Pitaj ovde ako ne znaš gde...

Započeo Keltan, 08 Decembar 2010, 20:31:05

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Drill Junkie

Toplotna pumpa  :ok:

Stan od 65 kvadrata / 4-5000 mesecno
(dvospratna zgrada , 6 stanova , zajednicka potrosnja)

Kuca 260 kvadrata / centralno grejanje / 8-9000 mesecno
(prizemlje , sprat , potkrovlje)

Ubedljivo najisplativija investicija , posle stapova naravno  :wink:

Bitno samo obratiti se strucnoj osobi koja ce proracunati grejnu povrsinu sa velicinom (jacinom) pumpe

Ako se setim sutra postavicu sliku  smiley033

First slomi ovu palmu, then I will teach you !!!

ribolovacnis

Cuo sam o tome mada ne znam mnogo iskren da budem.
Koliko kosta ceo sistem ugradnje toplotne pumpe?
Jel izvodljivo povezati na vec postojecu instalaciju u kuci?
Ja vec imam celu instalaciju samo sam hteo da zamenim kotao i da predjem na pelet.
  E sad svaki prodavac svoj kotao hvali pa bi ja da cujem onako od ljudi koji imaju iskustva koji kotao uzeti. Barem marku kotla.

marina1983

Sigurno da je moguce . Neces se usreciti ni sa tim peletom garantujem ti . U pocetku je bilo isplstivo sad i njemu nabili cenu a kvalitet iz godine u godinu sve gori i gori . Glavi gusi krupni sitni ima pepeo nema pepeo .....  kazem opet ne koristim ali uz dobre prijatelje sto koriste isti primoran sam da u toku sezone skoro svakodnevno od vise njih cujem istu kuknjavu .
Sigurno ce te neko sa vecim iskustvom posavetovati.

obradmiki

Ja se grejem na pelet,110 kvadrata ,stiropor izolacija,pvc stolarija, potrosnja 4 t peleta za sezonu semptebar - jun, temperatura 22.5- 23 stepena u prostorijama i stalno sam u kratkoj majici i po najvecoj hladnoci. Pec se pali ujutro u 6 h i gasi se u 23 h,kotao je Termomont Simanovci i kod mene se pali i gasi preko sobnog termostata . Cena peleta je od 180 e do 210 e u sezoni,ako se skupi vas vise moze da se nadje i jeftinije. Ja koristim bosanski pelet,i prijepolje. Probao sam i ukrainski ali je prljav i ostavlja dosta sljake ,pec ga sagori ali mora cesce da se cisti dok sa ova prva dva nema problema. Termomont za svaku preporuku,oni mi ugradili kotao i dali garanciju,jer sam i ja sa cvrstog presao na pelet

Drill Junkie

U kuci imam centralno grejanje 15ak godina
Provo je bio kotao na cvrsto gorivo (drvo , ugalj) , pa gasni kotao , pa od pre dve godine toplotna pumpa
Sve to na jednoj istoj instalaciji

Toliko mogu da ti kazem u sve ostalo se ne razumem  smiley033
First slomi ovu palmu, then I will teach you !!!

ribolovacnis

Hvala vam vukovi . Pravi ste  smiley033
Znam ja da ce na pelet grejanje biti u najmanju ruku isto a bice i skuplje nego na drva ali unosenje drva po zimi, snegu, ciscenje i sve ostalo mi je vise dosadilo.
Videcu da se raspitam i za toplotnu pumpu sad kad ste mi pustili buvu . Hvala jos jednom

robertnfv

Toplotna pumpa ne moze bas da ugreje ako je jaka zima, mislim da ova vazduh vazduh ima tu manu. Svakako se savetuj sa strucnim licem sta je bolje. Meni je receno kada sam se raspitivao za grejanje 1oom² da bi racun za struju bio veci za oko 3ooo hiljade din mesecno.

Послато са Redmi Note 6 Pro помоћу Тапатока


Mizge88

Toplotna pumpa ti pije vodu ako imas FanCoil jedinice umesto radijatora..
Nije se usrao onaj koji nije stigao, nego onaj koji nije krenuo na vreme!

