Ispravimo greške - mala škola feedera

Započeo žex.rašeta, 10 April 2011, 10:17:48

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

TheBluEagle

hahahahah,vazi vuce  :wink:

Spojene poruke: 14 Avgust 2020, 15:45:51

Ima neko jos neki predlog?Jel neko pecao u mom mestu??

jamal

Citat: marina1983 poslato 14 Avgust 2020, 12:45:46
Ne postoji ni sistem ni hranilica koji u kamenu nece kaciti . Ili dalje ili klip pa u taj deo gde nema kamena . Samo praksa.
Ovo je potpuno tacno sto je rekla marina.Ne postoji taj oblik koji nece kaciti.Neke manje neke vise ali to je vec od situacie do situacije,razlike su bas male.
Ako je potrebna hranilica recimo od 100 grama na nekom mestu da stoji .nece pomoci ne 200  da padne na dno i momentalno se zaustavi.Ne padne ona na ravno dole skoro nikad ,znaci treba joj vreme da se namesti,drugo dok voda utegne najlon i nameti sve ,ostavi se stap na drzac uvek ima mrdanja odnosno pokretanja.
Tu voda skoro uvek svlaci hranilicu na dole i nabija  kamenje.Moze da se otkaci jedino ako odes jedno 100 m uzvodno pa nadjes ugao pod koji je upala pa vuces ko blesav i otkacis.Desava se isto ko sto neko rece pri vadjenju hranilice ili kontre jednostavno je navuces medju dva kamena pa onda indijanci vuku(samo za dva vuka) ,secaju ko blesavi a sve sto treba je da otpuste najlon sa masinice niz vodu desetak metara i povuku odsecno hranilica ce sama izaci.Ali tu je muka jer je uklipovan pa izgubice daljinu pa ovo ti, pa ono ti.Muke zive.
Tu nema pomoci dok se ne presondira detaljno teren i ne nadje cisti deo na dnu.Pecanje u samom kamenu fiderom i nema mnogo smisla da budem iskren.Sama hrana ce se nabijati svuda redom ,kidanja ,skrivanje mamca medju kamenom i na taj nacin ostecivanja predveza su toliko ucestala da je to prosto pakao i z ozbiljnog fiderasa kamo li za pocetnika.
Na takvom terenu moze da se dubinkari mrena na neki prirodan mamac recimo rovac ,kisna glista i slicno sa kamenom i gumom ko sto neko spomenu ali tesko klasicno fiderisati.
Ne treba se bezati od prepreka skroz na cist teren ,al je potrebno dno detaljno presondirati i pretraziti pa onda najbolje je pecati iza njih.
I ko sto neko rece ako se vec mora peca se nizvodno i to ne blako ko sto spominju ,nista ne hvali ni da se peca pod dosta vecim uglom nizvodno,jes da ce da bude dalje ali je bolje,i kad se vadi sistem odlucno se dize stap odmah u visinu i namotava kako bi se zaobisla ta pocetna kacenja i zanosenja otezanja u kamen.
I jednom kad nadjes gde je cisto zapamti koja je daljina i pobi neki kolac tu da ne lutas opet .
Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

Ad fines

Na kamenu (kad kažem kamen mislim isključivo na itvrdjene obale od strane čoveka) generalno može da se peca feeder. Lično sam prve zabačaje hranilicom imao upravo na kamenu I iako sam vrlo brzo ostao bez hranilica nisam odustajao.  Mada nisu sve kamene obale iste. Pecao sam na skoro desetak kamenih obala i ima veoma različitih, a ubedljivo su najgora ona mesta gde je dubina velika i ugao pod kojim ide kosina velik, još uz kombinaciju krupnog kamena na kojem ima i krša.  Ali da može da se odradi pecanje, može.  Glavni I jedini uslov je odlično poznavanje terena.  Da li će se do tog znanja doći nakon 50 pokidanih hranilica, ili će ti neko reći gde da staneš, u kom pravcu da bacaš I na koju daljinu, to je lična stvar.  I sa gomilom iskustva će biti kidanja, manje ili više u zavisnosti kakvo je mesto.  Ako neko tu često plovkari ili baca dzig, može da prenese iskustvo. Kada nadješ mesto, upiši vodostaj, zapamti ili slikaj kamen na kojem stojiš kad zabacuješ, daljinu zabačaja i ugao (orijentir).  Videćeš da će odredjena mesta biti upotrebljiva samo po odredjenim vodostajima.  Pored pecanja na samom kamenu, na najtežim kamenim obalama se najčešće primenjuje pecanje na ivici kamena. Tu najčešće najveći problem bude kada se nadje lepa riba na štapu, a često je i samo nameštanje na vodi veoma zahtevno.  Ima tu i dosta caka, ali da ne dužim više. Ako taj kamen ima ribe, i nema u blizini lepseg terena sa ribom, onda se vredi pomuciti.  Ko ima čamac, to je onda pesma.
Elem, nisam ove godine uopšte išao na vodu, iako mi i ova kolebanja vodostaja i ostali hidrometerološki uslovi deluju odlični, nešto nemam volje. Ali me sad taj kamen čelarevski zainteresovao, pa računajte da bih se rado pridružio ako budete išli, tj ako već niste bili.

