DUNAVE, MOJE MORE... > Dunav, moje more...

Krpelj

(1/96) > >>

Panonski Mornar:
Kad vas zaskoči krpelj znate li uopće ispravno skinuti krpelja. I kad se treba zabrinuti? Ako se pojave crveni krugovi oko ugriza – obavezno liječniku.

Nema dana da netko ne nazove ili se javi u kliniku zbog ugriza krpelja, posebno u ljetnim danima. Upravo zbog zabrinutosti koju takovi incidenti stvaraju u obiteljima i šire, pojasnit ćemo temu i dati upute što činiti ako se krpelj nađe na tijelu.

Krpelji, kako je poznato, prenose razne bolesti preko virusa, bakterija i toksina, s tim da neke vrste krpelja mogu prenijeti nekoliko vrsta patogena, što ponekad otežava dijagnozu.

Neke od bolesti koje se prenose preko krpelja u Sjevernoj Americi i Europi jesu: Lymeova bolest, Q groznica, erlihioza, babezioza, encefalitis.

Postoji preko 800 vrsta krpelja.

Studije na životinjama i ljudima su pokazale da je rizik obolijevanja puno veći ako je krpelj na koži dulje od 24-48 sati.

Odstranjivanje krpelja:
- Koža se dezinficira alkoholom i forcepsom se izvadi cijeli krpelj vodeći računa da ne dijelovi ne ostanu u koži.
- Ne pritišćite niti ne bockajte krpelja, izlijevanje pljuvačke i limfe može uzrokovati infekciju
- U Americi se mogu kupiti instrumenti za vađenje krpelja (TRIX Tick removal system, The Tick Key, Sawyer Tick pliers, ProTick remedy, Tick Twister), nešto što možete dodati listi osim traperica kada putujete 'preko bare'.
- Ne premazujte krpelj ni s čim jer to prolongira kontakt s krvi i povećava opasnost prijenosa bolesti
- Nakon što ste odstranili krpelj isperite mjesto antiseptikom ili dobro operite sapunom i vodom.

Komplikacije
- Osobe koje su bile ugrižene je potrebno promatrati do 30 dana: nastanak kožne reakcije, temperature preko 38 stupnjeva, osip su potencijalni simptomi bolesti i preporuča se obratiti liječniku!

- NE PREPORUČA se preventivna terapija antibioticima niti rutinsko testiranje na Lymeovu bolest. Neki stručnjaci preporučaju terapiju antibioticima u slučaju da se radi o specifičnom krpelju Ixodes scapularis, ako je pun krvi i prisutan
na koži dulje od 2 dana.

- Može doći do sekundarne infekcije bakterijom kao što je stafilok ili streptokok, koja se onda adekvatno liječi antibiotskom terapijom.

- Nakon ugriza se može stvoriti lezija (granulom) od pola do 2 cm koja perzistira danima i mjesecima. Ovo nije opasna pojava i ne zahtijeva terapiju.

Alopecija: rijetka komplikacija je odsustvo dlaka na mjestu ugrizaossa:
I samo još da kažem da sam čuo da su nekada ubodi krpelja bili karakteristični za leto, a danas zbog klimatskih promena ,krpelji se javljaju i zimi i leti  :embarassed:http://www.gradjanski.co.yu/navigacija.php?vest=46415

zoki80:
Hvala na savetima Panonski  :ok:

jugov:
kakva su vam iskustav u ukalanjanju krpelja na sledeći način: poliješ ga alkoholim i zatim na gazu sipaš ulje i staviš preko rane sa krpeljom. pošto se krpelj uvuče u gazu ranu ponovo ispereš sa alkoholim.  :wink:
tako da posle zahvata imaš pravog  smiley013 krpelja.

slawisa:
Ako sam te dobro razumeo kazes da ce krpelj da se izvuce iz koze i udje u gazu?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju