Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910111213141516171819202122
“Razlike i pristupi kuvanju“ By: mihabg Date: 20 Maj 2018, 10:43:05
" Grašak sa patlidzanom i fileom "
by Kojot

Sastojci:
- 1 kg s. filea seckan na kocke
- 800g  graska (ja koristim onaj Boundelle u konzervi , ali moze svaki)
- 2 srednja patlidzana (sredina iseckana na kocke)
- 1 praziluk
-2-3 kasike duvan cvaraka
Zacini:
1. šafran
2. seckana mirodjija
3. seckani list persuna
4. biber sa b. lukom
5. kurkuma kasika
6. so
Ulje/mast
1. 1 kasika masti od mangulice
2. 1 kasika maslinovog ulja sa cilijem (ili obicno maslinovo i ravna kasicica aleve)
⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️
Priprema:
Oprlji se  na jednoj kasiki masti od mangulice praziluk sa lorberom na tankoj vatri  .
Meso se usoli, a patlidzan se polije kasikom maslinovog ulja sa cilijem (ili obicno i kasika mlevene ljute papeike)  i izmesa sa mirodjijom , kurkumom i malo posoli od oka.

Kad praziluk omeksa, doda se prvo meso i izdinsta 20', pa se ubaci patlidzan i nastavi se na tihoj vatri krckanje jos 20' (sa poklopcem).

Nakon toga se ubaci grasak, biber sa b.lukom i sad se stavi šafran (Naravno iranski, prethodno usitnjen  razmucen u soljici tope vode)
Kad je skoro gotovo, doda se casa kisele pavlake, duvan cvarci i list persuna iseckan. Samo se blago izmesa pavlaka da se razjedini i to je KRAJ , ali je bitno da se servira tek nakon 15-20' da se sjedine zacini, pusti persun i pokupi arome duvan cvarak koji se ne vidi u jelu.
Izuva kako je ukusno !
Jelo ima divan prolecni smek i nije uopste prejako zbog patlidzana koji daje posebnu notu, a tu su i safran i kurkuma da mu daju po nepcima .
Ovi moji su obrstili, a Vi se poigrajte...rezultat je vise nego izvestan.

Danas cemo nesto drugo, nije nista ostalo....
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: djmisha77 Date: 21 Maj 2018, 23:11:05
Nisam ispratio deo gde je grasak al nije ni bitno.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk


Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: marina1983 Date: 21 Maj 2018, 23:39:57
Ma purti bandu hoće da te prevare , što je sigurno sigurno svašta može na pamet da ti padne  :cheesy: smiley287 smiley296



“Razlike i pristupi kuvanju“ By: mihabg Date: 21 Jun 2018, 18:57:37
"Tikvice sa sirom"
  ( 25' muke do "nauke" )
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: dragan2006 Date: 21 Jun 2018, 19:02:30
Nisam nešto u ljubavi sa tikvicama, patlidžanom...ali ovo deluje kao prava klopa za ovu sparinu :tongue:
Matori, mora da priznam da si najjači Kotanyi maneken kod nas a i šire :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

smiley033
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: marina1983 Date: 21 Jun 2018, 19:08:24
Ma nema on pojma  :cheesy:
Redovno me zove na klopu al kad dodjem i vidim kako je spremljeno i aranžirano žao mi da načnem , izem ti taku ranu  zasitim se od gledanja :lol:
“Razlike i pristupi kuvanju“ By: mihabg Date: 21 Jun 2018, 19:08:46
dragan@ Pa jeftini zacini, a radi posao...
Naravno, iz bašČe uvek bolje, al' kad spremam u stanu to je realna postavka.

Spojene poruke: 22 Novembar 2018, 22:12:56

"Morski plodovi i riba " - friganje

Evo jedna stara forica, al' verujem da je retko ko koristi ...Zabarska, al' radi u fulu po nepcima. 
Prica je istinita i recept je skinut iz kuhinje jednog lučkog restorana u Trstu, ali modifikovano malko  .
***
Pre jedno 10 god. u Trstu sam  setao sa dragom pored obale, u luckom delu  , i udjem u ribolovacku radnju (normalno)... Dok sam razgledao razne stvarcice,  pitam prodavca usput gde je dobra klopa , aludirajuci na morsku kuhinju. Naravno, pitao sam gde oni jedu, a ne fenseraj neki. Hteo sam da dobro veceramo, a ne da me dobro foliraju.
I tako mi dodjosmo do " Andjele" . Lokalni , skroz neugledni bircuz od 6-7 stolova bez menija, a sprema se ono sto ostane kad ribari rasprodaju na veliko. Znaci mesano meso , i nista sto nije dostupno, samo je bilo sveze i perfektno spremljeno...
Nikad bolje morske plodove nisam jeo, i posto volim da znam sta jedem (saranska bolest),  zanimao me zacin koji stavlja stara gospodja . Nista mi nije bilo jasno... ali uopste.
Jos Andjela prica ko zalivena, ali ne zna da bekne engleski, pa smo samo klimali glavom. Significado....pantomima !
Shvatio sam i prepoznao safran iz price, a grupo smrvljena semenkicu od zacina koja je bila vidljiva, nisam mogao da provalim nepcima . Posto glup se seca i pamti, a pametan pise, ja sam slikao da ne budem najpametniji, i kasnije shvatio listajuci po internetu.
Mozda neko i koristi, ali eto ja do tad nisam znao kad i gde se koristi...a toliko puta sam ga koristio u ribolovu.
Cak se ne secam ni jednog recepta iz familijarne zbirke podataka iz kuhinja.
Jako je drugacije i ukus je odlican bas.

