AlKoHoL!!!

Započeo Bigash, 06 Oktobar 2008, 11:26:11

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

glos

Nisam ja anti, piva sam se napio za cisternu da se napuni. Ali i to sve manje.
Ovo za domaće i domaćine je tačno.
Ja sam i ispekao jednu turu, dobro ispala. Samo sam zaboravio da bacim onu prvu, pola litre kada tek krene. A i nisam zamjenio zagrijanu vodu u onom drugom djelu, di ide kroz cjevi da se hladi..

Ali i to ( bacanje prve ) je bitnije da se uradi tek kod prepecanja, da ne dođe do trovanja.
Kila šećera na bure od 100 litara nije strašno, da pokrene te procese.

Ove kupovne kada god sam probao život mi se zgadio.

Spojene poruke: 07 Decembar 2020, 10:01:40

P.S. To veče sam se tako naroljao i zaspao, da me ni kamion koji je u drvo udario nakon što je ćuprio preletio, isprad kuće, nije probudio.
A ni ovi što su ga izvlačili traktorima i mene zvali..
ZOV

DakiNS

Marina pa kada ćeš to podeliti sa nama?
:rolleyes:
Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

bolenbgd

Kolega Slob,ta donja je kopija te gornje.

slob

To bih i ja rekao. Za Manastirku znam ihahaj godina. Jedino ne mogu da shvatim da takva kopija-plagijat može da prođe  bez posledica od strane Prokupca.

Glos,
Ta priča o tome da šećer od šećerne repe mora da se doda da bi proces otpočeo je izmišljotina kvarnih proizvođača rakije koja se pravi isključivo za prodaju. Pa na kraju su ubedili i sami sebe, kao i sledeće generacije, da to mora. I piju i sami tu rakiju.
"Čak do 5% ne smeta"! Šta je 5%, ništa.
A računica izgleda ovako; na kraju to nije 5% nego 33% rakije prepečenice od šećerne repe a 66% od šljive!
Kako? Od kile šećera dobijaš kilu rakije sa oko 60% alkohola.
Od 100kg zrele šljive dobiješ 10 litara prepečenice a od još 5% šećera (5kg na 100kg) dobiješ još 5 litara rakije. Ukupno 15 litara, od kojih je trećina od repe!
Za proizvođača računica je jasna: kilo šećera=kilo rakije=70din.

Nego brajkane, u kominu stavi kvalitetnu i potpuno zrelu šljivu koja onda sadrži puno šećera, pa ti neće trebati pomoć šećerne repe!  :cheesy:
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

glos

E jes` kada bi imali svi 10 pomagača u voćnjaku, pa samo zrele šljive sakupljali, a ostatak ostavljali da omekša, a palo je.
U reali ti je bar trećina sakupljenoga nedovoljno dobro, jer ideš redom i kupiš sve.
Btw mi smo imali bjele šljive, ne plave.
Moji nisu dodavali ni malo šećera, ali su meni ovi drugi ( neki ), rekli da je kila ok.

Sizifov je to posao. Tada sam sakupio jedno 100 L bure i nikada više.
Kao i kopanje kukuruza. Leb ti bogov, sagnut sve vreme čeprkaš, u beskraj.
Ja sam došao do pola reda i samo nastavio niz red i njivu, ( odšetao ), rekavši > nikad više.
Pa rađe bi crko nego na selu radio - živio.
ZOV

x-flite

Tek kad poseče i poslednje drvo, uhvati poslednju ribu i zatruje poslednju reku, beli čovek će shvatiti da ne može da jede novac.  Crveni Oblak ( poglavica Sijuksa)

komša015

Slažem se sa Slob-om.. u šljuvu se ne dodaje šećer.

Goachild

Молим Вас да се држимо теме!  smiley247

smiley029

StokaNenormalna

Razmisljam da l' da se prikljucim temi, ili je jos rano?  :huh:

vladimir022

Ja bi voleo da znam koliko ljudi ne stavlja makar 3% secera u sljivu, a svaki 5 i preko 5%..
Teca pravio pre koju godinu bez kostica i bez grama secera, odstojala u dudovom buretu, rakija ekstra, al malo iscuri iz kazana kad se tako pravi


Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока


ljumi

Prokupac je u stečaju odavno pa druge destilerije prave kopije manastirke i stomaklije al simex je daleko od...... Radije bi vodu pio


no names

Skoro sam pročitao u jednoj grupi kako prepoznati dobru rakiju. Saučuvah text :

