Vrhovi i njihova primena (koji i na kojim vodama)

Započeo Radza, 21 Mart 2012, 20:05:22

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pex

Imam na Maver Powerlite,  karbonske vrhove od 1/4 oz i to je neverovatno kako to signalizira.
Jesu karbonski i baš namenski rađeni za mikroosetljivost.
Verujem da su od fiberglasa da bi bili još osetljiviji ali ne znam da li bi bili imalo upotrebljivi na toj debljini jer je ovo stvarno neviđeno tanko.

Pozdrav!
Čuvajmo prirodu pa ćemo sačuvati sebe

ibanezi

 Najjači vrh bih koristio samo pri ciljnom pecanju izuzetno krupnih riba - šarana na komercijali ili pripremanom mestu na divljoj stajaćoj ili sporotekućoj vodi gde mi više treba parabolična dubinka nego fider sa kvajverom. Ali pošto to ne radim..... meni  je važno da mi blank stoji kako treba, što manje povijen, a sam kvajver što se mene tiče može biti i u polukrugu jer i takav ima savršenu indikaciju i što god je nežniji manje smeta pri dizanju tereta blanku štapa, a takođe, po mom osećaju i izbačaju. Ne sećam se kada sam stavio najjači kvajver na štap. Najjači vrh na jakom toku se teže savija i meni slabo amortizuje snagu toka i jačim otporom na savijanje povija i ostatak štapa, a to ne želim. Slabiji svojim lakšim savijanjem ima bolju amortizaciju. Tačno je da se on povije u kiflu, ali mi ostavlja mi blank praviji, sa više rezervne snage. Zato uglavnom stavljam najslabiji, ponekad promenim za srednji, kad krupnija riba legne na hranu. Najjači gotovo nikad, a posebno na jakom toku ga ne bih stavio.  Po mojoj predstavi zabave, ja bih uvek kupio još slabiji kvajver od onog koji mi je proizcođač dodelio, a kupovao jači ili skraćivao postojeći nikada ne bih uradio. Za mene je vrh fider štapa mesto gde kvajver ulazi u blank, a kvajver je samo indikator koji nema veze sa vrhom. Znam da je ovo za mnoge jeres, ali svako ima pravo na svoju predstavu zabave.

A što bih, da trošim hemi'sku džabe?  Jednostavno je. Zamisli na držaču zabačen potpuno prav štap, od drške do kraja, ne računajući kvajver, a sam kvajver savijen  potpuno, u polukrug. E takav položaj štapa i kvajvera volim i to dobijem u jačem toku sa slabijim vrhom.
Sad zamisli zabačen štap u držaču kome je kvajver mnogo manje povijen, ali je povukao i ostatak štapa malo u parabolu. E takav položaj štapa ne volim i to dobijem sa prejakim kvajverom.
Da li je ispravno ili ne, da li se sa time slažu magistri i doktori fideraja ili ne nije mi bitno. Lično zapažanje i moj lični izbor.
Molim nema na čemu.

Nenadcht


Pozdrav drustvo, kako sam pocetnik u fider pecanju, imam neki, recimo problem. Naime, prilikom pecanja na srednje brzoj vodi. Kad zabacim i stavim stap na odredjen polozaj, vrh mi non stop igra, u pitanju je enter zoro fider do 100g, hranilica 50g sa kramponima+ hrana, najjaci vrh je u pitanju. , voda je ne pomera ali mi vrh non stop igra. Ima li neko ko moze da mi omogne, hvala unapred.

mariano 81

Debljina najlona, što je deblji pravi veći otpor na vodi.

Послато са M2010J19SY помоћу Тапатока

Pecaaa

Uvek me buni sto neki proizvodjaci fidera prave stap sa tri karbonska a neki sa dva fiber i jedan karbonski vrh. Meni se puno svidjaju tubertini fideri ali me nervira sto ima dva vrha od fibera a jedan od karbona i zato nikako da ga kupim. Koje vi vrhove vise volite?

vradojicic

Posto pecam samo na rekama tipa Drine, Save i Dunava, fiber vrhove uopste i ne koristim.
Meni se od Tubertinija pre svidjalo par stapova, neki Sea koncept mi je bio dobar a kao dobar recni blank, ali samo blank mi je je bio Optimo MK 2 3.9m 150gr. Taj blank je dobar ali je sve ostalo na njemu lose, po meni, pocev od kratkog donjeg rukohvata, malog prvog provodnika, 2 fiber vrha a i provodnici na karbonskom vrhu treba da budu veci. Fiber vrhovi nemaju svrhu na takvom stapu. Moze se to sve uraditi, i kada dodas na sve to i kupivinu jos jednog najjaceg vrha, za rezervu, ispada skup veoma i za taj novac ima mnogo boljih stapova.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Pecaaa

Slazem se sa tobom kolega,sve si lepo rekao

Dragan Nešković

Добар дан колеге  :bye:

Сезона креће полако, али сигурно  :ok: па да се подсетимо које, када, и како употребљавамо врхове на нашим штаповима. Погледајте овај одличан видео колеге Дарка:


Ту имате све лепо објашњено, послушајте савете које је Дарко дао, и уживајте у пецању.

У овом другом видео прилогу, погледајте пар савета колеге Милоша, како безбедно да користите ваш фидер штап, како да држите удицу при пуњењу хранилице, и како тиме спречавате најчешће узроке ломљења врхова на фидер штаповима.


Уважите ове једноставне, а врло корисне савете које је Милош дао у овом снимку, и поштедите себе непотребних ситуација са ломом врхова, а које настају нашом грешком.

Поздрав, и бистро  smiley139