Ispravimo greške - mala škola feedera

Započeo žex.rašeta, 10 April 2011, 10:17:48

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Dubinko

Pa da, kad sam pre deset godina kupio prvi feeder 3,6m 120 g i on mi izgledao preslabo. Trebalo mi godinu dana da se opustim i normalno zabacim, sve mislim pući će.

Al sad kapiram da možda grešim, zato i pitam kolege koje pecaju na Tamišu i Begeju šta koriste
Najžalije mi je što će moja žena, kada ja umrem, da prodaje pribor za pecanje po ceni kojliko sam joj rekao da sam platio!

dragan2006

Pre par godina pecao tamo na light, dok sam ga imao, t. b. mu bila do 35, ja bacao 40 + hrana.  :lol:
Na medium (t. b. 80 gr) , bacao hit 40gr na metod, popapić i vadio šarančiće do kilo. Neće to tako lako pući, opušti se.
Mada, to su situacije kad je normalan, umeren vodostaj.
A Ljubo moj Guru dobri, ima 2,5 pecanja na Tamišu i fidere sve na 100 do 200 gr t. b., pa mu je taktika malko drugačija, ljubi ga brat!  :smiley:

Beloribolovac

Društvo, potreban mi je savet u vezi sa izborom hranilica na Tamišu.

Prošle nedelje sam bio, i iako je bio odličan ulov - nezadovoljan sam koliko mi se daleko hranilica pomerala od mesta hranjenja.
Koristio sam kavezne od 40g do 100g + hrana (na štapu koji ne treba da baca 100g, čisto da vidim da li će i tu odneti), i naravno - odnese ih Tamiš 10+ metara nizvodno.

E sad, ja nisam koristio krampon hranilice, već obične kavezne. Jel neophodno koristiti kramponske hranilice? Postoji li drugi način da se spreči odnošenje?
I dalje sam ja početnik u ovoj celoj priči, voljan da naučim!

milan.krstic

Beloribolovac, na Tamisu, kao i na svim drigim rekama vazi pravilo da nema pravila. Sve zavisi gde plasiras hranu, da li po obodu matice, u samoj matici, ili u nekom priobalnom delu gde je protok mnogo slabiji. Pa tako tezina hranilice moze da ide od 30-40gr, sve do 120-150gr ili jace. Takodje zavisi i od vodostaja. Sto je veci vodostaj, to je jaci protok pa treba i teza hranilica. Hranilice sa kramponima malo bolje drze od obicnih, ali mislim da nije problem u tome, vec je Tamis trenutno jaci nego sto bi trebao da bude, pa ako si gadjao u samo korito gde je najjaci protok, mozda si trebao i 120+ da probas.
🚤 Mene babo za tarabu vez'o, sto sam feeder na mrene potez'o 🚤

Nebo

@nezadovoljan sam koliko mi se daleko hranilica pomerala od mesta hranjenja.

Da li si detektovao momenat kad ti je hranilica legla na dno, taj blagi udar hranilice o dno? Tada treba da uštopuješ sistem, hoću reći da ga primiriš ako je lakši nego što je realno moguće u datom trenutku. Da ga sačuvaš na dnu na tom mestu koji si odredio.

Da li ti se posle toga hranilica kotrljala po dnu? To se lako vidi na vrhu štapa kao sporohodno povijanje i otpuštanje vrha.
Ako je tok jak, gura voda, i na manjim rekama ti je potrebna teža hranilica, da je zadržiš u mestu, ako ti je to cilj. Neće ti baš puno pomoći  kramponska hranilica u takvim situacijama (možda malo, ajd nek bude da pomaže....).
U krajnjoj liniji, ako gura Tamiš, nema svrhe da bacaš na pola reke, manje više sve ti je pod nogama od bele ribe...
Ti se prilagođavaš uslovima pecanja, obrnuto uglavnom ide malo teže  smiley033
Ko jamu drugom kopa ne čini proleće

Beloribolovac

@milan.krstic
Hvala na brzom odgovoru!
Ja sam bacao pri obodu matice, pretpostavljam da je Tamiš zato i gurao napred / sa strane kako 40g, tako i 100g. Probaću sledeći put (za vikend) bacati malo jaču hranilicu sa kramponom na možda malo pametnijem mestu.  :thumbup:  :cheesy:

@Nebo
Naravno, nisam ni mislio da će se Tamiš prilagoditi meni - zato pitam iskusnije od sebe. Stvar je u tome da nije bilo onog klasičnog podizanja i spuštanja štapa kao što ga ima na dunavu kad osetiš da kotrlja hranilicu.  :huh: Osećam kada padne hranilica, i to je to. Kao da je lagano vuče po dnu. Ja uvek koristim line clip pošto smatram da mi zabacivanje i dalje nije precizno bez istog. Čini mi se kao da je najpametnije rešenje da bacam bliže.

Opet, hvala vam svima što ste toliko voljni pomoći  smiley033
Da dodam da je Tamiš trenutno prelep i stvarno je uživati pecati tamo! Bio sam na nekom kratkom potezu kod Banatskog Despotovca.

milan.krstic

Nema na cemu..

BTW, u subotu organizujemo okupljanje na Tamisu, kod Tomasevca, pa ako si voljan, pridruzi se gladnim vukovima. Imas temu o tome, bice zanimljivo druzenje 😉
🚤 Mene babo za tarabu vez'o, sto sam feeder na mrene potez'o 🚤

Nebo

 :thumbup:
pooz kolega

Samo malo više eksperimeniši, skupljaj iskustvo. Mani se line clip-a, ako baš ne moraš, sam nauči da zabacuješ u tačku, nije tako teško. I već ako nisi siguran, povećaj težinu hranilice, probaj opet. Svaka voda ima neka svoja pravila. Bistro :bye:
Ko jamu drugom kopa ne čini proleće

Beloribolovac

Eh nažalost u planu je okretanje ribe težine 30kg sa njuškom za vikend sa porodicom, pa neću moći da dođem. Ali nadam se - prvom sledećom prilikom!

Vežba, vežba i samo vežba, slažem se. Nek bude samo deverika koliko ih je bilo prošli put i ja sam srećan.  :ok:
Bistro!

Nebo

 :lol:
Prasica ruls
uživajte!

samo malo eksperimentiši sa sistemima, tajming, reka, daljina, blizina, prihrana, i nema veze ako loše prođeš u početku, sve će ti se samo pokazati na kraju , da je to neka nauka trebao bi faks :thumbup:
Ko jamu drugom kopa ne čini proleće

milan.krstic

Beloribolovac, ali pozelis da promenis jelovnik, kod nas ce biti janjetine i pive, cisto da znas  smiley033

I kao sto ti je nebo napisao, moras experimentisati uvek.. Feeder je to, nauka citava.
🚤 Mene babo za tarabu vez'o, sto sam feeder na mrene potez'o 🚤

komša015

Samo bez klipa u tačku... Baš bi voleo da vidim na preko 20m.

Veliki89

Ja to n'umem ni na 10m, kamoli 20+m  :smiley:

Nebo

Hebiga onda, meni to nikad nije bio neki problem i na mnogo većim daljinama, samo ponavljam jedno te isto, sad dal ću omašiti 20 cm, pola metra max, tamo vamo, totalno nebitno za ovo naše pecanje bele ribe
Ko jamu drugom kopa ne čini proleće

žex.rašeta

 smiley033
Jedan moj drug je govorio : ja uvek bacam u tačku.....ali ne istu.  :tongue:
Biće nam bolje kada mi postanemo bolji ljudi!

Teme sličnog naslova (10)