Vukovi sa DUNAVA

RIBOLOV BELE RIBE => Dubinka & feeder => Temu započeo: jamal 27 April 2020, 00:50:39

Naslov: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: jamal 27 April 2020, 00:50:39
Nadam se da se dobro drzite u ovo grozno vreme, kada ovaj opaki virus vlada.

Zelim ovom prilikom podeliti jedan od svojih trikova sa vama kako bi vam olaksao ove teske dane u izolaciji I podelio jedan od naizgled mali ali jako efikasan trik koji se tice fider pecanja.

Ko zna sta sutra nosi za sve nas pa i iz tog razloga bih voleo ovo da podelim svama jer sam siguran da ce mnogima biti od izuzetne koristi.


Pojedine kolege skim sam ovo podelio kao neku malu tajnu neka mi ne zamere a oni su svedoci da ovo vise nego savrseno funkcionise

Povod mi je dao I jedan od kolega svojim pitanjem sto me je dodatno motivisalo da sve napisem.

Napravicu mali uvod o pecanju sa stomakom jer su ova dva nacina pecanja na neki nacin povezana.

Pre nekoliko godina pisao sam  o pecanju sa stomakom.

Taj text I metoda je naisao na mnogo pitanja I osporavanja.

Neki nisu uopste razumeli o cemu se tu zapravo radi I nisu razumeli ceo pustupak pri takvom pecanju,kako je uopste moguce loviti ribu pri ovakvom pecanju.

Medjutim kako je vreme prolazilo pojedinci su probali I videli da je takva metoda stvarno moguca I vise nego efikasna pa su tako donekle I te predrasude prevazidjene, te se je nekoliko kolega I upustili u experimentisanje I savladalo ovakav nacin pecanja.

Mada jos uvek smatram da nedovoljan ribolovaca kositi ovakvu metodu pecanja a moja iskrena zelja bi bila da se ona omasovi prosto iz razloga sto je izuzetno lovna I efikasna na terenima gde moze da se koristi I sto otvara totalno jednu novu dimenziju u fider ribolovu.
Posebno kada su u pitanju brze reke gde nije neophodno klipovanje

Fider je na neki nacin jos uvek nova tehnika kod nas koja je uzela maha tek pre koju godinu I neke stvari su za vecinu nasih ribolovaca nepoznanica.
Na moje zadovoljstvo ova tehnika ima sve vise I vise pristalica a ja sam imao srecu I priliku da pocnem dosta rano da je koristim I otkrijem puno malih trikova koji pobosljavaju samu tehniku I povecavaju njenu lovnost.

Ovom prilikom cu se dotaci interesantnog trika za koji nasi ribolovci ne znaju I ne praktikuju ga a koji je izuzetno prost i efikasan,a toliko povecava lovnost sistema da ce te poceci koristiti ga prosto biti zapanjeni njegovom efikasnoscu .

U ovome textu cu se dotaci ponajvise kolega koje pecaju upravo na velikim rekama, ili na mestima na kojima je pecanje bez klipa prosto nezamislivo pa se isto tako I nadam da ce njima I najvise biti od koristi,mada sama metoda nije nista manje efikasnana bilo kojim vodotocima ako pecate uklipovani.

Kolege koje pecaju na vecim rekama ili na vecim daljinama su mnogo puta primorane da uklipuju svoje najlone na masinicama jer je prosto nemoguce zabaciti iole precizno na velikoj daljini.

U tom slucaju nismo u mogucnosti koristiti metodu pecanja sa stomakom jer smo klipovanjem ogranicili nase dalje spadanje najlona sa masinice.

Najloni su u tom slucaju dosta utegnutiji, hranilice dosta teze ,stapovi mnogo vise povijeniji I ceo taj sklop pod dosta dodatnim pritiskom.
I to bocnim.
Ne retko nasi ribolovci kazu za stap ,vidi savio se kao kifla.

Ribama sto je I najgore u celoj ovoj situaciji na ovaj nacin je povecan otpor pri uzimanju mamca.
Ovakav nacin pecanja trazi dodatnu koncetraciju I reflekse.

Udarci su neretko pipavi, brzi ili odsecni I ne reagujemo li u pravo vreme promasaji su vise nego ucestali.

Naravno da ovakvo pecanje ima I svoje benefite.
Mozemo pecati jako tacno I prezicno.

Ali kako onda povecati efikasnost pri ovakvom pecanju.

Hmmm…

Jako jednostavno ….

Svi vec znamo da pri pecanju na klipu moramo zaustaviti odnosno amortizovati pad nase hranilice u vodu vrhom naseg stapa time sto cemo ga drzati u vertikalnom polozaju.

Na ovaj nacin postizemo vise stvari.
Pored toga sto sprecavamo moguce kidanje osnovnog najlona ako vam hranilica udari u klip a stap vam je oboren ,na ovaj nacin postizemo I ispravljanje sistema pre pada u vodu cime smanjujemo I moguce mrsenje.Ovo je vec vrlo poznat teren veglerasima ali ovo nije samo jedan od benefita koje mozemo imati pri ovakvom zaustavljanu hranilice..Vecina ne zna za mali trik i efekat koji se moze postici ovakvim vertikalnim zaustavljanjem.

Pa da malo objasnimm o cemu je rec.

Nasi ribolovci pri zabacivanju hranilice, posle zabacaja dizu stap u vertikalan polozaj I amortizuju hranilicu stapom I zatim prate stapom hranilicu I obaraju stap ka vodi .Na ovaj nacin duzina najlona izmedju stapa I hranilice se smanjuje pa se na taj nacin povecava bocni otpor na liniju a samim tim povecava se otpor I ribama pri uzimanju mamca.

Pa sta onda uraditi postavlja se pitanje?

Sama metoda je jako jednostana I prosta .

Jednostavno pri zabacaju ne treba obarati stap za hranilicom u vodu .Sve sto treba uraditi je zadrzati stap u vertikalnom polozaju posle zabacaj I prve amortizacije i sacekati da hranilica padne na dno.
Na taj nacin stvaramo potreban visak koji je od visestrukog znacaja kada se peca uklipovan .
Hranilica ce u ovom slucaju padati u nekom malo vecem luku ali ovo na nijedan nacin nece efektovati vase pecanje.

Sta se ovim postize.

Postize se upravo taj visak najlona koji ce rasporediti bocni pritisak na liniju I uciniti vas sistem mnogo efikasnijim.

Uzmimo za primer da pecate recimo stapom od 3,9 metara.Sam polozaj stapa ove duzine izmedju 12 sati I 3 sata ima visak nekih tri metara.
Zadrzavanjem stapa u vertikalnom polozaju (kada se budete uvezbali moci cete ceo sistem zadrzati I unazad) stvaracete uvek potreban visak najlona koji vam je potreban pri ovakvom pecanju.To je taj KRITICAN visak koji ce vas osloboditi upravo za to malo bocnog pritiska.

Luk pri pecanju na reci u svakom slucaju uvek postoji ali ovakvim manevrom ucinicete ga vecim I usloviti da on ne radi protiv vas vec upravo za vas.

Celo kasnija poenta pri ovakvom zabacivanju je naci tacan balans izmedju hranilice I stomaka.
Jako slicno kao I kod pecanja sa stomakom zar ne , stim sto na ovaj nacin mozete pecati daleko I hirurski precizno.

Sve sto treba kasnije uraditi je da vasa hranilica treba jedva stojati u mestu.Stim podesavanjem i ste uradilii skoro sav posao.
Otpor ribama ce biti manji sve zbog manjeg a ravnomernijeg bocnog pritiska I pri svakome udarcu riba ce pokretati vasu hranilicu pa na taj nacin sama vodena struja zanosenjem najlona I hranilice u stranu ubadati ribu.Koristite i sto meksi vrh sto je to moguce kako bi koliko toliko amortizovao recno strujanje.

Znaci pri ovakvom klipovanom fider pecanju nema vise slogiranih trzaja ,cimanja I promasaja pri svakom podrhtavanju vrha.Ovakav pristup ce vas pretvoriti u umetnika koji kao da svira violinu blagim I neznim pokretima vadi svaku ribu bez nepotrebnih kontri, cimanja I slicno.

Pojedincima ce biti tesko I izgledati mozda malo cudno na pocetku jer se je pridobijenih navika covek tesko otarasi ali verujte da ce ovakav nacin pecanja donositi vam mnogo vise riba nego sto uopste mislite.
Vecina nekadasnjih malih udaraca ce se sada pretvoriti u agresivna podizanja stapa ili poskakivanja vrha a ribe ce kaciti mnogo cesce na vasoj udici nego pre.

Nadam se da ce ovaj mali trik biti od izuzetne koristi kolegama koji pecaju uklipovani na rekama I da ce se brzo nakon lovostaja uveriti da iovako mali trikovi mogu doneti mnogo vise uspeha i ulova i fider pecanju .

Zelim Vam dobro zdravlje ida sve ovo sto brze prodje.  smiley033
(https://i.postimg.cc/KzDrJ4Fr/klipovanje.png) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/tgSVTPXc/klip-1.png) (https://postimg.cc/JyXhYsH3)
Naslov: Odg: Kako uciniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: glos 27 April 2020, 05:14:04
Slažem se, ovo je tim više potrebno kada se koristi neki kraći predvez.  :wink:
A tu je i deblji silk.
Ja sam se baš zbog tih strujnih udara, odlučio da ipak i dole stavim onaj "duži" predvez i da isti malo ( nekoliko cm ) odaljim od hranilice.
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: Milan berkut 27 April 2020, 13:45:13
Jamal moj dobri, potrudio si se, nakitio post slatkorečivo, markentinški vrlo kvalitetno... ali u suštini si ti nama rekao da je na velikim rekama i dalekim zabačajima od neprocenjivog značaja da po zabačaju zadržiš/amortizuješ štapom u vertikalnom položaju u odnosu da taj štap opružiš u pravcu zabačaja?! I? Dobio si razliku u dužini jedne dužine štapa (3.9m). Ti tvrdiš da tih 4m razlike čini da sistem bude osetljiviji i da bude manji pritisak vode na osnovnu strunu/monofil jer se povećao "stomak"?
Evo tačno znam da Miha baš tako radi... ali.... on to radi da može po padu hranilice da domota dva tri okretaja ručice i time dobije "zlatnu rezervu" ako mu mrenčuga sašije pa da ima tih par metara drila do klipe tj koju sekundu više da potom lakše uspe rasklipovati. To je sasvim ok i time se mnogo ribolovaca služi.
Ali, na velikoj reci i ili dalekim zabačajima tih 4m nemaju ama baš nikakvog uticaja na osetljivost tj na silu kojom voda pritiska osnovni!
I prvi put kad odeš na veliku reku i sam ćeš se uveriti u to.
A to pecanje sa stomakom donekle "pije vodu" samo na rečicama kao to Moravče gde si ti na domaćem terenu (i to kad loviš mrenu i eventualno klena).

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: glos 27 April 2020, 14:32:52
Zna mrenac Milan. Tačno mi je palo na pamet, da šta god uradiš ono jednako završi. Ali ne škodi , svakako je bolje nego opružiti.
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: Grof1204 27 April 2020, 17:19:53
Slozio bih se sa Milanovom konstatacijom oko samog zabacaja, ukoliko sam te dobro razumeo Jamal.
Premalo je to 'viska' najlona koje ostane nakon zabacaja da bi smanjilo pritisak vode na osnovni, barem sto se tice Dunava i Save.
Da napisem jos nesto, bas povodom pecanja pustenim stomakom.
Na Savi koja je dubine 6-8m da bi lovio pustenim stomakom i laksom hranilicom(nego inace zaklipovan) na  recimo 40m, potrebno je otpustiti sa spulne barem jos toliko najlona, da bi isti preuzeo veci deo otpora vode u odnosu na hranilicu.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: no names 27 April 2020, 20:04:05
Nisam baš razumeo najbolje položaj štapa u momentu kada najlon udari u klip? Da li se štap drži u vertikali na 12h ili se obara na 3h?
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: Drill Junkie 27 April 2020, 20:41:39
Ja ga drzim na 12h kad udari u klip i polako spustam do pada hranilice na dno ,
kada padne na dno ostane mi oko 2-3m viska strune koji brzo namotam i sopustam na drzac

Drzac stapa mi u vecini slucajeva bude uzdignut sto vise ali neretko u zavisnosti od vode i terena znam da spustim vrh
skroz do povrsine vode , kao na kanalu ili nekim jezerima  :takoje:

Ovo pisem za pecanje na Dunavu  smiley033

Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: jamal 27 April 2020, 21:46:19
Upravo tako...Drzi se stap na 12 sve dok hranilca ne propadne.
Posto se obicno stapovi ne obaraju na drzacu u vecini situacija nize od neki 2 ili 3 sati onda bude upravo ko sto sam napisao tu negde oko 3 do 4 metra viska.
Na ovaj nacin se ne smanjuje previse pritisak vec se bolje rasporedjuje.Malo sam prebrzo pisao pa je zato i text mozda malo zbrzgan
 
Kad pecam na pojedinim mestima gde su vece dubine i gde su  dalji zabacaji uglavnom pecam ovako...Jeste da ne moze da se meriti sa terenima na kojim vi pecate ali ne verujem da u ponasanju samog sistema ima mnogo razlike.
Nekolicini drugova (neki su vrhusnki fideras takmicari) su me pitali i ja sam podeli sa njima kako to radim i zasto. Kasnije kad su probali rekli su mi da su odusevljeni i da su im se ribe same u 90 posto situacija hvatale. Nebitno da li su skobalji,plotice, klenovi ili mrene.

To mu dodje kao neko mikro tuniranje sistema.
Znaci mikro podesavanje koje ce za taj mali otpor koji po meni je povecan u odredjenoj tacki ali malcice bolje rasporedjen bolje otkacinje hranilicu od dna pri  svakom udarcu.

Recimo ja kad pecam ovako dalje u dubolko gde sam uklipovan i kad mi krene riba....Skoro svaki udarac ili je drop bac ili je poskakivanje ...Koliko puta namerno nec da uzmem stap da vidim sta ce da se desi oce da ga obori sa drzaca sto govori u prilog da se je riba sama upecala.

Ne mogu iskreno da tvrdim da ce i na extremnim distancama da funkcionise jer nisam iamo prilike da isprobam ali da funkcionise na 30 metara u 4 metara dubinu funkcionise stvarno kao neki podeseni mehanizam savrseno.

Ja kad pocinjem pecanje "tjuniram" ovakav sistem na vise nacina.Prvo trazim najprikladniju tezinu hranilice.Kad nadjem tezinu hranilice normalno zabacujem sa zadrskom kao sto sam opisao.Znaci 12 sati ili 11 ,znaci malo unazad .

Kad uradim to podesavanje onda dizem ili spustam drzac stapa.Sve do momenta dok ne vidim da pod nekim uglom hranilica krene.Ovo je od vitalnog znacaja moram da naglasim. I kad nadjem ugao gde se hranilica pokrene tu stanem ,tako podesim i to je to ...Tu vise skoro da nema promasaja.Retko se desi da udari a da se ne uhvati sama.I ne namotavam nista na masinicu.To vam je visak pa visak ako uhvatite krupniju ribu .
Nista vas ne kosta da probate .
Ja verujem da ovakvo miko podesavanje moze da napravi razliku..
Nista vas ne kosta.  smiley033
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: no names 27 April 2020, 23:14:41
Od kad znam za sebe tako sam radio ne samo u fideru vec i dok sam pecao carp. Štap na 12h i u tom položaju ostaje sve dok ne udari olovo/hranilica u dno. Tim načinom je uvek u tački ali ne i na daljini na koju je pala hranilica vec se pod uglom vraća ka ribolovcu. Tu je bitna jako dubina vode jer što je dublje sve više prilazi i potrebna je potvrda lokacije koju smo odredili sondiranjem. Milan je to opisao lepo na jednom od klipova kad je pecao u Bačkom Jarku na jezeru (na potvrdu mislim). Ovim načinom "vodjenja" hranilice do tačke smo bukvalno najprecizniji u plasiranju prihrane dok masa ribolovaca nakon udarca hranilice u vodu štap stavlja u držač i pušta je da slobodno pada nošena vodenim tokom što je po nekoj mojoj logici pogrešno. Mislim da se ovde o tome pisalo pre godinu/dve u nekoj od tema. To što se ovim sistemom povećava broj udaraca je ništa drugo do plasiranja prihrane u usku zonu i ulazak ribe u mali prostor jer nije raštrkana prihranom koja je padala na vise strana. Sad koliko je ovaj način "stabilniji" u odnosu na neki drugi....pa ne znam. Druge nisam ni probao pa nisam kompetentan. Osetljivost ovog sistema....šta znam....mislim da je do našpanovanosti sistema upravo to poskakivanje jer drži što bi Profa rekao "na budalu" i svako pomeranje pokrene sistem. U ostalom je i to poenta da se prazna pomeri kako bi je napunili ponovo.
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: vradojicic 28 April 2020, 00:03:19
Ja bas ovako radio pre neki dan na Savi.
Pecao sa 60 koja je bila na ivici tj. kretala cim malo hrane ispadne, a realno trebala od 70gr koju nisam imao a 80 je sve vreme stajalajao djule. Stap drzao tako pri zabacaju. Nije mi tok pravio kiflu od stapa (mada i nije neki tok) a sve ribe su se same upecale dok sam pekao rostilj deci i zeni...
Peseve ne racunam, ali dve plotice od po pola kg jesu.
Da napomenem da o ovom nikad nista znao nisam.
Takodje, plojka voli da zguta, verujem da bi se u svakom slucaju sama zakacila.
Skobalj bi tu mogao biti reper...
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: sasabosko 28 April 2020, 07:24:10
E sad, jedno moje pitanje (da mi je neko pricao da cu se raspitivati o federu ne bih mu verovao), koliko je moguce smanjiti ovakvim sistemom otezanje koje treba da sistem stoji u mestu? Zasto to pitam, video sam sistem za sarana koji mi se dopao, a ne bih recimo da rizikujem preopterecenje stapa kojim pecam. Sistem je takav kao klasika dubinkaski, znaci olovo na kraju osnovne, zatim predvez nekih 40tak cm, iza toga neotezana lubenicarka, za njom vrlo kratak predvez od par cm i udica. Mene recimo zanima, ako je optimum olova da bi mi sistem bio u mestu 80gr, da li bi recimo puna lubenicarka koja ima verovatno 50-60gr, uz olovo 60gr mogla to da zadrzi u mestu? Svidja mi se sto je olovo becklead, i spusti osnovnu strunu koja bi mogla da uplasi ribu ako udari u nju, pri prilasku na hranilicu. Naravno sistem je samokaceci, i ove egzibicije sa stomakom su izvodljive, samo mi nije jasno sta se desava ukoliko opterecenje nije koncentrisano, nego ovako iz dva dela, hvala :thumbup:
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: glos 28 April 2020, 09:10:42
Generalno, dva olova ukupne težine manje od jednog, bolje drže .
Ali, to sa žičanim hranilicama ne bih da prejudiciram, pošto je vrlo lako moguće da bi recimo hit fider u komadu bolje držao nego odvojeno olovo i lubeničarka, ukoliko je sve iste težine, ukupne.
Evo jedne slike jako dobrog, dokazanog dupliranja radi ukupnog ( težine ) smanjivanja, uz bolji efekat.
(https://i.postimg.cc/j5ctYyyt/post-74264-0-69721300-1496244105.jpg) (https://postimg.cc/G84Zk8M5)
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: jamal 28 April 2020, 10:07:41
Upravo tako ,hranilica prilazi ribolovcu sto sam i napomenuo.Sad ne verujem da je samo do preciznosti ovde .Vec do tog podesavanja,tjuniranja odnosno spanovanja kako ga neki zovu.
sasabosko na ovaj nacin se ne moze smanjiti tezina kao sto je to recimo moguce kad se peca sa stomakom cak sta vise otpor je veci ali je pritisak nekako rastereceniji na najlonu ali se sistem da podesi mikro preecizno ko sto reko da svaki udarac pomera hranilicu i automatski lovi ribu.
Sad  ko sto reko i svi znamo bitna je tezina hranilica ali nista nije manje bitan da se u isto vreme podesi ugao pod kojim stoji stap i taj efekat zadrzavanja stapa unazad bas zbog tog tjuninga i rasporedjivanja tog otpora.
Visak i ugao su ti kojim se radi finalno podesavanje i sve dovodi u tacku kriticnog balansa.
Gledao sam puno nasih vrhusnkih ribolovaca i  takmicara kako pecaju.Niko to ne radi pa ni na klipovima na kojima sam gledao niko se ne dotice tog nazvao bih ga mikro  podesavanja sto mi goovroi da ne znaju..Oni podese ugao koji im odgovara nadju hranilicu ,mada do skoro ni to nisu radili ,bilo je bitno da stoji u mestu i tuci posle.
Sad ja nisam napisao ovo ovde da se pravim pametan vec mi je zelja bila samo da podelim jer sam vido da po meni mnogi pecaju i ne znaju za ta mikro podesavanja tako da ih nazovem
Kad smo vec kod svega ovog reci cu da isto ovakvo podesavanje ima svoje benefite gde je vodotok slabiji pa je efekat pokretanja i samoubadanja ribe mali skoro nikakav moze uveliko povecati i podesti upotrebom debljeg osnovnog najlona..Logicno da sa debljim najlonom povecavamo otpor a zadrzavanjem dodajemo i visak koji ce sve to jos vise dostelovati pa se tako sistem i na ovaj nacin moze dodatno tjunirati.
A eno onolko klipova su snnimljeni  kolege sa foruma i neki sto vaze za najboolje ribare u zemlju i okruzenju niko ne spomenu i ne prikaza da se na ovaj nacin moze dodatno podesti sistem i to mikro precizno a ovo je po meni od vitalnog znacaja efikasnost celog sistema.
Kazem nije lose da probate ,zbog toga sto je tako mizeran detalj ne znaci da nije vredan paznje. smiley033Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: Milan berkut 28 April 2020, 10:29:33
E jbg Jamal, preteruješ! Sad si pa ti bolji od kako kažeš vrhunskih takmičara :) nekih.
Pa ako je iko motivisan da istražuje u montažama i prezentaciji/taktici to su takmičari. Zato i jesu vrhunski jer su se usavršili bolje od drugih.
I kad oni to ne rade to znači da To ne pije vodu, nema efikasnost i da ima bolje i važnije od tog što nam ti ovde pričaš!
Da ne poznajem tvoj stil i nastup pomislio bih da nas zavitlavaš :)... Al' pošto znam - oprošteno ti je sve he he he

