In memoriam - poslednji pozdrav...

Započeo Olovo, 23 April 2011, 20:12:33

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

dachaso

...otišla je diva...danas na Prvoj su prikazali film u kojem je glumila....naježim se kad čujem tu pesmu....I Will Always Love You...--laka joj crna zemlja... smiley033

Đorđe-X


apatinac

20. marta 2012. godine poslednji član "Picanove bande" Josip Mišković Koka otišao je u legendu....NIŠTA NEĆE BITI K'O ŠTO JE BILO ...

OTIŠ'O JE KOKA


       
             Apatinci koji znaju šta je Apatin i koji se sećaju Adorove čarde i Šarana iz njihovih zlatnih dana dobro znaju ko su Koka, Pican, Šuco, Janko i Nikola ... to je bila ''banda''-grupa muzičara Cigana, nisu voleli da ih Romima zovemo, onako u rane jutarnje sate znali su u dertu da sviraju za svoju dušu a tad ja to najčešće bio, verovali ili ne  ne ciganska muzika no sevdah i sevdalinke srce balkanske duše je sakriveno u sevdahu ... Koka i Pican na primu, Šuco na kontri, Nikola na čelu i Janko na begešu-basu ... Jutros u pripremi zore da obelodani dolazak proleća otišao je i poslednji od ove petorke da se na nebu pridruži svojim pajtašima i da tamo sviraju za duše okupljene u raju, da ovim našim apatinskim ciganima virtuozima je odavno obezbeđeno mesto u orkestru Svetog Petra ... Opaka bolest je nadjačala virtuoza prima Mišković Josipa Koku, i onako kako pravi ljudi znaju tako je i naš Koka ošo na nebo ... Znam da ništa više neće biti k'o što je bilo kod nas običnih smrtnika na zemlji nema više ni muzike ni derta ni ...

        Duša Kokina je na nebu, petorka je opet zajedno Koka, Pican, Šuco, Janko i Nikola ... a telo će sutra uzeti zemlja na groblju kod dve crkve u 16 časova ... Apatin ovog čoveka po imenu  Jovana i iz milošte nadimkom Koka treba da isprati kako svaki veliki čovek zaslužuje ... počivaj u miru Koka.

                                                                                                                                                 
Mirko S. Vraneš
pikemanGoachild

In Memoriam
Preminuo je čuveni Sava iz Kikinde. :sad:


Slavic.Blood

Au tuga...RIP i nek ti je laka zemlja! :sad:
Ponekad provedem po celu noć u polu mraku, 'mesto da negde ločem!
Najlon, osmeh, olovo, udica nameštam pecaljke biće dubinac ubica!

pikemanŽorž


pikemanSlavic.Blood

Ponekad provedem po celu noć u polu mraku, 'mesto da negde ločem!
Najlon, osmeh, olovo, udica nameštam pecaljke biće dubinac ubica!

užas1

Jedan od pionira proizvodnje čamaca u Srbiji danas nas je napustio zauvek. Slava mu.

Goachild

Adio Tusta – kud Idijoti idu kad umru?

KUD Idijoti su bili najbolji pank bend u staroj Jugi, a najveći podvig im je bio što su ostali to i pošto se Juga raspala. Najbolji album su napravili kada je već krenulo da preljeva, tokom svih sranja, klanja i bombardovanja ostali su rado viđeni i u Skopju, i u Sarajevu i u Ljubljani, a prvi su Hrvati koji su svirali u Srbiji posle rata. Što bi sami Idijoti rekli: to pametnom govori sve, a glupom ne vredi ni objašnjavati.
Idijoti su od starta, tamo sredinom osamdesetih izdominirali svojim prostim Ramones pristupom prašenju. Ali bilo je tu i nešto više, faktor koji je taman koliko treba oštrokavio muziku proleterskim čemerom i prkosom kakav se odmah prepoznaje od Vardara pa do Triglava – Tusta i njegove reči. KUD Idijoti su postali kult umnogome zahvaljujući tome kako je govorio ZaraTusta: iskreno, jednostavno, u srž, živac i kosku.Tusta je umro kao što je živeo: od raka. I to stvarno od raka, a ne kao neki čije ime nećemo da spominjemo, makar i voleli da pustimo neku njegovu pesmu. Tusta je tako i u smrti ostao onaj pravi apostol istine. Dokazao je osnovni postulat održanja mulja ovih naših govnjivnih državica: kad živiš protiv svih, brzo se trošiš. Kad ne je.eš živu silu, je.aćeš mrtvu. Zato brzo gasnu Tuste i Rođe, a kojekakvi Stublići, Tompsoni, Čorbe i Male Knindže ostaju ko stenice u ponjavama na kojima šatro sanjamo. Tusta je bio rak za društvo kakvo je sad. Kancer koji je pretio da se razmnoži svojim upornim odbijanjem da prizna poraz panka, jer je kapirao suštinu: dok god neko veruje u pank, pank nije mrtav... A ne mora to ni da zvuči kao Ramonsi, ne mora čak ni da se zove pank. Bitno je da živiš svoje sranje i da ga koristiš kao gorivo za stvaranje. Kad srce radi bim-a-bam, sve je drugo manje važno.

