Kako smo reke pretvorili u kanalizaciju

Započeo pikeman, 25 Februar 2014, 20:17:14

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

sona

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/301456/FOTO-Jezero-fekalija-u-Temerinu-i-dalje-nesanirano-zagadjena-voda-se-uliva-u-Jegricku.html

Sad naleteh na tekst,i sta sad fekalija se uliva u Jegricku i nikom nista?a voda je proglasena za zasticenu kategoriju ... izgleda da nikom nije stalo do ocuvanja vode

Александар Бунчић

Посебан нагласак на Србију, тачније Београд :sad:

Fisherman/Musician/Astronomer amateur

Grbo

Citao sam pre par dana jednu studiju na temu zagadjenosti Dunava. Kaze u Austriji je visok stepen zagadjenja mikroplastikom, antibioticima i teskim metalima, u Madjarskoj se uz zivu i arsenik u Dunav sliva visoka koncentracija fekalija plus pesticidi zbog intenzivnije poljoprivrede, u Srbiji fekalije, pesticidi i mikroplastika. Budimpesta i Beograd su najkriticniji po pitanju fekalija s tim sto Madjari sad investiraju u neki precistac za podrucje Budimpeste, a kod Beograda se uz neprecicsenu kanalizaciju izlivaju i g...a iz cisterni iz septickih jama direktno u Dunav posto divlja naselja oko BGa ni nemaju kanalizacionu infrastrukturu. Prema studiji, Dunavu treba oko 20 km da isfiltrira fekalije, ali teski metali i mikroplastika se ne rastvaraju brzo, a za pestcide i antibiotike nema podataka koliko njima treba, jedino podatak da su sadrzani u ribljem mesu. Bedak kako god okrenes.

Александар Бунчић

Тужно је што код нас глобално буђење свести што се тиче ове теме није још ни на помолу. Ми као људи се понашамо бахато као да природа не постоји, а држава исто не реагује јер вероватно нема интерес од тога да околина и реке у нашој земљи буду незагађене. Никако да се појави неко ко ће рећи сад је доста претерали смо...
Fisherman/Musician/Astronomer amateur

marina1983


Aca.M

Citat: Grbo poslato 28 Maj 2022, 20:33:19Dunavu treba oko 20 km da isfiltrira fekalije, ali teski metali i mikroplastika se ne rastvaraju brzo, a za pestcide i antibiotike nema podataka koliko njima treba, jedino podatak da su sadrzani u ribljem mesu. Bedak kako god okrenes.

Fekalije su najmanji problem, mislim problem su, ali u odnosu na pobrojane najmanji. Sitna riba, zoo i fitoplankton postaraće se za to i biće rastvoreno.
Mikroplastiku nema šta da pojede. Najgrđe je što se molekuli iste nesmetano unose u tela riba, a na kraju završavaju u čoveku. Ona se raspada tek za 500 godina. Ako danas bavino poslednju plastičnu flašu na planeti, za 500 godina više nećemo imati plastike u prirodi.
Za razliku od plastike, koja se nekada i raspadne, teški metali se ne raspadaju nikada, a imaju isti ili štetniji efekat od plastike.
Sve se to taloži na rečnom dnu, i taloži, i taloži, polako...
Dodajte na to pesticide i antibiotike...
A pomislite tek kako je Južnoj Moravi, pa i Velikoj. U Južnu se uliva Nišava u koju se ispod Niša uliva kompletna neprečišćena kanalizacija. Kažem, neka su fekalije najmanji problem, uvek pomislim na sve te količine deterdženta, sudomila i ostale hemije koja se isipa u kanalizaciju... Koliko km treba Nišavi i Moravi, znatno manjim rekama od Dunava, da se "profiltriraju"? Tokom leta Morave su žute reke, nikada pre nisu imale tu boju, a u tom periodu riba jedva da se hrani. Prethodnih godina ta boja je bila u julu i avgustu, a evo ove već je krenula da "žuti" od bakterija i prljavštine.
Znam da jedino grad Šabac, u čitavoj Srbiji, ima savremeni sistem po EU standardima za prečišćavanje otpadnih voda.
A treba da ima svaki grad...

obradovicsrdjan

Ti za Veliku Moravu pitpisujem. Žuta boja u sred leta i po niskom vodostaju. Izgleda kao zamućena nakon otopljavanja snega. Juce sam bio ispod Ljubicevskog mosta i u delu gde je najbrza matica sa Požarevačke strane je bila Morava nekako svetlo plava, kao da pliva taj sloj po povrsini.

Sent from my moto e(6) plus using Tapatalk


GogiIsa

Ono čime mogu doprineti da se reke ne zagađuju je da posle završenog pecanja pokupim djubre za sobom(najlon kese svih namena,limenke,plastičnu ambalažu i ostalo djubre).A sto se tiče precistača za otpadne vode slabo se ja tu nesto pitam.

laza76

Slažem se. Ne idem baš svesno da skupljam tuđe đubre sa spremnim džakovima, ali uvek ponesem sve svoje i jedan deo onoga što zateknem na mestu. Problem je što, ako odem opet na isto mesto kroz 2-3 nedelje, zateknem novu turu kesa, pokidanih najlona, flaša i limenki.
Konkretno u nedelju sam bio u Sefkerinu nizvodno od mosta, slikao nešto (par kerova iz sela koji su mi se prikačili) i onda posle na slikama vidim koliko u stvari ima đubreta okolo. Pobesneli Maks 5 deo.