Feeder hrana i primama

Započeo Sax, 18 Mart 2010, 22:47:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

vlada1978.

Ja nikada nisam tačan odnos stavljao tj. nisam nikada merio, uvek odokativno šakom  :huh:. Npr. od dve do četiri šake, na X-erice i te malo jače primame obično idem više. Koristim zemlju sa krtičnjaka. Leti, rasturim krtičnjak i prosejem na sito, dođe kao pšenično brašno. Imam plastičnu kanticu od 5kg. i tu je držim. Svremena na vreme je samo protresem da se ne stegne i  :ok:
Imaju primame gde je i ne stavljam uopšte. Jedino što kolega ispred mene kaže zbog ekonomičnosti i uštede na primami. :bye:
Strpljenje je umetnost nadanja.

laki22

ko stedi na ribolovu neka i ne peca  :wink: sto se tice zemlje, nisam primetio razliku neku ali... sad kad smo Mica i ja pecali na dobrodolu, on je sa duzim predvezom i oko 50% zemlje u prihrani selektova deveriku i bodorku. inace su nas manjovi ubili. e tu se vidi razlika. eto sta ti je reprezentativac :D

dragan2006

Zemlja se stavlja zbog oblaka koji pravi a ribi zna da bude veoma intresantan i često neodoljiv,teškom zemljom se na reci uspešno otežava primama i zbog nje brže tone...ekonomičnost je možda tek na trećem mestu.

laki22

mnogo puta sam sebi kroz praksu dokazao da ta prva recenica je sve samo ne to sto se tvrdi. jedna od onih teorija koje su nam nametnute. zemlja teza od hrane pune vode? od toliko faktora sto uticu na propadanje hranilice, bas zbog to malo zemlje ce brze da tone? ma daj  :smiley:

bolenbgd

Sto se ne bi stedelo,u momentima kad zemlja ne pravi razliku?Kad u sezoni pecamo mrenu,i kad se baca veca kolicina hrane,dobro dodje da zemlja pojaca volumen.Uz kvalitetnu primamu,naravno.Za lagana pecanja po kanalima,ne trosi se hrane ni priblizno kao na vecim rekama.Pa cak I na Tamisu mora da se tovari,da bi se napravio neki rezultat.Ovo sve iz mog ugla...

dragan2006

Moja iskustva vezana za zemlju su pozitivna, u većini slučajeva je koristim. smiley033

no names

Ja sam koristio zemlju ove godine malo više nego inače na dtd kanalu kod mene. Nije mi pomogla, a nije mi ni odmogla. Ne smeta u hrani i nije loše koristiti, a pogotovo ako se koriste neke prejake hrane pa je malo razbije. Iskustva su različita i vode su različite tako da se pravila neka uopštena ne mogu ni izvući. Zemlja je sigurno najjeftiniji dodatak koji ne smeta. Sad kakav oblak pravi ona u muljevitom kanalu nisam baš siguran.
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

mihabg

Kad pricate o magli/oblaku i zemlji , to ima smisla kad je bistra voda da malo ribi smanjis obazrivost u zoni pecanja. Apsolutno je nekad okidac koji moze da promeni ishod. Inace to sam gledao da rade i kad love grabljivice neke kolege na barama i jezerima,  da probude zive mamce i promene vidljivost grube prezentacije za stuku na primer.
Takodje, zemlja odlicno upija arome  i to je najbolje ako je  izmesas  i ostavis neko vreme u suvom ili polu-suvom stanju sa hranom. Na taj nacin mogu u odnosu 1:1, pa i do 1:3 da se volumenski dobiju jeftino  (skupe) komercijalne hrane , i  vrlo su upotrebljive i u tom stanju.
Slazem se da ne smeta nikad, ali u principu zemlja ima svoju znacajnu ulogu.  Ponovo bih da istaknem neke vrline koje ste vec navodili ranije :
Razblazivanje aroma, koegzistencija u kombinaciji sa odredjenim hranama zbog raznoraznih efekata otvaranja , otezanje, sopstvena mineralna i hranjiva vrednost  ,  i na kraju bih dodao i ulogu kontrasta... sa prezentacijom odredjenih vestackih ili zivih mamaca .

vlada1978.

