DUNAVE, MOJE MORE... > Dunav, moje more...

Veliko ratno ostrvo

(1/6) > >>

lineker:


Ostrvo je nastalo vekovnim taloženjem peska i mulja, koje je obližnja Sava usporavala. I dan danas se konfiguracija menja pod uticajem Dunava i Save. Nalazi se između Dunava i Save, a pripada opštini Zemun. Kao prirodno dobro zaštićeno je zakonom 2005. godine.Ime se ostrvu menjalo kroz godine, pa se tako zvalo Dunavsko, Cigansko, Sirotinjsko, da bi zaživelo Veliko ratno. Sa ovog ostrva mnogi su svoje topove okretali ka Kalemegdanu, Turci više puta, a i Karađorđevi ustanici, pa su i Austrougari odavde branili Zemun. Tako osta Veliko ratno ostrvo. Logično postoji i Malo ratno ostrvo, koje se nalazi sa desne strane Velikog, mada neki kažu da je sa leve postojalo Malo ostrvo koje se spojili sa Velikim, a da je sa desne strane u stvari Konjsko ostrvo. Ime je dobilo jer je bilo zgodno da putnici i trgovci na njemu ostavljaju konje na sigurnom dok borave u Beogradu i Zemunu. Kako bilo, zvanično se Malim zove ostrvo sa desne strane, napušteno je i nije zgodno za obilaženje. Veliko ostrvo je bilo u opasnosti 1948. godine. Bila je u planu izgradnja Novog Beograda i trebalo je sanirati i urediti i nasuti tu veliku močvaru. Srećom zemljište sa Velikog ratnog ostrva se pokazalo kao nepogodno, tako da je preživelo.
Na ostrvu živi veliki broj ptica, zabeleženo je preko 150 vrsta, mnoge od njih su stalno naseljene ovde.Najpoznatiji stanovnik je orao belorepan koji ovde ima gnezdo. U Evropi je ostalo oko 90 parova, a gnezdo na ostrvu je pod video nadzorom. Inače na ostrvu je bila i jedna od najvećih kolonija belih čaplji, a napustile su ostrvo 1999. godine nakon bombardovanja.
Na ostrvu nema struje i vode, ali postoji naselje sa sojenicama koje je na neki način regulisano. Stanovnici gaje voće i povrće i bogami uživaju.Neizostavni deo ostrva je kupalište Lido, koje naravno ima svoju hijerarhiju i živinu :wink:
Događaj koji se vezuje takođe za ostrvo je nažalost i jedna velika tragedija. 1952. godine u blizini ostrva potonuo je, ustvari se prevrnuo brod Niš i u smrt odneo preko 100 života. Tačan broj stradalih se nikada nije saznao, jer se nije znao ni tačan broj putnika. Uz splet nesrećnih okolnosti jeziva oluja je uzrok ovoj nesreći.
Šetnja ostrvom vas dovodi i do kanala Veliki Galijaš.Kanal je treutno bez vode i zreo je za produbljivanje, iako je relativno skoro čišćen. Tretira se kao zaštićeno mrestilište, a ponton na ulazu bi trebao da mesare spreči da u vreme mresta sa čamcima uđu u kanal. Legenda kaže da je ime dobio po gusarskim galijama kojima su se Dunavski gusari prevozili i krili na ostrvu.
Dalje nas staza vodi do obale sa koje puca pogled na beli grad, nekada su pucali topovi na Kalemegdan. Ono što raste sa desne strane na otetoj i ukradenoj zemlji nisam želeo ni da gledam, a kamoli slikam.Pogled na Zemun sa LidaPredstavio sam samo delić koji sam upoznao ovog raja na zemlji. Ostrvo je do 1. septembra povezano pontonskim mostom sa obalom, posle se može do njega samo camcem. Prošetajte, obiđite.

Milan berkut:
Baš lepo za pročitati i saznati po nešto . . . :clap2: :clap2: :clap2: :thumbup:

mknezevic:
A danas sam bas hteo da otvorim ovu temu xD Htedoh da pitam da li je neko iz camca bacao varalicu uz ostrvo? Sutra bih otisao da se provozam do tamo...

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока

marina1983:
I njega su upropastili kada zađeš dublje katastrofa koliko otpada, nepregledne gomile .Divlja gradnja cveta polako ali sigurno . Na kvarno malo po malo i eto sojenice  za koju godinu biće kao vojne bašte . Pozauzimali se placevi pa se još i prodaju ogrđeno, napravljene ulice kroz ostrvo , nedaj bože da kročiš u tuđe  :grin:
mknežević , sa strane do konjskog ostrva plitko , strana do Borče sitan bucov , donji deo do tvrđave možda i može nešto da se isčačka , vertikala na spust pa polako i računaj dubinu na pojedinim mestima 20+m smiley033

mrjr:
Varaličario sam u nekim prilikama oko ostrva,ali mislim da je najbolja strana ka otvorenom toku Dunava,tzv. spoljna strana.Bucova ima svuda manje više,ali sa te strane ima i potopljenih panjeva, koji uvek mogu da budu interesantni i za ozbiljniju ribu.Treba sačekati da prodje kupališna sezona i gužva i onda polako pretraživati.Što se tiče konjskog ostrva, gornj (uzvodni ) špic može da bude zanimljiv.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju