Ispravimo greške - mala škola feedera

Započeo žex.rašeta, 10 April 2011, 10:17:48

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Sax

Da.

26 Mart 2022, 21:46:46
Obzirom da si poceo sa fiderom,kad imas situaciju da mnogo mašis,onda pusti nek udara vrh da bi uopste video dokle to ide da dobijes neke parametre.

26 Mart 2022, 21:50:06
Nemoj se opterecivati previse ni sa udicama ni sa predvezima za pocetak.Ipak treba da dobijes osecaj,nije sve do toga iako je bitno.Danas sam otpecao sa prijateljem koji ima elegans pro,vrh 0.5,udarci ostri,mašio je na kontri,prejaka i prevremena a vrh te prevari.On je bas pocetnik,mesec dana u fideru je ali se trudi.

26 Mart 2022, 21:55:14
Situaciju koju opisujes sam u sredu imao,juce i danas nisam.Prvih 6 udaraca,isto toliko promasaja(vrh 1oz).Nista menjao nisam,ni udicu ni predvez,samo sam pratio momenat kako stap da podignem da riba bude tu al to ne umem da ti objasnim ovako preko tastature.Kombinuj,probaj,ali kad budes opet u toj situaciji,pusti baš da vidiš kako ce vrh udarati i pokazivati,nevezano da li ces izvaditi ili ne ribu.Bices iskusniji a to je bitnije... smiley033

laki22

Citat: SrdjanR99 poslato 26 Mart 2022, 20:57:08Zaboravio sam da napomenem koristio sam štap Benzar Competition Concourse 20-60g, ne bi trebalo da je krut pa da zbog nejga gubim ribu, najlon je 0.20 maxima chameleon, predvez 0.14 tubertini fluorocarbon.

pregrub i gluv sistem. stavi strunu, fider link i bice bolje... predvez tanji, 010 , neka 16ica eventualno 14

Sax

Kolege,kakvo je vase misljenje?
Da li je na primer vrh od 1oz ili 2,3 (nebitna debljina vrha) isti na svakom stapu nevezano za cenovni rang samog stapa ili vam se cini da su na skupljim stapvima osetljiviji tj prefinjeniji vrhovi iako bi jedna jacina vrha trebala ista da bude svugde?
Mozda i gresim,zato vas i pitam. smiley033

laki22

Naravno da nisu isti. Svi lupetaju kako stignu. Pa garbolino ima vrh od 0.5 oz što nema veze sa tim. Ja sam npr bas sad koristio dosta tubertini concept na kanalu koji ima 3/4 oz koji opet po meni nije realno obeležen.

Sent from my ELS-NX9 using Tapatalk


Sax

Ako je tako kako kazes,a nazalost delim tvoje misljenje,onda do mojega... :sad:
Meni sad to ugrubo izgleda kao kad bi rekli,ako duvas gumu na pumpi na 2.2 bara,da to nije taj pritisak u jeftinijim gumama,u skupljim je bolji,al nigde ne znamo dal je bas 2.2... :cheesy:  :cheesy:

alex_vzd

Citat: Sax poslato 14 April 2022, 23:05:21Kolege,kakvo je vase misljenje?
Da li je na primer vrh od 1oz ili 2,3 (nebitna debljina vrha) isti na svakom stapu nevezano za cenovni rang samog stapa ili vam se cini da su na skupljim stapvima osetljiviji tj prefinjeniji vrhovi iako bi jedna jacina vrha trebala ista da bude svugde?
Mozda i gresim,zato vas i pitam. smiley033

A kako prijatelju misliš da bi im to pošlo za rukom  :huh: Te oznake u oz-ima su po meni više ukazuju na nekakvu "osjetljivost"(uvjetno rečeno) nego na "jačinu" Pa bi tako vrh od 2 oz-a trebao biti osjetljiviji od onoga od 3 oz-a. Ali ako uzmeš u obzir različitost materijala od kojih se ti vrhovi izrađuju i kvalitetu izrade. Njhovu debljinu/diametar(koju spominješ) pri dnu i pri vrhu, različitu duljini(kraći/dulji), broj i promjer sprovodnika na njima i nadasve činjenicu da svaki vrh(neovisno o štapu) ima neku svoju "akciju"

Naprimjer: Imaš dva potpuno "ista" vrha za isti štap ali imaju razliku u "akciji". Jadan vrh je "vršne akcija" drugi je više "parabolične" itd da ne nabrajam sada sve moguće "kombinacije" koje se mogu pojaviti

ibanezi

 I ne samo to. Kvajver je indikator napada i oznaka na njemu obeležava potrebnu silu za jasnu indikaciju. Pojam jasne indikacije varira od proizvođača do proizvođaća. Da li je kao jasna indikacija parametar kada kvajver samo jasno uočljivo titra ili se savija ili postigfne određeni ugao....je dat na volju svakom proizvođaču posebno i zbog toga su tolike razlike u deklaracijama.

