Tvrđava Ram

Započeo jugov, 12 Decembar 2010, 12:10:08

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jugov

Na obalama Dunava u Srbiji se nalazi čak šest tvrđava i nekoliko antičkih naseobina.
Pa da bez nekog reda krenem od tvrđava, na forumu vukova već je pisano o nekima "Obnova golubačke tvrđave  « 1 2 »" pa na nastavim, od najbliže već pomenutoj. ono što bi ja zamolio ostale vukove da u svom pisanju iznesu pored nekih opštih podataka i neka svoja iskustva u vezi terena za pecanaje i eventualnih mesta za kampovanje i neki vikend odmor.

Ram tvrđava :Trvđava je spomenik kulture od velikog značaja, drugog stepena zaštite.  ZRS

Ram je tvrđava na obali Dunava u istoimenom selu, udaljena 25 km od Požarevca odnosno 15 km od Velikog Gradišta. Smešten je na steni koja se sa severoistočne strane spušta ka Dunavu, a pretpostavlja se da je grad podignut nasuprot tvrđavi Haram koje se nalazila na drugoj strani reke od koje danas nije ništa ostalo. Danas su ostaci grada u dosta dobrom stanju. Nije poznato kada je Ram podignut, ali on sigurno spada među najstarije utvrde na ovim prostorima.Najstariji zapis o njemu datiran je u 1128. godinu kada su u njegovoj blizini Vizantinci potukli Mađare. Nakon što su Turci ovladali našim krajevima, okrenuli su se kraljevini Mađarskoj i osvajanju Panonske nizije. U cilju zaštite desne obale Dunava turski sultan Bajazit II (1480-1512) je preradio i ojačao postojeću utvrdu za potrebu borbe vatrenim oružjem, tako da Ram predstavlja jednu od najstarijih artiljerijskih utvrda u Srbiji.Ram ima osnovu nepravilnog petougla, najveće dužine 34m i širine 26m. Grad čini 5 kula na četiri nivoa (3 sprata i prizemlje), po jedna u svakom od temena odnosno 3 na istočnom i 2 na zapadnom bedemu. U grad se ulazi kroz Donžon kulu smeštenu u jugozapadnom temenu utvrde. Tvrđava je opkoljena niskim bedemom i širokim suvim šancem. Šanac se prelazi mostom smeštenim podno kule u jugoistočnom temenu kojim se ulazi u prostor između tvrđave i niskog bedema oko nje.
Na svim bedemima (osim na zapadnom, koji je okrenut ka Dunavu) se na istom rastojanju od kula nalaze posebni otvori za topove. Ram je danas dosta dobro očuvan. Kule su u dobrom stanju, izuzev jugoistočne čiji je prednji deo skoro u potpunosti uništen. Bedemi tvrđave su takođe u solidnom stanju, dok je mali bedem u tragovima. Unutar tvrđave, uz zapadni bedem ima ostataka građevine sa osnovom pravilnog osmougla sa stranicama dužine 3m. Nedaleko od utvrde su Turci podigli karavan saraj oko koga se vremenom razvilo današnje mesto. Ceo prostor tvrđave je arheološki ispitan tokom 1980. godine. a u unutrašnjosti je u toku izgradnja pravoslavna crkva.


дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

twister011

Inace gornji deo kule najblize do vode porusen tako sto su idioti sa barzama, u vreme sverca gorivom, vezivali sajle za istu. Srce mi se kidalo kada sam gledao sta rade :sad:. Mi smo za istrebljenje :ok:

jugov

2010 god ovo utvrđenje je posetilo više od 5 000 turista od čega je najviše bilo italijana , razlog je sledeći 2009 god je jedna srpska lepotica iz Velikog Gradišta zamolila svog verenika, mladog Italijana iz Trsta, da se njihovo venačenje obavi u staroj turskoj tvrđavi Ram na obali Dunava. Ceremonija je obavljena između zidina, a fotografije objavljene u tršćanskim novinama izazvale su veliko interesovanje italijanskih turista, koji su krenuli da pohode Ram.
дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

vuk sa cibuklije

Ram je odlicna lokacija kako za ribolov tako i za odmor.
Neposredno ispod tvrdjave dosta dobro radi smudj i bucov preko cele godine, verovatno je razlog kamen i dosta cista voda. Uzvodno uz damu, prema Recici, dobro radi saran i karas. Samo par kilometara uzvodno su ade Mala i Velika Zavojska i Cibuklija gde se uglavnom peca som i saran, ali ima i ostale ribe. Od Zavojske, pored brzog Dunavca ima dosta balatova u kojima dobro radi stuka.
Sto se tice odmora u Ramu ima puno privanih vikendica i poneki kamper. Postoji i restoran, odmah ispod tvrdjave, koji ima odlicnu klopu. Inace, cuo sam da ce restoran opet da uzme stari gazda i da ga renovira-prosiri tako da ce biti jos bolji. Postoji i plaza neposredno ispod vikend naselja.
smiley033

Belizmaj

Jesu li izvadili bager koji se potopio

jugov

Rekonstrukcija srednjovekovne Ramske tvrđave na Dunavu kod Velikog Gradišta, koja pored bedema, kula, amama ima i karavansaraj, koštaće 1,5 miliona evra
Republika Turska uložiće milion evra u rekonstrukciju srednjovekovne Ramske tvrđave na Dunavu kod Velikog Gradišta, podignute 1483. godine, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog.
- Tvrđavu u današnjem selu Ram, Turci su podigli u 15. veku radi osvajanja Panonske nizije. Pored bedema i kula, koji zauzimaju 850 kvadrata, u blizini su i tursko kupatilo "amam" i stari karavansaraj, namenjen smeštaju putnika i trgovaca, koji je najočuvaniji objekat ovakve vrste u Srbiji. Pošto ovo vojničko, artiljerijsko utvrđenje predstavlja spomenik njene istorije i kulture, Turska je odlučila da pomogne u finansiranju rekonstrukcije – kažu u opštini Veliko Gradište.
Prema idejnom projektu, koji su izradili stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, obnova tvrđave odvijaće se u pet faza i trajaće od 2013. do 2018. godine. Radovi će obuhvatiti obnovu bedema i pet kula, od kojih je u najgorem stanju jugoistočna, jer je oštećena 1788. godine, u velikoj eksploziji za vreme austro-turskog rata.

Uporedo sa radovima na rekonstrukciji, odvijaće se i arheološka iskopavanja, koja će se sprovoditi u tri faze. Pored ekipe arheologa, na poslovima iskopavanja biće angažovana i lokalna radna snaga, koja će na ovom projektu biti uposlena tokom narednih pet godina.Kompletan projekat obnove Ramske tvrđave koštaće 1,5 miliona evra, od čega će Turska obezbediti milion, a ostatak lokalna samouprava i resorna republička ministarstva.
vest sa : Telegraf.rs

slike kako bi izgledala obnovljena tvrđava nešto nemogu da posatvi, pa ako neko može neka ih okači.
дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

pikeman

Fotografije iz avgusta 2013. godine...

kapetan koca

Da ne zamre tema naše lepe Ramske tvrđave.
Do kraja godine planirano je da se završi kompletna obnova Ramske tvrđave.
Evo par svežih fotki.Spojene poruke: 25 Jun 2020, 10:02:35

Pozdrav !
Ostao sam dužan fotografija  izgleda Ramske tvrđave posle završetka radova. Takođe su u topku arheološka istraživanja prostora izvan tvrđave ka dunavu ali o tome kasnije.
pikemanTeme sličnog naslova (7)