U ovakvim situacijama postoji neki nagon da tražiš proročku najavu kraja u delima preminulog. Možda je to tako jer je delo pokojnikovo deo našeg života. Sećanja na prvu cavu koja ti je dala da joj zavučeš prst u ćega uz "Kad sunce opet zađe", životna lekcija da rakija ne ide uz pivo dok na razglasu ide "Junajted rakija, junajted pivo, junajted pica", batine od skinsa posle certa posle kojih si naučio da se biješ ili da ideš kući noćnim u dva... Zato se uplašimo i za sopstveni život kada nestane neko ko je bio toliki njegov deo, neko ko bi  trebalo da je van vremena, jer postoji na audio i video snimcima, jer možemo da ga pustimo iz boce kada hoćemo... Kada neko takav umre, podseća nas da ništa zapravo nije pod našom kontrolom, da jedino možemo da se borimo, ali ne i da pobedimo. Pa onda očajnički želimo da je pokojnik ipak još jednom pokazao da je megacar, iznad situacije života, da ga je ipak šukno smrti na kvarno – tako što je video šta mu se sprema. Ali u Tustinom slučaju ne mogu da izbegnem osećaj da u tome ima nečega. Ceo dan mi je u glavi  "uskoro se neće  ništa vidjeti od dima, u koji ću za tren sav uroniti". Dim svirke, dim pljuge, dim sprave, dim ulice, pičkin dim... Dim koji se pretvara u kancer. Dim je mesto odakle dolaze sve utvare koje nas progone, koje nam govore da nam je život rasplinut – i dim je tamo gde nestaju ratnici u jurišu. Tusta je znao gde ide: u brzu smrt i milione sećanja. I misliš da ga puno zabole?

Mada je Tusta bio po svim izveštajima gotivac, iznad sranja kao što je navijačka, rasna ili međunacionalna mržnja, bio je borac, ali isključivo klasni, sa klasom. Pravi levičar iz škole alanfordizma i pravi narodni pevač, jer je pevao narodu i bio iz naroda. je.iga, treba imati herca pa da sa tries godina, kao oženjen i zaposlen u brodogradilištu, i dalje imaš žar i želju da postaneš pevač u rok bendu... u je.enoj Puli. E ako to ostvariš, onda si stvarno zaslužio da sledećih dvaes godina živiš san: zagušljivi klubovi širom Balkana i okolne Evrope, pivo, varenje, dranje glasnih žica i mikrofona, kupke od pivske pene i znoja, nikome računi osim porodici... I nikad para, ali ko ga je.e, iako si tu samo zbog para.

Brate Tusto, nismo se znali, ali nekako ipak jesmo. Valjda je to tako s ljudima koji se dernjaju na masu sa bine – da ne kažem rok-zvezdama, jer to se na tebe ne odnosi. Jedina zvezda koja se mogla dovesti u vezu s tobom je bila petokraka, ali nismo morali da verujemo u komunizam da bismo mogli i mi da zauralamo s tobom UNA MATTINA MI SONO SVEGLIATO, O BELLA, CIAO! BELLA, CIAO! BELLA, CIAO, CIAO, CIAO! Jedino što je bilo bitno je da makar na kratko ispunimo mozak čistom energijom i martinkama, čime je bio postignut tvoj cilj: da zaboravimo podele na četnike, ustaše i partizane i prepustimo se panku, koji nikad neće umreti, za razliku od tebe.

izvor:
http://www.tarzanija.com/adio-tusta-kud-idijoti-idu-kad-umru/

alexdja

       Nema više divljeg bučka. :no:

ossa

Hej, haj baš nas brige...

Rolandinjos

Neka mu je vecna slava!!!

Secam ih se kad su pravili prve svirke u Beogradu (ako nije bila bas i prva u pitanju) na Akademiji,tada popularnom klubu za svirke svih bendova koji nisu bili komercijala,neka 86-87 godina...obelezili su celu jednu generaciju,hvala im

Teme sličnog naslova (3)

16865

Odgovora: 1
Pregleda: 3690

24053

Odgovora: 0
Pregleda: 4149