Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910111213141516171819202122
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: Sax Date: 17 Novembar 2017, 18:40:57
@2w.
Zato sam i napisao da bih ga "ubio",uziva za sve... :wink:

@Slob.
Znas kako,ja kad radim sa maslinovim uljem npr.kupus salatu,onda u taj kupus ide masl.ulje,aceto balsamiko i jabukovo sirce ili vinsko sirce,ono crvene boje.Tad mi salata ima taj smek od tih aroma i to uklapam uz jela neka odredjena. E sad,kad npr. imam pecenu prasetinu i pravim kupus salatu,tad stavljam obicno ulje i obicno sirce jer mi se to slaze a maslinovo bi mi tad smetalo. Probao sam pa znam za sebe...
Inace,ja i pecem na maslinovom ali ne iskljucivo na maslinovom.
Maslinovim prelivam paste sa rukolom,cheri paradajzom i sl. Generalno,masl.ulje koristim sa namirnicama koje su mi blize podneblju gde se ono inace upotrebljava. Ne pecem krmenadle na maslinovom nego u masti....




Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: slob Date: 17 Novembar 2017, 19:11:15
Nikad mi ne bi palo na pamet, ali probaću ovo sirćetno trojstvo sa maslinovim uljem, za kupus salatu.
Ja naslućujem, odnosno vidim, da postoje neki kulinarski principi oko slaganja ukusa, šta sa ičim ide, ili šta nešto traži da bi se složilo, ali na žalost pojma nemam o tome jer se time nikad  nisam ni bavio. Ali zato volim da jedem i da zalijem odgovarajućim vinom.

Hvala na odgovoru i živeli!
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: dragan2006 Date: 17 Novembar 2017, 20:25:39
Ma nije bitno ko koliko piše, ko kako kuva, da li zapržava...
Ovaj čika je rekao šta je bitno! :tongue:




Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: Majdan Date: 18 Novembar 2017, 06:38:47
Miho svaka cast, vidi se da si pravi gurman. To nesto ili covek poseduje u sebi ili ne poseduje, kuvam iz hobija isto kao ti i obozavam da eksperimentisem, npr. obozavam da kuvam i uzivam dok se jelo kuva i kad je gotovo ne moram ni da jedem , probao sam 100 puta dok se kuvalo i nema potrebe da jedem , da li se nekome od vas to desava ili nisam normalan? Godine eksperimentisanja su me dovele do toga da najvise volim i cenim jednostavnost u kuvanju sto jednostavnije to bolje bar sam sad u tom nekom tripu.
To sto si pisao za ulje sa belim lukom mozete isto da dobijete ako ga sitno naseckate i ostavite preko noci u frizideru , sutra procedite i imate odlican preliv za picu ( stavite par kapi na picu tek izvadjenu iz rerne ), paste, ribu.....
Jako dobra fora je napraviti zacinsku ili aromaticnu so koja se jako lako pravi , potrebna vam je samo so ( uglavnom koristim morsku ) i suvo zacinsko bilje pomesate sta vam padne na pamet u blenderu i dobili ste odlican zacin koji traje mesecima. Npr morska so i beli luk u prahu, ruzmarin, origanio, tucani habanero, przene lesnike, orahe, bademe...
Najvaznije je da ljudi vole to sto rade i da rade to iz ljubavi i svako jelo ce biti extra.
“Razlike i pristupi kuvanju“ By: mihabg Date: 27 Novembar 2017, 02:06:50
Evo za salate sta ja radim...

U  sopsku, srpsku , i te klasicne odavno ne stavljam ni ulje, ni sirce... imam drugu igricu.
Koristim dugo jogurt dresinge i usput cu da navedem neke pa probajte...
Krenucu od mesanih salata gde je baza paradajz i krastavac...(nebitno da li plus  ima i luka , paprike, sira, isto radim) 
Naravno posolim prvo.. i onda dodajem dresing koji se sastoji od :
-1 dl  jogurta
- kasicica zacina (moze majoran, origano, sremus, vlasac, mirodjija, bosiljak...ko sta voli)

Prelijete i nikakvo sirce i ulje ne treba, a salata je uvek socna jer i povrce pusta , pa i ono umakanje je ukusno i dalje. Obicno svi primete da je nesto drugacije i uopste im ne smeta..pukne to brzo.

Drugi dresing koristim za zelenis (razna zelena salata, rukola..)
Salatu posolim i prsnem malo balzamiko (manje nego obicno) , malo maslinovog stavim (mnogo manje nego obicno) i prelijem sledeci dresing.
- 1 dl jogurta
- kasicica majoneza
- kasicica zacina ( isto kao gore, ko sta voli, ali je majoran tu meni najbolji)
- na vrh kasicice  malo rena
- izmesas ili promuckas i prelijes salatu..... BoooM!

Sad stigosmo do kupusa ...
Kupus ide lepo uz mirodjiju, a mirodjija je intenzivan zacin,  pa koje god ulje da stavis bice u drugom planu.Ustvari mirodjija pomeri smek  uljima ko ne trpi drugi ukus .
U kupus obicno turam ili balzamiko ili jabukovo sirce, a ulje moze tikvino, maslinovo itd.
Jedino sto mislim da nije lose pre nego bilo sta stavis u kupus je "davljenje kupusa" !
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: Milan.M Date: 27 Novembar 2017, 12:52:25
 :clap2: :clap2: smiley033 Stvarno ti se divim. Nisam sreo nikoga da toliko voli, zna i uziva u tome. Mislim da profesionalni kuvari nemaju takav pristup, takvo uzivanje i u samoj prici o tome. (cini mi se da si rekao da "samo volis da kuvas") :cheesy:
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: dragan2006 Date: 27 Novembar 2017, 13:09:18
A Bogu hvala ima i nas koji volimo da krkamo! :rolleyes:
“Razlike i pristupi kuvanju“ By: mihabg Date: 27 Novembar 2017, 14:31:34
Eh,  to maslinovo ulje ...
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: Majdan Date: 27 Novembar 2017, 20:59:50
Maslinovo ulje kupujem vec godinama u dalmaciji, letujem tamo i od rodbine uzimam njihovo iz njihovog maslinjaka, 10 eura kosta litra cuvam ga u frizideru stegne se kao mast i cele godine mi tako stoji. Ne koristim ga za przenje skupo mi je za te stvari, uglavnom za salate , marinade i sl. Ova sva kupovna kod nas nisu ni slicna.
“Razlike i pristupi kuvanju“ By: mihabg Date: 29 Novembar 2017, 19:34:16
Evo kako se poigras na 5' kad ti je stalo..
Dolazi sin iz skole i kaze : "Jede mi se nesto slatko, sta ima ? ".
Naravno, sabio bi 300 mica cokoloda sa 17 godina na ura... Verovatno je mezio svasta usput.
Nego, je l' moze lapo/lapo na  "ura" ?!
Moze...
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: dragan2006 Date: 11 Decembar 2017, 15:12:52
Skroz čudan sklop ukusa al bar na oko deluje vrhunski :ok:
“Razlike i pristupi kuvanju“ By: mihabg Date: 11 Decembar 2017, 15:27:22
"Rižoto sa dimljenom piletinom i vrganjima" 30-40' jelo za 3-4 osobe

- 1 glavica veća c.luka
- 3 čena b.luka (ili kasicica u prahu)
- rendana bundeva šaka (može i šargarepa )
- 2 kom dimljena pileca filea (iseckana na kockice...mada ja ih makazama isecem brze )
- 250g pirinča (koji voliš)
- kesica sušenih vrganja 30g
- može,  a ne mora suva šljiva iseckana 2-3 kom.
- kasika maslinovog ulja
začini:
- lorber 2 lista
- sremuš kašičica
- vlašac-kašičica
- biber razni  -kašičica


salata:
- krastavac
- čeri paradajz
- sir
- dresing od jogurta i majorana

Priprema:
Sa jednom kasikom maslinovog prodinstati c.luk, bundevu (ili sargarepu)  i b.luk sa lorberom (ako je u prahu b.luk, dodaje se kasnije uz vodu!)
Dinsta se na tihoj vatri da ne zagori i ne do kraja da se raspada i ubijes povrce , vec da lepo omeksa  .
Sa strane se u vrelu vodu 3dl potopi kesica suvih vrganja, i doda se tu sremus kasicica i malo posoli.
Sad se na polu-dinstano povrce doda piletina (dimljena je,  pa ne mora da se ranije stavlja)  , 250g pirinca, vrganji sa vodom u kojima su stajali , i doda se ostatak zacina (biber i vlasac...i sad b.luk u prahu ako nije bilo svezeg na pocetku, suva šiva...)
Dopuni se vodom ako treba (zavisi od posude)  da prelije sadrzaj jedan prst i pojaca se malo vatra sa zatvorenim poklopcem.
Kad pocne da vri, otvara se poklopac i prati se pirinac, i povremeno mesa...
Naravno voda isparava , i ako zafali dodaje se malo vruće po potrebi dok pirinac ne bude gotov.
Treba da ostane skuvan pirinac i da skoro nema vode. Bitno je da se ne mesa previse i da se ne prekuva pirinac , vec da se samo polako sprema .


Salata gore opisana sprema se  , klasicno ....iseckana , posoli se po zelji i sa strane se umesa 1dl jogurta i kasicica majorana. Prelije se i mašala !  Nema ulja, sirceta itd., jednostavno ukusna je i ovako u fulu .

Eto, nije strasno i naprno,  a za ukus ...Probajte !
Svi sastojci , dostupni su u vecim radnjama...
Ukupno ulja = 1 kasika maslinovog za sve gore pomenuto sa sve salatom !

Prilog uz rižoto (ustvari dodatak) :
- rendani parmezan, ili neki kačkavalj po želji se odozgo narenda kad se sipa u tanjir. Moze i više vrsta  staviti na sto , pa je drugaciji šmek razlicitih zalogaja.   (na slici je rendana mocarela sa majoranom za sina, i pirotski mešani za tatu
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: Jeremija Date: 11 Decembar 2017, 15:50:32
Ih Sunce ti...
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: marina1983 Date: 11 Decembar 2017, 16:04:03
Samo se ti Kojote dobro potkoži a ja ću na prazan stomak da ti danas teglim čamac dva sata . :cheesy:
Imaš sreće što si moj pa te trpim  smiley296
Odg: “Razlike i pristupi kuvanju“ By: mihabg Date: 11 Decembar 2017, 16:08:04
Pa ti stalno zuris kad se jede