Može li se nešto protiv ribokrađe?

Započeo Sahib, 08 Januar 2011, 09:58:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

djmisha77

Kao prvo riba nije 400din/kg, mozda bela. Smudj i som su daleko preko 500,blize crvenoj. On toliko za dan uhvati prika moj.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

ribolovacnis

Jesu skuplji som, smudj, ali oni ne hvataju samo njih. Drugo ta cena koju bi platili da je kupimo nije ista kao cena po kojoj je oni prodaju tamo gde je prodaju. To je bar moje misljenje, mozda gresim.
Sva poenta moje price je da se vode sistematski unistavaju a da se nista ne radi na tome da sto se od reke uzme da se na neki nacin vrati u reku.
Da pitam posto nisam upucen, da li oni imaju kvotu koliko cega i kada smeju. Svestan sam da se ne postuje i ako postoji.

TopMix

"..Očekuje se da će smanjenje paušalnog oporezivanja privrednih ribara delovati stimulativno na povećanje domaće proizvodnje...." :shocked:
Jel sam ja to dobro razumeo  :huh: Oni to unistavanje prirodnog resursa (ribljeg fonda)od strane tzv.privrednih ribara svrstavaju u "proizvodnju"...
Umesto da ukinu tzv.privredni ribolov na rekama, oni jos smanjuju dazbine, valjda da stimulisu unistavanje ribljeg fonda... To je znak da oni koji mogu da uticu na takve stvari, zapravo ne znaju sta rade... il se prave ludi... ili ... :help:

Oliverikus

Sve je postavljeno naopako. Da su ribari neko ko proizvodi, ulaže u tu ribu (kao zemljoradnici npr.) mogao bih da shvatim odluku nadležnih. Ovako su dobili olakšice za legalizovan lopovluk i sistematsko kršenje propisa kojima će ispostiti i poslednje rezerve ribe koje su potrebne za taj "održivi razvoj" koji je u naslovu zakona.
Ribari nemaju određenu kvotu koju smeju da ulove. Imaju samo ograničen broj alata kojima bi mogli da rade. Retki su ribari koji rade sa 30 alata! Retki su oni koji vrate ribu ispod mere ili ona koja je u zabrani - lovostaju. Takvi su verovatno ređi od poštenog politi**ra.
Iako je konkretno tema ribokrađa a pišemo o alasima, sve više sam ubeđen da su komentari na pravom mestu.
Problem ribolovaca je što su ribari jedinstveni. Njih 300 i dalje gura promene i vodi vodu na svoju vodenicu. Njih 300 će promeniti propise jer su shvatili kako se to radi, potkupiće opet nekog za sitnu paru, besplatnu riblju čorbu ili večeru na čardi. Potkupiće i one koji se bune protiv njih (bar neke!).
Sad se pokazalo koliko je bila bitna ona peticija za ukidanje alasa... a razlozi zbog kojih su neki bili protiv su tako nebitni u odnosu na opravdanost njihovog ukidanja!
Svejedno, mogu ribarima samo čestitati na njihovoj upornosti, jedinstvu i slozi. Mogu da ih i mrzim ali ne mogu da ih ne poštujem zbog posvećenosti svom održanju. Šteta je što nemamo uporne i organizovane ljude i za suprotne ciljeve. Tj i da ih imamo šteta što takvi nebi imali nikakvu podršku nego samo palamuđenje i isticanje jedinog-ispravnog-ličnog-sebičnog stava i mišljenja internet ratnika!

БУЏА БАБУШКА

Није тако тешко укунути привредни риболов, али није ни тако црно-бело. Једно од решења могло би бити да се нпр. од наредне године дозволе за привредни риболов издају само онима који су поседовали дозволу у 2017-ој години, и нема издавања новим лицима. Тако би се решио проблем старих аласа, да имају од чега да живе (док су живи), а кад они одапну - наследника нема и решен проблем привредног риболова!
Поздрав за Сркија :)

jugov

Veciti problem sta i kako sa privrednim ribarima. Stav vecine je da se ta privredna grana ukine, sto je i po meni mozda resenje. Ali slozicete se ne i najispravnija. Mnogo efikasnije bi bilo uvesti potpunu kontrolu proizvodnje mreza za ribolov i drugog alata. Da se pod izgovorom ocuvanja starih zanimanja odredi ko moze da proizvodi te alate i da se isti mogu prodati ili kupiti samo iz LK i potvrdu o registraciju i potrebi za tim alatom. Sve dok po vikendicama vise mreze za ribolov i dok se ne uvede cuvarska i policijska sluzba prisutna 24h na vodama, svakodnevna kontrola restorana od koga nabljava ribu, nema svrhe vikati i traziti ukidanje ribara.
дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