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: Dva vuka 28 April 2020, 11:25:57
Ma pusti ti Džamal ovog Berkutića ... ljubomoran je na tvoje znanje i oće da je jedini autoritet u fideru  :takoje: A taman si se raspisao  :ok: Meni se lično dopada kako pišeš , jer su ti uvod i razrada dugački i temeljni  :thumbup: Jedino, što zaključak staje u jednu rečenicu  :sad: Ja ti se u te tehnike nešto ne razumijem puno , ali kontam da je to ko u seksu - ako je uvod (predigra) toliki , mora da je i zaključak (seks) u redu  :cheesy: smiley033
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: jamal 28 April 2020, 11:26:06
To sto je neko takmicar ne znaci da je bolji ribolovac od nekog.
Svi su oni predhdno bili ribolovci  koji su samo resili da se takmice.Inace Milance pozivan sam da se takmicim jos dok sam bio u UK za lokalni klub jer su me u par navrata gledali na jednoj komercijali kako pecam ali jednostavno nisam ima  takvih ambicija.A pogotovo ne ovde gde je sve na mnogo nizem nivou nego tamo.
A sto se mene tice ne znas me Milance pa zato tako i pricas.
Ja sam ceo svoj zivot posvetio ribolovu i to radim od malih nogu.Prvo ribolov je u mojoj porodici i familiji tradicija,otac mi je bio jedan od pionira u mome kraju sto se tice saranskog ribolova ,drugo ceo zivot sam posvetio konstantnom usavrsavanju i experimentisanju.

Ribolovac koji za zivota ima godisnje u proseku 200 izlazaka sklon je stalnom experimentisanju,edukaciji ,barata odlicno bolonjesima od svojih malih nogu a kasnije i fiderima,mecevima  smatram da nije daleko po znanju od bilo kog takmicara.Jedino sto ga deli od njij je takmicarsko iskustvo koje se normalno istim i postize.Ja nit se mesam i ta njihova sitna crevca nit me interesuje dal cu ulovim 200 gr vise od drugog i osvojim pehar.
A nit se i trtim nesto po drustv. mrezama svojim ulovima kako bi dobijao pohvale i priznja od drugih kako sam vrhunski ribolovac i slicno.Veliki procenat svojih ulova  nika ne slikam ne objavljujem i ne hvalim se ko sto je vecina to radila ili  radi kod nas pa su sada postali vrhusnki ribolovci i takmicari ,iako sam takve vrhunske  ulove ostvarivao kada vecina njih nisu ni znali za iste,pa i tehnike ,fazone trikovove i slicno.
Od 2006 masem sa fiderima i to sam imao srece i priliku da prve svoje korake napravim u engleskoj ,po komercijalama ,rekama,gledam,citam i ucim od najboljih ribolovaca.
Samo Match fishing magazine sam kupovao i cita svake bozje nedelje i to godinama i to  nekoliko stotine komada ,da ne pricam za  druge kao sto su Coarse Fishing,Anglers mail i slicne koje sam i njih povremeno kupovao.A zainteresuj se pa izguglaj malo pa ces videti da se radi o vrhusnkom magazinu koji se bavi fider i mec ribolovom na vrhunskom takmicarskom nivou i to sto su pojedini tek zagrebali u zadnjih nekoliko godina. I to je isto neko  iskustvo i znanje zar ne?
Ispasce opet da sam sujetan i hvalisem se...Mozda j e i tako ...ali ja znam za sebe sta znam i koliko vredim pa tako nemam potrebe da se ikome dokazujem.
Al posto ste pojedini postali zvezde preko noci snimajuci se i radili konstantno na svojoj promociji moze vam se da za.ebavate nas koji smo anonimci ,ne hvalisemo se ,ne snimamo i slikamo...Iako smo mozda godinama ispred vas...
Ovde se ne neosporno dolazi do zakljucka da pojedincima smeta kad neko ima da kaze neku rec preko njihovog shvatanja,iskustva i pojmovanja neceg.
Ni malo mi nije namera da se pravim pametan nit hvalisem,zelja mi je uvek samo da nesebicno podelim.Da usmerim ljude i da im olaksam a ne da me neki dozivljavaju kao pretnju za njihov ribolovacki autoritet a moje metode osporavaju iako su se kroz praksu godinama dokazale kao vise nego uspesne..
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: Nemoo 28 April 2020, 14:32:50
Jamal, tvoje znanje i želja da nesebično podjeliš isto kao i  iskustvo s vode nadilaze ovaj forum. Neizmjerno ti hvala na tome, zato i volim ovaj forum zbog razlicitih iskustava i mišljenja....pozdrav svima!
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: StokaNenormalna 28 April 2020, 17:42:34
Citam ovaj esej i shvatam da sam se ja naucen rodio. Pa dobro bre, zar ovo nije moglo da stane u 3 recenice? Pa ja tako pecam od kad sam uzeo fider u ruke! Napunim hranilicu, zavrljacim, ostavim stap i dok sipam rakiju i zapalim cigaru, hranilica pala, a stomaka ima kol'ko neces. Samo nisam znao da je to nesto mnogo bitno sto praktikujem i presudno za ulov.
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: Drill Junkie 28 April 2020, 17:53:02
Od tebe to sve i krenulo , mnoooogi prepisuju pa prisvajaju sebi  smiley033 
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: jamal 28 April 2020, 17:58:21
Ti si ko ja isti Natural born fisherman.Stavi tamo ko ja ispod nika da se lakse prepoznajemo.
Mi smo van konkurencije .
Teo sam da bude interesantno zato je dugacko.Al sve nas je vise i vise natural izgleda...
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: sasabosko 28 April 2020, 18:04:39
Aj bre, ne zaje.avajte coveka... Ja sam u tri takmicenja bio 1.(drugi, pokraden sam) drugi put 4.ti, treci put prvi. To sto sam bio to, ne dugujem tome sto znam, iako sam znao vise od ostalih ucesnika. Dugujem tome sto se pravi autoriteti nisu pojavili na takmicenju, e onda bi videli kom opanci... Tako da Jamal pisi druze, ja znam da ne znam nista, al opet, vise je to od onih koji sve znaju, bolji je dan na pecanju...
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: pkv-pecaroš 28 April 2020, 18:05:57
 Lijepo je i za svaku pohvalu što svatko od nas ili gotovo svatko želi podijeliti svoje znanje i iskustvo sa ostalim članovima foruma. Ono što mi bode oči je što se od pecanja pravi nuklearna fizika. Štap se ne kupuje jer nije određene boje :huh:,orginal vodilice se pomjeraju,halter smeće ako nije Fuji,original štapovi se nose na premotavanje. Pa mi smo rekreativci većinom. Čemu uopće opterećivanje takvim stvarima? Ribolov je meni hobi,boli me tratinčica hoću li zbog ovog ili onog sistema uhvatiti dvije ribe više pri tom izlasku. Ne hranim obitelj njome pa da mi je bitno. Što Stoka kaže,zapalim,piće i prst u uho. Počupat ćete se zbog toga jel najlon treba biti opušten ili utegnut. Opušteno gospodo. Ribolov tome služi,za opuštanje  smiley033
Naslov: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: mihabg 28 April 2020, 18:53:27
Pa zato je to pravi Kojot... Vukova u desetinama hiljada , na forumu.
Nije sve u stapu i kanapu, a mora se nesto napise u temi .
Cenim da pola regiona bi dolazilo na nase "KUPOVE SAMPIONA" , da upozna prvih 15 ekipa... A i one se mesaju , namerno .
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: glos 28 April 2020, 19:05:14
Mislim da je poenta, da pri uzimanju mamca, ribi, do tada jedva statično olovo i hranilica, krenu nošene tokom.
Poput onih šaranskih sistema di kod uzimanja olovo ostaje a sistem sa udicom nastavlja.
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: srce 28 April 2020, 19:06:01
Jamal, hvala na podeljenom iskustvu. To su male finese koje znaju da prave razliku u nekim situacijama.
Svaka voda ima svoja pravila. Na Dunavu u 80posto situacija ne klipujem  sistem ( jak protok , dubina 9-12 m , ako uklipujem završi u obali 30m nizvodno, a koristim 80-100gr hranilice). Zabacim u istu tačku ( koristim orijentire) , dok podižem štap u vis na 12h , otpuštam najlon kroz prste i u odredjenom trenutku ( rutina koja se stekne , a vreme otpuštanja  zavisi od dubine) preklopim špulnu i spustim sistem na dno. Ako sam požurio dotegnem malo , a ako sam zakasnio otpustim malo. Uglavnom uvek imam mali stomačić na najlonu, ali mali. Za sitnu ribu ne prepodesavam nista jer mi je zanimljiva samo u rano proleće posle posta, a krupna uvek uzme muški. Generalno baš volim fideraj , i dugo ga praktikujem ali i na 150gramcima od 3 metra u matici sa 120-150gr oteźanjem vidim kad mi se upeca peš. Tako da , jeste zadovoljstvo ulaziti u sitnice i filozofirati o tome , ali praktično nije neka nauka.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Naslov: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: mihabg 28 April 2020, 19:14:05
eeeee... koliko sam riba promasio, zato sto sam nesto cekao... Koji sam i cekao , kad ga uzela na 1m predvezu bojazljivo, i nije se zakacila.
Kad sam krenuo da je kacim, 30% sam uspesniji bio... a fider stap je ipak alat za to !
Sarko nam svuda, a on ko i somce pljune , i nije jedina vrsta koja to radi... Uradi to i mrena ponekad, babuska, neki prota... tako da "zakaci" se sama , onoliko koliko verujete. A zakacim je onoliko koliko neverujete !
Ne brinite , fiksni, polu-fiksni, klizni... isto je tad ako ne odreagujem!
Ima par caka gde nesto i vidis, al' ima i kad si u zabludi a riba ti na udici. E tu jeste razlika, i sem mog stomaka , ostale ne priznajem .
PS. Moje reke u okolini i gde bacam, su uvek preko 3m dubine...


