Vukovi sa DUNAVA

DUNAVE, MOJE MORE... => Dunav, moje more... => Temu započeo: jugov 16 Decembar 2010, 13:11:36

Naslov: Šakal - Čagalj
Poruka od: jugov 16 Decembar 2010, 13:11:36
S obzirom da se većina nas susreće sa ovim predatorima i u većem broju su prisutni na našem podneblju i već počinju da nam zadaju probleme, red je da se upoznamo sa njim.
 
Šakal Čagalj:

(https://i.postimg.cc/KF9JttCR/1280px-Black-Backed-Jackal-Masaai-Mara-April-2008.jpg)


pripada familiji pasa , i spada u grupu mesoždera .Genetski spada u istu grupu gde su : Sivi Vuk  ; Domaći pas  ; Kojot ; Dingo  ; Crveni Vuk ; Etiopski Vuk  i izumrli Smrtonosni Vuk
Ono što je takodje bitno, šakal nije u nikakvom srodstvu sa lisicama /vulpini /.Da , neke vrste šakala liče na njih ali nisu u srodstvu. Takodje to znači da ni lisice nisu vrsta ili podvrsta pasa kako je to odomaćeno kod neke lovačke populacije u Srbiji.
Šakal, koji se nastanio i operiše na našim terenima je svakako Zlatni šakal /canis aureus/
Ali, ne leži vraže nije baš isti kao iz zemlje postojbine Jugoistočne Azije Kaspijskog regiona ili Bliskog istoka i male Azije. „Naš“ šakal uobičajeno ima nesto kraće noge, kraći rep, kraće uši i po običaju je krupniji i teži od svojih predaka iz postojbine. Po nalazima DNK odstreljenih primeraka iz Kaspijskog regiona, ruski zoolozi su došli do zaključka da je došlo do mešanja gena  Zlatnog i Zebrastog šakala / koji više liče na našeg / i da je to onaj tip koji polako migrira kroz Balkan ka centralnoj Evropi. Zoološka literatura ovog balkanskog šakala još i zove „ žućkastozlatni” / goldenyelowish jackal /.

(https://i.postimg.cc/Jm7pyp6f/zlatni-sakal.jpg)

Šakali, u zavisnosti od postojbine, načina ishrane, vrste i odnosa polova dostižu visinu do 50cm, težinu do16kg, dužinu do 100cm.Boja im varira od sivo smedje do zlatno žute-bordo sa tamnijim ledjima, oker paležima, sa jednobojnim ili crnomeliranim repom.Veličina ušiju i nogu varira u odnosu na podneblje gde žive. Mužjaci su u proseku 20% krupniji od ženki. Karakteriše ih jak vrat, izrazito čulo sluha i mirisa. Dlaka je oštra, srednje dužine i specifično bela ispod vrata Njuška može biti šiljatija ili zdepastija, ima karakteristično 42 zuba kao i sve vrste.

REPRODUKCIJA
U našim klimatskim uslovima pari se jednom godišnje.U predelima Azije i Bliskog istoka zabeležena je mogućnost i do tri parenja u trideset meseci. Izrazito je reproduktivna životinja. Vreme parenja na našim terenima još nije egzatno utvrdjeno ali je primećeno da su ženke nosile mlade u periodu od februara do juna, pa se može reći da je na našem prostoru parenje moguće od decembra do aprila. U našim lovištima mladi su primećeni u većini slučajeva u aprilu i maju. Ženka nosi mlade u proseku 9 nedelja. Može se okotiti izmedju 57 i 70 dana gravidnosti. Okoti izmedju 3 – 9 mladih a prosečno 4 – 6 i to približan broj mužjaka i ženki. Mladi progledaju za 10 dana a hrane se majčinim mlekom – sisaju oko 8 nedelja. Ženka dostiže polnu zrelost sa 11 meseci a mužjak posle 14 meseci. Pošto potomstvo živi u okruženju roditelja samo do polne zrelosti, nakon toga napuštaju roditelje i zasnivaju svoju zajednicu i traže svoj prostor na novim terenima.

Životni vek mu zavisi od podneblja ali se može reći da je prosek oko 10 -11 godina na Balkanu. U zarobljeništvu dostiže čak 16 – 17 godina života.

MIGRACIJA
Šakal neprestano migrira i nastanjuje nove teritorije. U Evropu je ušao preko Kaspijskog i Crnomorskog . Karpate je počeo prelaziti početkom 40 tih godina prošlog veka. Zabeleženi su slučajevi dolaska i pre toga ali kao sporadični. Za masovni dolazak u Srbiju vezuje se kraj sedamdesetih godina prošlog veka. Kao izrazito reproduktivna životinja osvaja vrlo brzo nove terene. Ženka šakala ima veoma male gubitke kod okota i uzgoja, tako da kao brižna majka i bez prirodnog neprijatelja izvodi na put celokupno potomstvo. I ako je šakal životinja koja se sreće i do 2000 metara nadmorske visine, u principu on nastanjuje brdsko-ravničarske predele u prvim fazama osvajanja novih terena. Koristi prirodne puteve za migraciju i predele koji su bogati sitnijom divljači koje koristi za ishranu. Tek sa umnožavanjem populacije na jednom terenu novonastali parovi prelaze u viša područja i staništa koja nisu primarna za njihov način života. Morava, Timok, Dunav, Nera, Sava, Tisa i Podrinje su prirodni koridori kojim se kreću. U Hrvatsku dolaze i iz Madjarske pravcem preko Drave, Pečuj-a, Nadjkanjiže.

Upornost, izdržljivost, snalažljivost, potraga za hranom,brzina pretraživanja terena i opšta psihofizička sposobnost šakala se ogleda u tome da je sposoban da prosečno prelazi 16 km na sat, loveći ili menjajući teritoriju. Zamislite, da kad se kreće od sumraka do svitanja, teoretski može preći 120 – 130 km za noć. Zanimljivo je da mužjak provodi 80 % vremena u lovu ili pripremi za lov. Kada lovi u paru procenat ulova je preko 80 % od svakog pokušaja.  Uglavnom, u čoporu maksimalno love tri para. Kod situacija kada love krupnu / visoku divljač love i tri kompletne familije. Posao je podeljen i zna se ko lovi, ko je u zasedi, ko tera divljač ili više njih i ko koju divljač juri. Na meti su sve divljači ali često i domaće životinje u okruženju bez ikakvog biranja, pa čak i lešine.
Šakal nije neki izuzetni trkač, okretan i brz kao lisica, ali je genetski intelegentan i snažan te kao takav je po ponašanju mnogo bliži vuku nego lisici. Nagon za očuvanje vrste i osvajanje novih teritorija svrstava ga u invasivne vrste / invader /.

POPULACIJA DANAS / SUTRA

Tačnih informacija o broju populacije zlatnog šakala u Srbiji - nema. Pretpostavlja se da od Tajlanda preko Rusije, Kaspijskog i Crnomorskog regiona živi preko 1.000.000 jedinki. Brojnost mu je mnogo veća u severnoj Africi, Bliskom istoku i oblasti Persijskog zaliva. Za Balkan i srednju Evropu tek postoji nepoznanica.Ono što se zna je da jedan par šakala sa mladima iz poslednjeg okota operiše na teritoriji od oko 3 kvadratna kilometra / 6 – 8 jedinki /. Jedan par šakala može u svom životnom veku imati 6 – 8 okota što čini približno 40 jedinki po paru u životnom veku /10 godina /.

Znači, u Srbiji da predpostavimo da postoji 1000 parova. Za period od 5 godina nakotiće se oko 120 000 jedinki. Samo, da li sada egzistira 1000 parova ili više ? U većini familija šakala, minimum jedan a nekada i dva člana, ostaju uz mužjaka i ženku i posle sticanja polne zrelosti. Literatura ih zove „pomagači“. Oni su ti, koji uz majku, vode računa o sledećoj generaciji mladih. Tek kada mladi stasaju do 6 meseci, oni odlaze i zasnivaju svoju familiju. Mužjak sa pomagacima je taj koji se brine o ženki koja nosi mlade u poslednjim nedeljama skotnosti i dok ženka doji mlade. Oni love za sve.

Na kraju svega rečenog:

Šta reći o životinji koja čuje na 4 km, koja se u okviru familije doziva samo njima posebnim zavijanjem koju svaka jedinka prepoznaje, koja ne želi u principu, da uzme strvinu stariju od jednog dana tj. da ne oseti svežu krv. Šta reći o tome da u svoj literaturi na koju sam do sada naišao, skoro je uvek naznačeno da ne postoji preterana opasnost kod invazije šakala?? Njegova brojnost kako nastavlja osvajanje novih terena opada i svodi se na razumnu količinu. Za primer se uzima Grčka koja je muku mučila sa njima izmedju dvadesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, a danas jedva da je ostala petina populacije. Šta to znači? Da li je grčki šakal izgubio reproduktivnu moć? Ili i mi moramo čekati narednih trideset godina, pa šta nam se desi.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Košava 16 Decembar 2010, 14:31:56
Odlican tekst i drago mi je da si postavio ovu temu :ok: Po povratku sa Tise u razgovorima u marini dotaknemo se sakala,medjutim svi me gledaju  :eek: kao neverni tome kada im kazem da sam na pesku ispred broda jedno jutro video 3 sakala kako se izlezavaju sa samim izlaskom sunca.E sad sam upravo nazvao neke drugare da posete forum  smiley139  i da ovo pogledaju bice im mnogo jasnija i moja prica o sakalima nadam se.

