Bucov u proleće...

Započeo pikeman, 11 April 2009, 23:37:59

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ellesar

U subotu i nedelju mislim da ce biti ludnica, ako se ispuni ova prognoza od 21 stepen, suncano, mirno :takoje:

E, a posle, krece mrest, (15. april) . Gle! Pogodise ga ove godine :lol:  .  Pa do 15. juna nista :no:
I have come here too chew bubble gum and kick ass!!!
And i`m all out off bubble gum :) !!!!

lkocis

Kod mene i sad ima 20 stepeni

mrki2

Bucov...prolece...pre par dana  smiley033


Jos jedan iz marta ove godine... :bye:

sica996

Ja sam uhvatio onaj sunčan dan posle kiše,još 16-og marta i dobio sam 5 solidnih,od 1kg do 2..

ibanezi

 Posle svega pročitanog u ovoj temi, nalazim da je veliki deo bucovdžija u zabludi. Misle da u lov prvo kreću sitniji bucovi time što se to manifestuje raubovima istih po površini i samim tim ulovljenim bucovima uglavnom od 500-700 gr, sa ponekim retkim koji prebacuje 1kg. Na osnovu mog iskustva, tvrdim da istovremeno sa tim sitnim i to na istom mestu lovi i krupan matori razbojnik. Ako je zima blaga kao ove godine, očekujem ga već  početkom marta. Bucov se javlja otprilike na istim mestima na kojima lovi preko cele godine. U uslovima više i zamućenije vode lakše ga je uloviti. Bliže je obali, gladan, manje nepoverljiv i slabije razlikuje varalicu od prirodne hrane. Omiljena mesta i meni i bucovu su stubovi oko mostova i obale sa velikom dubinom koja se naglo menja praveći velike kaskade do same površine uz samu obalu. Razlika između omladine i tih velikih je baš u tome što velikog ne vidimo. Dakle, na mestu gde primetimo aktivnost sitnog na površini možemo pretpostaviti da u srednjem sloju na recimo oko 2-2,5 m operiše par macana. Umesto plitkoronećeg voblera stavljamo Plivajućeg dubokoronca. Zavisno od stepena zamućenosti vode biram varalicu. Ako je voda bistrija, prirodni dekor i mutavi dubokoronac tipa Šad rap dip raner 7cm ili naš Goldi iste veličine.  Što god je stepen zamućenosti veći, to drečaviji dekor uz zvečku sitne visokofrekventne vibracije. Rapala tejldenser, CC dip minou, YO Zuri... Ne ulovi se uvek. Napadne ponekad i u tom sloju i sitan. Ali obavezno do početka aprila uhvatim nekoliko "ćutaka" 3-4 kg. Dug hitac preko mesta najveće aktivnosti dečurlije da bi se postigla dubina pre nego što navučemo do zone udarca. Neko bi rekao-može i glavinjara, ali ja je izbegavam jer nikad ne znam ni otprilike na kojoj dubini je povlačim, zatim ne mogu da je kao plivajućeg dubokoronca pustim da sam isplva iznad svake kaskade uz koju se penje obala,a udarac tada je jako čest. Glavinjarom lupim o kaskadu i zaorem svaku , osuđen na direktno brzo izvlačenje, dok vobler po udarcu u istu jednostavno pustim da ispliva do sledeće ravni i tako ga vučem stepenicu po stepenicu. Ako je bucov počeo aktivnost, kakvu sam opisao i onda dođe do promene vodostaja uz naglo zamućenje i na površini se baš ništa ne dešava- ne treba odustati. Možete se iznenaditi da tako pri nasumičnom bacanju na tom prethodno potvrđenom mestu varalicu zaustavi bucov kakvog sanjate da ulovite ili bar najvećeg te godine. Desilo mi se previše puta da bih rekao da je to puka sreća. Pre bih nazvao pravilom. Ma znaju ovo mnogi pravi majstori, samo neće da napišu za razliku od mene laprdala. :takoje:

Nemanja Djuric

Jel poceo neko da peca bucova na Dunavu?

ibanezi

 Jedan divan metod prolećnog pecanja bucova po jako visokom vodostaju. Potreban nežan štap i mašinica, jedan jedini vobler u prirodnom dekoru okačen na štap, bez torbe, natovarenog prsluka, u patikama i prevozno sredstvo. Preporučujem lep sportski bicikl, a ko je lenjivac kao ja, može i skuterom. Dakle uživanje u nonšalantnoj vožnji biciklom ili skuterom po nasipu sa stazom, zastajanje i osmatranje kod svake livade koja nije obrasla šumom. Merak se povećava ako ste pušač :lol: pa kod najsumnjivijih mesta sesti i zapaliti. Gde vidite raub, bacate taj jedan jedini vobler koji ste poneli, ne preterano velik- optimalna 7mica izdužene minou forme, max. 9ka. Kada ovako sija sunce kao danas, ta površina na livadi, usporenog toka je nešto toplija, keder je već izašao na sunčanje, a za njim i naš veliki prijatelj Bucko. Vrlo, efektno i zdravo pecanje- ako ste biciklista i nepušač. Posle desetak zabačaja u svim pravcima, ako ne ulovite, a rauba više nema, sledi selidba do sledeće livade. U povratku možete opet baciti koji put tu.
Nisu krupni, ali na nežnom štapu može da bude prava uživancija kada udari bucovče od oko 1,5kg, kao meni danas na drop-šot štapić 7-25gr. Divna razbibriga dok se vodostaj ne ustali i krenu matore bucovčine, i druge vrste ne izađu iz lovostaja.


Da, mojim telefonom je slikala jedna baš slatka ženica koja se šetuckala, pa zato ovaj glupkasti osmeh i njuška moga rođenog mene :lol:

pkv-pecaroš

 Ibanezi gdje ga tražiš? u obali ili na vodi po ovom vodostaju i godišnjem dobu? smiley033

ibanezi

 Poneki raub vidim, i tu ga i dobijem- na prelazu iz korita u ravnu potopljenu livadu, ako razumeš šta hoću da kažem?

pkv-pecaroš

 Dok ne pričaš kineski sve te razumijem :lol: hvala smiley033

ellesar

Danas je raubovao ko blesav.  Izgleda da mu se bliži mrest.

Послато са K012 уз помоћ Тапатока

I have come here too chew bubble gum and kick ass!!!
And i`m all out off bubble gum :) !!!!

mrjr

Mislim da si u pravu.Mresti se ranije nego što je zabrana.Znam da oko prvog maja sve pršti od bucovskih raubova(mrest već uveliko završen),a zabrana je do polovine juna.Potpuno promašen tajming,rekao bi.
p.s.nisam ihtiolog,ali mogu da pogledam,... :cool:

Pogledajte ova dva kratka filma:

Vidi se da je rano proleće u pitanju.Vegetacija tek krenula,a voda bujičava.

ellesar

Zabrana je totalno promašena. Bucov se mresti treću, četvrtu nedelju marta. Čim dobije par sunčanih dana, sa prolećnom temperaturom da se naždere i malo povrati snagu, spreman je. Tada ga je i najlakše uloviti. Jako brzo završava sa tim i kreće u mrest. Za vreme mresta, ništa ga ne zanima, možda nedelju dana "boluje".
Da su stavili zabranu od 01 marta (malo da ga zaštite kad je najproždrljiviji) - 15 aprila, ajde de, ovako....totalni promašaj.
I have come here too chew bubble gum and kick ass!!!
And i`m all out off bubble gum :) !!!!

marina1983

Ista meta isto rastojanje .