Sax

Oh ne,izvinjavam se,ne bih u doktorate da ulazim o silama,akcijama i svemu ostalom niti mi je to namera bila prilikom postvljanja pitanja,vec ima dovoljno zagusenih tema...
Pitanje je bilo ako je vrh 1oz-28gr,zasto nije svugde a ako vec nije zasto uopste stavljaju oznaku,znamo da od 3 vrha jedan je najslabiji a jedan najjaci.Dobio sam odgovore,hvala kolege. :wink:   :cool:
Pozdrav i bistro.

Vuk Stefanovic

Pozdrav grupi. Imao bi pitanje kao pocetnik u feeder tehnici.
Da li je ok koristit varalicarski stap za feeder ribolov?

SundjerPecanje


Sax

:cheesy:  :cheesy:  :cheesy:
Ali znaj da grabljivicu mozes uhvatiti fider stapom. :smiley:

ibanezi

Koristiti rasan varaličarski štap za fiderisanje je kao vući prikolicu sa paprikom i paradajzom na kvantašku pijacu Ferarijem. Može, ali nema smisla :cheesy:

Aca.M

Kolege, ako moze pomoc:

Sada vec, nakon poslednja dva pecanja razumem da nije vise do srece, vec sistemski nesto nije u redu.
Naime, poceo sam sa ozbiljnijim fider pristupom tek ove godine, od januara. Na NG popustu u formaxu kupio prvi fider stap, Mitchell Impact R 120gr 3.9m. On ima 3 vrha, 4oz, 3oz i 2,5oz. Kako sam iskljucivo varalicario zadnjih 15 godina, stap mi se ucinio jako dobrim kada sam ga protresao, a on bio jako brz, poput kakvog varalicarca, u odnosu na gomilu "glindzavih" feeder stapova koje sam protresao pre njega.
Problemi su poceli odmah na prvim feeder pecanjima, januar, zimovnik, skobalj. Opet, iz varalicarske navike, pecao sam tankom pletenicom, bez feeder gume. Jednog dana sam imao bukvalno 20 udaraca i nijednu ribu, uz par polomljenih udica, par puklih predveza, nekoliko spadanja ribe i puno promasaja.
Onda sam ubacio feeder gumu u sistem, i postalo je sve malo podnosljivije, stizao sam do par upecanih riba.
Jos bolje je bilo kada sam umesto konca stavio najlon, onda sam cak imao i po 5 riba na dan (od 20ak udaraca). Dosta spadanja, promasaja, i opet poneki pukli predvez. Ok, mislio sam, skobalj je, desava se.
Nisam pecao do nedavno, kada sam ponovo uzeo feeder u ruke. Sada znam za jadac, pa sam stavio duze parce feeder gume (oko 12-15cm), najon je neki mekan iz Formaxa, i predvez Stroft 0,12. Pecao sam udicama Chinta 14, 12 i 16. Vrh mi je uvek od 2,5 oz, posto sam skontao da su ovi od 3 i 4 oz za bas vece daljiine/tezine hranilice.
Ponovo isto! Sitnije sljivare sam uspevao da izvadim, ali cim bi bila krupnija riba, dovucem skoro do meredova, i otkaci se!!
Prvo sam mislio da sam bas baksuz, pa sam povecao udicu, na kraju mi se bas lep sljivar otkacio na Chinti 12!
Uvek kada imam krupniju ribu na stapu, otkaci se! Ove nedelje 5 krupnijih riba je spalo na pola metra od meredova, i nisam izvadio nijednu krupnu!
Da li je jednostavno u pitanju prekrut stap za ovaj posao?
Razmisljam se da kupim neku najjeftiiju feeder glindzu od stapa i probam sa time :D

djmisha77

Kolega, prvo koriguj duzinu predveza i oblik udice. Probaj za pocetak produziti predvez za 15cm i stavi neku udicu (oblik) koju nikada nebi stavio. Gumu skrati na normalnih 7-10cm.
Taj stap je prava i ozbiljna motka za velike reke ali i pored toga, do tebe je, nije do stapa!

Sent from my M2010J19SY using Tapatalk

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

marina1983

Meni se cini da ti to mnogo silis kod kontre i izvlacenja.

Teme sličnog naslova (10)