Zavijanja nocu postaju ponekad neizdrzljiva pa koristim sirenu brodsku kako bi pobegli na pristojnu udaljenost.Medjutim kratka pauza pa opet sve iz  pocetka urlanje i zavijanje traje celu noc.Meni je jedino spas od  te "muzike" kad doje @Pirke vuk sa Tise,i kad on svirne sa svojom sirenom (brodskom)toliko je glasna  da kederi iskacu iz vode ,tada i sakali traze neke druge terene :lol: smiley033
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: žex.rašeta 16 Decembar 2010, 14:42:15
Ja sam kao lovac sudjelovao u 3-4 hajke koje se održavaju svake zime u februaru u slankamenu!na obroncima fruške gore uz dunav na potezu između slankamena i krčedina i svake godine odstrelimo po nekog! mislim da je u na tom potezu prošle sezone odstreljeno preko 20 jedinki! ne da se razmnožio nego-PRENAMNOŽIO!
pravi ogromne štete jer napada divljač koju unosimo u lovište!
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Košava 16 Decembar 2010, 14:47:18
Da Zex,to se upravo zale i lovci ciji su tereni uz Tisu Mosorin na Backoj  i Aradac na Banatskoj strani imaju isti problem i bore se neprekidno sa sakalima naravno sa bokericama i po neki hamerles :lol: smiley033
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: twister011 16 Decembar 2010, 15:49:51
Pored svakodnevih susreta sa sakalima u Njivicama, (i u dnevnoj sobi) iamo sam zanimljiv dozivljaj i na Peku kod Velikog gradista.
Pecajuci klena na skrivenim mestima cesto sam bio primoran da kretanjem oponasam zivotinje, kako zbog neprohodnog rastinja tako i zbog buke koja remeti grobnu tisinu. 
Dosavsi na jednu od pozicija, posle par minuta zacuh suskanje u neoposrednoj blizini. Nekoliko sekundi kasnije, na samo par metara od mene pojavi se sakal. Oprezna zivotinja se lagano priblizila vodi, prvo onjusila vazduh a zatim pocela da pije vodu. Ocigledno je vise verovao svom culu mirisa nego ocima jer nije primetio da stojim na samo par koraka dalje. Iako mi je sve bilo jako zanimljivo nisam uspeo da ostanem miran sve vreme, pa je najmanji pokret koji sam napravio bio dovoljan da nesrecna zivotinja odskoci metar u vis, i krene u panicni beg.
Bio sam aktivan lovac, i odavno sam trazio neki opipljiv razlog ne bi li prestao sa tim. Na zalost nasao sam ga u jednom lovu, kada sam na slican nacin kao gore opisani presreo lisicu, na nesrecu naoruzan. Dotuklo me je kada sam joj u ustima nasao par poljskih miseva, koje je pretpostavljam nosila mladuncima. Od tada ne mogu da zamislim dobar razlog koji bi me naterao da ubijem lisicu, sakala ili vuka.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Košava 16 Decembar 2010, 16:02:54
twister,kolega mozda bi ti promenio misljenje kada bi video rascerupanih nekoliko zeceva u detelini ili lane na sred nasipa-dolme,neznam nezelim nista da tvrdim ali lovci su ogorceni na tu zverku isto kao i ja na kormorane,ne samo ja nego vecina nas :takoje: smiley033
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: STEPA 16 Decembar 2010, 16:11:59
obično budem sam za vrijeme kada bacam varke i svaki put se naježim,trnci mi krož kičmu prođu kad ih čujem kako zavijaju :veryangry:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: žex.rašeta 16 Decembar 2010, 16:15:23
Tako je košava! lovačko društvo u kom sam i ja član i aktivan lovac ( 17 g ) svake godine iz fazanerije kupi od 800-1000 fazana koje puštamo u lovište( nije za neupućene - samo klasičan odstrel i uništavanje divljači). zamislite koliko štete napravi ova vrlo krvoločna zver sa svim čulima koje joj je priroda podarila ! ona uništava fazane koji se izlegu u prirodi i koji su mnogo ;namazaniji; od ovih iz volijera neke fazanerije ! ne samo lane i zeca , šakal napadne i ubije odraslu srnu !
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Hemingway 16 Decembar 2010, 16:39:39
Ja se njih nebojim  :lol: :lol: ja sam Vuk .. i to Dunavski  :lol: :lol:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Pirke vuk s Tise 16 Decembar 2010, 17:18:21
Ajde da i ja kažem moje mišljnje o šakalima:Nevidim ni jedan dobar razlog za negovo postojanje, jednostavno to je štetočina koju ako ne uništiti ono bar svesti na neki minimum.Znam da se Tvister neće složiti samnom ali nemoramo svi da mislimo isto.Mislim da ta štetočina neme prirodnog neprijatelja i da će nam u veoma kratkom vremenu stvoriti velike probleme, i zato treba reagovati i reći kao Lala ;TAMANI; da ne bude kao sa kormoranima, ali o njima drugom prilikom.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Berserker 16 Decembar 2010, 17:39:44
ja ipak mislim da smo najvece stetocine mi, ljudi... :grin: :veryangry:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: twister011 16 Decembar 2010, 17:50:21
Dok ja kucam opsirno kolega iznad iznese ono sto ja mislim, ukratko :sad: :lol:.

Prvo da kazem da je normalno da imamo i iznosimo razlicita misljenja, i to je sigurno vrednost foruma. Da je drugacije sigurno nas ne bi bilo ovoliko prisutnih na istim. Zvali bi se sekta ili sl. Iskljucivost stvarno ne razumem.

Moje misljenje je po pitanju stetocina koje mi nismo stvorili je, one ubijaju da bi prezivele i odrzavale vrstu a mi ubijamo samo iz zabave. Sto vazi za sakale vazi i za kormorane i obrnuto. Malo je zivotinja koje ubijaju iz zadovoljstva.  :shocked:Videti ubijenog zeca ili srnu :huh: Pa u svakom lovu sam ih video na 10ine pobijenih od strane lovaca. Kada se setim samo sta sam ja radio i svog rekorda sa zecevima, sa samo osamnaest godina, plasim se dana kada cu otici Bogu na istinu.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: smuki 16 Decembar 2010, 17:50:58
Prirodni neprijatelj mu je vuk kojeg nazalost ovde na nasim terenima skoro da i nema
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Pirke vuk s Tise 16 Decembar 2010, 17:56:46
Da se razumemo volim i ja životinje ali izmedju srne i šakala prednost dajem srni.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: twister011 16 Decembar 2010, 17:58:52
Pa Spasko samo je jedan razlog tome. Isti argumenti su se nekada koristili za unistenje vuka, samo sto nije bilo foruma a i svest je bila na nesto nizem nivou :no:

Spojene poruke: 16 Decembar 2010, 18:00:02
Da se razumemo volim i ja životinje ali izmedju srne i šakala prednost dajem srni.

Sasvim razumljivo, mnogo je ukusnija :rolleyes:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: žex.rašeta 16 Decembar 2010, 18:12:18
Twister stvarno ne bih da ulazim u raspravu ali nije mi jasno uz takvo razmišljanje kako nisi dok si lovio bacio pušku iz gađenja nego postigao svoj rekord ?
ako si pročitao ranije postove u ovoj temi mogao si kod košave pročitati o iskidanim a ne pojedenim životinjama(oko ubijanja radi opstanka) !
i kako možeš upecati i poneti ribu kad i nema velike razlike sa odstrelom !samo što lično mislim da lovci više unose u prirodu od ribolovaca i po zakonu znaju koliko mogu izneti iz lovišta u par izlazaka u lov !
neću ti više odgovarati u ovoj temi ! pozdrav  smiley033
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Hemingway 16 Decembar 2010, 19:43:24
kakv li je Sakal u Kotlicu  :sad:  :lol: :lol: :lol:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: zilien 16 Decembar 2010, 19:47:56
Kod nas na uscu mlave u dunav ,sa drmljanske strane u letnjem periodu i sproleca to je haos jezivo kad pocnu da zavijaju i kukaju kao bebe.Nocu imas osecaj da je iza tebe a par puta mi je pretcao ispred auta kod hrastovace.Lepa tema.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: twister011 16 Decembar 2010, 20:09:05
Prvo da kazem da je normalno da imamo i iznosimo razlicita misljenja, i to je sigurno vrednost foruma. Da je drugacije sigurno nas ne bi bilo ovoliko prisutnih na istim. Zvali bi se sekta ili sl.

 Kada se setim samo sta sam ja radio i svog rekorda sa zecevima, sa samo osamnaest godina, plasim se dana kada cu otici Bogu na istinu.

Citiracu svoj post jer je u njemu stajalo vec par stvari, koji su odgovori kolege Rasete. Najvazniji mi je da stvarno ne vidim razloga za rasprave. Mislim da je svaka tema u kojoj svi misle ista osudjena na monotoniju.
U lov sam isao do 30 i neke, ali tih poslednjih 10ak godina sa drustvom sa kojim idem i na pecanje. Lovci su me vec uveliko zezali da zivotinje namerno idu na mene jer znaju da im ne vreba nikakva opasnost :lol:. Napisah sa 18 god. i cinjenica je da i moja svest u tom dobu nije bila bas na zavidnom nivou, po tim pitanjima. Srecan sam sto sam dosta napredovao.
A sto se tice pecanja? Pa njega nikada ne bih mogao da se odreknem,  a u njemu imam i mnogo izlaza za svoju savest. A sto se tice naseg-ribolovackog odnosa prema vodi, dovoljno ti govori to sto kormorana ne smatram za stetocinu, bar dok smo mi ovakvi kakvi smo.
Da se razumemo, nisam u C&R sekti.
PS: O nasoj svesti i nacinu razmisljanja dovoljno govori i to sto kao glavnu manu sakalu navodimo njegovo zavijanje :huh: :lol:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: jugov 17 Decembar 2010, 10:54:21
Za lovce je šakal nešto slično kao i korov u poljoprivredi i kormoran na dunavu. Otkad se pojavio na našim prostorima, sve je brojniji, uprkos organizovanim akcijama da se ne prenamnoži. I štete od njega su sve veće. Uspeo je da potisne i oduvek prisutnu lisicu, koja takođe nanosi velike štete plemenitoj divljači, ali se smatra pitom u odnosu na šakala.
Širenju šakala doprinelo je i smanjenje vučje populacije. – Povlačenje i nestanak snažnijeg vuka iz regiona pobrđa i dolina reka, načinilo je za šakala jednu idealnu i praznu ekološku nišu, koju je ova vrsta veoma uspešno zauzela. – Tome u prilog govori i činjenica da šakala u višim predelima, odnosno planinskom pojasu, gde su brojnosti vukova veće, uopšte nema.

 :smiley: sreća po nas ribolovce što još nezna loviti ribu.  :shocked:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Košava 17 Decembar 2010, 11:44:16
Ma u pravu si to treba "taman te ga "  :takoje: Vi lovci sto ga vise lovite cinite za loviste humanu stvar jos samo da skinu zabranu i za kormorana obavezno nosim bokericu. smiley033
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: maki 17 Decembar 2010, 12:54:55
Za odstreljenog šakala 5.000 dinara (http://www.vojvodinacafe.rs/forum/vesti/za-odstreljenog-sakala-5-000-dinara-13955/)

Koliko je opasna ova životinja?


Jackals howling (http://www.youtube.com/watch?v=ZiPug4tq_a4#noexternalembed-ws)
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Berserker 17 Decembar 2010, 13:24:47
pogledajte brku na slici, pistolj, borbeni prsluk...kao u rat da je krenuo.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: twister011 17 Decembar 2010, 14:26:51
Za odstreljenog šakala 5.000 dinara (http://www.vojvodinacafe.rs/forum/vesti/za-odstreljenog-sakala-5-000-dinara-13955/)

 :eek: Da nisu od ove kune pomislili da je stene sakala  :huh: :rolleyes:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: žex.rašeta 17 Decembar 2010, 19:44:00
evo slike odstreljenog šakala u slankamenu!
http://i51.tinypic.com/21aa4i9.jpg (http://i51.tinypic.com/21aa4i9.jpg)

glava je skoro vučija !

http://i54.tinypic.com/fu3rlz.jpg (http://i54.tinypic.com/fu3rlz.jpg)

Evo samo za poređenje koliko je krupniji od ne tako male lisice!


http://i52.tinypic.com/96anoh.jpg (http://i52.tinypic.com/96anoh.jpg)
Slike su slabijeg kvaliteta jer sam slikao telefonom i evo uz pomoć našeg vuka imrea

su dospele na forum ! samo da se vidi da nije ni blizu kao ;k u n a ; !   :takoje:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: twister011 17 Decembar 2010, 20:26:56
http://i55.tinypic.com/a9uwso.jpg (http://i55.tinypic.com/a9uwso.jpg)
 :shocked:
Kolega Zex, moj komentar bese na ovu fotografiju, a meni se ovo ucini kao kuna :huh:. Bila je u onom tekstu "5000 din. za odstreljenog sakala". Uzgred i sakal na ovoj slici nije mnogo veci.

PS: Posle ovih tvojih fotografija definitivno menjam misljenje :thumbup:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: žex.rašeta 17 Decembar 2010, 20:31:36
OK !
po zubima možeš da vidiš za šta ga je priroda predodredila !
nisam ja za uništenje.treba da ga ima ali u razumnom broju.
velika je štetočina i niko nebi raspisao nagradu da nije tako!
samo u razuman broj i to je to !  :bye:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: twister011 17 Decembar 2010, 20:45:54
Slazem se apsolutno smiley033. Problem je u tome sto mi cesto pod tim izgovorom napravimo katastrofalne greske :sad: Dosta sam se "druzio" sa njima pa znam kako se lako prilagodjavaju, tako da realno mogu da prave probleme :takoje:. Zavijanje mi ne smeta iako moram priznati da je "zanimljivo" :rolleyes:

PS: Kunu definitivno ne bih mogao da ubijem :no:.
 Trenutno gde zivim, u Becu, ima ih dosta i opasnost od njih vreba svaki dan (zavlace se u motor i grizu kablove) ali ih opet ne mrzim, samo sam osigurao kola i od toga. Uzgred motor prskam sredstvima za komarce i krpelje (moj izum) racunajuci da ce sa veoma osetljivim culom mirisa  izabrati neki drugi auto :rolleyes:.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: MIF 17 Decembar 2010, 23:22:57
Kod mene su se strasno namnozili.Ubijaju tek oteljenu telad,malu zdrebad,a o domacim svinjama i ovcama da ne pricam.Stoka je na slobodnoj ispasi u polju.Ma stetocina bez premca.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Goachild 17 Decembar 2010, 23:50:00
Lako je ubiti slabijeg, manjeg...
Za mene je divlja/pitoma životinja nešto što ima srce koje kuca, instinkt da preživi...
Ja sam čovek, opasan po sebe i druge ako pobudalim i poludim, odem u npr. legiju stranaca i slične formacije, da bih zatim posle obuke otišao da ubijam druge ljude za novac ili iz nekog bolesnog tripa.
Koja je razlika između mene i šakala ?

