Ispravimo greške - mala škola feedera

Započeo žex.rašeta, 10 April 2011, 10:17:48

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

prslook

Bata Vlado, desavalo mi se na Savi da sve ispod predveza od 1.5m ne daje rezultate, tj daje samo peša. Sve ispod te duzine plus podizač naravno. Onda prvo ulazi sitnija krupatica, deverika, nosara, pa za njom skobalj i plotica. Uglavnom na Savi pecam preko zime, leti odem na mrenu noću, al posto tebe interesuje dan, to ti je moj savet. Na Savi ga ima kao nigde, prija mu takav sastav dna očigledno.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Red or dead

vradojicic

"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

salesale

Moja prva pocetnicka greska u fideru i savet za one koji su kao ja  :lol: ne prepunjavajte spulne i proveravajte da li se mono obmotao oko vrha svaki izbacaj. Ja sam po mraku uspeo da cviknem vrh jer se mono obmotao. Klasicna pocetnicka  :rolleyes: sva sreca pa ima rezervni u radnji pa sam kupio odmah.. a planiram da poduplam sve  :lol:
Ja cijeli zivot sanjam kako odlazim uz reku starim parobrodom koji vozi sol

laki22

Pa sa obzirom da ti je 026 nije ni čudo što spada sa spulne :) 018 ili 020 za te hranilice što koristiš je sasvim uredu I neće spadati tako sa spulne, mada treba paziti da se ne prepuni

jamal

Od vadjenja sistema iz vode ,do punjenja hranilice i zabacivanja najlon ili struna moraju da budu sve vreme zategnuti.Kad udjem u ritam to postaje skoro automotizovan postupak, i  nocu moze da se peca tako da se skoro ne gleda u vrh.
Uvek vrh blago povijen  kada je hranilica u rucu te takva tenizja ne dozvoljava najlon da se obmota oko vrha.I to malo vremena kad se mamci ili se olabavi pa se obmota oseca se pod ruku kad se uzme hranilica pre zabacivanja.
Samo treba malo vise da se covek ukljuci i da misli i oseca ,onda se takve stvari retko desavaju.
15 godina pecam na fidere do sad nisam uspeo da polomim nijedan vrh.
Dok za bolonjese ili meceve ne mogu to da kazem.Al njih uglvnom oprlim u neko granje kad se guram svuda redom ili pri padu.
Na zabacivanju ili ribi ,kontri i slicno do sada mi nije nijedan puko.Pu daleko bilo!

Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

Mizge88

Kao sto Jamal kaze neke stvari jednostavno moras sam da osetis i prepoznas gde gresis i logicki se greske nece desavati. Ako vidis da je loseg kvaliteta najlon i jos veceg precnika, ako nije zategnut od vadjenja do punjeja hranilice namotace se sam zbog amortizacije oko vrha. A nije mi jasno jos da ne primetis kad motas najlon pred zabacivanje, Valjda osetis kako najlon ide kroz sprovodnike, dal klizi ili ga nesto koci.Vise imam nocnih nego dnevnih izlazaka i nikad nisam zakacio najlon za nesto, ampulu, vrsne sprovodnike itd Primetio sam da neki pre zabacivanja kad otvore preklopnik izvuku drugom (levom)rukom malo najona i vrate da vide jel kaci negde, ne moras ni to da radis ako prepoznajes i osecas svoj stap,najlon masinicu..
Ja sam cak uzeo da radim pre prvog zabacaja pokvasim vodom ceo najlon na spulni ili ga naprskam nekom prskalicom koju sam napravio sa malo tecnosti za sudove u kombinaciji sa vodom. Najlon ce biti masniji. lakse prolazi kroz sprovodnike i brze tone
Nije se usrao onaj koji nije stigao, nego onaj koji nije krenuo na vreme!

