обвезника). Пецароши као чланови УСР-а плаћају дозволе, а део тих пара је намењен управљачу баш због тога да би те воде чувао, а не чува како треба. УСР мора да се заузме за интересе својих чланова, а то не чини! Рибокрадице постоје зато што имају интерес од рибокрађе, управљачи постоје због тога што остварују профит од своје делатности, рибочувари постоје јер примају плату за то, а УСР постоје јбм ли га због чега  :shocked: Испада да овде једино рибокрадице добро обављају свој посао  :rolleyes:


Поздрав за Сркија :)

Jeremija

Nemojte pogrešno da me shvatite, ne mislim da bi trebalo da odustanemo, ali morate shvatiti da ribokradice, isto kao i ogroman broj zaposlenih u državnim preduzećima po partijskoj liniji, za razliku od nas imaju šta da ponude - instant novac, a to se danas očigledno jedino vrednuje. Od svake prodaje, paralela svake državne partijske plate, deo gurnu u kasu nekoga/nečega, pa nastave da nesmetano rade. Ko će da čeka nekoliko godina da se oporavi riblji fond, da napravi turističku infrastrukturu i razbije se od para od stranaca željnih dobrog pecanja. On i tako neće duže od jednog mandata, dva max, opstati. Problem je u bespravnoj državi i biće ovako/još gore dok se to ne promeni. A kada će/da li će - ko to zna. Ponavljam - ne treba da odustajemo, ali moramo biti svesni i okruženja, da bar zaštitimo nervni sistem od kvara.
Nou frks. Nou paniks.

tiki61

Citat: jugov poslato 10 Novembar 2017, 15:52:09
slažem se da su udruženja u potpunosti zakazala.
ali mislim da je pogrešno da upravljač podnosi izveštaj nekom udruženju građana. Valjda bi trebalo udruženje građana da podnosi izveštaj upravljaču koliko su ribe i koje uhvatili članovi udruženja (podatak koji bi svaki ribolovac morao da vodi a znam skoro niko nije upisao šta je uhvatio na pecanju) koliko imaju članova u udruženju koliko su dozvola prodali itd, da li su oragnizovali neke akcije u cilju edukacije mladjih lica, organizovali samostalno neku akciju uklanjanja smeća sa terena gde je udruženje organizovanje takmičenja itd.
pa da upravljač nakon toga podnese izveštaj sta se dešavalo u udruženjima na njihovom području, sta su oni kao upravljač radili 12 meseci, koliko su čega imali u svom radu, nekom iznad sebe inspekciji, pa inspekcija ministarstvu za zastitu životne sredine.  tada bi na jednom mestu bili kompletni podaci sa svih ribolovnih voda. pa da se u ministarstvu napravi računica šta i kako za sledeću godinu gde treba sta pojačati i pomoći gde nešto podići na veći bolji nivo. pa da spočetka godine ministarstvo na svom sajtu javno objavi za svaku ribolovnu vodu i za svakog upravljača šta su radili zajedno sa udruženjima na tim vodama.
Onaj ko nesto naplacuje (dozvole) trebalo bi da podnosi racun onome kome to naplacuje. Zasto da udruzenja ribolovaca (koje predstavlja one koji placaju) podnosi racun onome ko to naplacuje? To ti je isto kao da ja kupim neku robu na pijaci, donesem je kuci i vidim da je pola trulo. Vratim se na pijacu i reklamiram, a prodavac trazi da ja njemu objasnim zasto je ta pre pola sata kupljena roba trula. Ili mozda nisam u pravu.

Spojene poruke: 11 Novembar 2017, 16:01:28

Inace, udruzenja ribolovaca su svesno razbijena, jer svima u lancu interesa predstavljaju smetnju. Kako je Savez sportskih ribolovaca Srbije ugasen? kako se vode dodeljuju sumnjivim firmama (primer Tise II)? Zasto je provizija od prodatih dozvola (osim clanarine jedini prihod udruzenja) smanjena sa 15% na 5%? I jos nesto, neko je odlucio da ne treba da se placa clanarina. Vecina udruzenja je te prihode usmeravalo pre svega ka mladim ribolovcima pocetnicima. Ko je na bilo koji nacin motivisan da distribuira dozvole pod takvim uslovima (tih 5% nije dovoljno da se pokriju troskovi distribucije)? Koliko se udruzenja ugasilo poslednjih par godina? Rekreativni ribolovci izgleda treba samo treba da plate dozvole, a ne moraju ni da dolaze da pecaju, jer vrlo brzo nece ni imati sta (osim peseva i po kojeg kedera). Udruzenja i Savez ribolovaca mogli su da organizuju ribolovce da se bore za svoja prava, ovako kao pojedinci nemamo nikakve sanse.
A sto se tice "privrednih ribara", ko dozvoljava da u vreme mresta u samim mrestilistima tamane matice i tolerise sve moguce nepravilnosti, bolje reci, opsti lopovluk? Cast izuzecima, koji su kap vode u moru.
Svi smo mi ravnopravni, ali su neki malo "ravnopravniji"!

Stefan_feeder kid

Vraćamo se danas drugar i ja sa pecanja i prolazeći pored jednog kanala za navodnjavanje zateknemo dva lika koji bacaju sačmu(valjda se tako zove ako se ne varam).Zaustavim auto i kroz prozor ih upozorim  da ću ih prijaviti policiji za to što rade.Onaj sa malo mozga mi samo odgovori da produžim gde sam pošao.Pogledam se sa drugarom i nasmejemo se jedan drugom...A ona dvojica verovatno još uvek traže i bicikle i sačmu po kanalu.

Uhh,kako se dobro osećam. :cheesy: :cheesy: :cheesy:

jugov

pokušaj da se bar nešto uradi protiv ribokrađe.




дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

no names

Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

jugov

Tri dana, tri lokacije: Cortanovci, Novi Sad (sodros, dunavac kod stranda, dunavac petrovaradin, dtd kanal do prevodnice, rakovacki dunavac) i Susek-Beocin. Ukupno 24 mreze prosecna duzina oko 40 metara. Ono sto nas raduje da su mreze sve lošijeg kvaliteta i dosta lose izrade.
дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

БУЏА БАБУШКА

Не знам где другде да питам, па ћу овде. Питање упућујем Југову, Равоцубиру и Оливерикусу . . . јесте ли чули нешто о раду "Риверс протект-а" из Параћина? Између осталог, они газдују и теренима око Смедерева. Нико их од марта није видео, кад је било актуелно вађење дозвола (ја их ни тад нисам видео). На Дунаву и Морави влада јавашлук као никад до сад, па ме интересује имате ли икаквих информација о том кориснику и њиховом раду, с обзиром да нико од мојих познаника пецароша није имао прилику ни да сретне рибочувара на води ове године? Јел та фирма још постоји? Хвала унапред  smiley033
Поздрав за Сркија :)

mongoose

Postoji čim ima sajt i obrazac za prijavu ribokrađe. Skoro sam im poslao mejl razočaran time kako gazduju ovim delom Dunava, naravno da nisu odgovorili.

Teme sličnog naslova (10)