Šakal - Čagalj

Započeo jugov, 16 Decembar 2010, 13:11:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

DakiNS

Citat: Zmaj Strasni poslato 03 Februar 2018, 09:39:31
DakiNS, kako to da pre 20 godina niko od starijih nije znao za sakala a bilo ga je na ovim prostorima? Kog god lovca pitam on kaze da ranije nikad sakala nije bilo na nasim terenima

no names je već dao odgovor, samo da ga još dopunim . Šakal je autohtona vrsta kod nas , ali nam treba mnogo vremena da nam dođe od dole do glave. Ogromne štete koje je pravio ali sada povratkom i nastavio , primorao je zajednicu da se pobrine, zajedno sa boleštinama da on gotovo nestane . Bez obzira na našu negaciju i odricanje socijalizma , u to vreme kultura lova bila je na zavidnom nivou. Uočavani su i rešavani problemi pa se sa istrebljenjem vuka istrebljivao i šakal , međutim vuk se u Vojvodini jedino može naći u Deliblatskoj peščari a šakal uočivši prazan prostor nastavio je sa povratkom i širenjem na našim prostorima. Problem divljači su najviše intenzivna poljoprivreda , pa prenamnoženost predatora , a sada  na vrhuncu lanca ishrane je šakal.Postaviću samo jedno pitanje , a odgovor je ujedno i odgovor zašto nestaju ostale vreste divljači koje nisu predatori . Kada ste poslednji puta videli da neko okopava kukuruze?

Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

DuleN

Danas prolazim kroz Novi Slankamen. Neko okupljanje lovaca, cudo jedno... Na povratku oko 16.30 gledam izlozili lisice i sakale na haubama automobila ispred lovackog drustva. Neverovatno kolko je predatora ubijeno za jedan dan. A i neverovatno je slusati price kolko su ti predatori poubijali kokoski, zeceva i cega li ne  ljudima koji tamo zive...

Dva vuka

Citat: sasabosko poslato 03 Februar 2018, 15:19:21
Dok sam ziveo u Svedskoj, svako jutro u parku ispod terase sam imao prilike da posmatram srnu sa dva bambija, koja je opusteno pasla parkovsku travu, mnogo bih voleo da je tako i kod nas. E sad, hteo bih da pitam vas lovce oko meni neceg interesantnog, cuo sam od lovaca da sakal ostavlja samo jedan trag kada se krece u coporu, tako sto gde prodje prvi, ostali gaze njigovim tragom, tako da se nikad ne zna koliko jedinki ima. Kao bivsi odgajivac pasa, iskreno sumnjam u to, jer po meni nijedna zverka ne moze biti toliko inteligentna, kakva su vasa iskustva?
Sale , brate  ... verujem da svašta ima po toj Švedskoj , ali ta srna  sa dva "bambija " je  dosta čudna slika i ja bi to voleo da vidim  :cheesy: Bambi je mlado od košute i zove se tele ili košuče , a otac mu je jelen . Mlado od srne je lane i otac mu je srndać ... e sad ,jedino ako srna  nije bila bebi-siterka  :cheesy:
Što se tiče gažeja po tragu predvodnika čopora , to je instinkt , nema tu puno inteligencije ... mlađe jedinke idu po tragu starijih da ne bi pravile buku , lomile grančice i plašile potencijalni plen , jer predatori ceo život provode u lovu  :takoje:
Nadam se da sam pomogao  smiley033
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

sasabosko

Meni je ostalo secanje iz crtaca kao klincu, mislio sam na lane, neverovatno su lepi pred zimu kad menjaju boju krzna. Divlji zec pase pored tebe u parku i ne obraca paznju, a video sam i losova, irvasa , riseva, ma jednostavno druga dimenzija, onda shvatis kolike smo mi Balkanci stetocine. Nisam ja mislio da se sakali rasporede kao strelci, logicno je da idu u koloni, nego su meni lovci objasnili da svi sledeci sakali iza prvog gaze u trag, u otisak prvog sakala, to meni izgleda kao lovacka prica. Znaci prosao jedan ili sto, samo jedan trag :huh:
Znoj nilskog konja je roze boje

Dva vuka

Lovci lažu skoro ko ribolovci , veruj mi ... ja sam školovan lažov  :cheesy:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

DakiNS

Ako staviš u neki razmer površinu Švedske i Srbije , pa naseljenost po regijama , ili broj stanovnika, pa neutralnost Švedske u ratovima  reći će ti se samo , i na kraju ekonomsku moć .
Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

sona

Da malko osvezimo,Letos Gornje podunavlje cim pocne da se smrkava cuju se u poprilicnom broju prosto mislis da je tu iza ledja, i to traje celu noc do pred zoru. smiley033

Oliverikus

https://www.youtube.com/watch?v=YL7EHdpvjjw&feature=share&fbclid=IwAR2101HVrP3fgP1z6RcXQRmg9BZTsoki8kCqXKFPg8zeXal97YBn9AoPsf0

U ovom izlaganju su iznete naučne činjenice kojima se tvrdi da šakali nisu štetočine nego sanitarci u prirodi. Iako ima dosta negativnih komentara o šakalima može se desiti i da neko promeni mišljenje posle odgledanog videa.