Što kaže Bane oblak efekat u muljevitom dnu sa zemljom i jeste tako. Maltene na  muljevitom dnu i prazna hranilica će da napravi oblak efekat ako ćemo oko toga. Ja sam napisao u predhodnom postu da koristim isključivo ovu zemlju sa krtičnjaka. Ali gledao sam i upoređivao ima razlike između ove zemlje i kupovne. Ne mogu da grešim dušu, ali vidi se da je kvalitetnija i pri samoj izradi tj. pripremi primame se drugačije ponaša nego ova sa krtičnjaka. Probao sam i realno kažem. Ovo se odnosi na kupovnu zemlju i zemlju sa krtičnjaka. Ali živimo u takvom vremenu nažalost, gde je sve skupo za nas koji zarađujemo novac i živimo od ličnih dohodaka koje imamo.
Nije problem u uštedi hrane i primame ili da li neko može da peca ili ne. Naravno kada kupujem primamu od 350-400 din. dodaću i za kesu zemlje na to koja je 100 din. to je najmanji problem. Zemlja više po meni služi kao neki prirodni balans primami što mi se do sada pokazalo kao neko od rešenja. Jednostavno po mom mišljenju zemlja je jedna vrsta neutralnog sastojka koja se dodaje primami u određenim odnosima i količinama i koja omogućava ribi da se prirodnije i opuštenije hrani na tom mestu a ujedno i duže zadrži jer je i sam sastav prirodniji a samim tim će lakše i bezobazrivije uzeti i naš mamac. Moja lična preporuka je da treba koristiti zemlju u hrani jer znam da neki ribolovci izbegavaju korišćenje zemlje a da ih pitaš zašto ne bih znali da ti odgovore. Ali naravno poštujem svakog i ne osporavam ničija mišljenja i stavove po tom pitanju. Stim što zemlja ima svoje prednosti u svakom slučaju a to je napisao i kolega pre mene. :bye:
Strpljenje je umetnost nadanja.

Ad fines

nisu ni sve krticnjaci isti, zavisi od mesta, tj od tipa zemlje, ali od njene vlaznsti, starosti krtinjacka.  Jesi koristio sito za obradu krticnjacke zemlje?

sona

Ja sam jedan od nas koji ne koristi zemlju pa cu pokusati da obrazlozim i zasto.Nekako mi se cini da zemlja delimicno neuralise armu hrane, jer kako je navedeno u predhodnom postu ne mogu svi da izdvoje preko 200-300 din pa i viseza primamu,  ta primama nizeg kvaliteta  ima i manje aromaticnih sastojaka.Kad se pomesa sa zemljom kao da se cestice hrane jos vise rasloze i vise se pomesaju sa muljem na dnu onda mi nekao deluje manje interesantno sa rubu.
Tako da sam do sad uvek koristio cistu hranu sa dodacima prezle i hleba(ucelo) i ostalih specija .
Citajuci postove izgleda da cumorati  probati i tu varijanu sa zemljom i videti da li ispunjava ocekivanja ili ne. smiley033

LimskiVuk

Uvijek imam pola kg suhe prosijane zemlje sa krticnjaka u slucaju da pretjeram da dodavanjem vode u prihranu da popravim situaciju i dobijem idealnu vlaznost....zemlja tu najbolje pomogne.

Da li vi zamrzavate prihranu koja ostane posle ribolova i pomovo koristite?
Sto vise upoznajem ljude to vise volim zivotinje...

Ad fines

Poceo sam od prosle godine da zamrzavam i primetio sam dosta dobrih stvari kod zamrzavanja primame.  Ove godine planiram da tamo negde u maju jedan dan napravim jedno 40-50kg hrane pa lepo u kese odmerim po 2kg pa u zamrzivac. Do tada ce i zamrzivac po tradiciji da se isprazni pa ce biti mesta. Pa kada hocu da koristim odmrznutu, da imam uvek spremno. Nekada cu da je koristim bas takvu samo, a nekada i da je kombinujem sa drugim sastojcima. U svakom slucaju, bice to neka baza zaledjena.

LimskiVuk

Nisam to do sad nikad radio jer napravim otprilike koliko cu i potrositi....juce posle ribolova ostalo vise od 5kg vrhunske saranske primame jer nije radila riba ali rostilj jeste  :cheesy: 
Sto vise upoznajem ljude to vise volim zivotinje...

vladimir022

Juce sam bas prvi put zaledio hranu (i crve u njoj) zbog zaledjenog jezera hahah

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk


Teme sličnog naslova (10)