Feeder hrana i primama

Započeo Sax, 18 Mart 2010, 22:47:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

dragan2006

http://www.melegbaits-mkm.com/baits/pelete/four-season-pellets.html

Citiram:

Specifičnost, osim širokog spektra aroma i hranljivih materija, je to što svaka od četiri vrste peleta ima drugačiji tačku topljenja i drugačije se ponaša. Tajming je precizan - dok se jedna vrsta brzo rastapa u vodi drugima je potrebno više vremena, i dok deo raspotpljenih peleta ostaje na dnu, deo se diže i pravi vertikalan stub bogat izazivačima gladi koji ribu vodi tačno na vaš mamac.

no names

Čestice liftuju ne pelet. Ti što liftuju su CSL peleti i nije to baš toliko liftovanje. Padnu u vodu i kad se rastope deo ode ka površini dok se ne napije dovoljno vode i onda pada dole...jezerska varijata stuba ali kad je voda bez strujanja.
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

dragan2006

Tako je Branko,pogrešno sam se izrazio, umesto plivajući trebalo je da napišem aktivni!
Svakako odlični su ali ne bih njih forsirao za skobalja!
Za skobalja ima mikro peleti domaćih proizvođača sa aromom meda,vanile i sira a tonu kao cigle :thumbup:

LimskiVuk

Da li postoji neko nepisano pravilo mjesanja hrana odnosno neke bazne hrane i aditiva...vidim nekad ribolovci pomjesaju i po 3,4 razlicite primame bez nekog reda i pravila  (po sistemu ostalo mi pola kese ma dodaj i ovo
Sto vise upoznajem ljude to vise volim zivotinje...

dragan2006

Pa nema pravila u rekreativnom ribolovu ali ne slažu se baš sve hrane. :no:
Tamkičari vole da prave kombinacije od više primama ali oni to rokaju po receptima koje većinom kriju.
U bazne hrane slobodno dodaj aditive po želji, to im je i namena :wink:

LimskiVuk

A da li ima neke veze ako se mjesa neka vocna aroma sa mesnom ili tako nesto slicno...da li se ponistavaju kad se to radi?

Pretpostavljam da svako ima neke svoje tajne i recepte, zavisno od vrste ribe koju pecam i ja sam vremenom  napravio neke recepte i pravila i uglavnom prolaze ali sam relativno nov u feederu i koristenju primama pa stalno imam osjecaj da sam preskocio neka osnovna pravila  :cheesy:
Moja tajna je da u skobaljsku prihranu dodajem ribani bajati hljeb ukoliko je hljeb previse suh (sto je pozeljno) ili ga rucno isitnim na sto manje mrvice ukoliko nije dovoljno suh...nije to nikakva tajna vec jednostavno neki moj fazon...kao i kod pecanja babuske na koricu hljeba prethodno ih isjecem i ostavim da prenoce u prihrani koju cu koristiti...strastven sam plovkaros cijeli zivot ali tek sam u feeder tehnici nasao slobodu da se malo i igram jer mi je ribolov uzivanje a ne takmicenje.
Sto vise upoznajem ljude to vise volim zivotinje...

dragan2006

Neko nepisano pravilo je da se ne mešaju slatke i slane primame, ali ima ljudi koji to rade i imaju uspeha...svako ima nešto svoje, i ja izblendiram hleb i dodam u primamu kada idem na skobalja!

vlada1978.

Ne znam ali slažem se sa dragan-ovom izjavom. Ne slažu se sve hrane isto. Dobro to mix-ovanje meso- voće, slatkasto-slano to i nije nešto po meni toliko strašno, jer sam to nekada radio svesno i namerno. I dobijao ribu. Po meni je bitno da isključivo hraniš sa onim sa čime si počeo i šta na toj vodi konkretno daje rezultate. Hoću da kažem da ne treba mešetariti. Nego ako si krenuo npr.sa VDE nju i koristi, plus neku tvoju koju za koju misliš da je slična toj(partikle i pelet isto). Ja nikada neću moći da zaboravim onu Bambi-primamu što je pre bila. Ja mislim da se ona više i ne proizvodi. Nisam je video u skorije vreme nigde. Ono je bila primama br.1 tada. Ali bilo je tada i više ribe a i manji izbor primama. Ne znam, ali većina i ovde kod nas i svugde preferiraju isključivo VDE. Kažu da je se ona naj bolje pokazala na našim vodama bilo koje vrste i za sve vidove ribolova. E, sada svako ima nekakvo svoje mišljenje. Meni se takođe Top-Mix primama pokazala dobra na nekim vodama. Što ne znači da što je primama skuplja da je i bolja. Jeste da VDE stvarno nema šta da se kaže loše ali može nekada i neka druga da završi posao. :ok:
Strpljenje je umetnost nadanja.

mihabg

Druze , Bambi ti je keks varijanta od otpadaka  , i to uvek mozes da se igras i sad iz kuce. Al' bilo je definitivno vise ribe ....Malo kulje i Bambi i udri. 

tiki61

Vrsta primame i kao i mamci na koje se peca mnogo zavise od doba godine. Ne pecam zimi, ali već početkom proleća je glista (cela ili parče) najbolji mamac za pecanje bele ribe. Polako je zamenjuju crvići i kasteri, pa sredinom leta preklazim na zrnaste mamce, valjke i boile (ove godine probaću katiše). Tim redosledom se koriguje i vrsta i dodaci za primamu. Kako uvek treba istraživati i isprobavati, ne postoje ograničenja, svake godine "provalim" nešto novo. Jedino pravilo kojeg se uvek pridržavam je da u sastavu primame uvek mora biti i krupnijeg sadržaja, jer to doprinosi i krupnoći ribe. Tu pre svega mislim na grublju prekrupu, kuvane partikle i pelete. Osnova je uvek neka kvalitetnija primama i uvek koristim nešto za pojačanje slasti (melasu, med, maltex ili bombonski sirup), što prethodno rastapam u vodi za kvašenje.
Svi smo mi ravnopravni, ali su neki malo "ravnopravniji"!

vlada1978.

Baš tako. Svaka ti je na mestu. Indentično i isto je i kod mene tako.  smiley033
Strpljenje je umetnost nadanja.

tiki61

I još nešto, uvek primamu manje ili više "zasolim". So je jedan od najboljih prirodnih atraktora, a ujedno i konzerviše primamu koja mnogo teše uskisne. Neko će reći da so "ubija" slast. Nije tačno, najbolji poslastičari u svaku poslasticu dodaju bar malo soli.
Svi smo mi ravnopravni, ali su neki malo "ravnopravniji"!

dragan2006

Ovi su "kao" napravili opet Bambi,probao je baš prošle sezone, miriše slično, ne tera ribu sigurno... ali što bi Miha rekao-
nekad bilo ribe kao blata.Danas čovek mora puno više da se pomuči i isprsi :wink:


vlada1978.

I to si takođe u pravu. Nema šta, onako je kako je i kako biti mora. So zaista dobro radi svoj posao i tu nema šta da se priča. Ja sam dosta stavljao soli u spod-mix(partikle) a takođe sam je dodavao kada sam išao na vode gde sam znao da obiluju cverglanom.
Čitao sam dosta nekakvih stvari i po netu a i ovako da mu so ne odgovara nikako. E, sada da li je to tačno ili ne ali gde god sam čitao nešto u vezi manića je bila prisutna reč "so" u smislu i kontekstu odbojnosti ili ne privlačnosti.
Ima tema za to, da ne skrećemo. Ali dodavanje soli u hranu je po meni sasvim  :ok: I nije nešto što može da ti napravi nekakvu štetu i upropasti ribolov.
Pa sama konzerva sa šećercom kada je otvorite je dovoljno slana i ona voda u kojoj je šećerac konzerviran takođe. A koja riba može da mu odoli?  :ok:
Dragane i to je tačno. Ja sam pomenuo takođe tu Bambi primamu, tada sam ja bio klinja i tek počinjao da pecam. Sećam se sa dedom mojim pokojnim šta je tu bilo babuške i deverike, karaša. Ali tada je bilo ribe koliko hoćeš a izbor primama mali. Danas je riblji fond mali a primama u izobilju. Tako je to danas znate i sami.
Strpljenje je umetnost nadanja.

Gomi

Jedan mali savet za sve koji koriste hlebne mrvice :-)

Stari hleb (1-2 dana) isecite na kockice 2x2 cm, zatim ih sve polijte 1,5dl jestivim uljem i posolite malo vegetom. Lepo sve izmesajte rukama, da svaka kockica dobije malo ulja i malo vegete, stavite na pleh i ubacite u rernu na 150 stepeni. S vremena na vreme promesajte dok hleb ne dobije braonkastu boju. Probajte, ali nemojte sve da pojedete  :cheesy:.

Hleb treba da bude hrskav i suv. E takav ga izblendirajte i ubacite u prihranu za feeder.

Bistro!

Teme sličnog naslova (10)