Feeder hrana i primama

Započeo Sax, 18 Mart 2010, 22:47:43

prethodna tema - sledeća tema

Vlajko 1 i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

mihabg

Pa Zagar  je fideras, a plovkarosi imaju drugu igru.
Salim se, plovkarosi najcesce mame hlebom, a hleb je u principu secercina samo takva , kao i veliki broj zitarica. Tako da...

žex.rašeta

Žagar je od malena plovkaroš,takmičar i samo prešao u feeder.Poznati štupseraš  (skobaljaš  :takoje: ). Takmičarske hrane i ove za slobodno pecanje su mu 'mačji kašalj'. Samo se prilagodio 'dnu' i ostao majstor  :tongue:.
Biće nam bolje kada mi postanemo bolji ljudi!

mihabg


pexon

Skoro sam gledao video u kome je pecao skobalje i plotice na slatku kombinaciju hrana, mislim na Kupi. Pošto je skobo riba koja se najviše peca u zimskom periodu kada se grupiše u velikim jatima po zimovnicima, mislim da je za tu varijantu bolja slana kombinacija. A najbolje je da se jave Vradoičić i Berkut da oni nešto kažu o hrani za skobalja pošto imaju dosta iskustva sa istim.  :cheesy:

Čiča Mića 83

 smiley033 smiley033 smiley033
  Eh ta Kupa koliko baš hrana utiče mnogo na ribolov na ovom El Doradu, sedne njih 20 pecaju kup a prosek im bude oko 15kg za 5h...Pojedini takmičari su imali ulove oko 30kg! :ok: Šta reći a ne zaplakati..
Kod nas je problem kako izdvojiti krupnije primerke i zadržati ih na mestu. Najčešće koristim VDE primame neka moja kombinacija je Gold pro+Catch+Secret kako na takmičenju tako i u slobodnom ribolovu. Gold pro dosta brzo i uopšte ova kombinacija drže sitniju ribu a trebalo bi da skupi ribe srednje veličine i sve veličine.
E sad me kopka neka kombinacija hrana sa krupnijom granulacijom treba naći mix koji će pretežno davati krupnije primerke. Prošli put sam koristio Milo Vip River i Univerzal Natur, prvo iskustvo sa Milom hrana je krupnije granulacije sadrži mrvice u boji i ima specifičan miris kao neke žvake/bombone nažalost tog dana je riba bila slabo aktivna pa ne mogu da kažem sa sigurnošću da je napravila neku razliku ali u odnosu na moje kolege koje su pecale do mene dosta bolje sam prošao. Opet neki moj zaključak da mamci u hrani i te kako igraju veliki uticaj na rezultate ribolova. Dosta nas pa i sam često isključim mamce zbog pošasti koje dolaze peš, terpan/cverglan,sitan bandar... ali opet ako je ciljana riba aktivna i ako je u blizini pojaviće se kroz neko vreme i rasterati "gamad" neko optimalno vreme je po meni do 2h. E sad trenutno razmišljam da testiram VDE Grote voorn i Dynamic feeder deluje mi zanimljiva kombinacija opet to nisu hrane za krupniju ribu Grote je za medium a Dynamic za all -round e sad za krupniju ribu je Expanda gold mogla bi i ona da uđe u kombinaciju..
Sitan šaran krupno zrno traži! :D

no names

Ili Čiča probaš No Names natur mix sa Top Seekret dodatkom  i dodaš spod  :bye:
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

dragan2006

Mićo, pozdrav, ne znam koliko je Dynamic za reke i jači tok, za jezero da, ali moje je iskustvo da pije dosta vode i dosta lako ispada iz hranilice (skoro da izgurava iz nje).Aroma...konopljetina ali čini mi se sirova,mlevena :huh: smiley033