TheBluEagle

U redu,videcemo jos sve za to,dogovoricemo se naravno,vodostaj je jos poprilicno visok,tek za nekoliko dana,kao sto je rekao i Drill Junkie , oko vikenda verovatno :)

RobinEM

Ad fines pravi post. Bez testiranja i gubitka hranilica nema nista. Ne znam koliko pesa tu obitava ali 70 posto mojih zakacki na kamenu napravi moja nemarnost. U pitanju je da prilikom zbacaja vrlo brzo uzme pes i podvuce se pod kamen ili neku prepreku te onda ostajem bez predveza ili hranilice. Recimo dovoljno je da se pomjeris par destina metara uzvodno ili nozvodno da imas neku cistinu da ne kaca.

mihabg

U kamenu moze da se otpeca produzenim  linkom od fider gume... "Pracka sistem" i u vecem broju izvuce hranilicu . Potreban je dobar ugao , pa je sa camca ili pontona  to mnogo lakse.
Ko je dokon uvek moze da ispituje teren  , al' ne za pola sata , vec sa vise izlazaka . 
Nisam pristalice teorije da bela nije cesto kamenu, i kad su velike vode to su uvek izgledna mesta da se isceprkaju krupni komadi upravo bele.

Trigga

Moze na kamenu ali da izadjes gde prestaje kamen i prelazi na glinu ili bili sta drugo a tu ce ti pretpostavljam trebati hranilica od barem 150-200gr sto povlaci i jaci stap,jacu masinicu i sve ostalo
P.S. pecao na Dunavu u Futogu na bas takvom terenu i imao ribe(sarana)

Poslato sa rolera za boile uz pomoc kompresora

Saran=Mama

ljuba1970

da li se vama dešavalo dok je sistem napolju stavljam mamac i hranu u hranilicu  sve deluje ok ,zabacim i pukne najlon ,kad mi se desilo drugi put vidim da mi se najlon zakači za klip to jest sam se uklipuje na kratko,nisam do sada čuo da se nekom to dešavalo ,moraću špulnu da menjam  ,ecusima je u pitanju ,dok ne kupim drugu moraću kad uklipujem da zalepim nešto preko ili ima neko  neku bolju ideju

БУЏА БАБУШКА

Samo non-stop zategnut najlon.

Poslato sa VTR-L09 pomoću Tapatoka

Поздрав за Сркија :)

ljuba1970

 to mi se desi kada otpustim kočnicu da bi hranilicu spustio malo niže to sam posle zaključio ,ali se da tako kažem i raširio klip,pa za početnike kao ja još jedan detalj da obrate pažnju i smanje gubitke,i to mi se dešavalo na najboljem pecanju fiderom do sada ,imao sam tri plotice preko kilogram tek sad sam osetio pravo uživanje sa fiderom.
Evo slike špulne


prslook

Inace ecusima ima jako losu zavrsnu obradu line clipa, plastika jako ostra i lose obradjena.  A i da se ne lazemo nije feeder masina u klasicnom smislu, moze kao ispomoc da prodje.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Red or dead

jamal

Klip ti se iskrivio na spolja od debelih najlona ,cestog klipovanja ili lose je napravljen ,mrduo je mozda.
Upaljacem ga lagano zagrej i malo prstom pritisni ka spulni.
Svakako bih ti predlozio da ga  ne koristis sem ako ne pecas upredenicom ili ga promenis.Moze lako da se promeni ako nadjes lepe i hvalitetne nitne te stari izvadis i stavis nitnu umesto njega.Nitna je obla i nece da ostecuje najlon ni upredenicu.Svakako ponavljam imas i  alternativna resenja za klipovanje koja bi ti predlozio.
Ja koristim ovo i pokazalo mi se kao najbolje najprakticnije i najlaske do sada.
Nikad nisam imao problema sa ovakvim klipovanjem i kad god sam zakacio nesto krupnije odklipovalo se potpuno samo lagano, nijednom nisam izgubio ribu zbog klipa sto se ljudima cesto desava.I sve to sa obicnim parcetom stare gume od bicikle.Resenje je po meni  savrseno.
Ima resenja nesto kao vezu osnovni najlon gumicom za stek ili nekim onim band ovima pa za klip ali nije mi to to.Vise volim prakticnije jednostavnije i stvari koje se brze montiraju.
Ja sam stavljao pre petnaestak godina kad sam pocinjao lastreze preko spulne,i svasta nesto dok nisam otkrio ovo.
Toplo svima preporucujem.
Navuces na spulnu parce gume od bicikle i samo heklicom ili prstom podvuces ispod osnovni najlon ,zaglavise komadicem obicnog lastreza,fider gumom,lastikom za stek,ma moz i travku da stavis ako nemas nista pri ruci , efekat je totalno isti.Radi ki zmaj.
Tako zapljeskaj ti taj klip upaljacem i predji si na ovako nesto  smiley033.

Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

bolenbgd

Kupis spulnu od Spro pasion, ima odlican klip

БУЏА БАБУШКА

Jamal, jel ovo maverov river stone na špulni? Kako si zadovoljan njime?

Poslato sa VTR-L09 pomoću Tapatoka

Поздрав за Сркија :)

ljuba1970

hvala na savetima,Jamal druže ovo obavezno koristim ubuduće

Teme sličnog naslova (10)