Početak sezone - prolećni lov feeder tehnikom

Započeo RiSb0, 12 Januar 2013, 17:50:20

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ady

Orka, druže, jel se meni to čini, ili si onako, baš pogolemu udicu turio?  :eek:

orka

Udica jeste malo veca,ali to je zato sto nisam krenuo kedere da pecam,a nisam ni na takmicenju.. :cheesy: .na nju taman staje 3-4 crva.,a u stvari malo je veca jer sam je namenio za stavljanje glistona,pa kada ih je nestalo,mrzelo me da je menjam,pa sam samo nastavio da je punim crvima..,baburama nije smetalo  :ok:

ady

Ma narafno. To je najbitnije. I ja se uvek sprdam sa ovim "mojima" da pecaju na kederuše. Msm, 20-ku vezati na 0,10...  :eek: :huh: :eek:
Uvek kažem - riba kojoj je takva/tolika (kao tvoja) udica prevelika me ni ne interesuje. Ni ne treba da dođe! (sad, što u praksi uvek najkrupnija riba uvek dođe baš na "paučinu" pa sve pokida - to je već drugi padež  :sad:)

tomislav34

Nema kvalitetnog početka sezone, bar još 15 dana, a možda i više.
... smuđ, šaran, a bogami i kečiga ... :)

zoki80

Makar su ovi povišeni vodostaji bolji za mrest, ko zna zašto je to dobro! Ja ionako početkom aprila počinjem sezonu.

knezevic76

Svi kubici sa leve obale dunava od pančevca do kineza pa na dalje su puni, sad ako se riba ne izmresti nikad neće
"Neki bi voleli da voze sporije,ali,na žalost,više ne mogu"-Duško Radović

pikeman

Prolećni lov feeder tehnikom

Ovo je doba sezone u kojem riba tek počinje da se budi i kreće u potragu za hranom. Iako usporen, njen metabolizam polako ali sigurno ubrzava zahvaljujući zagrevanju vode. Priroda se budi. Kiše se slivaju u reke, bare i jezera spirajući oskudnu hranu, najčešće životinjskog porekla.

Budući da im je zima iscrpela zalihe, zadovoljenje potreba za hranom osnovna je pokretačka snaga riba. Čitavom predstavom upravlja sunce, potpomognuto toplim vetrovima. Oni prave talase, pritom grejući vodu. Riba iz krtoga izlazi niz vetar, prateći kretanje ove nešto toplije vode. U proleće joj je interesantnija hrana bogata proteinima, pa ovome treba posvetiti punu pažnju pri odabiru primame. Presudni su arome/mirisi koji se dodaju u masu: ako je ovo urađeno kako treba, uspeh neće izostati. Letnja varijanta, koja podrazumeva bacanje ,,kugli" rukom, sada se ne preporučuje. Rekoh, riba ima sporu metaboliku, i lako se zasiti. Stoga je upotreba fider-hranilice optimalno rešenje.

Riba uzima mamac vrlo lenjo. Stoga nam je sada potreban osetljiviji signalizator. Naravno, feeder štap. Kada su se pre dvadesetak godina pojavili, bio sam odmah spreman da ih probam. Učinak je bio takav da sam, uprkos najosetljivijim plovcima koje su koristili moji drugari, lovio belu ribu, meleze... U ovo doba sezone preporučujem najnežniji vrh, sposoban da jasno pokaže čak i udarčić bodorke jedva dostojne smuđa-kilaša.

Koristim vrhove osetljivosti do 50gr. Dužina štapa ne ide ispod 3,30m. Mašinica laka, srednje veličine, pouzdana, jer nikada ne znamo da li će naići šaran. Većinu situacija pokriva najlon od 0,20mm, dok će 0,25mm zatrebati samo kod dugih izbačaja. Bez obzira što možda lovite na obodu 3m duboke rupe, nikad ne smetnite sa uma koliko je prolećna voda bistra. Stoga materijal za predveze mora biti što tanji i neuočljiviji. Fanatici će posegnuti za fluorokarbonom... Trošite udice proverenog kvaliteta, veličine 10 i 12. Montirajte rešetkastu hranilicu iz koje primama lako izlazi. Ovde dileme nema: ako ste već prisiljeni da koristite malu količinu, ona mora biti bar odličnog ako ne i vrhunskog kvaliteta! Njena uloga je da privuče još uvek usporenu ribu sa veće daljine, a teško da će u tom uspeti ako joj je osnovni sastojak strugotina ili neka slična "egzotika".

