AlKoHoL!!!

Započeo Bigash, 06 Oktobar 2008, 11:26:11

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ljumi

Bastina 7 je ubedljivo najbolja rakija koju sam probao , sledeca je bastina 6 pa jelicki dukat . Zuta osa je daleko iza njih po kvalitetu , nekad bila al sad jok . Cene odvaljuju al ebga vrhunski proizvodi su skupi

Dva vuka

Pa jeste kolega, to sam i ja zaključio  :takoje: Ti Englezi su baš SERonje ... Škoti i Velšani su već druga stvar... gorštaci i brđani  ,jednostavni,  gostoprimni , dobri ljudi  :takoje:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

Drill Junkie

Moj bife je malen i skroman , flajke bez etikete (uglavnom)   :wink:
ali ne bi to menjao ni za 500 litara komercijale ,
zato uvek imam i dobre goste  :cheesy:



P.S
Pre 5-6 godina dok sam radio za Cola hellenic  podelio sam oko 30ak flasa Jack Daniels-a godisnje  (single barel i ostale papazjanije) a kupovao dobru rakiju za 10e  :takoje:
Sva sreca ozenih se backuljom sa vocnjakom   smiley153
Sve ima svoju cenu  :cheesy:

P.S.S
Otkud sok u kuci , mora da je neko zaboravio  :wink:
First slomi ovu palmu, then I will teach you !!!

komša015

Citat: mihabg poslato 07 Decembar 2020, 17:59:30
Pa nije to melt viski i ne pijucka se tako. 
Radza se bre sjuri iz male casice 0.01-002  , a ne mulja po ustima.
Nasi stari zato i imaju onaj "naprstak" , jer se sljiva koja dugo stoji po pravilu pece jaka pa je tek kasnije razblazujes demi vodom  ako hoces da je uteras u "damsku". Za razliku od drugih vocnih, sljivka se i cuva jaka , i takva se i pije. Jako i kratko sipana..

+1
Vidi se odmah, vrhunski poznavalac.