Ne bih da vređam lovce, pogotovo Vas nekoliko (nisam tako vaspitan) ali mislim da je to apsolutni OUT  :grin:
Optika, upucana puška, barutna punjenja itd...
Koje su šanse i kakav je osećaj opaliti metak u životinju ?

 :huh: :veryangry:

Kormoran je ZLO? Jede ono što mu je priroda ugravirala u mozak ? Nije...

On nema čuvarke, stringere, struje, mreže...
Ne hvali se drugarima sa prepariranom ribetinom i špajzom punim plemenite ribe, ne...

Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: sm7 18 Decembar 2010, 00:16:48
Bravo Goa u potpunosti se slazem s tobom od rijeci do rijeci :clap2: :clap2: :clap2: :clap2:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: MIF 18 Decembar 2010, 00:34:37
Ma da,sigurno obojica zivite od par krava,ovaca,ili tako nesto,pa vas zivo zaboli kad vam ubiju tele,ili janjce od kojih zivite...
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Goachild 18 Decembar 2010, 00:52:30
Izvini MIF-e koliko košta puška, nišan i municija ?
Postoje zamke, ja se sećam kod oca u selu su postavljali zamke "gvožđa" za vukove, medvede itd...
Upadne u tor (stan) i raskomada ovce
Imaju i beloglave supove pa ih hrane, ne ubijaju ih. Celo selo i pored nadležnih ljudi vodi brigu o njima... A imaju oružja od pamtiveka...
Ne prže strujom ribu u Trešnjici gde se mresti pastrmka i mladica  :takoje:
Nemoj da si isključiv u startu :no: pričamo...  :wink:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Košava 18 Decembar 2010, 00:53:11
Nije bitno ko od cega zivi ,ali ti sakali-cagljevi naprave veliko zlo po lovistima i znam sta to znaci za lovacka drustva i za lovce koji mnogo ulazu u lovista i onda im upravo oni sve to razjure i po kolju,video sam to ove godine u Banatu i Backoj strasno :takoje: smiley033
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Goachild 18 Decembar 2010, 00:58:10
Dobar je biznis lov, zato lovci i pizde na šakala.
 :smiley:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: MIF 18 Decembar 2010, 13:35:35
Nisam pisao o lovcima,nego o sirotinjh kojoj,kod mene,ubijaju stoku.A da je bolje gvozdjem nego puskom...nemam riječi.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: twister011 18 Decembar 2010, 14:08:24
Uff, gvozdje je nesto najsurovije sto je covek mogao da smisli :veryangry:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: sm7 18 Decembar 2010, 14:26:55
Ma da,sigurno obojica zivite od par krava,ovaca,ili tako nesto,pa vas zivo zaboli kad vam ubiju tele,ili janjce od kojih zivite...
Ne zivim od ovaca, krava niti ikakvih zivina.
Ovo gledam sa ljudskog stajalista, priroda se porbinula za ravnotezu a covjek ju raz.ebava.
I iskreno me zaboli kad ubije nekome nesto, nek ograde svoju stoku pa nece...
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: jugov 18 Decembar 2010, 16:26:20
@ Goachild
delimično si upravu, znam slučaj kada su vlasnici ribnjaka zvali lovce da ih oslobode Kormorna koji su se navadili na ribnjak. prvo je bio jedan koji se sigurno hvalio drugarima pa je doslo čitavo jato. radi se o uloženim parama u tu ribu. Tako i lovci, a i pastir, ulaže novac u divljač ,- stoku,  pa kad naiđi šakali ode investicija u propast. o razlici između čeljusti (nehumane)  u puške (humanog odstrla) nebi. nije forum za to . 
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: specialized 27 Avgust 2015, 21:53:09
Sakal i lisica da nisu stetocine ne bi bio dozvoljen lov cele godine na njih. Kad ste par puta spomenuli optiku da i za to odgovorim:optika se ne koristi u lovu na sakale i lisice jer cini lov tezim (posebno kada se lovi u sumi ).
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: twister011 31 Avgust 2015, 22:26:36
Odlucili mi, vrhunske stetocine i olos :ok:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: denisdezan 31 Avgust 2015, 23:23:58
Zivio Goa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DakiNS 01 Septembar 2015, 09:37:07
Interesantno mi je da su najveći pobornici zaštite štetočina upravo oni koji imaju najmanje znanja i iskustva o njima. Istina je da je čovek svojim delovanjem poremetio prirodnu ravnotežu, nije ona poremećena odstrelom , nego svime onim čime se koristimo , od razvoja naseljenih mesta do "napretka" u tehnologiji. Kukanje za "nedužnim " štetočinama" , skupljanje potpisa raznih NVO skrivenih iza "ekoloških pobuda", donelo nam je i doneće mnogo problema. Volim pse imam ih tri , plus pet mačaka ( u firmi  hranim još jednog psa) ali sam veliki protivnik sadašnjeg zakona o dobrobiti životinja , posebno kada pogledam naslove i slike ujeda lutalica i napada na decu. Jedna od velikih grešaka  tog zakona je što je stavio pod zaštitu mnoge štetne vrste koje su inače prenamnožene. Kada ste poslednji puta videli sjenice , slavuje , drozdove, u onom broju od pre deset -petnaest godina. Niste i nećete , jer recimo samo jedna svraka uništi desetak gnezda jedući jaja i mlade. Pokrenula se hajka na lovce zbog nazovimo zaštite grlice a planom odstrela u Srbiji predviđeno je odstrel 6-7 000 komada , evo jedne tabele koja mnogo više govori o tome:
Spisak zemalja gde se grlica lovi, i koliki je odstrel godišnji (izvor je izveštaj Natura 2000, koji je uradjen za period 2007-2009, po direktivi EU 79/409). Dakle, grlica se lovi u:
Austrija <7800
Kipar 20.000 - 35.000
Francuska 189.300
Grčka 300.000 - 600.000
Italija <200.000
Malta nepoznat broj
Portugal 190.000
Španija 1.200.000


Planom gazdovanja i odstrela jedno LU , na temelju proletnjeg prebrojavanja divljači odlučuje se koliko će i kojih jedniki životinja i ptica biti u toj lovnoj sezoni odstreljeno. Međutim zaboravljaju se ili namerno ne pominju glavni faktori poremećene biološke ravnoteže  ,a to su  : Uništavanje staništa ( posečeno 90% remiza i spaljenjo i isušeno preko 50% močvara sa trskom) i nekontrolisana i prekomerna upotreba pesticida. Pojava praznog dela u fauni jedne teritorije popunjava se progresivno, tako da u Vojvodini samo u Deliblatskoj peščari ima vuka koji je jedini prirodni neprijatelj šakala. Taj isti predator se zbog toga toliko prenamnožio da ugrožava opstanak drugih životinjskih vrsta. Jedini regulator brojnosti su lovci. Prenamnožavanje jedne vrste najčešće kao prirodan odgovor daje bolest. Sa bolešću priroda reguliše brojnost prenamnožene vrste. E sad da li bi smo želeli da šuga ili besnilo prirodnim putem regulišu broj šakala a shodno tome i donese zarazu na naš prag ?
 S u m n j a m !
Sumnjam da bi iole normalan čovek to poželeo. Na žalost mnogo je neznanja i neinformisanosti prisutno kod nas , ali smo zato svi stručnjaci za sve.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: mrjr 01 Septembar 2015, 10:10:58
Velika većina nas smo zaštitnici "ugrožene " vrste,dok nam ta vrsta ne nanese lični gubitak,a tad se pretvaramo u progonitelje iste. Ja nevolim ubijanje životinja,ali potpuno razumem da treba suzbiti štetočine, da bi bilo mesta za sve ostale.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: tiki61 01 Septembar 2015, 11:05:15
DakiNS Preko 90% ujeda pasa odnosi se na vlasničke pse, a manje od 10% na lutalice. I te lutalice nisu one "domaće", tj. one koje su duže vremena na nekom terenu, već na "dođoše", tj na pse koji dolaze sa strane. A najefikasnije svoju teritoriju mogu da sašuvaju baš te "domaće" lutalice koje neko već hrani (obično deca) i brine o njima.
U mojoj okolini su se deca i neke žene organizovali još 2000. godine, sterilisali sve lutalice, redovno ih hrane, vakcinišu protiv besnila i po potrebi vode veterinaru. Otada nije bilo napada na ljude. Ranije se dešavalo da šinteri pokupe pse sa ulice, a za nedelju dana se skupi gomila pasa sa strane koji su veoma agresivni, neki izgledaju bolesno i baš tada se dešavaju napadi. Takve pse šinteri ne mogu da uhvate dok se ne pripitome. I tako u krug!
A o humanoj strani postupanja prema psima u šinteraju bolje i da ne govorim.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DakiNS 01 Septembar 2015, 11:40:48
To što sam pomenuo i ostale životinje sem šakala , bila je samo digresija da bi se shvatila suština. Inače od pasa bez vlasnika ( ma kako ih nazivali) Lovačka Udruženja imaju velike štete kao i od šakala ,  ima nebrojeno snimaka kako u čoporu napadaju srneću divljač. LU je u obavezi za pomenutu divljač da plaća korištenje državi , bez obzira da li je divljač odstreljena ili su je pojeli psi ili šakali . Ovakvim zakonom o dobrobiti životinja jednako su zaštićeni psi koji imaju ili nemaju vlasnike, sterilisani ili ne , agresivni ili ne. Da li je humanije pustiti takve pse da se pate po ciči zimi , negde ispod nečijeg automobila ili terase čekajući da padne neka mrvica sa stola ili brz odstrel ili eutanazija  je stvar razmišljanja svakog ponaosob i ne bih se upuštao u to. U svakom slučaju moje mišljenje je da planiranim odstrelom štetočina njihov broj bude u okviru optimalnog broja za svaki teren posebno. smiley033
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Aleksandar Bunčić 01 Septembar 2015, 17:36:12
Off topic je al ne mogu da odolim a da ne napišem.
Šta ćemo sa ljudskom populacijom koja se nekontrolisano širi i troši resurse više nego što planeta može da pruži?
Da li da čekamo neku prirodnu
 pošast da nas reguliše ili da angažujemo lovačko društvo?
:)
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: mi-ne 01 Septembar 2015, 18:31:59
  smiley080  smiley323   smiley114   smiley013
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DakiNS 01 Septembar 2015, 21:08:13
Off topic je al ne mogu da odolim a da ne napišem.
Šta ćemo sa ljudskom populacijom koja se nekontrolisano širi i troši resurse više nego što planeta može da pruži?
Da li da čekamo neku prirodnu
 pošast da nas reguliše ili da angažujemo lovačko društvo?
:)

E brate ajde napiši još koju. :tongue:
Možda da ribu hranimo ljudima pa da angažujemo pecaroše za to. smiley033
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Dva vuka 01 Septembar 2015, 21:57:46
Lako je ubiti slabijeg, manjeg...
Za mene je divlja/pitoma životinja nešto što ima srce koje kuca, instinkt da preživi...
Ja sam čovek, opasan po sebe i druge ako pobudalim i poludim, odem u npr. legiju stranaca i slične formacije, da bih zatim posle obuke otišao da ubijam druge ljude za novac ili iz nekog bolesnog tripa.
Koja je razlika između mene i šakala ?

Ne bih da vređam lovce, pogotovo Vas nekoliko (nisam tako vaspitan) ali mislim da je to apsolutni OUT  :grin:
Optika, upucana puška, barutna punjenja itd...
Koje su šanse i kakav je osećaj opaliti metak u životinju ?