šile

Od pre par dana mi se dešava samo na ovom forumu da kada udjem preko TT svaki put moram da se prijavim što za ostale forume nije slučaj, koristim TT min 7-8 godina ali nikada nisam imao sličan problem, da li ima neko ideju kako da ga rešim?

Послато са Mi MIX 3 помоћу Тапатока


DuleN

Grejao sam se i na pelet i na struju i na toplotnu pumpu a sada na gas.
Struja je bila skupa varijanta i mislim da se to ne isplati bas...
Sa peletom sam imao dosta zezanja, posebno kada se zagusi levak (ako je pelet i malo prljav , to se cesto desava)... Pelet je sada postao po prilicno skup, pa ne znam koliko je isplativ.
Dok sam bio u inostranstvu imao sam u kuci toplotnu pumpu. Nit sam se normalno ugrejao, nit je taj sistem normalno radio... Ali sam se zato naplacao majstora za ciscenja filtera, kamenca,... To je bilo pre desetak godina, i posto ne pratim usavrsavanja ovog sistema, nem pojma dal je to sada bolje i sigurnije.
Sada sam sa gasnim kotlom i jako sam zadovoljan. Racuni za grejanje 130 m2 u zimskim mesecima variraju izmedju 8-12.000, dok je u toplijim mesecima cifra daleko manja...

ribolovacnis

I ja bi se grejao na gas ali kod mene nema gasne mreze.
Zato sam odlucio da predjem na pelet jer mi je donosenje drva i ciscenje preko glave. A i stari kotao na pelet mi je procureo pre dve godine pa su ga jedva izvarili, ali znam da to nije trajno resenje i da moze opet da propisa svakog trenutka.
Kad vec treba da uzmem novi kotao i kad vec ulazem barem da ne nosim drva svaki dan i ne cistim .
Samo mi je bitno da se ne zaje.em u izboru kotla . Vec rekoh bolje da na pocetku platim malo vise nego da kasnije mucim muku.

vradojicic

Ja ovih dana prelazim na pelet. Grejao sam 1 godinu na elektricni kotao, nakon toga 10 zima na cvrsto gorivo, vecinom ugalj, suvu Kolubaru, i sad cu na pelet.
Odlucio sam se za Kepo Kosjeric, MC 25kW, grejem oko 135 kvadrata u 2 etaze, sa skorasnjim povecanjem na 160 kvadrata...
pelet nabavljam preko oca koji je pokrenuo proizvodjnju toga u fabrici namestaja u Osecini, firma detal, imaju cistu bukovinu, suvu kao ulzani priizvod pa samim tim i izlazni proizvod sa nekim A1 sertifikatima i ostalim stvarima. Uglavnom, kazu, najkvalitetniji moguci, najniza cena mu je 200 e po toni.
Rezim rada kotla ce biti takav da od sledece zime u kuci jedne nedelje nece biti niko od 6:30h do 15:30h, a sledece nedelje ce tu biti samo moj sin kada bude druga smena. Tada se ne mora grejati cela kuca...
Kuca je izlolovana pre 10 godina, sva stolarija je PVC, 6. profilni, laminirani u boji drveta, vuna gore...
Do sada sam trosio 5 tona uglja i par kubika drva...
Videcemo, ali te prve godine ne ocekujem vise od 4t peleta potrosene... Obzirom da ce biti prva godina na takvom sistemu, po iskustviuma svih, sledece smanje potrosnju za 20%...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

obradmiki

Kaze mi drug za Kepo da su odlicni kotlovi :ok:

Gremlin

"Kepo" kotlove pravi firma mog druga Kepe iz Kosjerića...nisam koristio, ali do sada sam samo čuo reči hvale od gomile drugara koji su kupili, a Kepo je ozbiljan i pedantan čovek i ta mala porodična firma radi jako dobru opremu za grejanje.

:thumbup:




mladinaucnik

Pre neki dan neko pisao za konzerve kukuruza - danas bio do Hungarikuma i ima "takve" konzerve ,mislim da je 250gr, 45 din komad. Ista cena i graska, pa da li riba voli rusku salatu, ostaje da probamo.

Teme sličnog naslova (1)