Brijanje

Započeo Hemingway, 06 Novembar 2012, 11:28:54

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

dragan77

Jedino usisavanje kuće mrzim više od brijanja (jbg i to mora ponekad da se radi). Moram da se brijam zbog posla, inače ne bih.

A što se tiče tih električnih brijača, baš zbog toga što mrzim brijanje, prošle godine rešio sam da kupim jedan od boljih, nadajući se da će mi olakšati brijanje. Dadoh nešto preko 100 EUR za neki BRAUN. Pokušavao sam jedno mesec dana da se priviknem na brijanje na struju i nije mi uspelo. Vratio sam se na klasični žilet.
Inače za mene je klasični žilet zakon. Koristim ovaj:

Moram da napomenem da isključivo koristim i Wilkinson žilete. Oni žileti MEM i slično, što se kupuju na tezgama na pijacama veze sa životom nemaju.
Idemo dalje...

GoachildObavezno brijanje.  :cheesy:

sremac13

Koristim Mach3, paket sa dva žileta mi traje oko 3 meseca (i jače) tako da sam ekonomičan :D

S obzirom da imam tri dlake u dva reda ne moram da se brijem svaki dan.
Kad sam radio 5 dana unedelji po 8 sati onda Nedelja uveče i Utorak (ili Sreda uveče).

Sad kad radim od kuće brijem se jednom nedeljno ili dok mi se ne upali alarm kod žene ili keve.  :lol:
Ako već ne može živeti od pecanja, čovek može da živi za pecanje. I u najmračnijim vremenima čovek koji peca je slobodan čovek. S pravom da cele zime sanja, a celo proleće, leto i jesen čeka ribu svog života.

glos

Mach 3 mama. ja već nekoliko puta namjerno to potenciram u postovima, kod i zbog mladih nadala, da ne gube vreme na ostala pomagala.
Koliko sam se samo nabacao Wilkinsona, Bic - kinsona.

Posle tuširanja koristiš i imaš kartridž 2 godine, jedan.

Ovi sa više žileta, 4 - 5 su samo primama, a u stvari lošija varijanta.
Life is what`s supposed to happen while you`re at work

Dva vuka

Jel to zavisi od toga, koliko često moraš da se tuširaš ili ???  :cheesy:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

flutikazon

Citat: glos poslato 19 Januar 2022, 10:20:53

Posle tuširanja koristiš i imaš kartridž 2 godine, jedan.

Jedino ako imaš više očiju nego dlaka na bradi :cheesy:
1 vodenica = 7 kamenova, 1 kamen = 4 litre = 400 drama, 7 kamenova = 28 litara,1 litra = 7 dana =100 drama, 7 kamenova = 196 dana

glos

Sad sam vratio taj kartridž opet. Bio sam ga stavio sa strane, jer je i dalje oštar, reko za ovo na brzaka brijanje, bez tuširanja.
Sve standardno, drugi bi trajali po 5 brijanja, pa i posle tuširanja.
Pisao sam Giletu, reko svaka vam čast, na etičnom poslovanju, sjajnom proizvodu i iznad svega tom prostoru za ispiranje, koji čini dobar dio priče - trajanje. Drugi se dlakama napune.
I kažem im da prave tim postupkom i materijalima i noževe.
Life is what`s supposed to happen while you`re at work

sona

Od prilike svaki treći dan ,i to nekad promasim pa me ukućani podsete,sa narodnom krilaticom e jesi neuredan ee sav sam se potreso :cheesy:

glos

Još koristim onaj, prvi.
Želim da naglasim, bitno je u kojoj temperaturi vode se oštrica ispire, jer se metal širi, produžava, na toploti, i ako ispiremo u hladnoj vodi te tračice metalne nemaju predviđene parametre, dimenzije.
Znači samo topla voda.

P.S. Dugo vremena nisam shvatao zašto mi se čini da su žileti tuplji kada se ispiru u hladnoj vodi, sada sam shvatio.
Slična je priča oko potrebnih tolerancija u izradi rola, i pretjesno sastavljeno, a čemu svi težimo, zna da zatrokira kod promjena temperatura, odnosno temperaturnih ekstrema.

Slične principe i probleme kod upotrebe imaju i M 16 "protiv" Kalašnjikova.
Kalaš šiba dan i noć, zima, ljeto, kiša, snjeg, jer je sav "raskliman" a M 16 počne zaglavljivati čim se iznese na teren.
Life is what`s supposed to happen while you`re at work

NSBucov

Gillete sa 5 oštrica, perem isključivo hladnom vodom - duže mi traje. Brijem se svaki drugi dan i menjam uložak na mesec dana.
Bucov Bolen Asp

sona

Smatram da ispiranje brijača ili zileta u hladnoj ili toploj vodi nema uticaja na ostrinu,jer da bi se promenila struktura metala od koje je izradjen treba da se zagreje do odredjene temperature.Niko od nas ne koristi vodu za ispiranje da moze da ugreje celik do temperature da se promeni struktura metala.


glos

Radi se o mikro promjenama, u tenziji.
Zategnutost tračice. Malo je elastičnija kada je toplija.
Sama oštrina je nepromjenjena kakvom god se vodom ispira.
Treba imati u vidu da je to izuzetno tanak komad metala i ne treba mu mnogo da dođe do promjena.
Sigurno ne koliko i u drugim slučajevima, kod temperaturnih promjena - efekata, debljih komada.

P.S, I da ne ispadne da negiram i tvrdnju Bucova.
Posljedično može doći do ranijeg ili kasnijeg tupljenja, usljed te minimalne promjene geometrije tračice, a koja utiče na samo brijanje.

P.S.S. Imamo i primjer pranja mesarskih noževa, koje ne treba - ne valja, da se u toploj vodi obavlja.
Jamačno takovo pranje neće niti može otupiti nož, ali hoće iskriviti žicu, koja je tanka kao i ta tračica žileta.
E sad, netko će shvatiti ovo zadnje napisano kao dokaz protivu moje originalne tvrdnje, ali ja stvarno nemam namjeru da idem dalje u objašnjavanje i ograđivanje. Zašto tomu tako nije.
Life is what`s supposed to happen while you`re at work

sona

A taman se tema pocela razvijati u konstruktivnu diskusiju,uticaj zagrevanja na izmenu hemiskog sastava celika pri temperaturama do 60C. :cheesy:

glos

CitatHere's a little science lesson. I once heard that rinsing a razor between strokes is better for the edge of the razor blade. Why? Because metal expandes when it's been heated, and therefore the edge of the blade nicks easier, and will roughen quicker. When rinsing the blade in COLD water, the edge of the blade doesn't expand, it contracts. This results in a smoother razor blade edge throughout the shave. It's more difficut to nick hard metal than it is to nick soft metal.

I tested this 'expansion/contraction' theory a few years ago. 30 days with rinsing the razor in hot water between strokes, and 30 days rinsing the razor with cold water between strokes. Test results: The cold water rinse used 8 less blades than when rinsing with hot water. Also, the razor glided over my face smoother, when using the cold water rinses. The cold water rinsing yielded better blade smoothness, and blade disposal was lowered.

P.S. ovo je samo jedan od, sa istim tvrdnjama.
P.S.S. Sa zaključcima o rezultatima brijanja se ne slažem, moguće da je i do tipa žileta, ali sa ostalim se slažem.
Life is what`s supposed to happen while you`re at work