Moje mišljenje je da su šakali deo prirode i da su potrebni, čak ne mislim ni da su prekobrojni. Ako negde oni isključivo prave štete, treba se to rešiti... A te vesti o njihovim krvoločnim napadima na stoku, kokoši i druge domaće životinje liče na "Odumiranje međeda" Branka Ćopića...

tiki61

Kao i kod svake invazivne vrste, populacija eksplozivno raste i posle nekog vremena se stabilizuje, pa čak počinje da se smanjuje. Priroda sama nađe rešenje za svaki problrm. Setite se samo babuške osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Ništa drugo osim nje nisi mogao da upecaš. Sada je ima, ali je populacija stabilna, vrsta je zauzela svoje mesto
Svi smo mi ravnopravni, ali su neki malo "ravnopravniji"!

Zmaj Strasni

Otkad su sakali naselili G.Podunavlje ja zeca ne videh. A ranije se secam da su stalno skakutali po njivama

DakiNS

Najgore je što uprava LU nema sluha za izdavanje dozvola za odstrel predatora
Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

marina1983


Oliverikus

Nisam siguran da je neko uopšte odgledao ovo što sam postavio u celosti.
U jednom delu se govori o tome koliki je udeo u ishrani šakala a da se odnosi na srneću divljač. Smešno mali procenat u ishrani ostacima srneće divljači iz samog lova, uglavnom se odnosi na ishranu ostacima koje ostave lovci (koža i utroba, unutrašnji organi...). Klanični otpad i ulov sisara (miševi i voluharice) su glavni deo jelovnika šakala.
Uočeno je i da se povećava produktivnost šakala (veći broj mladih) posle pritiska lovaca... Treba ipak to odgledati, da ne objašnjavam.
Subjektivno rezonovanje lovaca nije merodavno (kao i bilo koje subjektivno - jednostrano donošenje zaključaka bez prave osnove). Odsustvo zeca iz lovišta Bačke je po mnogima posledica korišćenja raznih preparata - otrova poput Furadana, ili kako se već to otrovno čudo zove... Zbog toga često imate vesti o uginuću i trovanju pasa, mačaka, ptica grabljivica pa i šakala. Toga ima i u drugim delovima Srbije ali Bačka trenutno prednjači po takvim vestima.
Retko postavljam linkove ka ovakvim temama (i nemam vremena za pisanje...) da ne bih smorio bilo koga ali ovo je ipak izlaganje proizvedeno na osnovu činjenica do kojih se došlo istraživanjem i pravim naučnim radom.
Nisam đavolji advokat, tj ne pretstavljam sada nekoga ko bi branio prava šakala. Samo smatram da treba imati pravi uvid u činjenice koje su vezane za njih, tj da se ne pretstavljaju štetočinama kojima se opravdava uticaj do sada ne pomenutih krivolovaca (i o tome se govori...).

DakiNS

Sve što se dešava je posledica nečega. Istraživanja o kojima se govori je raađeno nekoliko godina , za to vreme došlo je do poremećaja biološke ravnoteže. Najveći krivac nije ni šakal ni čovek , nego savremena poljoprivreda. Nekada je Vojvodina u Evropi bila poznata po poljskoj jarebici . Već godinama je ona zaštićena ptica i ne lovi se pa ipak je nema , istraživanje smanjenja broja zečeva dovelo je do zaključka da savremena poljoprivreda ( hemijska sredstva koja se koriste) utiče na plodnost zeca , jarebice kao i ostale divljači ( dali utiče i na natalitet čoveka) i njihovu populacionu i fizičku kondiciju , pa postaju lak plen predatorima . Šakalu je jedini prirodni neprijatelj vuk , a njega osim u Deliblatskoj peščari nema u Vojvodini  . Znači jedini regulator brojnosti šakala je lovac. Tvrdom politikom neukosti mnoga LU u strahu od krivolova ne daju dozvole za odstrel šakala , čineći sebi medveđu uslugu , a što se tiče jelovnika , nisam upoznat sa metodama rada , tj u kojem periodu je rađeno istraživanje , jer sa promenom godišnjih doba , menja se i jelovnik. Ne bih dublje ulazio u problematiku , ali moram postaviti jedno pitanje , ako se šakal  prenamnoži , da li će mu jelovnik ostati isti ili će ga proširiti . Igrom slučaja došlo je već do prenamnožavanja šakala , a nema prirodnih neprijatelja , Ko će smanjivati prenamnoženost?
Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

sasabosko

Ma jednostavno sve je otislo u vrazju mater, mozda ce se s brojnoscu sakala povecati brojnost i vuka, jer ce oni imati vise hrane :lol: Za cudo pratio sam zadnjih godina populaciju vuka, i ona je u usponu, pojavljuju se gde ih do sada nije bilo. Polako dok se vucko namnozi, regulisace oni brojnost svega   :lol:
Znoj nilskog konja je roze boje