Galerija ulova & Bio sam na pecanju - komentari, pitanja i čestitke...

Započeo pikeman, 08 April 2012, 22:21:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

vladimir022

Obican sistem za dubinku za belu pre nego sto je svako bio profi fideras

Sent from my RMX3370 using Tapatalk



DDj


Drill Junkie

Citat: beogradskisat poslato 30 April 2022, 12:09:14Jel zna neko za šta je sistem? :sad:

Sistem je za baciti , nikako za zabaciti  :takoje:

Cak i dok smo svi pecali dubinkama znali smo da hranilica mora biti klizna, in line , metod sto bi rekli ..
Ovako je hranilica bezveze parkirana ...
Koja je sila potrebna ribi da pomeri hranilicu (Glose ne mislim bukvalno)
sa sve hranom da bi dalo neki znak na vrhu germine ili teleskopskog 200gramca ???

Cak i tih davnih krajeva 80tih nisu me ucili da stavljam dve udice  :no:

 smiley012

 :bye:
First slomi ovu palmu, then I will teach you !!!

bolenbgd

Tada su bile bolje oci.Vrebao se i najmanji titraj vrha stapa u niskom startu ,odnosno polu cucnju sa rukom  na stapu,kao Dok Holidej.Uz odgovaraju kontru,realizacija je bila zagarantovana ....

DDj

Nezavisno od ove "montaze" i prethodnih postova, primecujem da se cesto jako potcenjuje dubinski ribolov bele ribe pre pojave fider stapova, osamdesetih pa i devedesetih godina. Najcesce se karikira da se pecalo Germinama ili "200 gramskim teleskopima" i sa kuljom u velikim hranilicama i sa prevelikim udicama. Daleko od istine.

Koristili su se kompozitni teleskopi male gramaze koji su bili i te kako osetljivi, mala olova, mesto se pazljivo hranilo primamom iz domace radinosti. Ulovi su bili dobri. Detekcija jako dobra, nepogresiva. Znaju oni koji su tada tako pecali.

Istina je i da kvalitet materijala nije bio kao danasnji grafiti, nije bilo ni fabrickih hrana kao danas, bilo je i vise ribe, tehnika ribolova je napredovala. A da je bilo i onih sa Germinama, bilo je. Ima ih i danas.

Drill Junkie

Citat: DDj poslato 30 April 2022, 21:43:09Koristili su se kompozitni teleskopi male gramaze koji su bili i te kako osetljivi, mala olova, mesto se pazljivo hranilo primamom iz domace radinosti. Ulovi su bili dobri. Detekcija jako dobra, nepogresiva. Znaju oni koji su tada tako pecali.

Ma gde to prijatelju? Tamo gde Petar Pan vija Zvoncicu ?
Tim germinama i tele stapovima sam i sam pecao , udica je bila kao kvaka ..
I boleee me usi , ribe bilo k'o u prici ..

Da se vratim ipak na sistem koji je se spominje..
deluje mi kao da ga neko dete napravilo i izgubilo ...

First slomi ovu palmu, then I will teach you !!!

mi-ne

Citat: beogradskisat poslato 30 April 2022, 12:09:14Jel zna neko za šta je sistem? :sad:


Fiksna montaza za samozakacivanje ribe.
Kontra nije obavezna. Daleki izbacaji.
Ako ti bas takva montaza treba... onda joj ne fali nista. :cool:

Grbo

Citat: Drill Junkie poslato 02 Maj 2022, 00:51:36Ma gde to prijatelju? Tamo gde Petar Pan vija Zvoncicu ?
Tim germinama i tele stapovima sam i sam pecao , udica je bila kao kvaka ..
I boleee me usi , ribe bilo k'o u prici ..

Da se vratim ipak na sistem koji je se spominje..
deluje mi kao da ga neko dete napravilo i izgubilo ...

Sistem je los, slazem se, mora biti klizna a ne fiksna hranilica da bi sve funkcionisalo.

Sto se tice komentara o priboru tu se ne slazem. Danas je pribor laksi za koriscenje ali one manje germine (ne 200 gramske) su bez ikakvih problema detektovale griz deverike na 30-40m udaljenosti (tj. daljine plasiranja sistema). Udice nisu bile kao kvake jer udice nisu izmisljene juce, u to vreme pecao sam Mustad udicama koje su bile savrseno dobro profilisane i sto se tice kacenja i drzanja ribe, ni malo razlicite od vecine danasnjih, a ribe je zaista bilo kao u prici.
Riba nije dozivela evolucijski skok sa pojavom modernih stapova, ali trziste opreme svakako jeste.
Ja licno volim da isprobam sve novotarije po pitanju ribolovackog pribora, ali veruj mi riba se jednako efikasno pecala i pre 30 godina sa opremom koja je tada bila na raspolaganju.