Proleće probudi i veliku količinu različitih beskičmenjaka koji žive pored vode. Solidne količine ovih "šnicli" i "kobaja"dospevaju na riblju trpezu slivanjem atmosferilija u reku ili jezera. Glista je stoga nezaobilazan mamac, što tanja – to bolje. Crvi se ne preporučuju, jer u ovako hladnoj vodi prestaju da se mrdaju već posle nekoliko sekundi. Nisam naročito napredovao sa tehnikama montaže (jer čim prođe lovostaj na smuđa, vratiću se onom što zaista volim), pa zato prikazujem osnove, koje bi možda bile interesantne nekom ko tek počinje da fideriše. U poslednje vreme kao mamac se često koristi stiropor. Kupuje se u prodavnicama ribolovačke opreme, u više kalibara, boja i mirisa. Kači se na udicu tako da vrh viri iz kuglice, zbog efikasnijeg kontriranja. Svoju privlačnu moć stiropor duguje izazovnom lebdenju oko hranilice, iz koje se cedi mirišljava ,,magla" dok riba pokušava da uzme hranu iz nje, ne sluteći šta je čeka.

Određivanje momenta kada treba dati kontru je još jedan razlog što mnogi koriste stiropor. Nagli trzaj štapa je siguran pokazatelj da je nešto uzelo stiropor u usta i da se pritom, zahvaljujući samokontriranju (živela hranilica!), samo upecalo. Ko jednom proba i shvati prednost fider tehnike, teško da će se ikad vratiti klasičnoj dubinci.

Autor teksta: D.D.R.
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 24, mart 2011.
Preuzeto sa: sportskiribolov.co.rs


vladimir022

Jos nije prolece, al ozbiljno razmisljam na kakvom mestu sutra da pecam..  S obzirom da nece biti suncano (po prognozi) dal pecati u plicaku ili na dubini od 6,7m?
Kakva su vasa iskustva?

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока


ljuba1970

ovo će mi biti prvo prolećno pecanje fider tehnikom,da li je pogodno da krenem na Savu i koje mamce bi mi preporučili za ovo doba godine za belu ribu,potez Boljevci-Progar

Nebo

 smiley033
Ja mislim da ti nije pogodno, jednostavno, mislim da je još rano.  Ali to ne znači da ne treba da odeš, uživaš u pecanju, i proveriš sam situaciju na vodi.
Ko jamu drugom kopa ne čini proleće

komša015

Nema tu rano-kasno... Temperatura vode diktira tempo.

ljuba1970

sad gledam rhmz  temtperatura vode 8,6 Beograd,Šabac 8,3,Mitrovica9,5

laki22

samo kanali... budi se deverika polako ovde u ns  :ok:

vradojicic

Sava trenutno radi opasno dobro na tom potezu...
Eto toliko, da te ne obeshrabre.
Ali znam za drugu obalu, Zabrezje, Zabran, Obrenovac...
Skobalj vecinom, poneka plojka, nosara, i ne racunaj u prolecno jer je ovo jos zimsko pecanje.
Hvata se po vise desetina komada, ko zna...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Teme sličnog naslova (10)

19479

Odgovora: 362
Pregleda: 189821

7489

Odgovora: 3054
Pregleda: 1105781

17210

Odgovora: 300
Pregleda: 179648

4293

Odgovora: 2594
Pregleda: 550397

1226

Odgovora: 6981
Pregleda: 2358983

7968

Započeo pikeman


Odgovora: 171
Pregleda: 161356

2092

Odgovora: 498
Pregleda: 285237