Čiča Mića 83

Pa kako naravno da hoću samo bez spoda!  :lol:
Sitan šaran krupno zrno traži! :D

Milan berkut

Uuuhh taj skobalj! Ako pričamo o zimskom pecanju skobalja meni je jedini način koji donekle, ponavljam donekle, može da selektuje veličinu je veličina mamca na udici. Bila to ruža hleba, crvi, glista ili pšenica . . . ako je ima više od one veličine na koje upecam sitnije. To ujedno znači i mnogo redje trzajeve a to je već teeško izdržati psihološki  :smiley: Primetio sam još da krupniji skobalj češće bude i par metara nizvodnije - u tragu ali van zone koju pokriva predvez pa imam običaj da malo ''prošetam'' po džadi praznom hranilicom a kad me ne mrzi onda stavim olovo umesto nje ili držim po strani drugi štap za tu namenu pa periodično s njim ''odradim'' džadu.
Nikad nisam pravio slatku prihranu za skobalja, koliko je to pogrešno - ne znam. Nikad voćne arome u prihrani već najčešće sir ili anis ili kašu od kuvane konoplje. Mislim da je najvažnija stvar sa prihranom da se što sporije kotrljaju njene čestice dole po dnu. A od toga je važnije da u prihrani bude mnogo partikle koja takodje treba da se što sporije kotrlja nizvodno. Zato je najzahvalnije kuvano žito - ali ne pali svuda, na mnogo mesta skobalj ne reaguje na njega uopšte ali se i može navići na žito višednevnim obilnim prihranjivanjem. Najčešći i najefikasniji su crvi naravno ali crvi (kako god obradjeni) prilično brzo budu odnešeni vodenim tokom (srazmerno dubini na kojoj se peca, veća dubina sporije ih nosi . . ) pa takvo pecanje zahteva stalno držanje tempa prezabacivanja zavisno od same količine koju stavimo u hranilicu ali i od veličine same hranilice. Tamo gde se skobalj većinom lovi na hleb i primamljuje hlebom (naviknut na to) odličan dodatak prihrani je da od starog hleba napravite tvrde kugle pa ih onda rendate na žičano sito 4mm, jeste posao ali takve ''mrvice'' su teške i ostaju na mestu u mnogo većem procentu . . . a treba i njih mnogo . . . treba nagnječiti tvrdih kugli hleba pa onda i rendati - nije lako! Ali, ako ih već pravite treba bar 10-15 vekni starog hleba srendati . . . ali zato tad praškaste prihrane treba tek toliko malo da malčice ne dozvoli da se mrva slepi jedna za drugu pri punjenju hranilice.
Eto tako nekako o prihrani . . .

Čiča Mića 83

Pa dobro zato ćemo ići 2:1 u korist Voorna dodati 0.5kg teške zemlje i melase pa će masa biti teža i lepljivija..
Sitan šaran krupno zrno traži! :D

dragan2006

Verujem da ti je za reku bolja Expanda  :wink:

Ajd javi utiske sa konopljetinom smiley033

laki22

ja sam danas na Tisi pecao sam crvenim gold pro-om i dymanicom i nije me sica smarala, dok drugara jeste, ali sam ja i bio 5m dalje i dublje... zadovoljan mix-om

dragan2006

Verujem Laki, nego nema te u galeriji a znam i da si skoro bio u KNN :smiley:
Otvori se za neku fotku čoveče!
Bio i ja na Tisi 2 puta prošlog meseca,jednom pecao krupnije a ređe na 9 a drugi put sitnije a udarnički na 5 metara dubine.
Koristio isti mix.

Čiča Mića 83

Milanče dobro si to objasnio, smatram da  ribe dna koje jedu algu a tu je i skobalj ne jedu nju samo nje same nego i zbog larvi/crvića koje se nalaze u njoj što znači da konzumiraju i meso. Još ako uzmemo u obzir da ribe algu svare možda na pola onda je jasno da traže meso. Opet skobalja smo "mi" naučili da jede hleb a on je u suštini sladak tj. žitarice sadrže šećer onda ne vidim razlog zasto ne pecati na slatku prihranu. Elem kod skobalja je bitno kao što si naglasio da partikle idu po dnu a ja mislim da za njega treba da se peca udarnički tj. da se baca mnogo hrane. Nekad dok nisam počeo da "filozofiram" uzeo bi dva kg hrane potopio jedan stari hleb i to zamešao i to je bilo naravno za reke.
Sitan šaran krupno zrno traži! :D

laki22

nema slika, isprale se kad sam pokisao ko mis danas  :lol:

i ja sam zadovoljan sa mix-om, testirao sam recept na preporuku i nisam se pokajao. mada je mix za plce vode i mora se ulepiti sa melasom ili nekim sirupom dodatno. za dublje vode jos uvek testiram neki svoj mix za deveriku, ali o tome nesto vise sl sezone kad zavrsim

Teme sličnog naslova (10)