Registracija čamca

Započeo Olovo, 03 Decembar 2010, 12:56:22

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Gremlin

Kod nas na marinu jednom mesečno dolaze iz Kapetanije za registraciju, mogu da ti proverim datum, pa dođeši sve završiš da ne ideš 2x.
Posle samo odeš po dozvolu.

:wink:

simpson_H

Dolaze kod mene isto kad i kod tebe, nije to problem. Nego me zamima ima li sta jos od troslova sem poreza i osigiranja?

Sent from my EML-L29 using Tapatalk

A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

LSI

На то питање шта се плаћа није једноставно одговорити зато што нису сви поступци регистрације исти. Али генерално, сви платимо порез, неки плате и осигурање и сви платимо и неке таксе.

И у том делу су разлике.
Наиме, поред административне таксе, коју сам платио пре неки дан 810 динара, платио сам и таксу за регистрацију (1.900 динара за мој чамац без кабине, дужине 5,75 м).

Неком је попуњен образац пловидбене дозволе, па мора да доплати и за образац нове.

Неком је истекла регистрација за више од 30 дана - тада се ради поново технички преглед као код прве регистрације, па и за то постоји такса.

Неко пријављује регистрацију чамца из самоградње - и за то постоји такса...

Вероватно постоје још неки случајеви и зато се не усјђујем да кажем колико ће сваког од нас појединачно коштати регистрација.

На сајту Удружења наутичара "Моја лађа" наведени су износи свих такси које се наплаћују у капетанијама зависно од случаја, тако да свако може да добије бар приближан увид у то колики укупан трошак може да очекује.

Оно што још могу да нагласим је питање ажурности података на нашем сајту.

Износи пореза ажурирају сд крајем децембра и важе током целе календарске године.

Износи такси ажурирају се крајем јула и важе наредних годину дана.

На нашем сајту објављен је и распоред обилазака привезишта у надлежности Капетаније Броград.


Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

simpson_H

Mene konkretno zanima treba li ja sta da placam pre nego sto mi ovi iz kapetanije dodju u marinu ili da prvo cekam njih pa onda da placam porez, osiguranje i te takse ako ima?
Camac mi je registrovan do 20.04. a oni po rasporedu i marinu dolaze 21.04.

Sent from my EML-L29 using Tapatalk
A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

LSI

Није потребно ништа унапред. Кад дође комисија из капетаније, извршиће преглед и дати све податке о томе шта, колико и на који рачун се плаћа.

Како сам обавештен, идеја је, зног короне, да једна особа из привезишта покупи све захтеве и доказе о уплатама са пловидбеним дозволама и то однесе у капетанију како би се тамо смањила гужва.

Регистрација се може продужити у року од до 30 дана од датума истека претходне регистрације.
Конкретно, ако неком регистрација истиче 1. у месецу, све може да обави до 30. у месецу.

Ако прекорачи тај рок, примењује се процедура првог уписа и прве регистрације.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk


marina1983

Koliko sam cuo dolaze troje i to kosta 30e po coveku.
Nekima je produzena registracija bez izlaska na teren . Skoro drug zvao kazu netreba da se izlazi  ako je bio registrovan.
Tu se nezna ni ko pije ni ko placa.
Dunas i jamaha 20 hp skoro placena registracija 18 hiljada.
Inace trenutno rade 2 dana nedeljno po 5 sati i zakazuje se strankama.
U zivotu veci javasluk video nisam nego u kapetaniji.

Crazyducky

Dobar dan ljudi jel moze neko da mi kaze tacno za samogradnju danas i za pentu jonson 6hp sta mi treba jer camac je vec u izradi 4m 1.3m u gornjem 1m u donje 1.5 lim 3 komore nacrt camca radjen u firmi koja je sekla i savijala camac drugar koji je profesionalac ga vari penta je drugarova jonson 6 konja nzm da li ima papire mora da pitam to je bilo na njegovom elanovom gliseru pitanje jel cu da imam problema ako se camac registruje u SD a planiram za beograd da ga teram i tamo da ga vozim jel mozete da mi kazete kakav je zakon danas jer se to menja iz godine u godinu🙄i posto ne verujem i da li ima neko iskustva ja sam invalid u penziji da li cu da imam problem da uzmem plovnu dozvolu jer lekarski ne verujem da mogu da prodjem sve ostalo mogu
Unapred zahvalan ne znam nista od toga nisam bio na vodama gde je sve to potrebno a imam iskustva dosta

LSI

Покушаћу да одговорим редом како сте питали.

За самоградњу чамца, која је регулисана нашим прописима који се у том делу нису значајно мењали већ неколико година, потребно је да ПРЕ почетка радова одете у надлежну капетанију (она у којој ћете регистровати чамац - надлежна по месту вашег пријављеног боравка) и треба да поднесете захтев за одобрење самоградње.

Капетанији је потребно да поднесете скицу конструкције чамца (пројекат који треба да покаже да ли ће пловило бити довољно стабилно и пловно с тим што то не мора бити сертификован пројекат).

По добијању одобрења приступате радовима - ви сте већ, колико разумем, далеко одмакли, ако не и завршили.
Из тог разлога саветујем да хитно одете у капетанију и са њима договорите да вам ипак дозволе да радове приведете крају.

По завршетку радова, подносите захтев за технички преглед пловила и први упис у регистар.

Овде бих рекао да вам на руку иду чињенице да је цртеж и припремне радове сечења и заваривања обавила регистрована фирма. Али поднесите захтев што пре (чуо сам да су неки подносили захтеве и кад је чамац био сасвим готов али тако себи компликујете живот).

За регистрацију чамца није неопходно да имате мотор, па је у вашем случају небитно то што поседујете мотор који нема папире (мотор вашег пријатеља).
Касније, можете себи да купите мотор (не купујте ако нема папире или није оцарињен, уз доказ о плаћеном порезу и царини) и упишете га у пловидбену дозволу.

Што се тиче дозволе за управљача моторног чамца, зависно од врсте и степена инвалидности, можете имати проблема.
Да бисте добили дозволу за УМЧ, ако сте старији од 65 година морате да имате лекарско уверење, не старије од шест месеци, и лекарска комисија може да вам одобри да управљате пловиом најдуже до три године, ако немате здравствених проблема или, ако постоји инвалидитет који ограничава неке ваше могућности, онда до рока који одреди лекарска комисија.
Уз лекарско уверење, треба да имате и доказ о томе да знате да пливате и наравно, морате да положите испит за УМЧ.

marina1983

Od kad se u kapetaniji trazi tehnički pregled za motor koji je uredno ispisan iz predhodne kapetanije?

Mads87

Pozdrav ljudi. Mozda nije bas direktno za temu vezano ali me zanima ko vrsi kontrolu na vodi recimo da li je registrovan camac i imam li ja dozvolu za upravljanje? Ja idem sa gumenim camcem uglavnom vrlo cesto cak ni motor ne nosim.
Voleo bih da znam ko to kontrolise jer ovde kod mene nadlezna je lucka kapetanija iz Sremske Mitrovice verovali ili ne. Gde cu da idem u Mitrovicu za polaganje i to sve nije mi do novca kolko me nervira utroseno i baceno vreme. Da li kontolise pogranicna policija , rendzeri ko vec jer cisto sumnjam da iko iz Mitrovice dolazi na jezero Perucac kontrole radi

LSI

Колико је мени познато, контролу на води спроводе припадници речне полиције (то је уређено неким нашим прописима).
Што се тиче полагања за УМЧ, у начелу, испит можете да полажете у било којој од капетанија а само је регистрација чамца везана за надлежност капетаније по месту боравка власника чамца.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk


Mads87

Hvala puno na odgovoru. Zvao sam jutros kapetaniju da pitam oko registracije za camac. Kazu ako nemam papire za taj gumenjak moj nema nista od registracije ne moze kaze vise da se registruje na izjave ni metalni camci a kamoli gumeni

vaca

Zdravo

Ja sam na jesen položio ovde u Beogradu za UMČ
Pre polaganja sam se raspitivao da li mogu da pokažem negde drugo, pošto mi se kao žurilo i iz Pančeva mi rekli da mogu samo na području svoje kapetanije

Da li su me samo otkantali jer ih mrzelo da rade ili je stvarno tako, nisam utvrdio

kicca

pozz, imam jedno ali poduze pitanje pa ako neko moye da pomogne:
dobio sam camac/gliser od dede Elan GP 070 sa motorom Evinrude 40HP (1963god), camac poseduje plovidbenu dozvolu u kojoj je upisan i motor. Camac je registrovan jednom kada je i kupljen i to 1995godine, inace nikada nije ni usao u vodu vec je sve vreme bio u garazi. I sada dolazimo do sustine uradili smo kupoprodajni ugovor o poklonu da bih mogao da platim porez u BG, odjavio sam camac u kapetaniji Smederevo i sada cekam papire. U medjuvremenu sam kupio drugi motor jer nisam imao da snage da trazim majstora koji zeli da resi problem sa ovim motor a sam bog zna da sam zvao 15 majstora bez preterivanja. Da li neko zna koja je procedura za registraciju camca, koliko to  traje i koja je procedura za ispis/upis drugog motora, inace camac je na vodi, plovim redovno na rizik i nisam srecan, a da se pohvalim da nemam ni dozvolu i to pokusavam da resim, pa bih da smanjim rizik od zaustavljanja bar registracijom.
Hvala unapred...
prihvatam svaki savet samo da smanjim setnju i parkiranje po Karadjordjevoj

marina1983

Moras da uradis tehnicki pregled motora.