ibanezi

Još mi voćke mlade, a majka zdrava i sposobna, a uz to kao penzionerka to voli i smatra hobijem kao ja pecanje, tako da je kod mene svaka šljiva i kajsija zdrava, zrela i iskošćena pre nego što upadne u kacu. Zato nemam za prodaju, ali imam dovoljno vrhunske rakije da nikada ne moram da služim parnu - svežu nego je po par godina stara.
O šećeru u rakiji. Svi šećeri vrenjem prelaze u alkohol, svi šećeri imaju istu hemijsku formulu, ali različite molekularne veze. I voćni - fruktoza i grožđani dekstroza i iz repe - glukoza i ... To važi i za alkohole. Dodavanjem šećera se ne može dobiti mešana rakija. Dobija se ili čista voćna ili tzv šećeruša jer se u kaci sa kominom dešava proces asimilacije. Alkohol koji dominira će razvezati molekularne veze manjinskog alkohola i taj alkohol pretvoriti u sebe. Zato sa šećerom oprez, ne postoji ono - 5% ili 5kg na 100kg. Od godine zavisi koliko šećera ima u 100kg voća tako da sa 5kg datog šećera na 100kg šljive, lako može da se desi da isti prevagne i da se dobije čista šećeruša od koje glava bude 3 broja veća :lol: Takođe je samim tim logično da se šećer ne sme dodavati na početku da "započne" proces vrenja. Jer on već izdvojen, rastvoren u vodi čim uleti u kacu odmah počinje proces, dok voće prvo treba da stvori rastvor za vrenje. Dakle i mala količina je u tom slučaju opasna jer prva počinje vrenje, stvara startnu količinu alkohola i upravo ono što kasnije prevreva asimilira u sebe, Zato se dešava ono - kako bole glavudža kada sam bacio svega 3% šećera! Dakle minimalna količina sme da se stavi ali tek pošto je proces vrenja uveliko započeo..ma može i pred sam kraj. Minimalna količina u tom slučaju nije štetna i poželjno je dodati ne zbog veće količine nego što podiže kvalitet time što dodatno razblažuje voćnu kiselinu. Ta minimalna, u stvari maksimalna količina je za mene 2kg i nikada je nisam prešao, a u zavisnosti od raspolaganja kešom i cene šećera u datom trenutku,  je često bila i manja.  :lol:Moja godišnja potreba je oko 150l i toliko o obezbeđujem. Imam dobru ekipu, česta slavlja, dosta  odnesem na slave i proslave i nikada nikoga nije zabolela glava. Vukovi koji su pili moju kajsiju i šljivu kod mene na kupovima i na skupovima gde sam nosio znaju o čemu pričam! Čista razgovoruša, a ujutru svi ko "tice".
O odvajanju. To prosipanje prvih pola litra i ona menzura sa vodurinom je od značaja samo ako domaćin nema stare rakije ili mu je pri kraju, pa je primoran na prečišćavanje i odvajanje da bi mogao da je pije i služi odmah. Tim procesim se izvesna količina štetnih alkohola i drugih primesa odstrani, ali ni blizu sve. Tako da to i dalje nije zdrava, dobra rakija koja je završila prirodnu fermentaciju, nego je sveža "parna"kako ju je nazivao naš pametni narod koji nije imao pojma sa hemijskim reakcijama i stručnim izrazima, ali je savršeno znao šta se dešava sa rakijom. Ako se ima stare rakije za bar godinu dana (kao što ja uvek imam hehe), nikakvo odvajanje nije potrebno, zbog procesa hemijske asimilacije koji sam već opisao, i taj proces se naziva fementacija, a narod to zove "čekaj da okrti" i rakiju koja je završila fermentaciju zove krta rakija. Za potpunu, 100%tnu fermentaciju je potrebno oko 3 godine.
Na kraju, kao i sve druge vrste pića, vino napr. Ceo postupak izveden kako treba će dati rakiju od koje ne boli glava i lepog ukusa. Ali vrhunski kvalitet zavisi od godine. Sunčano leto sa kišom samo u pravo vreme (zalivanje je potrebno u sušnoj godini ali nije isto kao prirodna kiša u pravom trenutku) daje maksimalnu količinu šećera, a minimalnu količinu kiseline i u takvoj godini se dobije vrhunski ukus i kvalitet koji naravno prati i najveća količina! Zato da se vratim šećerima i velikoj zabludi koja je česta! "Ove godine je stalno bilo kišovito, bez sunca, šljiva mi je kiselija, daću malo više šećera da ubijem kiselost"! Kakva kardinalna greška! Kada voće nema dovoljno šećera i mi dodamo više nego što ga ima u voću, e tad se dešava ona asimilacija, da je pomenem po ko zna koji put. Dobijamo čistu šećerušu! Kada je šljiva kisela, tada se baš ne sme preterati. I 2kg data u pogrešno vreme naprave budalaštinu. U lošoj godini, kakva je, takva je i koliko ti je toliko ti je! Baš naprotiv, u super godini će ti pre oprostiti veću količinu šećera, samo čemu to prokletstvo i rizik?
Od moje kompletne srednje hemijske škole, opšti smer - laborant tehničar jedino su mi ostale lekcije o alkoholima. Ne znam zašto, ali su se urezale u pamćenje i obilato koristim da iako napravim malo, napravim onu koju svi rado piju. A raste mojih 50ak šljivica i  20ak viljamovčica u Noćaju taman da imam lepu zanimaciju za koju godinu kad odem u penziju. Tu će akoBogda već biti i para makar za cigare i koje pivce na pecanju. :ok:

glos

Barezi dok ti završiš punjenje kace, bureta, proces je već uveliko započeo.

@ Batica, ne da mi se sa tobom raspravljati, svaki put ladno mašiš ceo fudbal.
ZOV

slob

Na poljoprivrednom fakultetu imamo jednog izvanrednog poznavaoca tehnologije pravljenja voćnih rakija, a posebno rakija od šljive, Prof. dr Ninoslava Nikićevića koji je doktorirao baš na šljivovici. Na Netu može da se nađe više njegovih video intrvijua na temu šljivovice. Iako je ekspert, govori jezikom koji i laici, odnosno domaćini koji se bave proizvodnjom rakije, mogu da razumeju. Nije loše saslušati ga i poslušati ga.

ljumi,
CitatProkupac je u stečaju odavno pa druge destilerije prave kopije manastirke i stomaklije al simex je daleko od...... Radije bi vodu pio
Sada mi je jasnije o čemu se radi. Prokupac je u nokdaunu i zato ne reaguje. Moguće je i da su i njihovi tehnolozi zajedno sa receprurom prešli u Simex.....

mihabg,
CitatRadza se bre sjuri iz male casice 0.01-002  , a ne mulja po ustima. 
Nasi stari zato i imaju onaj "naprstak" , jer se sljiva koja dugo stoji po pravilu pece jaka pa je tek kasnije razblazujes demi vodom  ako hoces da je uteras u "damsku". Za razliku od drugih vocnih, sljivka se i cuva jaka , i takva se i pije. Jako i kratko sipana..
Znam za čašice 0,03, a gde bre nađe čašicu 0,01.  :cheesy: Pa to je gvint zatvarač od flaše.
A istina je da se šljivovica čuva u buretu jaka 24+ gradi, ali se pije razblažena na 17-18 gradi i ne hladna, jer takva najbolje ispoljava svoju bogatu aromu. Ali tako mogu i da se primete i svi neželjeni ukusi.