 :huh: :veryangry:

Kormoran je ZLO? Jede ono što mu je priroda ugravirala u mozak ? Nije...

On nema čuvarke, stringere, struje, mreže...
Ne hvali se drugarima sa prepariranom ribetinom i špajzom punim plemenite ribe, ne...
Cenim i poštujem tvoj stav Goa.Bio sam lovac 25 godina i zbog toga  o čemu ti pišeš napustio sam lov. Tačnije zbog bolesne potrebe i strasti da pritisneš okidač,a ne treba ti meso na stolu  :veryangry: ALI  istina je obično negde između  :takoje: Odlično znam i o čemu Daki NS

Spojene poruke: 01 Septembar 2015, 22:09:07

Ali odlićno znam i o čemu Daki NS piše .Biocenoza je već odavno narušena ljudskim faktorom i to su gole činjenice.Jedino  čovek možda može dovesti u red ono što je narušio.A najopasnije je malo znanja  :sad:
Za Aleksandra
Za ljude se ne sekiraj  :cheesy: To će već rešiti Amerika ili neka od velikih pragmatičnih nacija  :takoje: Vidiš Aleksandre mi smo mali, a problem kad si mali je u tome što se ne pitaš  :cool: Ako to dosad već nisi primetio  :cool:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Milan berkut 01 Septembar 2015, 22:59:15
Dobri moji, šta je starije - lov ili ribolov . . . ili je sve to nekad bio samo lov! I ja sam lovio punih 18 godina, i '96-te se odrekao svakog vida vatrenog oružja . . . dosta mi bilo.
Lov je nešto što čovek nosi u sebi, pa lovio ti ribu ili divljač. Tačka.
Priroda je regulisala ravnotežu dok čovek nije preuzeo odgovornost da reguliše i samu prirodu, pa je čovek ( lovci) u današnjim atarima (lovištima) jedini koji mora da odlučuje i kontroliše sve poremećaje koje je sam i izazvao, zar ne? Kao što povećava veštački broj odredjenih vrsta divljači, svako lovačko udruženje, mora i da sankcioniše brojnost onih vrsta koje su se premnožile - nekad su to šakali, nekad lisice, a kad se prenamnože zečevi i ili fazani e onda svi "trljaju ruke" od gotove love pa se dovode turisti razni . . . a prepelice, divlje grlice, drozdovi . . . pa to su ionako ptice selice i svi žele da zarade koju kintu bez ulaganja jer im "doletelo" ili im "preleće" . . . Lovačka udruženja su firme!
Psi i mačke lutalice su takodje "proizvod" čoveka, da, i čovek je taj koji i to mora da reguliše jer On uredjuje prema sebi sredinu u kojoj živi. U toj priči, psi i mačke lutalice su nepoželjni i ne treba da postoje, jer Mu ugrožavaju kao prenosioci besnila i drugih zaraznih bolesti, kao prenosioci parazita raznih pa tek na kraju - svojim zubima!
Dobri moji, pa i Čovek je predator i ima prirodnu potrebu da to i pokazuje, mnogi vole da jedu meso divljači i šta je tu loše? Mnogima je Lov samo hobi, razonoda, kontakt sa prirodom . . . strast, a meso im ništa ne znači (taj sam i sam bio).


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Aleksandar Bunčić 01 Septembar 2015, 23:17:12
Daki nismo mi za ribe,mi smo više za varijantu lavovi i krokodili:)
@dva vuka
Zboriš kao 3 vuka,a ne dva:)
Šalu na stranu sve si u pravu,kao što se ne pitam ja tako se ne pita ni šakal:)

Послато са ZTE Blade Q Mini уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: twister011 03 Septembar 2015, 10:28:36
Interesantno mi je da su najveći pobornici zaštite štetočina upravo oni koji imaju najmanje znanja i iskustva o njima. Istina je da je čovek svojim delovanjem poremetio prirodnu ravnotežu, nije ona poremećena odstrelom , nego svime onim čime se koristimo , od razvoja naseljenih mesta do "napretka" u tehnologiji. Kukanje za "nedužnim " štetočinama" , skupljanje potpisa raznih NVO skrivenih iza "ekoloških pobuda", donelo nam je i doneće mnogo problema.

Pored lepog i strucnog izlaganja koje iskreno pozdravljam, par stvarcica me malko zbunjuje.
1. Kako si dosao do ovog zakljucka iz prve recenice?
Postao sam pre nego sto sam shvatio razliku izmedju polova, a kada je doslo vreme i regularan. To me je drzalo sve dok nisam "progledao" i drasticno promenio stav. Istina je da mi nedostaju setnje, traganja i cekanja, cak i puska u ruci, ali definitivno, vise okidac "na zivo" ne mogu da pritisnem.
2. Ili ja dobro ne citam ( ne shvatam) ili si prilicno kontradiktoran. U par navrata kritikujes "coveka" kao glavni uzrok problema u prirodi a nastavljas osudom "zastitnika", i to bez ikakvog "ALI". Citirah par sledecih recenica.

PS: Moram da pohvalim rad (ako je on u pitanju) LU u Vojvodini tj Backoj. Ovlas pogled sa autoputa je dovoljan da se vidi mnogo bolje stanje.
Od kraja 90ih pa do skoro, nista osim vrana, misara i lutalica nije bilo po livadama i oranicama, dok sada sve vise licimo na Madjarsku npr.
Problem u celoj prici sto su i prethodno stanje prouzrokovali, bar delimicno, isti ti lovci.

Za svrake, cavke i vrane se potpuno slazem i ako ni na njih ne mogu da pucam.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: mi-ne 03 Septembar 2015, 19:02:56
Lako je ubiti slabijeg, manjeg...
Za mene je divlja/pitoma životinja nešto što ima srce koje kuca, instinkt da preživi...


Odnosi li se ovo i na klaonice, recimo svinja ?


Ne bih da vređam lovce, pogotovo Vas nekoliko (nisam tako vaspitan) ali mislim da je to apsolutni OUT  :grin:


Nas pecaroski plen su ribe. Ove nase osim sto se koprcaju u pokusaju da se oslobode, nema ni glasa.
Kada bi mogle da rice, piste, zapomazu... nekih 100 dB dali bi bile "vrednovane" kao i ostala divljac (npr. sakal) :question:

 Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: specialized 03 Septembar 2015, 19:25:53
2. Ili ja dobro ne citam ( ne shvatam) ili si prilicno kontradiktoran. U par navrata kritikujes "coveka" kao glavni uzrok problema u prirodi a nastavljas osudom "zastitnika"
Ne vidim gde je to kontradiktoran? Covek i jeste kriv za poremecenu ravnotezu u prirodi ali bi daleko gore bilo da nema lovaca. Hvala Bogu da su samozvati "zastitnici" zivotinja za svaku osudu. Cime oni to zasluzuju da nose naziv ZASTITNICI? Nisam do sada video da su pravili hranilista,iznosili vodu leti i zimi,iznosili hranu na -20 stepeni,brojali divljac,lecili divljac,spasavali divljac iz proslogodisnjih poplava koje su nas zadesile?? 1. septembra sam bio na "strazi". Cuvao sam 144 fazana u volijeri od raznoraznih stetocina,sipao hranu,vodu.. Nisam video ni jednog "zelenog" da se otimao da sedi umesto mene na +40 stepeni. Jedan kolega je odstrelio lisicu pre 4 dana koja se tuda motala  :clap2:
Nevladine organizacije  :lol:  :grin:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DakiNS 03 Septembar 2015, 20:41:04
Pored lepog i strucnog izlaganja koje iskreno pozdravljam, par stvarcica me malko zbunjuje.
1. Kako si dosao do ovog zakljucka iz prve recenice?
Postao sam pre nego sto sam shvatio razliku izmedju polova, a kada je doslo vreme i regularan. To me je drzalo sve dok nisam "progledao" i drasticno promenio stav. Istina je da mi nedostaju setnje, traganja i cekanja, cak i puska u ruci, ali definitivno, vise okidac "na zivo" ne mogu da pritisnem.
2. Ili ja dobro ne citam ( ne shvatam) ili si prilicno kontradiktoran. U par navrata kritikujes "coveka" kao glavni uzrok problema u prirodi a nastavljas osudom "zastitnika", i to bez ikakvog "ALI". Citirah par sledecih recenica.

PS: Moram da pohvalim rad (ako je on u pitanju) LU u Vojvodini tj Backoj. Ovlas pogled sa autoputa je dovoljan da se vidi mnogo bolje stanje.
Od kraja 90ih pa do skoro, nista osim vrana, misara i lutalica nije bilo po livadama i oranicama, dok sada sve vise licimo na Madjarsku npr.
Problem u celoj prici sto su i prethodno stanje prouzrokovali, bar delimicno, isti ti lovci.

Za svrake, cavke i vrane se potpuno slazem i ako ni na njih ne mogu da pucam.

Kolega  krenuću redom.
1. Samo jedan primer. Kukaju o zaštiti određene vrste a postave sliku sasvim druge vrste. Neću dalje!
2.Ne znam gde sam bio kontradiktoran jer uzrok svih promena na planeti je uglavnom čovek. Zaštitnici sa retkim časnim izuzecima (baš retkim) uglavnom se bave zaštitom pored računara u toploj sobi.Trebala bi cela tema da pobrojim metode rada nazovi zaštitara , njihove ciljeve i načine finansiranja, pa ne bih o tome.  I da napomenem , nemojte izjednačavati lovce sa krivolovcima i lovokradicama , ružno je, kao pecaroše da izjednačimo sa mrežarošima , grabuljašima i teslama.

I Što se tiče PS. Ni tu ne mogu da se složim , pogotovo o brojnom stanju divljači, jer su lovišta prilično devastirana , baš u odnosu na 90-te.Kriza je tome mnogo pomogla, nefunkcionalnost državnih organa ,  nakaradni i nefunkcionalni zakoni. Nekada su se sa drumova mogla videti krda srna , a sada retko i u minimalnom broju. Svest i savest ljudi je skroz poremećena vrednost na žalost.Ali i to se menja pa ima LU za primer. I da ne zaboravim , pretpostavljam da su mnoge kolege učestvovale u spašavanju riblje mlađi posle proletnih poplava , i onda se nađe neko ko sem na plaži gaće nije pokvasio , pa finansiran iz inostranstva sa savim drugim namerama , da vam priča i sprovodi neke akcije o zabrani ribolova.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Goachild 03 Septembar 2015, 23:18:33
Другари, ја сам свој став и мишљење изнео пре пет година. Нећу ништа да додајем и одузимам.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: twister011 04 Septembar 2015, 12:34:33


Nas pecaroski plen su ribe. Ove nase osim sto se koprcaju u pokusaju da se oslobode, nema ni glasa.
Kada bi mogle da rice, piste, zapomazu... nekih 100 dB dali bi bile "vrednovane" kao i ostala divljac (npr. sakal) :question:


