IHTIOLOGIJA, EKOLOGIJA & METEO > Ekologija & zaštita voda

Apel protiv izgradnje malih hidroelektrana (MHE)

(1/17) > >>

pikeman:
Poštovani prijatelji,
molimo vas da pročitate tekst koji sledi, autora Aleksandra Panića, vrhunskog mušičara i autora nekoliko knjiga o vezivanju mušica, a vezano za izgradnju malih hidroelektrana.

Mi kao Ujedinjeni ribolovci Srbije dajemo punu podršku naporima g. Panića i strogo se protivimo izgradnji mini hidroelektrana (HE), koje ne samo da uništavaju vodotokove, živi svet i dovode do isušivanja izvora, nego donose i priličnu ekonomsku stetu. Smatramo da su velika ulaganja apsolutno neadekvatna minornoj i zanemarljivoj količini struje koja se na ovaj način može proizvesti.
Ovakvi projekti primarno služe sa isisavanje para iz raznoraznih kredita i fondova, a korist koju dobije lokalna zajednica je minimalna, jer su ove elektrane mahom automatizovane i vrlo mali broj ljudi radi na njima.

Postovani,
Obracam Vas se u zelji za uspostavljanjem kontakta i ukazivanja na veliki problem sa nadom da mozete pomoci u resavanju problema planiranih malih hidroelktrana u parku prirode Stara planina, Pirot, Stara planina, Srbija!
Opstina Pirot je nezakonito, mimo svih demokratskih principa i protivno direktivama Evropske unije za zastitu vodotokova i izvora pijace vode, formirala komisiju koja je izradila plan energetskog razvoja i projekata izgradnje pedeset (50) hidroelektrana na vodotocima Stare planine. U pitanju su kompletni slivovi Toplodolske, Dojkinacke, Jelovicke, Rosomacke i Senokoske reke od njihovih izvorista do uliva u reku Nisavu i akumulaciono jezero Zavoj. Bioloski potpuno nekompetentno, bez realne analize uticaja na zivotnu sredinu i ekonomski potpuno nepotrebno i neodrzivo, pomenuta komisija je pod izgovorom izrade plana za male protocne hidroelektrane, odredila lokaciju za pedeset derivacionih elektrana sa vodozahvatima i kilometarskim cevovodima do masinskih hala u samim koritima reka. U medjuvremenu su ingerencije davanja dozvola za slicne projekte, premestene sa nivoa lokalne samouprave na nadlezno Ministarstvo energetike u Beogradu i pretnje ovakvim scenariom postale su realne i isplative samo kao sirok teren za korupciju buduci da o stanju na planini koja je zasticena stepenom parka prirode, odlucuje deo drzavne administracije koja je uopste ne poznaje.


Molim vas da obratite paznju na ovaj goruci problem jer je lokalna zajednica i javnost Republike Srbije, osim pojedinacne, potpuno lisena kolektivne ekoloske svesti o nailazecoj katastrofi. Napominjem da su nabrojane reke, kojima preti unistenje na citavom toku, veoma osetljiv biotop nastanjen retkim i zasticenim ribljim vrstama i vrstama beskicmenjaka kojima u slucaju izvodjenja cak i dela ovakvog plana preti potpuno unistenje. Hidrografski, ceo sliv Stare planine utice na punjenje podzemnih krecnjackih rezervoara vode u direktnoj vezi sa vodosnabdevanjem Pirota i svih manjih gravitirajucih naselja. Uvodjenjem teske mehanizacije u korita reka i premoscavanjem krecnjackih terena koji su i mesto poniranja vode i punjenja podzemnih kanala koji se kao jake kraske izdani javljaju na severoistocnom delu pirotske kotline, potencijalno bi bio ugrozen opstanak velikog broja stanovnika. Retkim i reziranim studijama uticaja na zivotnu sredinu ovaj problem nije obuhvacen, pa cak ni pomenut.
Kao kratko objasnjenje apsurdnosti ovakve ideje navodim da su svi tokovi Stare planine bujicavi, zavise direktno od zimskih i rano prolecnih padavina i da protok na njima u vecem delu godine iznosi u najboljim slucajevima par stotina litara vode u sekundi pa do par desetina litara na najmanjima vodotocima. U ovom trenutku radi se o potpuno nezagadjenim rezervama pijace vode koji teku kroz neurbanizovane visokoplaninske i sumske predele pa predstavljaju solidan rezervoar vodosnabdevanja u hidroloski neizvesnoj buducnosti. Mnogi od njih na svojim delovima presusuju pa predstavljaju i redak prirodni fenomen privremenih ponornica na kojima su takodje odredjene i obelezene lokacije za izgradnju brana vodozahvata, kao i cevovoda koji svojom ukupnom duzinom pokrivaju celokupnu duzinu slivova i direktno upucuju na vec pomenuti problem skretanja i onemogucavanja prirodnog puta vode u njihove podzemne tokove.


Jos jednom Vas molim da se, ukoliko vec niste, upoznate sa stanjem na terenu, sagledate katastrofalnost ovakvog postupanja i pomognete koliko je to u Vasoj moci. Rado bih se i sam ukljucio u obilazak terena i detaljnije objasnjenje ukoliko procenite da je tako nesto potrebno. Srdacno vas pozdravljam,

Aleksandar Panic, Pirot, Srbija
Na kraju, molimo vas da pogledate jedan zanimljiv video-klip sa kanala YouTube, vezan upravo za male HE.


Preuzeto sa: www.ujedinjeniribolovcisrbije.rs

Goachild:
Лагано продајемо веру за вечеру.

Блок_64:
Грешиш.Јеси ли ти икада продао веру за вечеру,јесам ли ја...јели неки Миле из Сирогојна?
Нема то везе са вером.Не треба по лоповском поступку пар пар похлепника донети овакав закључак.
Свуда у свету се више не граде хидроцентрале,ако баш не морају.Додуше гради се једна огромна тренутно у Албанији али она није репер.Савремен свет користи данас соларне панеле,ветрењаче...а хидроцентрале смо ми пристали да дамо на концесију италијанима.Они саграде,униште нам реке и природу,а онда нам продају струју.
Тај ко је дозволио да се граде такве централе је заиста доконог ума и сасвим сигурно не планира да настави да живи ове.
Докон ум је ђаволе игралиште,посебно ако није баш много и развијен.

Goachild:
Могуће је да грешим или су у питању "брзи прсти" на тастатури.
Можда сам ја паган или шаман по схватању природе, али ово уништавање, продаја извора пијаће воде, крчење шума и преграђивање река је зло.

Блок_64:
Зло у правом свом облику.Наравно ми ћемо све гледати и ћутати.На жалост.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju