Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910111213141516171819202122
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: DuleN Date: 09 Januar 2020, 19:01:49
Marina druze, hvala ti. Imam i ovde nekih kombinacija i nadam se da cu se snaci... Sad, dal ce biti samot il svabske cigle, to ce vidimo na licu mesta...
E sad, zbog pomenutih problema sa betonom, bio sam prinudjen da kupim plinski reso sa plocom GORENC, Slovenija... Jesti se mora...
Ovu skalameriju toplo preporucujem svima !!! Radi extra, a cisti se za par sekundi...
Dokazi:










PS
Ako ovo neko kupuje, obavezna je kupovina i dve molerske spakle, naj bolje sa drvenim drskama, jer i mesati se mora...

Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: Gremlin Date: 09 Januar 2020, 19:40:41
Citat: DuleN poslato 09 Januar 2020, 18:17:17
Loziste je sastavljeno od dva dela. Na tom delu gde se dodiruju vec sada je rupcaga skoro 2,5 cm.. Kruni se beton od toplote... Ocito je to namenjeno ljudima koji ne koriste mnogo al vole da imaju... JBG, sredjivacemo greske proizvodjaca, sta mi drugo ostaje...

Čekaj malo, pa jel ima neka garancija za tolike pare ?

Koliko kapiram, ili je greška u materijalu ili u projektu - lepo okreneš telefon i kažeš: "Gospodo, ja sam Vama sve ovo jako lepo i pošteno platio, hoću DA RADI, a ne da služi kao ukras - rešite problem, ili ću da vam udarim anti-reklamu" i da vidiš kako će da reše.

Sećam se da je mali koji je meni radio kamin koristio neki specijalni termo-otporni malter, a sam patos je od šamotne cigle - znači debelo, i nigde ništa nije mrdnulo za 18 godina i ko zna koliko potrošenih metara drva. I zajebi švapske cigle, samo šamot i termo-otporni malter.

@marina1983

Mislim da je Panti jeftinije da stavi ventilatore nego još jedan experiment sa nadziđivanjem - cca 200-300 Eura i da zauvek reši problem.

:takoje:
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: marina1983 Date: 09 Januar 2020, 19:55:07
Ovaj sto ce da prepravlja je profi covek kubicirao loziste izvodio matematicke jednacine i rekao koliki dimnjak treba da bude . Covek je stariji gospodin negde iz Vojvodini i zidao je sve moguce i nemoguce peci , kamine ....
Zvao za ventilator covek mu trazio 1200e za neki "keramicki" motor  stim da mu negarantuje koliko ce dugo da radi i da li ce moci da izvlaci .  I taj mi poslovan u p.m.
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: Gremlin Date: 09 Januar 2020, 20:18:10
Ma taj je indijanac neki sa 1200 eura, moj drugar ima fast food radnju sa dva velika ložišta (za dva sača i baš veliki roštilj, radi svaki dan već mesecima) i sve mu radi na jedan ventilator od 200 Eura. Danas sam baš to gledao, ali se ne setih da slikam.
Jbg, Alchajmer...

:sad:
“Razlike i pristupi kuvanju“ By: mihabg Date: 19 Novembar 2020, 11:15:31
Ide zima, slave...
Evo jedan moj predlog, a mnogi su i probali ovaj recept . Npr.  na Bleja kupu sam pravio sa zecetinom, a sad sam za vikend na Savi sa bandom Vukova , pravio sa sv. pleckom u kockicama  i dimljenim rebarcima .
U principu moze i bez mesa da se pravi sa 200g slanine, pa sam naveo sta je obavezno i sta sve moze .

"Podvarak" by Miha

Obavezni sastojci:
-kiseli kupus ribanac 1 kg
-kupus rendani svezi 500g
-bundeva rendana sveza 200g
-luk crni ( 3 glavice veće ) ili praziluk 2 cela stapa  , ili mladi luk sa percima 6-7-8 kom
-beli luk 1-2 glavice ( 5-8 čenova)
-dimljena slanina 200g
-maslinovo ulje 2 dl.

Obavezni začini:
-lorber list (3-5 kom)
-biber sareni ( 1 kasicica)
-vlasac ( kesica cela susenog ili ako je iz saksije odokativno 7-8 stabljika iseckati sitno)
-kasičica mlevene paprike (može, ali ja je u ovo jelo ne stavljam uopšte)

Neobavezni sastojci i kombinacije sa mesima  :
-suvo meso razno : butkica, plecka, rebra...
-sv. plecka ziva, ili but, vrat (na vece kockice iseckana)
-juneca rebra ziva ili :plecka, pauflek, ribic, rozbratna
-jagnjetina ....bilo koji deo može
-divljac (razna)
-perutnina ( sve ...)
-zec (kunic i divlji)
-dimljena riba
-konjska ili kobasice od drugih zivotinja

Meso (koje izaberes)  ukupno oko 1,5-2kg ako hoćeš više mesa, ili oko 1 kg ako hoćeš da bude u drugom planu.
A samo slaninca kockice 200g ako hoces da skoro nema mesa .Slaninica tek da da smek...

Od neobaveznih dodataka  može još da se pojača ukus sa jednim ili kombinacijom više  , kao :
- suva sljiva (komadici )
- duvan cvarci (šaka)
- komadici kulena
- b.luk u prahu pored već stavljenih čenova ...


Postupak pripreme kupusa:

Kupus ako je iz domaće izvedbe iz bureta, onda se prvo ispere u običnoj vodi, pa se u neki sud sa čistom vodom stavi kašika sode bikarbone i potopi 15 minuta. Ovo služi da se odsoli i izbaci previše kiseline. Opere se nakon toga ponovo i procedi (cetka ili plastike za rezance ili voce su dobre za cedjenje....)
Ako je vakumiran iz radnje, onda se samo ispere i ostavi u vodi 10 min, i iscedi kasnije.

Proces kuvanja:

1.   Prvo se sipa 1 dl maslinovog i prodinsta luk na blagoj temperaturi 10 min-15 min (staklenasta boja treba da bude)

2.   Sad se stavi živo meso (recimo kockice od s.plećke) i listovi lorbera i nastavi se krčkanje/dinstanje uz zatvoren poklopac dok meso ne izgubi crvenu boju .

3.   Sad se dodaje živ rendani kupus i rendana bundeva I nastavi malo krčkanje dok ne omekša kupus i bundeva (10-15 minuta)

4.   Sad se dodaje seckana slanina , ili  neko dimljeno meso  (rebarca, butkica itd.)
Napomena: Ako se stavlja dimljeno meso , ono se prethodno prokuva da proključa 5 min , pa se ispere, isecka I tek onda stavlja u jelo. Razlog je jednostavan...prvo higijena, drugo da se izbaci so iz dimljenog mesa, i treće da nemaš gasove od njega.

5.   Odmah se stavlja i ribanac kupus, doda se vlašac, biber i beli luk sitno iseckan tek sada i sve izmeša dobro da se izjednaci ribanac, sladak rendani kupus , bundeva i meso .

6.   Kad to uradiš, poliješ preostalih 1 dl ulja preko i nastaviš da krčkaš na umerenoj vatri sa zatvorenim poklopcem prvi sat.

7.   Nakon toga , otvoriš poklopac i na malo slabijioj vatri ostaviš da se krčka 2-3 h dok voda na dnu iz kupusa ne ispari skoro skroz sa dna.

TO JE TO , zvuči komplikovano a u stvari nije ....

Primećuje se da SO nisam spomenuo...I ne treba, jer kupus je slan i kad ga ispereš , a i dimljeno meso ima slanoću , pa je so nepotrebna skroz.
                  ********
Neki na kraju zapeku podvarak u rerni, ali  biće preukusno i ovako . Bundeva mu daje posebnu slatkastu notu i vuče arome (mnogo manje slatku od šargarepe recimo) , dok živ kupus ne dozvoljava da bude prekiselo i preslano i ne vidi se na kraju da je stavljen u jelo.
Od ovog podvarka nece niko imati nikakve stomačne tegobe , i odlično ide uz sir kao salatu i domaću proju ili projaru  umesto hleba.

Proporcionalno može da se smanji kolicina svega... ali ovo može i da se zaledi za kasniju upotrebu, a u frizideru moze da stoji danima 7-8-10.
Pravi se u siroj dubljoj serpi da lakse prevrces i kontrolises vodu koja izlazi iz kupusa (dok ne ispari na kraju) .
Nezna vatra , i nista nece da zagori ... duze krckanje, bolji ukus i mekse meso.

Kad uhvatis ovakvu boju otprilike, tu je negde i kraj kuvanja...

Prijatno !
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: simpson_H Date: 19 Novembar 2020, 11:56:46
Idi bre gde me nadje sa ovim podvarkom, svaka cast za recept. Ode stranica u download :cheesy:
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: vradojicic Date: 19 Novembar 2020, 12:31:45
Podvarak u subotu. Uuuuu, vec se radujem. :cheesy:
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: DuleN Date: 19 Novembar 2020, 12:39:20
I ako ne spremam ovako podvarak, ovaj ne moze da ne bude odlican !
Bravo !
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: dragan2006 Date: 19 Novembar 2020, 17:05:25
Citat: vradojicic poslato 19 Novembar 2020, 12:31:45
Podvarak u subotu. Uuuuu, vec se radujem. :cheesy:

Druže moj, ovaj si propustio...
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: glos Date: 19 Novembar 2020, 17:36:31
Eto kako izgleda kada fideraš, a i šarandžija bi isto, spremao kupus.
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: dragan2006 Date: 19 Novembar 2020, 18:06:14
Što, šta mu fali?
Iako nisam neki ljubitelj, ovaj je bio baš dobar, jeo bih ga opet!
A tek Carska boranija što mu je dobra!  :tongue:
Žena kad skuva, gledam da je izbegnem, čak i po Mihinom receptu kad je spremi. A kod njega sam se udavio od iste, Keve mi.  :ok:
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: DuleN Date: 19 Novembar 2020, 18:14:27
dragane2006
Iz svega napisanog ja zakljucujem da si ti trebalo da se ozenis / udas sa Mihom...
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: dragan2006 Date: 19 Novembar 2020, 18:22:38
Ma kakvi... On mi je ko' Keva! 😄😄😄
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: no names Date: 19 Novembar 2020, 18:27:49
Spremao je to Miha jednom pa doneo u Srbobran.....da nije bilo tog kupusa neki nikad sebi nebi došli od alkohola  :lol:
Ja koji i nisam neki ljubitelj ove zečije hrane moram da priznam da je extra  :ok:
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: Grof1204 Date: 19 Novembar 2020, 18:44:14
Citat: dragan2006 poslato 19 Novembar 2020, 18:22:38
Ma kakvi... On mi je ko' Keva! 😄😄😄