Mi ga nazvali "incijacija", "odizanje", "pomeranje" i to bez da kotrlja dalje... na dubini, al' rezultat ti u ruci ...
Nekad pokretom, a to je normalno deo fider ribolova, imas to zakacinkanje ili uzimanje koje osetis.
Zato nije isto drzati svaki stap u ruci, i nije ista memorija osnovnog koji ti prenosi informaciju.... Nadalje je to " Born" ili " Bornov indetitet" na 10m dubini , i jakom toku .
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: jamal 04 Maj 2020, 12:36:46
Miho ja bas mislm da je u tome i jadac.
Kako se uhvatila a nisi video udarac,pokusacu iz nekog mog ugla da objansim.
Verovatno je da je riba udarala ali zbog velike duzine linije i pritiska na iste i strujanja nije udarac ni video.
Da se je udarac desio a sistem podesen udarac bi bio detektovan uglavno kao poskakivanje stapa ili te drop back udarac.
To bi bio jasan signal da se je riba uhvatila.
Drugo sta se desava je ako i pokrene hranilicu ali pokret nije dovoljno veliki da je ubode iz prvog puta poskakivanje hranilice ucinice naravno da se i sam mamac pokrene pa u sledecim napadima riba ce mnogo agresivnije napadati mamac i u tom slucaju mnogo lakse uhvatiti.
Ovo sam licno svedok bilo milion puta.
Posebno kad je lov skobalja u pitanju.Kod mene je ribolov skobalja izuzetno tezak ,verujem da je teze ga uloviti nego li na bilo kojoj drugoj vodi.
Dovoljan primer je za to sto sem mene na dobrom delu morave niko ga i ne peca na fider.Jer je skoro nemoguce uhvatiti ga bez pojedinih trikova o kojima sam pisao sto jako malo ribolovaca zna i razume pa ga zato svi pecaju uglavnom na plovak.
Podesavanje, tjuniranje stapa ,stomaka i hranilice je presudno ovde.
Mora se bacati praznna hranilica na pocetku .I kad se nadje koja stoji onda se dize drzac dok se ne nadje ugao pod kojim krece.Taj balans je presudan a evo i slike da sbude malo jasnije kako deluje kasnije otpor na najlon.
Ujedno evo i video kako izgledaju udarci pri ovakvom pecanju i pecanju sa stomakom bez klipa.Uglavnom su uvek ovakvi.Ovo sam uspeo da zabelezim udarac mrene oko 2 kilograma.


https://www.facebook.com/Mrenarosi/videos/1923355094382107/
Ja vas samo molim da probate.U vise situacija. Ne nadje svako odma caku. Ali dok se provali onda covek sa odusevljenjem i uzivanjem posle peca .

 

 
(https://i.postimg.cc/xChk433G/klipovan-2.png) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: mihabg 04 Maj 2020, 20:06:43
Ma druze , ja mislim na namerno pomeranje mamca i udarac...lagana kontra... i nije se zakacila, ja sam je zakacio atrakcijom. Dovoljno je nekad uciniti dodatnu atrakciju/pomeranje  mamca, i sledi udarac odmah, a stap ti u ruci , ili nekad  samo oslonjen  na  drzac je dovoljno . 
Na vecim dubinama , zbog razlicitog terena , cesto  ti se i sakrije mamamac u nekom kamenu, drvcetu , skoljki , sedri .. Lagano pomerenja i eto rezultata momentalnog.
Pa probaj sa 2 m predvezom da pecas u propadanju, ko sto smo pecali na Savi dok ne uspemo da je spustimo na dno malo, pa da vidis koliko nece sama da se zakaci bez "peca" (to vec znas iz izraza dole sta znaci) sa stapom u ruci...
I nema veze ovo sa tjuningom uopste... Kao sto napisah, imamo vise naziva za dodatno pomeranja  mamca .
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: Milan berkut 04 Maj 2020, 20:56:57
Slušajući "neke tamo vrhunske takmičare" čuo sam da oni namerno povlačenje hranilice tj mamca nazivaju Animacija. Ljudi znaju šta pričaju jer znaju šta rade.
Dali je moguće da na ovom forumu ne postoji niko drugi da se iznervira kad čita ove Jamalove za.ebancije?
Čovek zapeo i ne popušta - k'o smrt na babu :)
Jamal druže, ti da vidiš koliki je stomak kod klasičnih šarandžija shvatio bi da smo mi fideraši za njih čačkalice :)

Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: jamal 04 Maj 2020, 21:53:13
Nipodostavati tudje iskustvo,rezultate ,trud da se dobronamerno sa drugima nesto podeli je nista drugo vec samo znak arogancije.
Uz postovanje prema vasim godinama ali ne mogu da ne primetim da iako prividno skromni ustvariu ste izuzetno arogantni.
Top sto proizvodite hranilice(inace slicne modele sam vidjao na ostrvu jos pre 15 godina) vas nikako ne kvalifikuje da osporavate moje metode i postove.
Mozda ste ovde na forumu za mnoge ucitelj ali po onome sto sam mogao da procitam ovde od vas i vidim na pojedinim klipovima ne mogu da ne primetim da ste dekadu iza mene.
Pristupima,metodama, i svim ostalim sto je vezano za ovu vrstu ribolova.
Ovo kazem bez namere da vas uvredim ili osporim.Nema sumnje da ste dobar ribolovac ali neke stvari koje tek otkrivate ja sam vec godinama praktikovao.
Svakom mom postu odnsno opisu neke metode  pristupate sa skepticizmom a da niste ni probali.
To samo govori da mislite da sve znate.
Ja sam siguran da ne znam sve ali sam sklon konstatnom usavsavanju i volim  da cujem i da naucim od drigih kad god je to moguce.
Animiranje hranilice ili te kotrljanje je metoda koju sam pre vise od dekade pri fider pecanju koristio ,i tvrdim da je najefikasnija kada se koristi gde nije potrebno klipovanje i peca se sa stomakom.To kazem onako usput da znate samo posto se drite klipovanja o pijan  plota.
A za takmicare sam vam i nekoj od predhodnih poruka vec rekao.Svi su oni bili predhodno ribolovci pa ne znam sto bi oni mogli nesto drugaciji da budu od nekog ko peca ceo zivot na vrhunskom nivou.Vecina danasnjih takmicara nisu ni znali sta je fider ribolov siguran sam kada sam ja unajvece lovio i ima izvanredne rezultate.
A ja  verujem da lagano mogu da otpecam na takvom nivou.Precizno,detaljno posveceno i tacno .I to ne samo fiderom vec i na plovak bez obzira bio to bolo ili mec.
Kad sam pisao o pojedinim stvarima extremmo dugackim predvezima i nekim drugim stvarima gledali ste na sve kao da sam pao smarsa ,sad smo dosli u situaciju da me pravite ludog.
I nije lepo da se pozivate na druge i trazite njihovu podrsku(da se nerviraju) da osporavate ono sto sam napisao iz najboljih namera.
Jednog dana ce sve doci na svoje siguran sam.
Jer mozda vi necete probati ali ce se naci ko hoce pa ce se uveriti da sve to sto pisem ima smisla.Mozda ne moze i ne funkcionise svuda i uvek u vecini situacija ali da funkcionise to garantujem.
Trebate se vise posvetiti dizajniranju hranilica jer mislim da vam to bolje ide .
Uz duzno postovanje  smiley033
(https://i.postimg.cc/Hn7hQWZp/1581370127411.jpg) (https://postimg.cc/WqT8VVcK)
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: Milan berkut 05 Maj 2020, 08:45:48
Hvala ti na komplimentima dobri moj Jamal. Stvarno nisi morao baš toliko da me nahvališ :)
A sad mi reci kako da se ne nerviram kad nam ovde tvrdiš da 4 metra više najlona na velikoj reci i ili dalekim izbačajima - prave sistem osetljivijim!!?? Pa ne kopčam se ja pozadi brate moj!
Drugo, imaš odličnog grafičara da ti pravi skice, ali bi bilo vrlo fer da se pozoveš na izvor odakle si pozajmio to i preveo tekst, zar ne? I onda nam to plasiraš kao svoje!
Kako bre da ćutim a ti da se za.ebavaš s nama!?
Poštujem ja tvoje, ali nemoj mi prodavati tudje kao svoje!


Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: jamal 05 Maj 2020, 10:18:49
Vasim odgovorima mi jednostavno sami namecete da imam takvu sliku i misljenje.
Ovde se radi o napetosti sistema sto izgleda vi ne mozete da razumete a koji se postize ovakvim tjuniranjem te  njegovom pokretanju pri svakom udarcu sto sami sistem cini osetljivijim i lovnijim.
U praksi mi see milion puta pokazalo kao tacnim i uspesnim te uopste ne baljzgam nit sam budala kako zelite da me predstavite.
Znaci udarac (mnogo puta samo pokretanje sistema udarac se i ne vidi vec sve zalici na hranilicu koja se otkacila) podizanje stapa i riba je na udici.

A graficar sam ja licno i text nije nit preveden nit pozajmljen vec samo moj i doso sam na ideju da ga napisem jer sam tesko bolestan ............
Da ne patetisem ovde ali pitanje je ko zna jos koliko cu da teram .......zato sam i resio da ga napisem iskreno....

Ovo je jedna fora  koju sam cuvao za sebe i reko tek tek dvojici trojici prijatelja a  jedan od njih je takmicar koji je medju  top 3 trenutno u zemlji..on je probao i reko...brate ovo je nesto savrseno.....tezina hranilice i sam mehanizam sami love ribu...hvala ti na ovome...
 
A ako vam treba bilo koji grafikon rado cu i vama koji nacrtati.
Nista lakse, to moze i dete u Paint programu koji svaki kompjuter ima.Nemam potrebe da kradem kopiram plagiram.Iimao sam dovoljno znanja i iskustva da dodjem do ovakvim zakljucaka vremenom pa ovako nesto  i napisem.

Inace jos jedan vas kolega me je jednom prilikom  prozivao da su mi textovi jako slicni sa nekim textom koji je neki lik iz hrvatske objavio o pecanju mrene bojlama u nekom hrvatskom ribolovackom magazinu.
Za razliku od tog kolege ja sam taj svoj text napisao godinama unazad stto se moze videti po datumu objavljivanja i kod mene na stranici i ovde na forumu a i samu metodu probao godinama unazad pa tako da je i to lako palo u vodu.Znaci neke neizvodljive stvari.

Neke metode koje praktikujem uopste ne negiram da sam vvideo od drugih.Kao na primer metodu  pecanja sa stomakom koju sam video od jednog chichice na Temzi i tad mi  nista iskreno nije bilo jasno.Ali nisam se zaustavio na tome sve dok nisam skontao da tu postoji nesto sto ja  tada nisam razumeo.
Niko od nas se nije rodio naucen svi mi ucimo ali sa puno iskustava,experimentisanja covek moze doci i sam do nekih zaklucaka.

A ocigledno da pojedincima na forumu a i uopste neko takav ko zna smeta.
 Pojavljujem se ja koji nesto pise a nije u ortakluku sa drugima,koji se ne snima kad ufati svako ribce i objavljuje svoje ulove redovno po raznim grupama i ribolovackim magazinama ,ne snimaju ga drugari i objavljuje svoje snimke po you tubu  ,kako bi svima pokazao koliko je dobar ribolovac.

Da li je ljubomora ili vide takve ljude kao pretnju po svoj ribolovacki autoritet ne znam.
Neceg ima to bez sumnje.
Znam samo da su mi namere uvek iskrene i ciste.Nit sam neki mrsomud,nit namcor nit pokvaren kao neki.To sto me optuzujete za plagiram vidim samo kao vasu slabost i ljubomoru pa tako nemam nameru da se dalje  ispricavam u vezi toga.

 Zivi mi bili pa videli...

Pusticu vreme da govori za sebe..... smiley033
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: Milan berkut 05 Maj 2020, 12:33:53
Pa što ne reče odmah jbt!
Piši brate... gde će mi duša?!
Želim ti da pobediš bolest... pa kad ozdraviš - da se ćeramo dalje :)

Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: jamal 05 Maj 2020, 16:10:32
Nemoj me sazaljevas vec bi bilo lepo predrasuda da se malo otarasis.
Ovo je drugarski i  dobronamerni savet.

A ja sam amanet  ostavio ......imace sta mlade generacije od mene da procitaju ,probaju i nauce....
Ako umeju i zele da razumeju naravno.
 
