Upotreba zemlje u feeder ribolovu

Započeo Dragan Nešković, 17 Novembar 2023, 23:14:22

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Dragan Nešković

Пошто у овом нашем делу форума нисмо имали посебну тему о земљи, ево да сада имамо. Истина, на форуму има тема у којима причамо о земљи и њеној употреби, па и у фидер пецању, али посебну тему у оквиру ове тематске групе нисмо имали, па фидераши испадоше најгори од све пецарошке деце, а то није лепо  :wink:

Надам се да ће ова тема бити од користи младим колегама, и да ће временом имати да прочитају много добрих савета, а да би то тако и било, молио бих све нове колеге да у овој теми постављају своја питања која имају о употреби земље у фидер риболову, да би им овде и били сви одговори. Верујем да ће им тако бити доста лакше да дођу до потребне информације. Ето ...  :takoje:

Ево за почетак, поставићу 4 кратка видео прилога на ову тему. Ту можете видети и чути, пар основних савета о употреби земље, као и њеној примени у риболову, генерално. Ови савети вам могу бити добра основа, и за вашу употребу земље у фидер риболову. На ту тему да додам и једно своје запажање, и савет. Употребу земље у фидер риболову немојте само ограничити на додатак примами. Када савладате основе о употреби земље у вашем фидер пецању, можете земљу сасвим успешно користити и као главни састојак ваше примаме, где ће вам класичне прихране фактички бити, само додатак земљи  :takoje:  :ok:  Из искуства вам говорим, ако има рибе у води где пецате, биће вам довољна само одговарајућа земља, и уз нешто мало додатака у ту земљу, имаћете сасвим добре резултате. Поздрав и бистро  smiley033
Поштено на води  smiley033

Dva vuka

Evo, i ja bih dodao jedan značajan savjet na ovu temu, mladim ribolovcima. Što više imate zemlje u primami, to Vam je jeftinije pecanje!  :cheesy:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

sona

Pregledao sam prezentacije,lepo uradjeno pojasnjeno pokazano. Kad se uzme u obzir da smo do nedavno koristili svakakve hrane i u njih dodavali raznorazna veziva i specije da bude kompaktna, sad nam je potrebna samo zemlja i vezivo i ulov je tu. Koristio sam zemlju pre koju god jer sam malo vise sipao vode u hranu, pa reko da probam dodao sam zutu zemlji jer je bila pri ruci, primama jeste postala kompaktnija ali nisam se nesto proslavio sa ulovom. Ne kazem da ne valja al smatram da  bi klasicna primama trebala da ima prioritet u prihrani.

Da se razumemo podrzavam inovacije i eksperimente,i sam ponekad eksperimentisem.....

Dva vuka

Sona, druže, nije to nikakva inovacija. Odavno se zemlja koristi kao najjeftinije sredstvo da se napravi oblak pri dnu ili stub po vertikali ili šta ti je već potrebno... inovacija bi bila hologram crva ili gliste na udici i riba se zaleti! Gliston na šipci :ok:  :cheesy:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

sona

Znam da nije nista novo koristenje zemlje u fider ribolovu, vise sam ciljao na razdvajanje zemlje po strukturi tipu vlaznosti,dodacima ... u jednom momentu ce zemlja premasiti cenu prihrane.  :cheesy:

laki22

zemlja ovde kod nas na kanalu nekad radi nekad ne. ovaj period pre zahladjenja je bilo pod moranje da se koristi, razmera 1:4 ili 5. kad je zahladnelo, riba je bas pocela alavo da jede i samo cista hrana je radila. zemlja se takodje lepo pokazala u izbegavanju manjova. cista hrana ga je nenormalno privlacila, dok jako oslabljena je davala da bude 1-2 po pecanju. najveci problem je kako dodati zemlju u hranu, da li dok je suva ili prenavlazena jer zemlja povuce dosta vlage. zemlje koje dolaze prednavlazene su najbolje i bitno je 2-3 puta proterati hranu kroz sito. na rekama je nikad ne koristim

Dragan Nešković

Што каже колега Два  smiley290, у овим видео прилозима није приказана никаква иновација на ову тему. Прилоге сам поставио јер су коректно урађени, кратки, јасни, и као такви су одлични за отварање овакве теме, а свакако су и одлични да се нове колеге упознају са употребом земље у риболову генерално, а потом и њеном употребом у фидер пецању, што је и смисао овог нашег писања.