Od skora sam u ovoj zanimljivoj grupi.Primetio sam da dosta članova ove grupe se istinski trudi da svoju proizvodnju podigne na jedan viši i kvalitetniji način,teže ka što prirodnijem načinu stvaranja hrane i pića i potpuno su posvećeni.Želja mi je da dam svoj mali doprinos bar kada su u pitanju jaka alkoholna pića i da pokušam da vas uputim kako prepoznati i razlikovati dobru od loše rakije.
U Srbiji se godišnje popije oko sto miliona litara rakije.Od toga svega 25-30 posto kontrolisanih rakija sa akciznom markicom.Sve ostalo su hobi destilerije ,dedinske i kumovske rakije vrlo diskutabilnog kvaliteta.Kako prepoznati
Pre svega kada uzmete flašu rakije u ruku pfotresite je oštro i energično,ukoliko se pojavi venac pogotovu postojan  to nije rakija za vas.Ona nužno ne mora da bude loša ali je zasigurno oko ili više od 50 stepeni što vi želite da izbegnete.Više razloga postoji,prvo ne morate da pijete i kvarite zdravlje tako jakom rakijom,drugo nećete moći da uživate u svemu što rakija može da pruži,treće takve rakije su zakonom zabranjene u slobodnoj prodaji.
Kada sipate rakiju u čašicu sačekajte par minuta zatim je prinesite licu i pomirišite.Ukoliko miris potseća na aceton nešto slično oho lepku to takodje nije rakija za vas.Miris bi trebao da bude blag i postojan.Zatim probajte rakiju,uzmite gutljaj i za trenutak ga zadržite u ustima.Dobra rakija nesme da pecka i stvara nelagodnot ona mora da klizi i bude ukusno pitka.Vrhunska rakija treba da ima volumen nešto što će ispuniti svaki deo vaših nepaca,vrhunska rakija kada je progutate ,,ostaje" i dalje u ustima ,a u stomaku se javlja prijatno grejanje.Kada ste otpili par gutljaja i doneli neki sud o toj rakiji pogledajte čašicu iz koje ste pili.Takozvane rakijske suze ,pogrešno je reći glicerinske suze kod dobrih rakija se spuštaju niz čašu i ne ukrštaju se medjusobno.
Ovo su neka minimalna znanja i spoznaje koje se vremenom nadogradjuju i koja vam mogu pomoći pri odabiru rakije.Posebna priča i tema bi bila cena rakije po kojoj takodje možete da znate dal je nešto dobro ili nije.I još jedan savet čuvajte se dunje,dunju kupujte samo kod baš proverenih proizvodjača.
Želim ovoj posvećenoj grupi puno zdravlja i uspeha.
Živeli.

