"Gibraltar na Dunavu" - Petrovaradinska tvrđava

Započeo jugov, 27 Januar 2011, 17:45:07

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Petrovaradinska tvrđava sa svojim podzemljem predstavlja najveći očuvani sistem za kontraminsko ratovanje u Evropi. Sistem minskih i prislušnih tunela, koji se proteže ispod Petrovaradina, dug je oko 20 kilometara i još uvek nije do kraja istražen. Petrovaradinska tvrđava je dugo bila najjača i najsavremenije naoružana tvrđava austrijske monarhije koju su zbog njene dominantne pozicije nazivali Gibraltarom na Dunavu. Kroz lagume Petrovaradina ekipu emisije Kvadratura kruga proveli su i upoznali sa nekim od tajni ove tvrđave članovi Udruženja istraživača Petrovaradina koji već godinama brinu o njegovom podzemlju iz koga su do sada izneli nekoliko desetina tona smeća, šuta i drugog građevinskog otpada.

Urednik emisije Branko Stanković autor je 18 dokumentarnih filmova i dve drame koje su ekranizovane na RTS-u, a i mnoštva dokumentarnih emisija, koje su, kao i filmovi, nagrađivane na domaćim i međunarodnim festivalima.

Label and copyright: Radio-televizija Srbijelaki22

na 20:25 kolega sa fax-a  :cheesy: rade momci, cini mi se da su zavrsili pre neki dan i da je sve pocisceno

Блок_64

И ја војску служио на њој.Ту ми била касарна.
Узми шта можеш и не враћај ништа!

pikemanorka


ossa

Hej, haj baš nas brige...

pikeman

Zašto su Petrovaradinsku tvrđavu zvali "Gibraltar na Dunavu"

Na današnji dan 1692. godine izaslanik cara Leopolda i Habzburškog knez Kroj postavio je kamen temeljac za sadašnju Petrovaradinsku tvrđavu, na ruševinama srednjovekovnog utvrđenja na uzvisini 40 metara iznad Dunava.

Nova tvrđava sastojala se od Gornjeg i Donjeg grada, imala je visoke bedeme i bila okružena šančevima s vodom. Iz naselja Petrovaradinski Šanac na suprotnoj strani Dunava izrašće vremenom Novi Sad.

Petrovaradinska tvrđava spada u red najočuvanijih i najlepših velikih tvrđava u Evropi. Ovo kolosalno utvrđenje sa posadom, za ondašnju ratnu tehniku bilo je neosvojivo. Njena površina iznosi 112 hektara, podzemne vojne galerije na četiri nivoa bile su dugačke nestvarnih 16 km. Tvrđava je imala "vodeni grad", odnosno kanale između bedema koji su, prema potrebi punjeni vodom iz Dunava, kao i gornju tvrđavu, koja je danas turistička atrakcija. Kolosalno utvrđenje sa posadom je za tadašnju ratnu tehniku, dakle, bilo neosvojivo, pa je nazvano "Gibraltar na Dunavu, dok Novosađani vole da joj tepaju "Đava".

Kompleks Petrovaradinske tvrđave sastojao se iz tri dela – glavni deo i dva spoljna utvrđenja uz reku: Mostobran (Bruckschanze) i Ostrvsko utvrđenje (Inselschanze, na starom Ratnom ostrvu), koji su srušeni. Primećujemo jedinstven graditeljski pristup, karakterističan za fortifikacione objekte tog vremena po sistemu francuskog vojnog arhitekte, markiza Sebastijana Vobana, ali su je projektovali, kroz duži vremenski period, austrijski vojni stručnjaci grof Matijas Kajzersfeld i grof Luiđi Ferdinando Marsilji. Za izvršenje radova bio je zadužen pukovnik Mihael de Vamberg, a potom pukovnik Gisenbir. Sačuvana je nadgrobna ploča u kojoj je isklesan epitaf pukovniku Vambergu i danas se nalazi u Vojnoj bolnici (nekadašnjem franjevačkom samostanu u vodenom gradu Petrovaradinske tvrđave). Gradnju su nadzirali prestolonaslednik Josif, princ Savojski, grof Karafa i feldmaršal Kaprara. Stogodišnja izgradnja tvrđave trajala je u doba austrijskih vladara Leopolda I, Josifa I, Karla VI, Marije Terezije i Josifa II.

Kao zvanična godina završetka Petrovaradinske tvrđave pominje se 1780, mada su neki radovi trajali do 1790. god. i ona je tada bila najsavremenija tvrđava Austrougarske monarhije. Ova fortifikacija zauzima drugo mesto u Evropi. Veća od nje je samo tvrđava u Verdenu, ali je ona pretrpela znatna oštećenja u Prvom svetskom ratu.

Vekovima duga istorija Petrovaradinske tvrđave oduvek je bila predmet zanimanja za istoričare, ali osim zvanične tu je i ona "druga" istorija, koju nećete naći u zvaničnim knjigama i spisima, već samo u pričama meštana.

Mračni podzemni tuneli koji se prostiru 16km poznatih kao katakombe je ono što je čini načudnijom i najmisterioznijom tvrđavom u ovom delu Evrope. Iako su tuneli korišćeni prvenstveno u vojne svrhe, postoje i mnoge druge legende koje danas izgledaju kao da su izašle iz bajke.

Postoji i priča da je austrijski car Josif ll pio vodu iz bunara koji se nalazi na dnu katakombi, ali je ostalo nepoznato zašto je to činio. Navodno, ovo je povezano sa crnom magijom ili magičnim sposobnostima bunara. Stručnjaci se ne slažu sa ovim i tvrde da je idealno i logično za tvrđavu koja je pod opsadom da ima izvor vode.

Još jedna zanimljiva priča je ona o sat kuli koja ima ,,rezervisano vreme". Kazaljke u obliku ruke sa prstom koje pokazuju sate i minute. Ranije je služila kao orjentir dunavskim ribarima, kako bi mogli da vide tačno vreme sa velike daljine. Rezervisani sat je jedan od glavnih obeležja Petrovaradinske tvrđave. Reprodukciju ovog sata poseduje i Kralj Čarls III, koji se oduševio njime i samom tvrđavom kad je sedamdesetih godina prošlog veka bio u poseti Novom Sadu.

U kazamatima tvrđave nekada su bili pritvoreni i vožd Prvog srpskog ustanka Karađorđe, posle kraha ustanka, kao i mladi vojnik Austrougarske monarhije Josip Broz. Kazamati i bastioni Gornje tvrđave adaptirani za potrebe turizma, a i Veliki ratni bunar je obnovljen. Deo podzemnih vojnih galerija Gornje tvrđave u dužini od 900 metara prezentovan je javnosti kao deo ponude Muzeja grada.

Petrovaradinska tvrđava je stavljena pod zaštitu države 1951. god, od kada predstavlja kulturni i turistički objekat. Na Tvrđavi se danas nalaze Muzej i Arhiv Novog Sada, hotel i restorani, ateljei i galerije likovnih umetnika, akademija umetnosti, astronomska opservatorija, planetarijum i drugi sadržaji. Poslednjih godina ovde se održava muzički festival "Exit".

Izvor: danas.rs


Teme sličnog naslova (7)

27074

Odgovora: 9
Pregleda: 10081

29796

Odgovora: 3
Pregleda: 6246

29799

Odgovora: 1
Pregleda: 6931

13959

Započeo jugov


Odgovora: 3
Pregleda: 10403

29780

Odgovora: 7
Pregleda: 8570

29797

Odgovora: 0
Pregleda: 5210

12449

Započeo jugov


Odgovora: 8
Pregleda: 14866