orka

Nisam baš toliko star, ali se vrlo dobro sećam perioda iz 90-tih i kako sam tada pecao. Sistemi su bili hranilice lubeničarke, i jedna udica ispod. a stavljala se i udica iznad hranilice. Štapovi teleskopi i dvodelne germine, u velikoj većini do 3m dužine. Danas kavezne hranilice i mnoge druge, moderniji sistemi, feeder štapovi sa izmenjivim vrhovima različite osetljivosti i snage, dužine do 4,3m . Razlika u pristupu, a samim tim i u efikasnosti je jako velika. Bukvalno neuporedivo. Povremeno otpecam sa jednim dekicom koji je ostao veran starim sistemima i priboru, i koji je nekada na taj pribor i pristup kada je bilo ribe, lepo pecao i imao dobrih ulova. Ja sa fiderom, on pored mene sa germinom. Desi se da neki put ne upeca ni jednu jedinu ribu.  :smiley:
Jeste se riba pre 30-tak godina efikasno pecala sa priborom koji je tada bio na raspolaganju, ali to je zato jer je ribe bilo neuporedivo više, za mnoge mlađe nezamislivo više. Današnji pribor i pristup je brutalan u odnosu na ono kako se nekada pecalo.

Grbo

Ma daleko od tog da oprema za poslednjh par decenija nije usavrsavana i unapredjena. Dobar primer toga su bas quiver stapovi koje danas koriste fiderasi. E sad, covek koji peca  sitne deverike, krupatice ili bodorkice sa 200 gramskom germinom i udicom velicine 4 je neko ko nema veze s pamecu, jednako i onomad i sad (bilo da koristi 200 gramsku germinu ili 200 gramski vrh na quiver stapu). Nije svaka germina bila kolac, imam sacuvanih germina koje su bile za ozbiljnu ribu, ali i tanjih germina malih gramaza sa izuzetno ostljivim vrhovima bas za pecanje sitne ribe na dubinku. Sistem je bio skoro kao i danas: klizno olovo i hranilica, ispod virbla i duzi tanak predvez sa sitnom udicom,  jedan pedalj iznad hranilice plasticna perla i stoper od konca - sistem koji je sam kacio ribu kao i danas. Bas cu da namontiram jedan komplet tako "po starinski" pa da postavim, cisto da mladji pecarosi vide da to nije neka nova fora. E sad, ko je u ono vreme pecao sitnu ribu nekom mocugom i sistemom sa saranskim udicama bio je smesan jednako kao i danas, ali to vise govori o ribolovcu koji ne ume da izabere pribor nego sto govori o samom priboru.
Ovo je interesantna tematika za diskusiju samo odosmo u offtopic. Neka moderatori prebace gde misle da vise odgovara.

sasabosko

Lepo neko rece, opisani nacin tog ribolova nije bio adekvatan. Prvi teleskop karbonac, kojim sam pecao na dubinku bese neki Browing, ne vidim naziv modela, al bio je 20-50 na 2,7m, jos 91. Imao sam i Germinicu plavu od 1,8 na cini mi se 20gr bacanja, crvena cini mi se 2,1 i 40-50gr. Lovili smo mi onda njima i na 10-12 velicinu udice, svi sistemi klizni, i sa po 2 udice. Samo za sarana je bio fiksni. Nije to bilo toliko neotesano, mrena, skobalj, babuska se lovila na 0,2-0,25 najlone, smudj, stuka, saran na 0,3-0,4. Sem stapova, masina i dostupnosti kanapa, nije se to mnogo razlikovalo. Danasnja oprema daje mnogo vise opcija nego ta, dal je potrebna, na nasim vodama da. Na inostranim, makar gde sam bio, i cuo ne, odgovor se sam namece zasto. Ex, ti moji stapovi, ulovili vise ribe, no sto ce ovi drugi ikada, i jesu pucali najloni, udice,  koga bilo briga, kad je jednom taj Browing ulovio 7 stuka za sat vremena, il Germine po 30kg, skobalja i mrene kad odem popodne iz skole smiley033
Znoj nilskog konja je roze boje

orka


Drill Junkie

Kako ide ono sa coravom kokom i zrnom  :cheesy:

Bravooo Ibanez  :clap2: 
svaka cast prijatelju , svaka cast  smiley033   :ok:

Drago mi je da vidim da je neko dobro prosao  :takoje:
ja ribu nisam uhvatio ne pamtim  :huh:
First slomi ovu palmu, then I will teach you !!!

sona

Citat: pkv-pecaroš poslato 13 Maj 2022, 11:21:06I ovdje kod mene mace prave problem. Za tri i pol sata jedna plotica. Nema ribe i to je to
To sa macom je posebna prica mene je juce izludela svako izvlzcenje  pa pre punjenja hranilice skidanje sa najlona po dva tri minuta,doslomi da se spakujem i vratim kuci.Ali kad je zapecala jedna pomislih bice jos koja al trt nista. smiley033

Teme sličnog naslova (10)