Nema sta, svi smo pomalo licemeri. Meni nesto lakse da ubijem ribu od psa (sakala, lisice....)
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DakiNS 04 Septembar 2015, 12:54:50
Želim da dam neku određeniju sliku o pojedinim NVO koji se kriju iza zaštite flore i faune , posebno faune. Unapred se izvinjavam što ću malo skrenuti sa teme , ali smatram da bi trebalo da se objasne neki skriveni ciljevi pojedinih "zaštitara". Elem mnoge NVO nastale su posle 2000 g kada je došlo do promene vlasti i mogućnosti priliva sredstava iz Evrope iako većina pokušava da prikaže mnogo ranije osnivanje. Poznati i nepoznati neprijatelji Srbije  (npr fondacija Soroš) pa  maskirane zapadne obaveštajne službe iza maske ekoloških i zaštitarskih udruženja ( osnovanih npr u Švedskoj iako su finansijeri iz mnogo većih i poznatijih država) počele su sa finansiranjem NVO kod nas . Nemam ništa protiv NVO koji se bave zaštitom jer su i LU neka vrsta NVO , nego su interesantne one NVO čiji je rad prvenstveno uperen protiv recimo baš lovačkih organizacija. Nije tu problem lovstvo ! Problem je 80 000 naoružanih građana koji u svom posedu imaju u proseku dve duge cevi, neolučenu i olučenu. To je u slučaju potrebe brojna i jaka naoružana sila koja se brzo može organizovati u obrani naše otadžbine. Uništavanjem lovstva ili dovođenjem u minorne okvire naša država ostaje bez jednog od kamenova temeljaca za odbranu . Paralelno sa tim radi se na legalizaciji oružija kako bi se proširila evidencija naoružanja , i to je u redu , kada bi oni koji koriste za loše dela sigurno neće to oružije i da prijave. Slabljenjem brojnosti i snage LU zbog loše procene situacije donose se i izmene zakona tako da ćemo doći u situaciju da se LU prepolove ili da se čak i gase zbog nemogućnosti finansijskog opstanka. Sledeći korak biće lobiranje za zabranu posedovanja oružija svima koji nisu lovci (veliki posao bio je urađen uvođenjem poreza na oružija , kao da se uvede porez na štapove za pecanje) pa će se oružije kao i kod uvođenja poreza masovno prodavati u bescenje ili jednostavno odricati u korist države , gde će se vredniji primerci preselitiu u privatne kolekcije ili uništiti. Tu situaciju delimično pokušavaju iskoristiti tajkuni i njihovi sateliti pa najnovijim predlogom izmene zakona o lovstvu se predviđa i privatizacija , koja je posebno interesantna tajkunima a na udaru će biti najbogatija lovišta , gde će se pod maskom"lovnog" turizma uzimati veliki novci za opdstrel trofejnih primeraka divljači što je ujedno i pljačka države , i kada devastiraju ta lovišta , neće biti više nikome interesantna. Da rezimiram , običan čovek nemože ni da pretpostavi pod kojim sve maskama rade lopovi i izdajnici naše države. Imajući najčasnije namere služe samo kao oruđe u rukama naših protivnika i kao takvi iako rade i trude se da nešto spasu plaćaju čak i9 članarinu onima kojima njihova dela služe samo za pravdanje sredstava stranim finansijerima ili za lično bogaćenje. Setite se samo koliko je azila za lutalice otvoreno posle 2000 i trajali su samo dok su držaoci imali od njih koristi a psi su živeli u nepodnošljivim uslovima. Da li je humanije pustiti ih da se i dalje pate ili im skratiti muke? Ja sam veliki ljubitelj životinja , imam 3 psa i 5 mačaka koje hranim i pazim jer su moji ljubimci , i za to netražim sredstva od nikogač. U lovu mi divljač nikada nije bila prioritet , preko 20 godina ne lovim visoku divljač , najvažnije mi je kao i u ribolovu da budem sa dobrim društvom u prirodi. Otvoren sam za svaku komunikaciju i pitanja da razjasnimo nedoumice.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: twister011 04 Septembar 2015, 13:12:44
Sto se mene tice, samo moguu da izrazim najdublje divljenje i postovanje entuzijazmu kojim si usao u celu pricu :tongue: Zadovoljstvo je citati ovakve postove
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Dva vuka 04 Septembar 2015, 13:27:53
Dodatni problem onoga o čemu Daki NS piše je u tome, što vlast slepački prepisuje evropske zakone, koji niti su prilagođeni našem podneblju,ni običajima ni mentalitetu  :grin: Ono malo zakona što je naše, pod velikim je znakom pitanja, zbog devastacije struke i morala  :wink: U ovoj zemlji zakone pišu nedoučeni asistenti bez prakse, potpisuju ih pijani doktori nauka, a tumače nepismeni partijski kadrovi  :takoje: Da , Daki, dobro si primetio , sve dok je narod naoružan , opasan je za nekog tamo  :cool:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: mi-ne 04 Septembar 2015, 20:23:08
Nema sta, svi smo pomalo licemeri. Meni nesto lakse da ubijem ribu od psa (sakala, lisice....)


Sustina je da mi je opasno zasmetao "apsolutni OUT" za lovce.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DakiNS 06 Septembar 2015, 20:58:36
Na žalost skoro svaku rečenicu koju sam napisao na ovoj temi  mogao bih produžiti u jedan podugačak upis , potkrepljen konkretnim primerima. Tek kada se neko strastveno potrudi da istraži neku materiju , može da dođe do neverovatnih otkrića koja su za nas obične smrtnike dobro skrivena. Otprilike kao kada se posvetiš isključivo pecanju jedne vrste ribe , samo što riba nije podla , dvosmislena i  zla.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: skvrl 30 Januar 2018, 15:55:25
Kolege, vidim da u ovoj temi odavno nije pisano, tražio sam odgovor na neka pitanja i našao sam je pretragom pa da ne započinjem novu.

Interesuje me vreba li kakva opasnost od šakala tokom kampovanja u divljni ( ako su tako prenamnoženi kako se tvrdi ) ? Ja ih nisam čuo ali nisam ni kampovao u podunavlju poslednjih 6 godina. Zanima me da li pored tog zavijanja, koje je prosto neprijatno, preti neka realna opasnost ukoliko nekoliko njih nabasa na kamp ili su toliko plašljivi da neće prilaziti iako su u blizini.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Dva vuka 30 Januar 2018, 17:10:06
Realno , nema opasnosti , šakal je oprezna i inteligentna zverka i zna koliko je čovek opasan . Čak i kad love u čoporu , gledaju da izbegnu čoveka po svaku cenu . Sa druge strane , isto kao i vuk i lisica , podložan je virusu besnila , pa treba biti oprezan prema jedinkama koje se neuobičajeno ponašaju ( tj. ne beže od čoveka )  smiley033
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DuleN 30 Januar 2018, 17:20:22
Juce pricam sa drugarom koji je predsednik jednog lokalnog lovackog udruzenja. Kaze mi da je u Sremu katastrofa sa populacijom sakala, lisica, divljih svinja... Posto nisam lovac, nisam bio upoznat sa tim stvarima, ali nakon razgovora i sam se cudim koliko se to otrglo kontroli... Ovde kod nas u Pazovi lisice vec ulaze u baste, dolaze do dvorista, traze hranu... Ne ide ovo na dobro...
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: skvrl 30 Januar 2018, 17:38:29
Hvala Dva Vuka.

Što se tiče podunavlja i pripadajućih lovišta, gde Šakal pretežno lovi ? U atarima, njivama, pašnjacima ili pak u šumama uz sam Dunav ?Spojene poruke: 30 Januar 2018, 18:06:31

Ovo sam, između ostalog, pronašao na sajtu Lorista u tekstu o Šakalima tako da sam sam sebi u neku ruku odgovorio na pitanje:

"Hrani se glodarima, pticama, jajima, reptilima, žabama, ribom ali i zečevima, srnećom divljači, prasićima crne divljači i svim mladunčadima sisavaca. Takodje hrani se i sa divljim voćem, bobicama, slatkim povrćem.U našim lovištima šakal je posebno opasan u priodu april – jul kada mu na svet dolaze mladi. "

Lovi gde god ima nešto da se pojede. Utešno je to što se odavde da zaključiti, s obzirom na period kada dobija mlade, da legla ne pravi u plavnim područijima Dunava, dakle tamo gde pecamo i kampujemo.

Inače, veoma infromativan teskt, možda nekog interesuje ( https://lorist.co.rs/sakal-kako-to-jezivo-zvuci/ ). Životinja za poštovanje, kao i svaka druga uostalom. Evo jedan mali izvod:

"Treba imati na umu da je ovo izuzetno prilagodljiva vrsta i da na novoosvojenim terenima koji su plodni za razvoj ove populacije, on dobija odlike izgleda i navika koje nisu baš kao u njegovoj primarnoj postojbini. Na našim terenima šakal dostiže vrlo lako težine do 20 kg. Zabeležene su i težine preko 28kg. Ova životinja nema prirodnog neprijatelja osim čoveka. U poslednjih 40 godina zabeleženo je samo pet slučajeva besnila na svim teritorijama. Ostale bolesti nisu zabeležene. Ne podleže i ne zahvataju ga bolesti koje su tipične za vrste pasa / canidae /. Nema problema sa digestivnim traktom ili parazitima. Vrlo je otporan na visoke i niske temperature kao i na dehidraciju.Dnevno može pojesti izmedju 1.6 – 2.2kg raznovrsne hrane. Spada u grupu / klasu sisara sa jako ubrzanim metabolizmom. Ljudi bi rekli : Stalno je gladan. Još nešto, ovo je monogama životinja. Živi u paru dok ih smrt ne rastavi. Za podmladak se brinu i mužjak i ženka. Savršena porodica. Ženke iskazuju neverovatnu ljubomoru prema suparnicima.

Šakal, i ako ima sve odlike i ponašanje predatora, nije krvoločan predator. Ubija samo šta će pojesti. Lovinu donosi kući. Kada preti opasnost u familijarnom okruženju, mužjak je taj koji se eksponira i odvlači pažnju od svoje porodice.

Takodje, poseduje prirodnu genetsku regulaciju očuvanja vrste. Ne pari se u prvom najbližem srodstvu. Priroda mu je podarila da bude zaštićen od neželjenih genetskih mutacija. Intelegentan, snažan predator sa odlikama invazione vrste."

Nadam se da se nećemo sresti, bar ne noću...
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Ad fines 30 Januar 2018, 18:56:15
mogu ti reci da ja vec godinama pecam medju njima.  Zavijanje im je stvarno specificno, i ko ne zna sta je, ozbiljno se isprepada (vodio sam neke ljude sa sobom koji nisu znali). Desavalo mi se da mi trce iza ledja na nekoliko metara, ali nisu nikada prilazili. Srem ih je pun, a video sam jednog i u Macvi prosle godine pored puta. Nisu puno veliki, imaju ogromne usi...    Jednog umalo nisam zgazio prosle godine na Savskom nasipu.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DakiNS 30 Januar 2018, 21:23:39
Jedini predator šakala je vuk , ali pošto ga u ravnici a i bliže većim naseljima nema , šakal se svuda neverovatno agresivno širi . Gde se u lovištu pojavi šakal , tu lisice nema. Na žalost lisice su opet zbog lanca ishrane primorane da priđu naseljima , tako da postoji velika opasnost širenja zaraznih bolesti , koje se ne svode samo na besnilo. Šire se automatski i zaraženi krpelji koji prenose Lajmsku bolest, pa nove do sada nama strane vrste parazita koji se nastanjuju na jetri čoveka i manifestuju kao kancer. Kućni , tj lovački psi su podložni opakoj bolesti koje prenose krpelji , srčani crv kojega prenose komarci . Da ne nabrajam dalje , poenta svega je što interesne sfere našeg društva ne prepoznaju aktivne opasnosti po život i zdravlje čoveka i domaćih životinja , nego (po nalogu nečijem) radi na razaranju lovačkih orgganizacija , donosi nelogične i štetne zakone (zakon o dobrobiti životinja) , novi zakon o oružiju (masovno oduzimanje legalnog oružija) , poreska politika ,itd. Sve to pored ekonomske nesigurnosti dovodi do slabe ili nikakve reakcije lovačke populacije , koja je jedina u stanju da prekobrojnost predatora svede na normalu.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: skvrl 31 Januar 2018, 00:31:28
Hvala kolega Ad fines,

Znači, ako sam dobro razumeo sve do sada, neki zaključak na moje prvobitno pitnaje je da ne treba odustajati od kampovanja, niti strepeti, samo zato što na pomenutom terenu ima šakala. Klone se ljudi a ako se i susretnete, odstupiće, nisu agresivni i gledaju svoja posla  :ok:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: sezan 31 Januar 2018, 08:11:51
Proslog leta ,na V.Moravi ,uvece oko 12 h ga videh sa obale kod mojih zabacenih stapova kako se muva.
Iznad njega jedno 10 ak metara sam bio i vratim se do vikendice da uzmem pracku i lagere od 9mm  i naràvno kada sam se vratio vise ga nije bilo.
Jaku su plasljivi iako je jezivo kada cujete nocu kako stekcu i dozivaju se...plase se i pasa i ljudi...
Iz auta ga cesto vidim kako smugne u zbunje. Ima ih kolko hocete kko Morave
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Dunav1 31 Januar 2018, 09:01:06
Opaka zverka . Zavijanje je uzasno zaparavao sablasno izmedju decijeg placa i kukanja . Jednom prilikom na nekom kampovanju me je probudilo dok kerovi iz obliznjeg sela nisu zalajali nisu se smirili trajalo je jedno deseteak minuta . Uzasno .
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Ad fines 31 Januar 2018, 09:52:54
Ja sam se navikao na njih, cak mi je cudno kada se ne „dozivaju“. Kolega je bas lepo opisao kako se oglasavaju, nesto izmedju plakanja i kukanja. Zanimljivo je da se u nekim periodima javljaju u tacno odredjeno vreme. Nekada jaukanje traje 10ak minuta, a nekada puno duze. Dovikivanje moze da bude sa 2 loakcije, a po nekada znaju da se cuju sa vise razlicitih lokacija, i ako su blizu vas, to bas zna da zvuci sablasno. Jednom sam vodio neke ljudi sa mnom koji inace ne pecaju na reci ni danju, a kamoli nocu. Nisam im nista pricao i kada su sakali krenuli svoju pesmu, ovi su se izbezumili.
Bas cesto pecam nocu i nisam imao problema sa njima, iako se smucam po sumi pesaka. Nikada nisam video vise od jednog, i to obicno kako stoji i posmatra ili kako bezi. Mada sam cuo price da su ljudi vidjali vise komada. Ne znam uospte da li bi bili u stanju da napadnu zivotinju koja je njihove velicine ili veca ako su bas gladni. Recimo ovcu ili kozu.  U tom slucaju bi mozda napali i dete ako su bas gladni. Za vukove znam da kad su gladni hoce da napadnu krave, koje su dosta vece od njih. Sakali mi ne deluju da su na tako nesto spremni, mada, ako je borba za opstanak u pitanju, svasta je moguce. Taj kritican period bi mozda mogao biti tokom jake i duge zime, kao kod vukova.  Mada su zime u ravnicama postale dosta blaze, pa i sakali verovatno imaju dovoljno hrane, sto pokazuje i njihov broj.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Dunav1 31 Januar 2018, 10:07:53
Mozda jedina preporuka kako ih drzati dalje od kampa je da se djubre odlaze malo dalje od satora i na nekoj pristojnoj visini . Odnosi se na sve zivotinje .
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: sezan 31 Januar 2018, 10:29:02
Da hranu obabezno skloniti. Mom drugaru su se penjali nocu na drveni sto stacioniran na obali ,posto je ostalo nesto ostataka od rostiljanja od te veceri. On se iznenadio kako su smeli da se pribloze toliko vikendici oni jesu bezobrazni ali isto toliko i plasljivi.
Kada ima kerova u blizini nema problema..on ih razjuri..
Od nekih lovaca smo culi da su znali da ulove srnu kada su u coporu ,sa sve lanetom...
Kada su gladni ,aktivno love i lovci su se cudili koliku srnu mogu da ubiju....
Nisu bezazleni ni malo ,za divljac...
Da oglasavaju se specificnim zavijanjem ali u repertoaru imaju i neko stektanje slicno lisici...takodje..
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Isa 31 Januar 2018, 11:23:04
Davno pre 7-8 godina sam ih vidjao kako stoje na oborenim stablima, da li su vodu pili ili sta vec. Vise njih u kilometar dva, ali nikad zajedno. Koliko sam skontao on dodje ko manjov nama ribolovcina. Mada ga letos nisam imao priliku cuti iako sam zalazio duboko u noc pecajuci.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Milan.M 02 Februar 2018, 10:08:01
Izmislite neki recept, naprimer gulas od sakala, ili prsuta, kobasice i samo to ce mu smanjiti brojno stanje. Ovako tesko, "ako ne moze da se pojede onda se i ne lovi" (poslovica velikog broja lovaca.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DakiNS 02 Februar 2018, 11:37:34
Nisu lovci toliki problem , kao što je uprava, koja zbog novog zakona o lovstvu ne dozvoljava volontere lovočuvare , a uprava LD , nesposobna da kontroliše profesionalne lovočuvare koji uglavnom nemaju ni goriva ni vozila ni volje za čestim kontrolama. Rezultat toga je da ne daju dozvole za lov , zbog straha od krivolova. Tu najbolje upravo prolaze šakali i lovokradice.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Milan.M 02 Februar 2018, 13:47:07
Bravo kolega, slazemo se skoro u potpunosti. Kod mene je pola uprave za primer pola (diskutovali smo), i savetnici uprave.
Par nas lovimo samo predatore, ali samo sakal i lisica ostalo me ne zanima, za to dobijamo kritike zato sto smo cesto u lovistu i ako imamo uredne dozvole za to. Vecina kolega nas naziva ludacima i nije im jasno zasto uopste to radimo. Recenica koju sam u predhodnom postu boldovao je recenica koju sam cuo od (pojedinih nazovi) lovaca milion puta.
Necu da gresim dusu ima ljudi koji cene to sto radimo i pojedinci se revansiraju. Na akcije odstrela stetocina se naravno neide uz vec pomenutu recenicu. Ali sta da se radi kad limar i muzicar misle da znaju vise o lovu nego ljudi koji su skolovani za to. Zato ja nedeljom idem na pecanje, a kad imam vremena radnim danom se trudim da ga posaljem odakle je dosao.Spojene poruke: 02 Februar 2018, 13:52:08

I bez lazne skromnosti mnogo smo uspesni u tome (zasto neznam bar upola od toga da pecam fider :takoje:) i rado cu dati par saveta ako nekoga zanima.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DuleN 02 Februar 2018, 16:42:13
Bravo Milan.M...
Steta sto nema vise takvih kao ti...
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: no names 02 Februar 2018, 16:55:38
Mogu me smatrati najgorim čovekom na svetu, mrziteljem životinja, ubicom ili kako god već žele ne dotiče me. Kad nauče nešto neka onda lupetaju, a prvo nek nauče razliku izmedju lovca, lovokradice i krivolovca. Da ne objavljujem slike sad odstrela lisice i šakala jer ih imam dosta, volim taj lov...obožavam. Ali posebnu čar mi daje lov predatora vabljenjem....ja lovim njih, a oni love mene...pa ko koga nadmudri. Jedan snimak koji snimih pre par godina...bez odstrela, a vabio sam usnama....
 http://youtu.be/jbrLQejqEgM
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DuleN 02 Februar 2018, 19:45:25
Posto dobih par porukica, naj verovatnije od "dobrodusnih ekologa", da ne odgovaram posebno, ovako cu javno:
- Nikakva eko ravnoteza se ne narusava odsetrelom sakala, jer sakali nis zivotinje sa nasih podrucja, vec su lesinari dosli sa Karpata u krajeve gde iaju vise hrane, pa se zato ovako i razmnozavaju.
- Sakali i lisice su se namnozili iz mnogih razloga, a re svega je na to uticao faktor covek, koji im je na ovaj ili onaj nacin obezbedio lak plen. Uz sve to sto uzimaju kok kuca i pored kuca, oni unistavaju i zasticene vrste zivotinja i ptica,  pa nemojmo biti licemerni i pisati kako neki propagiraju ubijanje iz sporta i razonode.
- Blizak druga, inace predsednik jednog LD me je totalno ubio u pojam, kada mi je ispricao da je nakon svih ovih ratova, doslo do mesanja divljih i pitomih svinja, naj vise u Macvi i u Semu. Nakon ovog ukrstanja, divlje svinje radjaju, umesto jednom godisnje, dva ili cak tri puta godisnje... E sad nek neko objasni da nece biti ekspanzije ove vrste...

I na kraju: ja nisam lovac i nikada nisam ucestvovao u lovu, niti imam tu nameru!
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DakiNS 02 Februar 2018, 20:51:18
Kolega očito je da nisi lovac, pa bih zbog toga da ti razbijem neke zablude . Šakal je oduvek živeo u Vojvodini . Nije lešinar nego lovac , iako kao i svi ostali predatori neće odbiti besplatnu hranu (mrciništa). Par rečenica je malo kontradiktorno pa ne mogu da ih komentarišem. Što se tiče divljih svinja, tvoj kolega je potpuno u pravu , što se tiče mešanja divlje i pitome svinje . Često se u  ulove bastardi , koji budu ponekad oblikom kao divlja, a bojom kao pitoma svinja . Divlje svinje se pare u jesen a kote u proleće , dok pitome češće . Upravo bastardi povećavaju broj prašenja , i dolazi do drastičnog povećenja brojnosti i velikih šteta u poljoprivredi, i to nije samo u Sremu nego skoro svuda u Vojvodini ,  Mačvi , Podrinju , Pomoravlju  i Posavini , gde stanište to dozvoljava.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DuleN 02 Februar 2018, 21:02:26
DakiNS, ja nisam lovac i nemam nameru ni da postanem. Napisao sam nesto laicki i ako nije tacno - izvinjavam se svima.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: bolenbgd 02 Februar 2018, 21:11:20
Dobar fora Branko.Mozemo li ribe ovako nekako da vabimo?
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: skvrl 02 Februar 2018, 21:18:42
Bućka ? :)
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Milan.M 02 Februar 2018, 22:07:20
 Dule nemoj da se izvinjavas, po meni ste obojica u pravu oko dosta toga. Dalje se upustati je cista flozofija. Da ga ima mnogo ima, da je invanzivan i ugrozava druge vrste, i to je tacno. Stvar jasna, sta dalje i to je jasno.
Daki, nisam znao to za divlje svinje.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Zmaj Strasni 03 Februar 2018, 09:39:31
DakiNS, kako to da pre 20 godina niko od starijih nije znao za sakala a bilo ga je na ovim prostorima? Kog god lovca pitam on kaze da ranije nikad sakala nije bilo na nasim terenima
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Ad fines 03 Februar 2018, 09:43:26
ja sam cuo za sakala odavno. Sad, od kada je tu, ne znam. Mozda je bio redak, pa se prosirio....
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: no names 03 Februar 2018, 11:20:36
Poslednjih godina je broj šakala i lisica u velikoj ekspanziji. Razloga ima više, a jedan od njih je upotreba oralne vakcine koja se u vidu mamaca izbacuje iz aviona svake godine za suzbijanje besnila. Sad su i lisice i šakali zaštićeni ne samo od besnila već i od šuge koja ih je desetkovala kada se prenamnože, sad od toga nema ništa. Zabranjeno je i jamarenje sa psima jer su ga proglasili kao nehumano i kao iživljavanje nad životinjama. Jedna smo od retkih država u svetu gde je taj vid lova zabranjen. Pored svega toga je mnogo deponija gde lagano nalaze hranu, nema više kao nekad stimalacija za lovce koji love predatore. Nekada se jedna koža od lisice prodavala kožarama i za samo jednu kožu su lovci mogli platiti kompletnu članarinu. Od ostalih su kupovali municiju i rado su ih lovili. Sad od toga nema ništa ili jako malo ima i ljudi ih sve manje love. Davno je sve narušeno, ali nisu samo lovci narušili tu ravnotežu već i velike industrije, poljoprivreda, upotreba pesticida, raznih otrova i mnogih drugih stvari je nanelo više štete prirodi od lovaca koji to što uzmu vrate duplo. Došlo je i do mešanja vrsta kao što ste pomenuli već za domaću i divlju svinju, drugar iz BG ih redovno lovi...te bastarde gde je telo od divlje svinje, a dlaka bela kao kod domaće. Postoje čak i slike koje ću ubaciti da vidite čim mi se javi i pošalje. Ono što je još gore je to da su otkriveni slučajevi da je došlo do mešanja tj ukrštanja pasa lutalica i šakala i sad zamislite koliko taj bastard može biti poguban. Par prijatelja iz okoline Lazarevca su imali pripitomljene šakale koji su se bukvalno ponašali kao psi, a lovili po komšiluku kao divlji. I to je nenormalno za mene i ako je delovalo zanimljivo. Jednostavno predatori se moraju loviti da se održi neka ravnoteža u normalnom stanju, a lovci se smatraju po trenutnim shvatanjima kao nenormalni koji se iživljavaju nad životinjama ali istina ipak malo drugačija. Lovci su veći zaštitnici prirode od svih tkz zaštitara. Krivolovci i lovokradice su nešto drugo i to nikad ne mešajte. Babe i žabe nisu isto. Kao i u ribolovu.....ima ribolovaca i onih drugih...ne treba mešati.
Dobar pogled i bistro kolege lovci i ribolovci  smiley033
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: mrjr 03 Februar 2018, 11:33:30
Nisam znao da je jamarenje zabranjeno.Doći ćemo brzo u situaciju da će predatori desetkovati fazane i srneću divljač,recimo,a onda preći na ovce,kokoške,pse i sve što mogu da savladaju.Tada će morati da se dozvoli kontrolisan odstrel,pa i jamarenje.