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: Milan berkut 05 Maj 2020, 18:16:54
Taman posla da te sažaljevam!
Pobedi ti to i lepo nam ozdravi..,

Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: glos 13 Maj 2020, 06:38:52
Eno pokazao je dink montažu, koja je za uz ovo. Kratko, pa taman treba i taj stomak, odvajanje olova od dna.
Btw ja ću ipak produžiti te predveze, jer te kratke forme ne rade uz moje postavke - terene, čini mi se.
Imam situaciju npr. da mi otkine riba stiropor a ja ni ne vidim.
Ili samo jedan brzi trzaj i nikakvo daljnje pipanje. A znam da bi u slučaju dužeg predveza bilo još neko trzanje.
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: baracuda 06 Jun 2020, 07:58:12
Пробао јуче. Систем ради и хвата рибу. Треба ми још мало fine tuning-a али то је то. Хвала Jamal!
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: jamal 06 Jun 2020, 12:43:47
Baracuda jako mi je drago sto si probao i video da funkcionise,da me ne prozivaju kao obicno da prodajem maglu.
Inace konkretno do ove metode  i zakljucka sam sam dosao pecajuci skobalja u danima kad se imaju desetine i desetine udaraca a jedva par ulovljenih  riba.
Inace sto se vise ovako peca ,sve vise i vise se usavrsava i ulazi u samu srz ovakvog stila ribolova.
Niz okolnosti mora da se slozi da bi rezultati bili maximalni.
Od , mikropodesavanja visine stapa na drzacu,tacne tezine hranilice(nekad i 5/10 grama pravi ogromnu razliku),kolicine viska koliko smo unazad ustopovali.
I kad se jednom istjunira posle je ko pesma.
Tolikom se lakocom i efikasnoscu lovi da kad neko gleda sa strane misli da pricas sa ribama.
Toliko je veliki procenat realizovanih udaraca da covek prosto pocne da se divi i samoj metodi a i samom sebi.
Naravno tad raste i samopuzdanje pa se i na taj nacin covek sve vise i vise upusta u nove izazove i zahtevnije situacije.
Izvinjavam se svima sto ponavljam iz posta u post vitalne delove ovakvog pecanja,prosto zelim da stavim akcenat na njih jer bez njih rezultati nisu isti.
Desavalo mi se da odem na vodu i zaboravim se ili me malo i mrzi,pa kao u fazonu sam, ma dobro to je to ,blizu sam savrsenog tjuninga(previse samopouzdanja),pocnem da pecam zalumfam se kad posle nekog vremena vidim da nesto ne stima i da sam napravio nekoliko propusta koji su uslovili niz propustenih udaraca i realizacija.
Pa se onda nerviram i mislim ,eh da sam ispostovao sve otpocetka, sad bi imao jos nekoliko lepir riba i ne bi izgubio dragoceno vreme.
 Zato u samom startu je bolje sve uraditi ko sto treba jer posle kad se krene, sva ostala podesavanja znaju samo da zakomplikuju zivot i da se izgubi dragoceno vreme.
Baracuda javi nam kad ides opet i ako imas neke svoje zakljucke bilo bi lepo da ih podelis ovde sa nama.
Sto vise  ljudi proba, kroz tudje iskustvo i drugima ce biti lakse.
Ziv bio i bistro!  :tongue: smiley033
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: glos 18 Jun 2020, 13:17:21
Jučer sam se uvjerio, da oni kraći bolje nađu ribu.
Trzalo je , ne i uzelo, ali po odaljavanju od hranilice i produžavanju predveza nije ni trznulo..
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: jamal 05 Decembar 2020, 19:57:22
Drugar gledo neke klipove pa naiso na ovaj.
Kaze evo ono sto ti pricas.Isto ko ona tvoja fora .
Koga interesuje neka odgleda....inace malo ispred 14 minuta....
https://www.youtube.com/watch?v=Rq3EZNfVNjE&ab_channel=TackleGuruTV

 :bye:
a ja kazem za neku godinu sve ce da bude ko sto sam pricao  smiley033
svi cete da lovite tako///dok se proba i covek uveri da je efikasno
a i dok se pobedi ego i otarase pojedini predrasuda   :ok: :thumbup:
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: dragan2006 05 Decembar 2020, 21:02:54
Strasno dobar video za pocetnike, vec sam ga pogledao letos.Oprema je super, pristup i razmisljanje.... :thumbup:
Nervira me jedino sto potencira na tome kako peca na velikoj reci, a sinak nije video Dunav i Savu... :lol: :lol: :lol:
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: jamal 05 Decembar 2020, 21:21:33
To da.Za njih je Trent velika reka.. Bio sam na toj reci,lepa je i jako je interesantna za pecanje.Ima lepih riba.Nije bas lako uloviti je ko sto se kod nas misli ,ipak mora se covek potruditi da bi lepo lovio.
Ali lepo je sto ako imas dobar pristup i znas sta radis kad su dobri dani mozes  bas lepo da lovis.
Onako bas skolski sto se kaze.Bas ko sto je prezentovao. Nazalost kod nas mnogo puta ni to ne funkcionise
jer nase ribe su retke ,divlje ,vise im je bazirana ishrana na prirodoj hrani nego li na ono sto joj se baca.
 a drago mi zbog videa jer potvrdjuje ono do cega sam dosao.
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: Milan berkut 05 Decembar 2020, 21:37:12
Dobro kažeš Dragane moj dobri, za nekog ko počinje da peca fiderom odličan video :) Uz te neke osnove lik je lepo provukao reklamu svega i čini mi se da je to i cilj snimanja (baš kao i većina videa njihovih).

Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: Ad fines 09 Januar 2021, 16:43:25
Procitah sad ovu temu. Necu sad puno da pisem da ne dodje opet do rasprave ko onomad (pomenu Branko na pocetku teme o raspravi od pre 2 godine). Svako ima svoj stil koji proizilazi iz licnih zelja ali i terena na kojem se peca. Ali on nije univerzalan i svuda primenjiv.

Tako da mnogo je cinilaca koji uticu kako cemo zabacivati i pecati na feeder pecanju na velikoj reci. Navecu samo pojmove neke, da pisem necu , pa koga zanima neka razmislja: duboka spora voda, duboka brza voda, ekstremno brza plitka voda, dalek zabacaj, zabacaj blizu, zabacaj nizvodno, zabacaj ispred sebe, zabacaj uzvodno, stomak mali, stomak veci, zategnut sistem, klipovano, nije klipovano, kako je klipovano, pesak, glina, sedra sitna, sedra krupna, oblutak, kamen krupan, odseci mali, odseci veliki, panj nizvodno, panj uzvodno, panj ispred....
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: jamal 09 Januar 2021, 17:32:15
Upravo tako Ad... Svako i ima svoj stil koje mu diktiraju zelje a i potrebe.

Medjutim ovaj detalj je nesto sto je univerzalno i funkcionise uvek gde ima protoka.Bez obzira kako god pecao i sve uslove koje si gore naveo..
Tu je najbitniji taj mali detalj a i efekat koji oslobadja za to malo udicu otpora sto je poenta u bilo kom pecanju,ne samo fider.

Kako god pecao dal je plovak ,dubinka ,fider uvek se ide na sto manji otpor ribi pri uzimanju mamca ,zar ne.
Uvek se uglavnom ide sa sto manjim plovkom ,sto manje otezanja za fider ili dubinku u 99 % situacija.

Nije tesko da se razume efekat ovog o cemu sam pisao, dovoljno je ukljuciti samo zdravu logiku.

Ko ne veruje neka proba na vodi.Brzo ce se uveriti da je ovo tacno o cemu sam pisao.

Eno kolega Baracuda je probao i covek video da je istina to sto pricam.Nisu nebuloze kako neki zele iz ne znanja ili arogancije da predstave...