salesale

Varalicarim vise od 10god,uspesno,i bez slomljenog stapa  :takoje:
Jednostavno,jednom se greska desi,taj izbacaj nisam proverio i odeeee
A 0,26 je namotan zbog cestog udaranja sarana na mestu gde pecam.. pa ne mora prvi da ode  :cheesy:
Ja cijeli zivot sanjam kako odlazim uz reku starim parobrodom koji vozi sol

vradojicic

I bolje sto je otisao vrh na feederu nego ne daj Boze na varalicarcu.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

laki22

Šarana kojeg možeš izvaditi sa 026 zahteva predvez 022 što sumnjam da koristiš, tako da 020 vadi šta se da izvaditi, ne mora svaki napolje. Kad bi sve podrelidili situacijama "ako dodje veći" ne bi ni pecali fiderom što finije može :) no, deo prakse i individualnosti

salesale

Hvala na savetima,otanjicemo. Nisam ja bas u finesse fazonu.. da jesam,ne bi uzimao 120gr stap.. malo mi je i cudno da na Dunavu na kamenu se koristi tanji mono  :shocked:
Ja cijeli zivot sanjam kako odlazim uz reku starim parobrodom koji vozi sol

dragan2006

Sa 0.20 se može izvući ooozbiljna riba, ali je potreban čist teren i mnogo strpljenja.
Na neki način se nosivost i osetljivost dobije korišćenjem strune, ali i to ima svojih mana. Ova tehnika je jednostavno takva... Nikad ne možeš sve dobiti i sebi totalno udovoljiti.

salesale

E bravo,cist teren. To je ono sto ja nemam... iskreno poredio sam debljinu monofila koji koristim a to je Sensas mono sa debljinom Enterovog 0,22 koji sam isto kupio za finije stvari.. kad ono Sensas 0,26 ili isti ili cak i tanji od 0,22. Mereno odokativno.. :huh:
Predvez je 0,18 i posteno se osteti za sat,dva ribolova od granja,sajli,kamenja i ko zna cega sve jos..tako da sam planirao da kada saran izadje iz mresta i krene da papa regularno podebljam to.
Ja cijeli zivot sanjam kako odlazim uz reku starim parobrodom koji vozi sol

dukka

Citat: alekmio poslato 28 Oktobar 2019, 14:09:19
Slušam ja savete iskusnih fideraša, i naravno juče
na Tisi, predvez oko pola metra, hteo sam na deverike.
Poznanik pored mene, pecao, ma nije skoro ni imao predvez, par santimetara, direktno na hranilicu.
Nisam ja ni prošao nešto tako loše,
ali on je jedno 7, 8 kg sasvim lepih deverika ulovio.
Još sam imao i bolju pehranu od njega, on neko Gicino .....
Znači, teorija se baca u vodu, zar ne ?

Ima takvih dana...
Nema pravila. Hrana nije toliko bitna u feeder ribolovu, mislim na proizvodjaca. Evo primera : ako neko peca sa Sensas ( od koje da budemo realni nema bolje ) hranom bez dodataka crva u hranilicu, zivih ili mrtvih a neko drugi na neku jeftinu hranu a pritom dodaje zive ili mrtve crve, ovaj drugi ce mnogo ranije dovuci ribu na svoje hraniliste, gde duzina predveza u datom momentu ne igra neku veliku ulogu.
E sad, ima i takvih dana kada je riba tacno na hranilici, i pre ce uzeti hranu nego crva na primer, moze o tome dosta da se diskutuje

TheBluEagle

Moze neka pomoc,kako zapoceti sa fider pecanjem?Prosle godine sam poceo,i islo je nekako slabasno,uglavnom su bila kidanja a ne ribe  :cheesy: , Ove godine,jako,jako slabo,svega par riba do sada,inace pecam na Dunavu kod Celareva, pozz  smiley033

Dušan Silni

Za početak, samo lagano! :wink: Pročešljaj forum, ima dosta toga napisanog, od odabira pribora, odabira mesta, do sistema, montaža, primame, mamaca... Kada se malo upoznaš sa teorijom, dosta će ti biti lakše u praksi. Naravno, najbolje bi bilo ako bi imao nekoga sa iskustvom da ide sa tobom, pa da ti pokaže neke stvari na terenu. Svakako ide što češće na vodu, čitaj forum, pa isprobavaj napisano u praksi. Bistro! smiley033
Biće kako biti mora, al' će biti kako Dušan kaže!

Teme sličnog naslova (10)