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: no names 03 Februar 2018, 12:03:00
Na žalost velika većina lovišta je u toj situaciji....retka su LD koja vode brigu o kontroli predatora u lovištima. Dolaze u situaciju da puste fazane u subotu, a u nedelju nigde ih. Haos koliko se nakotilo i šakala i lisica, a i divljih svinja. Divljih svinja kod nas u lovištu je bilo sporadično u prolazu...sad je to već stalna populacija i ušle su u lovnu osnovu. Problem stvaraju i auto putevi i žica oko istih koja je presekla migratorne puteve divljači. Ma stotine stvari i problema ima. Ali lovci su krivi za sve. Ako ne verujete nama lovcima pitajte "zelene" oni i wikpedia znaju najbolje  :lol:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Milan.M 03 Februar 2018, 12:05:21
Sakal se pari i steni jednom godisnje, a pas dva puta...Ukrstanjem te dve vrste...
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Dušan Silni 03 Februar 2018, 12:26:16
Koliko se sećam, lovačka društva su ranije imala organizovane akcije tamanjenja pasa lutalica! Tim akcijama su se sprečavale mnoge stvari, ali ih je zakon dozvoljavao. Koliko znam, to je sada zabranjeno jer su se pobunila društva za zaštitu životinja. Šakal je nakon WW2 bio masovno izlovljavan, jer je pravio mnogo štete. Naravno, nisam za "Ne daj Bože" masovno istrebljivanje ni jedne vrste, ali populacija treba da se kontroliše, zbog opšteg dobra. smiley033
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Milan.M 03 Februar 2018, 12:59:54
Ja nisam lovio od 2008 do 2016, pre deset godina nisam nikada video sakala, lisica je bilo dosta. Svinje samo u prolazu, ali se secam koliko je bilo zeca, svako prolece i leto sam po nekoliko puta godisnje vidjao kako pretrcava put, bilo ga je u izobilju, sakalu tada nije bilo ni traga ni glasa. Sada je malo drugacije, jel se secate sta to bese zec? E sada studije su razne, otrovi za travu, sterilitet, pesticidi... ali tada je zeca bilo a sakala ne.
I ko ono rece da potiskuje lisicu? Nije tacno, neidu zajedno ali ih ima na istim terenima.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Ad fines 03 Februar 2018, 13:16:39
nemam pojma...  ja na istom potezu od 3km vidjam i zeceve, fazane, sakale, i jazavce... cak i nekoliko macaka koje zive iz nekog razloga van naselja.   Lisicu nisam video nikad na tom potezu. Srnu nisam video od 90ih
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Milan.M 03 Februar 2018, 13:20:39
Kod mene srne ima, ne doduse kao pre ali zeca nema, nula, nepostoji.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Zmaj Strasni 03 Februar 2018, 13:37:52
Za šakala nema efikasnije vabilice od one električne (koja je iz nekog razloga zabranjena). Naravno, neki je koriste. Kako šakali kidišu na nju-kao blesavi. Jedan lovac kod mene je nedavno odstrelio 19 za noć.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Milan.M 03 Februar 2018, 13:43:02
19 za noc :eek: treba L.U. da nosi njegovo ime.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: apatinac 03 Februar 2018, 14:21:17
До 2000. године сам се бавио ловом и шакала смо виђали само на сликама. Касније се појавио и сада га има на све стране. Задњих година на снази је општинска одлука по којој се за сваки одстрељени примерак шакала исплаћује надокнада у износу од 2000 динара. То све говори о опасности од овог предатора. Цифра од 19 одстрељених за једну ноћ ми звучи као научна фантастика с обзиром на карактер поменуте зверке. Иначе су већ почеле свакојаке мутне работе у односу на поменуту надокнаду.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Dušan Silni 03 Februar 2018, 14:25:47
Onda je ovaj gore pomenuti lovac, platio sebi godišnju članarinu! :cheesy:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: no names 03 Februar 2018, 15:06:26
Zeca uništava i jazavac koji je bio trajno zaštićen na teritoriji Vojvodine. Kako je ponovo otvoren lov na njega neka LD su bogatija sa zecom. Šakal i lisica ga desetkuju, a najviše ga desetkuje intezivna poljoprivreda, navodnjavanje, manjak starog oranja jer se sve više sade i po dve kulture godišnje. Ma 100 nekih čuda...ujedno nema ni puštanja zeca radi sveže krvi kao nekad.
Što se tiče većeg broja odstrela šakala i lisica u toku dana...to je moguće i ima primera i više nego dovoljno. Napisah negde da ne želim da izbacujem slike ovde na forum inače bi se uverili da je i to moguće. Elektronske vabilice ipak ne podržavam...nije sportski ni malo. Ja lovim sa par modela vabilica ručnih i sam proizvodim zvuk ranjenog zeca, miša, ptice, laneta itd. Obično parče stakla i parče stropora ili plute isto su fantastična vabilica za predatore, a pogotovo za mlade lisice. Lizne se stiropor i trlja od staklo i zvuk je sličan kao miš kad cijuče. Nije lako prevariti ni lisicu ni šakala tako ali je fantastičan osećaj.
Ne treba uništiti ni jednu vrstu, ali je treba svesti na optimalno brojno stanje. To se odredjuje prolećnim prebrojavanjem divljači na odredjenoj parceli. Pa se na osnovu toga odredjuje plan odstrela nekih životinja i to je strogo kontrolisan proces. Radi se utvrdjivanje brojnog stanja zeca na osnovu njihovih očiju koje se šalju na analizu i po njima se vidi koliki je prirast mladog, a koliko starog zeca i na osnovu toga se daje plan gazovanja tom populacijom. Na žalost mnoga LD ne love zeca ni za analizu...razlog je prost. Nema ga dovoljno ni za to. Zbog čega? Pa najmanje zbog lovaca.
Kažu čovek je kriv...tačno. Kriv za mnoge stvari koje smo nabrojali od lisice, šakala, vakcina, jamarenja, poljoprivrede, pesticida, deponija i mnogo toga....slažem se. Ali ne mogu da se složim da je lov najveći krivac za ovo stanje, lov je neophodan u redukovanju broja predatora iz dosta razloga, lov je neophodan za mnoge stvari što se tiču prirode, lovci nisu samo pijana grupa ljudi koji kroz šumu traže put do kafane, lovci su jedini pravi zaštitnici prirode i životinja koji prirodi daju mnogo, a uzmu malo.
Odjavljujem se sa ove teme...teška je i za objasniti i za razumeti.  smiley033
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: sasabosko 03 Februar 2018, 15:19:21
U selima uz Z.Moravu ga nikada nije bilo, zadnjih godina cujem da ga ima, i to kazu u dosta velikim coporima. Kako je narod prestao da obradjuje zemlju, fond divljaci se prosto preporodio kod nas. Nikada vukova nije bilo, cujem da ih sada ima, o divljim svinjama da ne pricam, ove jeseni u redovnom lovu je za jedan dan palo 6 kom. Zeceva i fazana ima hvala bogu dosta, ima i kuna, vidri, lisica, i to meni pricinjava ogromno zadovoljstvo. Dok sam ziveo u Svedskoj, svako jutro u parku ispod terase sam imao prilike da posmatram srnu sa dva bambija, koja je opusteno pasla perkovsku travu, mnogo bih voleo da je tako i kod nas. E sad, hteo bih da pitam vas lovce oko meni neceg interesantnog, cuo sam od lovaca da sakal ostavlja samo jedan trag kada se krece u coporu, tako sto gde prodje prvi, ostali gaze njigovim tragom, tako da se nikad ne zna koliko jedinki ima. Kao bivsi odgajivac pasa, iskreno sumnjam u to, jer po meni nijedna zverka ne moze biti toliko inteligentna, kakva su vasa iskustva?
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: tiki61 03 Februar 2018, 15:51:50
U potpunosti podržavam lov na predatore i trebalo bi ga stimulisati, naravno, u zavisnosti od stanja u lovištu. Kada se uoči manjak fazana, zečeva, srna i ostale divljači, pojačati i stimulisati hajke na predatore. Jedino sa čime se nikako ne slažem je jamarenje i odstrel pasa lutalica. Taj pas je nečijom nebrigom postao lutalica, ili je izbačen na ulicu, ili vlasnik nije sterilisao njegovu majku. A jamarenje je jako nehuman način lova, imao sam priliku da vidim na šta su ličili i terijer i lisica nakon toga. Oboje raskupusani. Kao pitbulovi posle borbe. I koliko mladunčadi posle ostaje bez svoje majke i ugibaju danima u najvećim mukama.
Inače, dosta se krećem po prirodi i poslednjih godina nešto ne viđam lisice, kao što je to bio slučaj pre 15-20 godina. Ne bi rekao da njena populacija ima trend rasta. Šakala nikada nisam video (čuo ih jesam), ali znam da je u ekspanziji. Jadini način redukcije njegovog broja je lov i stimulisanje lovaca da se tom vrstom lova bave. Takođe, treba očistiti divlje deponije koje niču na sve strane i novčano kažnjavati one koji onde bacaju smeće. Šakal je došao sa strane, ali se prilagodio, našao je svoje mesto i "ekološku nišu". On će ovde ostati, ne može se uništiti, ali se njegova populacija mora zadržati u prihvatljivim okvirima.
 
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: skvrl 03 Februar 2018, 16:03:55
Sa ribolovačke tačke gledišta, pošto je ovo ipak ribolovački forum, i to u onom svojstvu u kom smo prosto ljudi koji dosta vremena provode pored vode, u prirodi, po šumama, ritovima, na obalama što je izuzetno važna pozitivna stavka ribolovačkog života, Šakal bi postao problem kada bi bio toliko namnožen da nema šta da lovi pa počne da se dešava da napadne ljude, decu, da strepiš kada se u gluvo doba noći vraćaš kilometar, dva kroz šumu do kola ili kada dete povedeš sa sobom pa da se plašiš da ga ne zavreba nešto iz nekog žbuna dog ti piljiš u plovak a on se igra malo okolo, da strepiš da prenoćiš kraj vode...
Dok god on lovi zečeve i žabe, jede bobice i gleda svoja posla  smiley033. Priroda bez predatora... nije priroda nego... farma.

Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DakiNS 03 Februar 2018, 16:13:56
DakiNS, kako to da pre 20 godina niko od starijih nije znao za sakala a bilo ga je na ovim prostorima? Kog god lovca pitam on kaze da ranije nikad sakala nije bilo na nasim terenima

no names je već dao odgovor, samo da ga još dopunim . Šakal je autohtona vrsta kod nas , ali nam treba mnogo vremena da nam dođe od dole do glave. Ogromne štete koje je pravio ali sada povratkom i nastavio , primorao je zajednicu da se pobrine, zajedno sa boleštinama da on gotovo nestane . Bez obzira na našu negaciju i odricanje socijalizma , u to vreme kultura lova bila je na zavidnom nivou. Uočavani su i rešavani problemi pa se sa istrebljenjem vuka istrebljivao i šakal , međutim vuk se u Vojvodini jedino može naći u Deliblatskoj peščari a šakal uočivši prazan prostor nastavio je sa povratkom i širenjem na našim prostorima. Problem divljači su najviše intenzivna poljoprivreda , pa prenamnoženost predatora , a sada  na vrhuncu lanca ishrane je šakal.Postaviću samo jedno pitanje , a odgovor je ujedno i odgovor zašto nestaju ostale vreste divljači koje nisu predatori . Kada ste poslednji puta videli da neko okopava kukuruze?

Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DuleN 03 Februar 2018, 19:10:29
Danas prolazim kroz Novi Slankamen. Neko okupljanje lovaca, cudo jedno... Na povratku oko 16.30 gledam izlozili lisice i sakale na haubama automobila ispred lovackog drustva. Neverovatno kolko je predatora ubijeno za jedan dan. A i neverovatno je slusati price kolko su ti predatori poubijali kokoski, zeceva i cega li ne  ljudima koji tamo zive...
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Dva vuka 03 Februar 2018, 19:53:55
Dok sam ziveo u Svedskoj, svako jutro u parku ispod terase sam imao prilike da posmatram srnu sa dva bambija, koja je opusteno pasla parkovsku travu, mnogo bih voleo da je tako i kod nas. E sad, hteo bih da pitam vas lovce oko meni neceg interesantnog, cuo sam od lovaca da sakal ostavlja samo jedan trag kada se krece u coporu, tako sto gde prodje prvi, ostali gaze njigovim tragom, tako da se nikad ne zna koliko jedinki ima. Kao bivsi odgajivac pasa, iskreno sumnjam u to, jer po meni nijedna zverka ne moze biti toliko inteligentna, kakva su vasa iskustva?
Sale , brate  ... verujem da svašta ima po toj Švedskoj , ali ta srna  sa dva "bambija " je  dosta čudna slika i ja bi to voleo da vidim  :cheesy: Bambi je mlado od košute i zove se tele ili košuče , a otac mu je jelen . Mlado od srne je lane i otac mu je srndać ... e sad ,jedino ako srna  nije bila bebi-siterka  :cheesy:
Što se tiče gažeja po tragu predvodnika čopora , to je instinkt , nema tu puno inteligencije ... mlađe jedinke idu po tragu starijih da ne bi pravile buku , lomile grančice i plašile potencijalni plen , jer predatori ceo život provode u lovu  :takoje:
Nadam se da sam pomogao  smiley033
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: sasabosko 03 Februar 2018, 20:18:22
Meni je ostalo secanje iz crtaca kao klincu, mislio sam na lane, neverovatno su lepi pred zimu kad menjaju boju krzna. Divlji zec pase pored tebe u parku i ne obraca paznju, a video sam i losova, irvasa , riseva, ma jednostavno druga dimenzija, onda shvatis kolike smo mi Balkanci stetocine. Nisam ja mislio da se sakali rasporede kao strelci, logicno je da idu u koloni, nego su meni lovci objasnili da svi sledeci sakali iza prvog gaze u trag, u otisak prvog sakala, to meni izgleda kao lovacka prica. Znaci prosao jedan ili sto, samo jedan trag :huh:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Dva vuka 03 Februar 2018, 20:24:10
Lovci lažu skoro ko ribolovci , veruj mi ... ja sam školovan lažov  :cheesy:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DakiNS 03 Februar 2018, 21:03:43
Ako staviš u neki razmer površinu Švedske i Srbije , pa naseljenost po regijama , ili broj stanovnika, pa neutralnost Švedske u ratovima  reći će ti se samo , i na kraju ekonomsku moć .
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: sona 26 Oktobar 2018, 21:15:29
Da malko osvezimo,Letos Gornje podunavlje cim pocne da se smrkava cuju se u poprilicnom broju prosto mislis da je tu iza ledja, i to traje celu noc do pred zoru. smiley033
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Oliverikus 07 Mart 2019, 22:11:55
https://www.youtube.com/watch?v=YL7EHdpvjjw&feature=share&fbclid=IwAR2101HVrP3fgP1z6RcXQRmg9BZTsoki8kCqXKFPg8zeXal97YBn9AoPsf0

U ovom izlaganju su iznete naučne činjenice kojima se tvrdi da šakali nisu štetočine nego sanitarci u prirodi. Iako ima dosta negativnih komentara o šakalima može se desiti i da neko promeni mišljenje posle odgledanog videa.

Moje mišljenje je da su šakali deo prirode i da su potrebni, čak ne mislim ni da su prekobrojni. Ako negde oni isključivo prave štete, treba se to rešiti... A te vesti o njihovim krvoločnim napadima na stoku, kokoši i druge domaće životinje liče na "Odumiranje međeda" Branka Ćopića...
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: tiki61 08 Mart 2019, 07:42:53
Kao i kod svake invazivne vrste, populacija eksplozivno raste i posle nekog vremena se stabilizuje, pa čak počinje da se smanjuje. Priroda sama nađe rešenje za svaki problrm. Setite se samo babuške osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Ništa drugo osim nje nisi mogao da upecaš. Sada je ima, ali je populacija stabilna, vrsta je zauzela svoje mesto
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Zmaj Strasni 08 Mart 2019, 09:54:25
Otkad su sakali naselili G.Podunavlje ja zeca ne videh. A ranije se secam da su stalno skakutali po njivama
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DakiNS 08 Mart 2019, 10:13:28
Najgore je što uprava LU nema sluha za izdavanje dozvola za odstrel predatora
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: marina1983 08 Mart 2019, 11:43:49
https://youtu.be/v31SCbE4KRU
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: Oliverikus 08 Mart 2019, 20:22:59
Nisam siguran da je neko uopšte odgledao ovo što sam postavio u celosti.
U jednom delu se govori o tome koliki je udeo u ishrani šakala a da se odnosi na srneću divljač. Smešno mali procenat u ishrani ostacima srneće divljači iz samog lova, uglavnom se odnosi na ishranu ostacima koje ostave lovci (koža i utroba, unutrašnji organi...). Klanični otpad i ulov sisara (miševi i voluharice) su glavni deo jelovnika šakala.
Uočeno je i da se povećava produktivnost šakala (veći broj mladih) posle pritiska lovaca... Treba ipak to odgledati, da ne objašnjavam.
Subjektivno rezonovanje lovaca nije merodavno (kao i bilo koje subjektivno - jednostrano donošenje zaključaka bez prave osnove). Odsustvo zeca iz lovišta Bačke je po mnogima posledica korišćenja raznih preparata - otrova poput Furadana, ili kako se već to otrovno čudo zove... Zbog toga često imate vesti o uginuću i trovanju pasa, mačaka, ptica grabljivica pa i šakala. Toga ima i u drugim delovima Srbije ali Bačka trenutno prednjači po takvim vestima.
Retko postavljam linkove ka ovakvim temama (i nemam vremena za pisanje...) da ne bih smorio bilo koga ali ovo je ipak izlaganje proizvedeno na osnovu činjenica do kojih se došlo istraživanjem i pravim naučnim radom.
Nisam đavolji advokat, tj ne pretstavljam sada nekoga ko bi branio prava šakala. Samo smatram da treba imati pravi uvid u činjenice koje su vezane za njih, tj da se ne pretstavljaju štetočinama kojima se opravdava uticaj do sada ne pomenutih krivolovaca (i o tome se govori...).
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: DakiNS 08 Mart 2019, 22:02:13
Sve što se dešava je posledica nečega. Istraživanja o kojima se govori je raađeno nekoliko godina , za to vreme došlo je do poremećaja biološke ravnoteže. Najveći krivac nije ni šakal ni čovek , nego savremena poljoprivreda. Nekada je Vojvodina u Evropi bila poznata po poljskoj jarebici . Već godinama je ona zaštićena ptica i ne lovi se pa ipak je nema , istraživanje smanjenja broja zečeva dovelo je do zaključka da savremena poljoprivreda ( hemijska sredstva koja se koriste) utiče na plodnost zeca , jarebice kao i ostale divljači ( dali utiče i na natalitet čoveka) i njihovu populacionu i fizičku kondiciju , pa postaju lak plen predatorima . Šakalu je jedini prirodni neprijatelj vuk , a njega osim u Deliblatskoj peščari nema u Vojvodini  . Znači jedini regulator brojnosti šakala je lovac. Tvrdom politikom neukosti mnoga LU u strahu od krivolova ne daju dozvole za odstrel šakala , čineći sebi medveđu uslugu , a što se tiče jelovnika , nisam upoznat sa metodama rada , tj u kojem periodu je rađeno istraživanje , jer sa promenom godišnjih doba , menja se i jelovnik. Ne bih dublje ulazio u problematiku , ali moram postaviti jedno pitanje , ako se šakal  prenamnoži , da li će mu jelovnik ostati isti ili će ga proširiti . Igrom slučaja došlo je već do prenamnožavanja šakala , a nema prirodnih neprijatelja , Ko će smanjivati prenamnoženost?
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: sasabosko 08 Mart 2019, 22:21:44
Ma jednostavno sve je otislo u vrazju mater, mozda ce se s brojnoscu sakala povecati brojnost i vuka, jer ce oni imati vise hrane :lol: Za cudo pratio sam zadnjih godina populaciju vuka, i ona je u usponu, pojavljuju se gde ih do sada nije bilo. Polako dok se vucko namnozi, regulisace oni brojnost svega   :lol:
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: mi-ne 08 Mart 2019, 22:25:40
Da li ste primetili da u sustini svi ti "strucnjaci" trabunjaju  uvek jedno te isto, samo sto u jedan te isti  tekst (cini mi se) ubace zivotinju o kojoj je tema. :question:
Vuk, sakal, kormoran...
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: marina1983 08 Mart 2019, 23:22:12
 Generalno gledano broj svih divljih zivotinja se vrtoglavo poveceva, pitate li se zasto?
Poslednja 4 meseca sam svaki dan u drugom delu ove nase male zemlje.
Toliko napustenih imanja pustih kuca , domacinstava, ulica celih naselja nigde zive duse ostavljeno i napusteno.
Oci su mi pune suza , ljudi pa to je strsno , nestajemo u svakom pogledu mnogo brze nego sto mislimo .
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: sasabosko 09 Mart 2019, 00:15:02
Da li ste primetili da u sustini svi ti "strucnjaci" trabunjaju  uvek jedno te isto, samo sto u jedan te isti  tekst (cini mi se) ubace zivotinju o kojoj je tema. :question:
Vuk, sakal, kormoran...
Ako se ovaj post nadovezuje na moj, moj je trebao da bude saljive prirode. Ne znam ja puno o sakalu, o vukovima mozda malo, no ne vidim kolega cime je vas post doprineo ovoj temi.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: tiki61 09 Mart 2019, 06:51:25
Vuk se ne hrani šakalom (mada će ga verovatno pojesti ako ga ubije, kao i psa), već mu je mnogo snažniji konkurent u ishrani. Šakal se raširio koristeći stvorenu ekološku nišu. Verujem naučniku koji je ovako zanimljivo ispričao ovu priču da ne prave značajnu štetu kod divljači u lovištima, ali se plašim pojave nekih zoonoza koje mogu biti opasne kod prenamnožavanja životinja koje mogu da ih prenesu.
Naslov: Odg: Šakal - Čagalj
Poruka od: sasabosko 09 Mart 2019, 11:23:14
Vuk se ne hrani sakalom to je cinjenica. U prirodi izuzev faktora coveka je uzrok smrti vuka 70% drugi vuk, pri borbama za teritoriju. Fruska gora ili Deliblatska pescara (nisam siguran, ali jeste jedno) je mesto sa najvecom koncentracijom vuka u Evropi. Ako bude doslo do expanzije vuka, sakali na teritorijama vucijih copora nece postojati. Vuk po prirodi gleda sto laksi plen, prilagodljiv je, te je i kanibal u odrecenim situacijama, vukovi ubijeni u obracunima copora budu pojedeni. Istrebljuje konkurenciju za hranu, te tu stradaju sakali, lisice, psi.