A kad smo kod mnogo jake i brze vode koju si gore spomenuo ima poseban stil kako se tu peca i zasto se tako tu peca....
Mislim da Grof zna    :rolleyes:
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: pexon 10 Januar 2021, 12:06:17
Ova tehnika bi bila interesantna za Drinu, da Drina nije to što jeste. Taman tjuniraš sistem i spremiš se da loviš, a majstori zatvore ili otvore turbinu, i sve što si radio, ajde Jovo nanovo. Za manje reke koje nisu regulisane, bih probao ovo, al ne pecam na manjim rekama, jbg daleko mi.  smiley033
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: vradojicic 10 Januar 2021, 12:36:54
Dunav je majka za sve reke sto se tice izadasnosti.
Dunav, Drina, Sava i mozda odem sa ekipom prvi put na Tisu... Nikad nisam bio. Nista mi vise ne treba.
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: Ad fines 10 Januar 2021, 13:05:21
Izdasni su, da....  kad se ide na mesta na kojima provereno radi riba.  Mi koji smo znali da par godina pecamo tokom cele sezone u par kilometara obale znamo da nisu uvek izdasni. I to ne samo da nisu, nego sitnice i cake donose po neku ribu.
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: vradojicic 10 Januar 2021, 15:47:13
Pecao sam i ja tako a pecam dugo tako u gornjem toku Drine.
Iskreno, dosadilo mi je da samujem, cutim, da ne hvatam.
Ima mesta na kojima nije guzva a daju lepo ribu...
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: pexon 10 Januar 2021, 16:37:30
Jbg, sad sam pročitao od početka, mislio sam da je ona tema sa stomakom, hehe. Ništa novo što većina ne koristi, i hranilice koje jedva stoje u toku, i držanje štapa pod određenim uglom dok ne padne na dno. Jedino niko ne radi to fino podešavanje pomeranjem visine držača štapa, a moglo bi tako dodatno da se napregne sistem da dođe do granice kotrljanja. Jedino taj stomačić kako je Berkut rekao, mislim da nema gotovo nikakvog uticaja na velikim daljinama i dubinama.  smiley033
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: jamal 10 Januar 2021, 18:15:49
Nisam ni sumjao da si znao kolega i da nije za tebe nista novo.
I da ne obaras stap za hranilicom ,i da ne dotezes najlon nakon zabacaja i sl....

Evo te kako pecas sa sto manje olova u jakoj vodi...

 
(https://i.postimg.cc/tRWB7qqq/IMG-20210102-135753-1.jpg) (https://postimages.org/)

Nikog ne zelim da ubedjujem da je ovo sto sam napisao ispravno ,ali mogu samo da kazem da ne boli ako se proba....   :rolleyes: :lol:
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: Ad fines 10 Januar 2021, 18:52:26
Ima fora i da bude klipovano i da ima i solidnog stomaka ako je bas potrebno na dubljim vodama. Ko ima zelju i potrebu vrlo brzo ce doci do tog resenja, kao i ja sto sam. Mada ja to nisam koristio da bude lovniji sistem nego da mogu da drzim sistem gde zelim ako je ikako moguce. Cesto ne moze nikako 5 :smiley:
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: pexon 11 Januar 2021, 00:46:01
Kad sam rekao ništa novo mislio sam na korišćenje hranilica koje jedva drže da ne zakotrljaju, kao i na podizanje štapa da pravi što veći ugao kada najlon dođe do klipa. Mislim da svi znaju zašto se tako radi i da to ne treba da polemišemo. Da mislim da ta 2-3 m najlona viška mogu da naprave razliku, možda bih i držao štap podignut, logično mi da ga okrenem uz tok i oborim kad hranilica padne u vodu. Kad hranilica padne na dno namotam višak od 2-3 okreta mašinice, i to je Razredni objasnio zašto. Ono što si ti napisao a zanimljivo mi je, podešavanje osetljivosti uglom štapa u odnosu na vodu i to ću probati. A tu fotku si komentarisao u temi 8k i tamo sam ti odgovorio. Nisam pecao tako, pomerio sam se 50 m nizvodno da probam nešto bez arma, stolice i ostatka opreme. Kad sam video šta me je interesovalo, vratio se na staru poziciju i namestio štap ko svet. Nisam lud da premeštam svu opremu da bih zadovoljio znatiželju, pa da još posle sve vraćam. A tebe ako baš interesuje kako držim štap, slikaću ti sledeći put.  smiley033
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: vradojicic 11 Januar 2021, 07:37:58
Sta se pravdas brate. Pecas za sebe, sta te briga za ostale... :cheesy:
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: pexon 11 Januar 2021, 10:00:30
Ma ne pravdam se brate moj, nego Jamalko kad zagrize, ne pušta ko manić (cverglan)! :rolleyes:
Odustajem od komentarisanja njegovih tema, mada pored preterivanja ima i dosta pametnih stvari da se pročita.  smiley033
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: x-flite 11 Januar 2021, 10:39:11
Kolega Pexon, manic i cverglan koliko znam nisu iste ribe. Verovatno ste mislili manjov, lokalni naziv
za cverglana. Manic pripada porodici bakalara i nema dodirnih tacaka sa cverglanom. :takoje:
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: ibanezi 11 Januar 2021, 10:46:33
Ako nastavim da sa oštrim jakim štapom pecam upredenicom, pecaću sa stomakom, dakle izbačaj, štap u držač bez čekanja da hranilica padne i kad padne jedan krug za eventualni potrebni  dril, a da tok uradi ostatak. Ako se vratim na monofil, onda klasika, izbačaj, čekanje da propadne i namotavanje nekoliko krugova do zatezanja. Meni to logično.
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: pexon 11 Januar 2021, 15:56:12
Kolega X-file, da sam napisao regan kako ga zovemo ovde kod nas, ko zna šta bi ljudi pomislili, ovako ste skontali šta sam hteo da kažem. Inače i manić kad zagrize ne pušta, mada nisam na njega mislio.  smiley033
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: mihabg 12 Januar 2021, 01:34:06
Ako nastavim da sa oštrim jakim štapom pecam upredenicom, pecaću sa stomakom, dakle izbačaj, štap u držač bez čekanja da hranilica padne i kad padne jedan krug za eventualni potrebni  dril, a da tok uradi ostatak. Ako se vratim na monofil, onda klasika, izbačaj, čekanje da propadne i namotavanje nekoliko krugova do zatezanja. Meni to logično.
Kad bi te sad neki brat pitao sta si sad ovde nalupetao... Ti ces jos sedam postova .
Ajd' da ti dam privileguju...
Brate al' samaras za sve pare !
Kakvo surovo glupetaranje po temi
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: Dva vuka 12 Januar 2021, 21:42:19
Pa, zahebano je njega shvatiti, kad on počne ili završi rečenicu sa "Meni je logično ili Moja logika vrišti", a sav je od paradoksa.  :cheesy:
Dr. Džekil i Mr. Hajd  :rlol:
Naslov: Odg: Kako učiniti sistem lovniji pri klipovanju
Poruka od: ibanezi 12 Januar 2021, 23:38:12
 Za razliku od fideraša i ribolovaca srodnim tehnikama kojima je to od početka prešlo u rutinsku naviku ja treba da imam stalno na pameti da treba da polako dignem štap. Ali razmišljam o lepšim stvarima i po trzaju udaram moju rutinsku kontru, dvoručnu dokholidejevsku nastalu tehnikom kojom sam se par decenija isključivo bavio.. Na prvih par pecanja novim štapom i strunom sam cepao ribi usta, na poslednjem sam dozvoljavajući toku da od cele parabole koju je u letu napravila struna stvori stomak uspešno lovio i izvlačio. Ako sam napisao "meni logično" u startu sam dao do znanja da većini neće biti logično. Čovek osim sveta koji radi drugačije pa makar i neispravno i svim ostalim nelogično, ali legalno i zakonito i nikog ne ugrožava je individua. Ostalo je šablon i utapanje. Toliko od mene, volim vas i pozdravljam!