komša015

Citat: jugov poslato 10 Oktobar 2017, 10:29:16
Mnogo efikasnije bi bilo uvesti potpunu kontrolu proizvodnje mreza za ribolov i drugog alata. Da se pod izgovorom ocuvanja starih zanimanja odredi ko moze da proizvodi te alate i da se isti mogu prodati ili kupiti samo iz LK i potvrdu o registraciju i potrebi za tim alatom. .
Ko će da kontroliše prodaju mreža, kada npr puni autobusi bele tehnike iz Mađarske ulaze godinama na crno.. kao prvo. A drugo, na stranu što alase ne cenim kao zanatlije(majstore), kakvi su nam samo stari zanati zamrli pa nikome ništa.
Što se tiče teksta iz Blica, bolje komentar ostaviti tamo.. ako budu čitali, možda skapiraju kakvu su glupost napisali.

ravucobir

 smiley033 Na isti nacin bi moglo da se "sredi",kao i :gorivo,cigare,duvan,alkohol.......,ali riba nije toliko vazna.....za neke !!!???

Sax


DOXAT

Alasi su takodje veliki borci protiv ribokradje... podrzimo ih.

Oni pravi koji plate cca 1200 evra dozvolu, bore se protiv mrezarosa, strujadzija i gasadzija na crno za 50 evra ribocuvaru... borimo se svi!

Zivela Revolucija! ;)

komša015

Imamo "sportiste" u nemalom broju, koji upropašćavaju riblji fond, a da je svaki drugi alas pošten, malo je. Neka se udruže, zakupe koje-kakve rupe, jalovišta, zapuštene baruštine i neka rade omiljeni posao.
To je jedino rešenje.. vode, oglasi, buvljaci  bez bilo kakvih alata. Za 10-ak god. bi imali kao društvo daleko više koristi od ribolovnog turizma nego od svih alasa i ilegalaca zajedno, sve da i vode računa šta rade i da plaćaju dozvole.

jugov

"Neka se udruže, zakupe koje-kakve rupe, jalovišta, zapuštene baruštine i neka rade omiljeni posao."
koristan predlog, samo da tako može bilo bi super. još uvek postoje prirodna dobra-parkovi prirode koji su bez upravljača ili pod sumljivim upravljačem.
"To je jedino rešenje.. vode, oglasi, buvljaci  bez bilo kakvih alata."
zato sam i rekao da treba da se uvede mnogo ozbiljnija kontrola proizvodnje i prodaje alata. mnogo je lakše kontrolisati prodaju i izradu alata nego ih tražiti po kilometrima vodenih površina.
zakonska regulativa je malo pogrešna, proizvodnja mreža i posedovanje istih nije prekršaj ili kd, dok nisi na ribolovnoj vodi, što je po meni pogrešno. uloviti 100 kg neke ribe je manje kažnjivo nego uloviti jednu divljač od 70 kg. 
tako da je konstatacija  "ravucobir"-a na mestu
"ali riba nije toliko vazna.....za neke !!!???"  i jeste tako, zato nama kojih ima premalo što radimo na vodama, preostaje da se u okviru sadašnjih zakona trudimo da očuvamo bar neko trenutno stanje uz tedenciju smanjivanja broja izvršene krađe ribe.
дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

Sax

Juce ispred futoske pijace,dva Roma prodaju sarane. Oko 15 komada a velicina izmedju 2 i 5 kg.divljaci,zuti ko dukat. Muka mi je i da ih gledam a inace,to su stalni "prodavci".
Veliki pozdrav za komunalnu!! Seronje...

komša015

Ne znam samo ko kupuje tu ribu sa tezgi.. mogu da kupim na vodi ili iz bazena/smrznutu u ribarnici/marketu. Nekoga će otrovati jednom.

imbica

Moze protiv ribokradje!!! Iskorenimo ribu i iskorenicemo ribokradju... Logicno resimo uzrok i resicemo posledicu!!! Ajmo promocija kako unistiti riblji fond do kraja... Naravno svi da kupimo dozvole za 2018.



http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/imate-camac-ispunili-ste-pola-uslova-da-zaradujete-vise-od-milion-dinara-godisnje/93ykcvx

Послато са Lenovo P1ma40 уз помоћ Тапатока


Teme sličnog naslova (10)