Pomoć u odabiru plastičnog čamca

Započeo vudupopaj, 28 Mart 2009, 12:22:10

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

DakiNS

Delimično tačno , ja svoj vozim sa osmicom i sasvim solidno idem između 20 i 25 km

Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

Zoran

Nisi jedini koji takav čamac voze sa preslabim motorom. Ideš ti, u to nema sumnje, ali pogledaj nekad iza sebe kada prođeš pored nekog ko je usidren i peca. To je totalno neusaglašen odnos korita čamca i pogona. Praviš talase ko bela lađa, a to nije svojstveno gliserskim koritima. Zato se i zovu gliseri. A ima tu i još ponešto oko trimovanja, dužine čizme, karakteristika propelera ... ali da ne dužimo oko toga.

DakiNS

Nisi video kako ide  a ni imao takav čamac, a što se tiče talasa verujem da su manji nego tvoji sa ladjom . Pisao sam o tipovima čamaca , ima mnogo modela koji su se proizvodili , svima je zajedničko samo oblik korita , a težne se kreću od 80 do 160 kg ako se ne varam najteži Elan GT - bajagi gliser. Od Elana 400 koji sa Elanom 390 nemaju penu u duplom dnu razlikuju se ostali modeli (kao i po obliku gornjeg dela) koji imaju penu koja s vremenom povuče vodu pa budu teški i po 200 kg. Sad stavi na Elan 400 Yamahu od 8 konja dvotaktnu svakako ćeš se iznenaditi .
Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

Zoran

U pravu si, nisam video u plovidbi primerak u tvom vlasništvu, i nisam imao takav čamac u svom vlasništvu, samo sam ga koristio. Ali imam prijatelje koji imaju takve čamce. Da se ne upuštam dalje u razglabanje o nečemu što ne poznaješ, reći ću samo da i na pedalinu ako stavih 8 konja i nabiješ gaščinu, ima da piči i 20 na sat. Jedino ne znam na šta će to da liči ... motor ne vidiš od krmenog talasa a pramac ko na viagru  :wink: Toliko o maritimnim osobinama i usasglašenosti oblika i namene korita čamca sa jačinom motora.
Inače, da se vratim pitanju budućeg korisnika ovakvog čamca ... da, može iz toga da se peca i možeš da se vozikaš po Dunavu, ali ja bih gledao da izaberem nešto malo duže i malo šire, jer treba provesti više od nekoliko sati u tome prilikom pecanja. Neka limena šiklja, bez krmenog švanca, za motorče 6-8 KS, po mom  mišljenju, bila bi primerenija za ono što tebi treba. Dovoljno prostora za puno opreme i kretanje, stabilno i dovoljno brzo.

DakiNS

.. motor ne vidiš od krmenog talasa a pramac ko na viagru  :wink: Toliko o maritimnim osobinama i usasglašenosti oblika i namene korita čamca sa jačinom motora.

Moguće je da si ovo video kod vlasnika koji uopšte ne zna kako se podešava nagib motora na čamcu. Ali to je najčešće izuzetak. Šteta što sam čamac izvadio iz vode , inače bih slikao trag iza čamca , gde bi video da je barem 5-10 m iza čamca  voda skoro potpuno ravna , a na bočnoj slici da je ravnina čamca skoro paralelna sa vodenom površinom . Da si vozio čamac brzinom 20 km na čas shvatio bi da je to sasvim solidna brzina i lepo glisiranje.  Izvinjavam se što zauzimam prostor na forumu raspravljajući se sa teoretičarima i posmatračima.
Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

marina1983

Jaaaoooo  pola zivota sam proveo u elanu 401 preplovio Dunav uzduz i popreko. Prvo je na njemu bila 4ka tomos voznja uzasna. Posle tomos 18 leti sa 2 coveka 3ci suvisan i na kraju evinrude 25hp .
99% tih camaca je u uzasnom stanju. Najbolje sam se vozio sa tom 25com ali pre toga napunio dno purpenom pa onda usla voda natopila sve to e tad je isao najbolje  :lol: stabilan odlican.
Zrcalo katastrofa 25ca mu preteska kad povuces poteznicu molis boga da i njega ne iscupas :cheesy:
Sve moze da se vozi i iz svega moze da se peca samo kad se naviknes .

pkv-pecaroš

Gdje ćeš šire,pa on ima oko 160 cm na srednjoj klupi. Neznam jel mi pričamo o Elanu 400-401? Ja sa 15 hp idem ok,ne stoji ni činjenica da se ne smije doći blizu stranice a kamoli nagnuti na nju. Ili sam ja u krivoj temi ili netko piše napamet.

Poslano sa mog POT-LX1 koristeći Tapatalk


marina1983

Poslednji 401 a da je sredjen i uradjen kako Bog zapoveda bio je Isin ima negde slika u temi.

https://vukovisadunava.com/camci/elan-camci/msg407237/#msg407237

pkv-pecaroš

Pogledaj mu stranice,to nije 400-401,bar ja koliko vidim na shebanom ekranu moba.

Poslano sa mog POT-LX1 koristeći Tapatalk


marina1983

Ma 401 sa dodatim klupama isprepravljano nesto ili ti onaj model sto na klupama ima falc da drvenom platformom moze da se poveze prednja i srednja klupa i bude lezaljka .

pkv-pecaroš

Vidim po stranicama da su ili dorađivane ili je nešto na tu varijaciju Elana. Imam ga godinama i jedino što mi smeta je nisko postavljena zadnja klupa. Da je par cm viša ajde,ovako kao da sjedim na podu,otpadaju noge nakon duže vožnje,nikako se narediti.

Poslano sa mog POT-LX1 koristeći Tapatalk


DakiNS

Onda bi se javljao problem podizanja motora, da noga bude napolju. Komad blažujke dimenzija tvoje pozadine postaviš sa 10 cm nekog gušćeg sunđera i tapaciraš sa nekom modernom UV stabilnom  folijom ili skajem  i dobićeš potrebnu visinu a pride i udobnu , koju možeš i prebacivati na srednju klupu radi udobnog pecanja. Ako dimenzija odgovara posle korištenja ubaciš je pod pramčanu palubicu , da ne kisne ili je ne prisvoji neko.
Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

Zoran

Citat: marina1983 poslato 18 Novembar 2021, 10:24:03
...
Sve moze da se vozi i iz svega moze da se peca samo kad se naviknes .

Upravo to. Ja ponekad dozvolim sebi da malo pecam iz gumenjaka, koji mi služi kao pomoćni čamac, od jedva 2,8m i Tomosom 3,5KS na njemu, ali to je baš ono kad ne mogu drugačije da dohvatim mesto koje želim i na svega par sati. I ne bih da se navikavam na taj komfor. Stoga kolegi i preporučujem da pogleda malo obične limene šiklje 5-6m, sa 1m u tabanu, bez krmenog švanca, a da zaboravi na taj Elan ma koliko povoljno bi ga izašao.

Sax

Citat: marina1983 poslato 18 Novembar 2021, 10:24:03
Jaaaoooo  pola zivota sam proveo u elanu 401 preplovio Dunav uzduz i popreko. Prvo je na njemu bila 4ka tomos voznja uzasna. Posle tomos 18 leti sa 2 coveka 3ci suvisan i na kraju evinrude 25hp .....
99% tih camaca je u uzasnom stanju. 
Sve moze da se vozi i iz svega moze da se peca samo kad se naviknes .....

Sve je receno u ovom postu...
Stvar izbora,mogucnosti, slobodnog vremena i para....

P.S.Mrkela,taj camac je dugo dugo na oglasu,obnavljan,skidan i sl. tako da ga dobro pogledaj ukoliko se odlucis za njega...