Као што сам већ рекао, на нашем форуму има доста места где смо помињали употребу земље у риболову, па смо причали и о њеној употреби у фидер пецању, али поштено речено, тешко је то све похватати на оволиком форуму, а новим колегама поготово. Али то не значи да те теме не треба да потраже, јер ту заиста имају шта да прочитају, и од кога да науче. Имамо изузетних текстова које су наше колеге писали временом на тему употребе земље, и заиста је штета да то остане ван пажње нових колега. Није могуће пребацити овде такве текстове, јер би се онда нарушио ред порука у темама у којима су писане. Ја ћу временом овде постављати линкове ка таквим текстовима, па ће то свакако бити лакше за проналажење. За почетак бих поставио линк ка овој теми: https://vukovisadunava.com/plovkarenje/zemlja-u-prihrani/.
Искрено вам препоручујем да се та тема пажљиво прочита, јер је права ризница знања  :takoje:

Е сад, да рекнем коју и о употреби земље у фидер пецању, из мог угла гледано. Свима нам је познато да је понуда "брендиране" земље за пецање код нас, никад боља, и никад већа, што је одлично  :clap2: Значи свако од нас може заиста данас пронаћи оно што му одговара, па сад како ко одлучи за себе. Ко хоће да купује земљу, само напред, избор имате, па бирајте. Ако ме питате која је "брендирана", земља најбоља, рећи ћу вам да је глобално најпознатија и најквалитетнија она земља коју продаје Сенсанс, ако се добро сећам, има 5 врсти земље код њих. Наравно, има и море других произвођача који продају земљу под окриљем својих брендова, па и код нас има наших фирми које продају земљу за пецање. Да ли нама за рекреативни фидер риболов треба баш та куповна, брендирана земља? Па наравно да не треба. Можемо сасвим успешно користити земљу коју и сами припремимо, у то име сам вам и поставио оне снимке да их погледате, и да видите да се квалитетна земља може припремити и у својој режији. Опште је познато да ми риболовци масовно користимо и земљу из кртичњака, и то сасвим успешно. Уз мало труда, то је одлична земља за риболов. Али по мом мишљењу, најбоља земља за пецање коју ми рекреативни риболовци можемо себи пронаћи, налази се поред саме воде на којој и пецамо, у оном тзв. плавном делу обале. Из мог искуства од пар деценија пецања, боље земље за риболов нема. Да нагласим поново, причам искључиво о рекреативном риболову, јер је такмичарско пецање једна друга димензија, која није за поређење са нама рекреативним риболовцима. Мада ако ћу поштено да причам, та земља из обале може да буде занимљива и за такмичења, али тиме се овде не бих бавио. Елем, без икакве дилеме саветујем ту врсту земље, па ако нисте лењи, ем ћете уштедети пристојне новце, ем ћете имати лепих резултата у пецању. На вама је.

Да ову своју поруку приведем крају са констатацијом, и препоруком. Земља је врло захвална за коришћење у фидер пецању, и њена улога је много сложенија од пуке уштеде у новцу, а у одређеним ситуацијама може бити и одлучујући фактор да ли ћете имати улов или не. Понекад, само ће вас употреба чисте земље уместо уобичајене прихране, издвојити на води од осталих колега пецароша. Начине употребе, врсту земље, када, шта и како, морате изградити временом, то вам нико не може дати као рецепт за торту.
Земљу немојте користити да "отежате хранилицу", јер то једноставно нема смисла. То се много паметније и практичније ради на друге начине. Имамо пар месеци пред нама, па на миру можемо дискутовати на ову тему, ако вас занима наравно. Пишите своја искуства, питајте, размишљајте, ускоро ће пролеће  :lol:  :takoje:  smiley033
Поштено на води  smiley033

vradojicic

Citat: Dva vuka poslato 18 Novembar 2023, 15:11:53Evo, i ja bih dodao jedan značajan savjet na ovu temu, mladim ribolovcima. Što više imate zemlje u primami, to Vam je jeftinije pecanje!  :cheesy:

Pogotovo ako vam Davor na druzenje donese oko 75kg u odgovarajucoj kofi...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Teme sličnog naslova (10)

6361

Odgovora: 1009
Pregleda: 364880

1226

Odgovora: 7003
Pregleda: 2376369

2093

Odgovora: 858
Pregleda: 533348

7489

Odgovora: 3054
Pregleda: 1112419

4293

Odgovora: 2594
Pregleda: 556918

28665

Odgovora: 755
Pregleda: 146207

9464

Odgovora: 75
Pregleda: 52704