Radi se o semenki anisa... Mocnom,  aromaticnom zacinu , i mediteranski vrlo polularnom  , i koristi se od pića, kolaca do raznih jela. Pa ok, gde ce gedza to da zna ako ne pita, i ne istrazi.

I tako, najednostavnija priprema, a ukus savrsen... Ni lose domace vino, koje nam je Andja gurala, nije moglo da pokvari takav ukus .

Eve ga recepAt, pa probajte... Necete se pokajati  iskreno verujem !


Sastojci :
- morski plodovi (500 g na primer)
- litar ulja ( mesavina maslinovog i obicnog, ili ko moze samo maslinovo jos bolje)
- 5-6 cenova b. luka
- safran na prstohvat sitno mleven ( ne mora uopste , ali je bolje !!!!)
- kasika seminki anisa, grublje mrvljenih
- brasno meko (moze i kukurzno)
- so , mlevena paprika, mesani biber,

Zamrznute plodove, provucite kroz toplu vodu , da se malo razmaknu i iscedite.
Sa strane umesajte : brasno, biber, papriku, anis i safran.
Plodove posolite ko ribu , i uvaljajte tako polu-zakedjene u brasno. Mozete i u kesu brasno pa izmuckate sa plodovima , ko kad frizirate boile.
Zagrejete ulje i cenove luka ubacite odmah... kad puste u ulje, izbacite ih napolje. ( Ovo ako negog mrzi da radi, moze i u brasno b.luk u prahu da umesa malo )
Sad uzmete zicu , podmazete je prvo unutra, i spustite plodove , pa sve zajedno zagnjurite u ulje. Bitno je da ne bude puno, da se ne lepe i ne pritiskaju. Pomalo i vise puta..
Mozete i bez zice, ali je bolje za cedjenje. Ja recimo nisam imao zicu (na placu mi je) pa sam koristio alu posude koje sam izbusio ko sir . Nije najbolje resenje, lepi malo,  ali moze...
Za par minuta je gotovo.  Ne zaboravite, ovo su plodovi, nije riba, i zive mozete da ih jedete, pa ne treba preterivati. Kad porumene , vadi i cedi i serviraj sto pre da budu krckavi .
Usput limun koja kriska, marinadu ko voli, salata i udri.
No, ovo sve pisem jer i ribu isto mozete da spremate, i ovog puta sam to uradio sa sarkom, mada bolje lezi morskoj ili smudju. Apsolutno novi ukus imate, i nema sanse da neko shvati sta ste uradili.
Probajte...boli !!!!
Ono " plodovi tora" su mrtva trka kad se poigras sa ukusima.
Moj sin je prvi bio na slavskom rucku i dobio je ful paznju po culima.

Nego, posto moze i pice da se spomene, a covek uci dok je ziv...Naucio me jedan nas kolega sa foruma,  da je ovaj rum odlican skroz.  Liga sampiona da se spremis za ovakav rucak. Jedna casa (nije bas da se nalivas ) , i budi se mozak, ukusi mile, a apetit otvori. 

Vino belo naravno uz ovaj rucak, ako me pitate ...

Prijatno !



Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: zex.raseta Date: 13 Februar 2019, 17:28:22
Odkosceni karabaTACI , tretirani BBQ , peceni na papiru, rerna , premazani BBQ sosom + susam. Strasno !




Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: marina1983 Date: 02 Novembar 2019, 18:20:45
Jedina tema o klopi gde nisam poslednji pisao, ko me nezna pomislice da imam 300 kila  :cheesy:
Malo Dunavskih specijaliteta . Kvalitetna corba , smudj i som sa talandare , krece proba  :wink:







Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: pikeman Date: 04 Januar 2020, 11:55:41

Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: laki22 Date: 04 Januar 2020, 19:19:55
gledah juce, idem sledece nedelje da probam repove ako stignem :D nekad sam bio redovan tamo, posto sam ziveo na drugom kraju ulice
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: marina1983 Date: 04 Januar 2020, 19:22:50
Repovi su brutalni  jeo vise puta a i jezici su ful, ako niste probajte.
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: no names Date: 04 Januar 2020, 20:05:15
Jezici govedji, a i svinjski su vrh.  :tongue:
Ali repovi su mi  :grin:
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: DuleN Date: 04 Januar 2020, 20:22:31
Jezici u Evropi vaze za specijalitet i sa cenom su isti kao file. Kod nas deset puta jeftiniji.
Repovi su vrh sladoleda kada se lepo spreme...
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: marina1983 Date: 04 Januar 2020, 20:36:02
Upravo tako. Samo treba znati spremiti.
Mnogo puta sam jeo curetinu na brdo nekih nacina i njenih delova i svaki put mi je bila nekako suva i posna pa sam je zbog toga i zamrzeo .
A onda  uz debelo nagovaranje probah ponovo i svatih da sam ustvari sve godine u nazad jeo ustvari lose spremljenu curetinu.