"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

marina1983

Higijena sudova , skladistenje do pecenja ,  pranje voca su osnov za kvalitetnu rakiju. Skladistenje po svinjcima kokosinjcima u brdu muva i nehigijene moze da izrodi samo uzas a ne rakiju. Sve ostalo je do onog ko je proizvodi . Oni sto prodaju uglavnom i secer trpaju oni za svoje potrebe vole da piju kvalitet pa takvu i prave.

ibanezi

 Meni je najveći merak frćok koji u jednom naginjanju upravo i pusti tu količinu od oko 0,02 koju Miha preferira za eksiranje. A frćok može biti i veći, u stvari, bolje što veći.
Glosoje, zavisi od stadijuma u kome se voće nalazi. Moji seljaci iz Mačve nemaju vremena da nekoliko dana procimavaju, potkupljaju ili danas otresu, sutra pokupe... Kada odvoje dan za to, omlate, pokupe i ako je malo tvrđa, treba joj bar jedan -2 dana da počne. Kod mene je natenane, ali opet, što je sigurno sigurno. Stavim šećer posle 4 - 5 dana. Za početno vrenje šljivi ne treba ništa, još su vrućine. Pola mi je Čačanka koja stigne krajem jula -početkom avgusta, a pola stenlej koja stiže drugom polovinom avgusta, tako da 2x pečem šljivu ako rode. Zadnjih godina topao februar izvuče šljive iz hibernacije,   pa mi ih  zalutali mraz s.ebe ili jedne ili druge,  a prošlog leta kada su obe sorte rodile kao grozdovi, pobio led tako da je ostala možda trećina roda.  Ove godine sam imao prvi kazan od mojih viljamovčica. Izvadio nekoliko litara "srca" 19 "gradova" čisto za degustaciju, a ostalo upatočio u kanister da čeka dogodine akoBogda.

komša015

Ja kajsije "potkupljam", ako su vrućine i 2 puta na dan.
Ne može da bude prava drugačije.

A kominu više ne mešam, poslušah ovog školovanog čoveka.
Ništa joj nije falilo, ni u kvalitetu ni količini.

pexon

Tako je Komšo moj, najveća glupost je mešati kominu. Time se sve što ne valja a skuplja se na površini meša i takva rakija ne može da bude valjana. Ja kad izmeljem voće, prekrijem bure najlonom i ne otvaram dok ne mislim da je vreme za pečenje. Onda merim širomerom, pa tek ako je pao ispod 2, pečem. Normalno, kolač sa buđi i ostalim sra..ma bacam, nikako u kazan. A šećer nikako ne stavljam u voće, pošto ne želim da pijem rakiju od repe.  smiley033

Spojene poruke: 08 Decembar 2020, 00:25:15

P. S. Tekst koji je Branko citirao je stvarno tehnologija za proizvodnju vrhunske rakije (mislim da znam i ko je autor,) ali ne znam da li jei jedna kupovna rakija napravljena po toj tehnologiji. One koje koštaju 2-3 crvene sigurno nisu.  smiley033

no names

Text je pisao "Priča iz Majdana" u jednoj grupi na fb  smiley033
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

slob

pexon,
CitatA šećer nikako ne stavljam u voće, pošto ne želim da pijem rakiju od repe.  smiley033
:cheesy: Tako je! Kratko i jasno.  :thumbup:

"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

ljumi

Ako budete imali priliku svratite u destileriju BB Kleka Bajina Basta jako zanimljivo videti tehnoloski proces i probati. Vrh rakije

flutikazon

Skoro sam dobio na poklon rakiju Lola - viljamovka, neke destilerije iz Gradiške. Vrhunska. Ako neko zna gde bi se mogla pazariti u Novom Sadu ili Beogradu neka podeli sa nama :tongue:
1 vodenica = 7 kamenova, 1 kamen = 4 litre = 400 drama, 7 kamenova = 28 litara,1 litra = 7 dana =100 drama, 7 kamenova = 196 dana