Nakon ovog texta izbacio je još jedan :
KAKO SPRAVLJATI DOBRU RAKIJU
KRATKO UPUTSVO ZA NEUPUĆENE,POČETNIKE I TVRDE TRADICIONALISTE
Pre svega pred početak sezone treba kvalitetno oprati kazan i sve njegove delove od bakra.To se radi rastvorom kalcinisane sode i trljanjem pa potom dobro isprati.Nakon toga sipati vodu u kazan ,založiti vatru i pustiti da radi.U tabarci da ne bude voda.Kada na luli krene para pustiti da ide desetak minuta.Ovaj postupak se zove zaparivanje kazana.Ovo je poželjno ponoviti par puta u toku sezone a obavezno kod promene voća.
Voće koje vam stiže treba da bude sveže i zrelo i obavezno u gajbicama.Voće se po mogućstvu opere zatim tretira a to podrazumeva vađenje košpice,usitnjavanje ,pasiranje kod kruške skidanje peteljke ,kod dunje odstranjivanje semenki i td.Potom se tretirano voće stavlja u kace do 60-70 posto zapremine.Nakon toga se meri pH vrednost a potom dodaju kvasci i hrana za kvasce.Promešati celu masu prohromskim ili drvenim predmetom ili rukom u zavisnosti od kace.Voditi računa da je sve čisto.Potom prekriti kacu jačim,debljim najlonom i uvezati da bude čvrsto i stabilno.Ukoliko imate uslova stavite vrenjaču.Kace sa kljukom treba da stoje u prostoriji gde je temperatura konstantna oko 18-20 stepeni.Ako nemate takvu mogućnost stavite kace na neko zasenjeno hladnije mesto pod neku nastrešnicu.U zavisnosti od spoljašnje temperature nakon nekoliko dana samo blago jedan deo najlona pomerite i sa dna izvucite manju količinu kljuka ,procedite kroz gazu stavite sok u menzuru i sa širomertrom premerite šećer.Zapišite rezultat i to ponovite za dva dana.Siguran znak da je sve prevrelo je da vam se u dva dana pojavi isto očitavanje.
Ne čekajte ,odmah krenite sa pečenjem prvog destilata.U opran i sređen kazan sipajte kljuk do 80% zapremine kazana.Založite kazan u početku malo jača vatra koju kroz pola sata postepeno smanjujete i odražavate.Kad potekne prvi tok destilata pokušajte da održavate vatru tako da mlaz destilata bude kao debljine slamke.Pečete rakiju sve dok ne skupite u posudi jačine oko 27 stepeni.Pomerite posudu i ako destilat i dalje ima jačinu skupljajte u drugu posudu sve dok na luli ne bude 2-5 stepeni.To što ste skupili vratite u kljuk.Između svakog kazan oprati vodom i kazan i parovodnu cev.
Kad na ovaj način ispečet sav kljuk i skupite svu meku rakiju.Prvo dobro vodom oparati kazan,parovodnu cev i cilindar u tabarci, sve delove gde je destilat imao dodira sa bakrom.Nakon toga krećete u prepek ,druga destilacija.Sipajte meku rakiju u kazan 80% zapremine.Založite vatru samo u početku malo jaču i potom svedite na manje.Kada potekne destilat a to se zove prvenac u prihvatnom sudu odvojite jedan lita (ovo važi za kazan od 100l zapremine) dakle 1 posto i to prospite ili sačuvajte za dezinfekciju pranje prozora šta god.Isto važi slabija vatra konstantan tanak tok destilata u vidu slamke.Idealno je da je brzina 5l na sat opet važi za kazan od 100l.Kada u prihatnom sudu svu rakiju koju ste skupili bude između 65-70 stepeni idealno 68 stepeni prekidate sa skupljanjem.To je obično oko 48-50 stepeni na luli al to morate da proverite na vašem kazanu.Dobiliste jaku bistru rakiju koja kao takva ide na odležavanje.
Hlađenje tabarke bi trebalo da bude u prvoj destilaciji gornji deo oko 60 stepeni a donji deo oko 12 stepeni u prepeku gornji deo isto oko 60 stepeni a donji deo oko 18 stepeni.
Nakon dva tri meseca a poželjno je i duže možete da počnete sa razblaživanjem.Razblaživanje se radi destilovanom vodom ili demineralizovanom i to najmanje iz dva puta a poželjno je tri puta.Sipati destilovanu vodu polako bez pravljenja klobuka u rakiju.Nakon 15 dana do 20 dana ponoviti postupak i po mogućstvu to ponovite još jednom.Rakije od voća nesmeju biti jače u finalu od 45 stepeni (šljiva) , a neke i manje.
Na ovaj način ste dobili kvalitetn čistu rakiju koja u zavisnosti od načina čuvanja ,odležavanje i dužine odležavanja može postati izvrsna rakija.Posebna tema je odležavanje i čuvanje rakije.
Da biste dobili vrhunsku rakiju pored znanja potrebno je iskustvo,posvećenost i ono najvažnije NE DOZVOLITE RUTINU uvek budite na oprezu nemože žurka oko kazana,roštilj i ostala posela izuzev ako nemate gorionik sa plinom ali ni tada.
Naravno da ima još mnogo detalja al ovo je samo uvod za početnike.Živeli.

Može biti nekome koristno  smiley033
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

vlajko975

Bravo.  :clap2: Cela sustina. Samo jedan detalj je zaboravljen. U rakiji uvek, ali uvek treba da se uziva na sobnoj temperaturi. Samo tada rakija otkriva sve svoje arome, punocu i kvalitet. Samo tada otkriva i sve svoje mane. Konzumirati rakiju hladnu ili ledenu, po meni, bi trebalo zakonom zabraniti. Ledena rakija sakriva i dobre ali i lose strane. Kao sto rece u predhodnom postu no names: ako ima jako izrazen venac, to nije rakija za vas, isto tako: ako ne mozete da uzivate u rakiji na sobnoj temperaturi, promenite pice.

Dva vuka

Da sipam čašicu , pa da sačekam nekoliko minuta ??? Pa kad ću ondak stići da se napijem  :huh: I sledeći put na kupu ima da tražim da mi obezbede sobnu temperaturu   :cheesy: Klasika ... ovi što ne piju, sve znaju o alkoholu  smiley194
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

no names

Da ne dodje do zabune ja sam text kopirao i sačuvao. Ne razumem se u pravljenje rakije, a nisam neko ko to pije.....jedna mi prija, druga tu i tamo, tri nikad popio nisam. Eto kolilo ja to pijem.....godišnje možda 2dcl  :takoje:
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...