Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 123
Baklava By: ellesar Date: 26 Oktobar 2014, 12:41:25
Obožavam baklavu! Ustvari sve kolače sa šećernim prelivom - agdom. Baba je bila majstor u spremanju baklave i deo svakog rođendanskog poklona bila je i puna činija baklava :cheesy:  Ovo je otprilike taj recepat, malo izmenjenog punjenja i malo manje slatka, pošto su od babine dve trnuli zubi :lol:

Dakle trebaju vam tanke kore, pakovanje. Punjenje, je klasično, šećer i orasi, ali ja ga malo doteram. Orasi su još tu, ali 1/3 punjenja, većina je plazma keks i jedan vanilin šećer. Tu se možete igrati, dodavati po želji pistaće, kikiriki, čokoladu, suvo voće..... ma nema granica :wink:
Evo ovako, uzmete jednu koru, namažete je rastopljenim puterom....nikako margarin, može ulje, ali puter daje odličan ukus. Stavite drugu koru preko te i namažite je. Rasporedite sloj punjenja i zarolajte.



Složite u namazanu dublju tepsiju, i odmah isecite po želji.



Pecite u rerni do lepe zlatne boje.



Sad je na redu agda, otopite jedno 300 gr šećera....



Dodajte 600 ml vode, malo ekstrata vanile i pola tanko sečenog limuna i sok od pola limuna, pa prokuvajte. Ako volite slađe, možete napraviti agdu 1/1, znači koliko šećera toliko i vode ( babin način  :cheesy: ).



Nikad ne prelivajte toplu baklavu sa toplom agdom! Nešto mora biti hladno, a najbolje je da to bude baklava. Znači topla agda preko hladne baklave. Nebojte se da je previše, sve će to upiti. Može dugo da stoji i što se mene tiče svaki dan je sve bolja i bolja. Mada.....nikad je nisam probao četvrti dan :lol: retko i treći :cheesy:



Evo je drugi dan..zadnje dve :smiley: ...savršena :ok:



Odg: Baklava By: tomislav34 Date: 26 Oktobar 2014, 12:55:21
Ne mogu vjerovati da ova tema već nije bila. Kako da je ovaj legendarni kolač tek sad došao. Ja više volim kad se kore slažu jedna na drugu, znaći bez rolanja.

Nešto ovako.



Ma da, ako je sve pogođeno kako treba, nebi mi smetala ni rolana :)
Odg: Baklava By: orka Date: 26 Oktobar 2014, 12:59:08
Baklava je baklava.,samo da je socna i sa sto vise oraha.. :ok:
Odg: Baklava By: zex.raseta Date: 26 Oktobar 2014, 13:14:14
Moja keva isto slaže koru na koru pa seče na romboide. Fila što više i nema greške  :cheesy: . Meni je recimo jedan od slađih kolača pa ne mogu mnogo pojesti ali i to što maznem slatko pojedem  :wink: .
Odg: Baklava By: pauk Date: 26 Oktobar 2014, 15:37:06
Slazem se to su mozda jedne od nasih najlepsih poslastica iz detinjstva.
Mi YU-Balkanci smo usavrsili te specijalitete koje su nam turci doneli ali kao
sto su vec mnogi pomenuli danas je ta poslastica za mnoge preslatka pa se dovijamo
raznim mudrolijama koje u mnogim slucajevima daju dobre rezultate.

Tako recimo u fil za baklave ide Jogurt ili pavlaka sa jajima pa u Agdu dodamo jedan
iscedjen limun. Mnogi to vec rade a drugi ce reci "to nije originalno" ili "bljak"
Ja bih preporucio ko nije neka isproba!
Odg: Baklava By: tomislav34 Date: 26 Oktobar 2014, 17:16:44
Baklava je kolač koji mora biti sladak i to je kolač koji pojedeš jedan i to je to.
Odg: Baklava By: mi-ne Date: 26 Oktobar 2014, 17:34:56
U pravu si.Najvise me usreci jedna baklava.
Zato sto je bila zadnja, pa sam sretan da sam barem nju ugrabio. :lol:

Odg: Baklava By: VladimirR Date: 26 Oktobar 2014, 17:49:18
ellesar svaka čast, stvarno majstorski, udari mi voda na usta. Odlično si sve objasnio, a i vizuelno predstavio :clap2: :clap2: :clap2: :clap2: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Odg: Baklava By: srce Date: 28 Oktobar 2014, 16:26:09
Ja volim kad se slaze kora na koru , a osnovna stvar je da orasi moraju biti seckani, nikako mleveni.
Odg: Baklava By: mi-ne Date: 28 Oktobar 2014, 16:39:24
Meni tu nedostaje "malo" precizniji recept.
Jedan poslasticar otvori radnju pa je ubrzo mora zatvorit, a drugi na drugom delu grada otvori jos jednu.
Jedan recept je bolji.   :smiley:
Odg: Baklava By: ellesar Date: 28 Oktobar 2014, 18:23:55
Nemogu reci preciznije jer vagicu ne koristim. Radim nekim osecajem, a razmeru sam dao. U principu ovo je fulproof kolac, u prevodu, nemoš ga za..bat sve i da 'oćeš.

Послато са GT-S6500D користећи Тапаток 2


Odg: Baklava By: Pirke vuk s Tise Date: 28 Oktobar 2014, 19:20:02
Citat: tomislav34 poslato 26 Oktobar 2014, 17:16:44
Baklava je kolač koji mora biti sladak i to je kolač koji pojedeš jedan i to je to.

Ајде молим те откри тајну. Како успеш, или како можеш да поједеш само једну баклаву? :cheesy: :cheesy:
Ја то не могу. Кажем сам себи: Ајде буди "карактер" узми 3, 4, па ајде и 5. А кад пређем 5 онда лимунада, пауза па опет. Шта да радим,  не могу да будем "карактер" када су баклаве у питању. :no: :no: smiley194
Odg: Baklava By: mi-ne Date: 29 Oktobar 2014, 13:22:41
Citat: ellesar poslato 26 Oktobar 2014, 12:41:25
Tu se možete igrati, dodavati po želji pistaće, kikiriki, čokoladu, suvo voće..... ma nema granica :wink:


Za vikend ce bit baklava. Predlozi neke dobitne kombinacije od gore navedenog. smiley033
Odg: Baklava By: tomislav34 Date: 29 Oktobar 2014, 14:51:56
Citat: Pirke vuk s Tise poslato 28 Oktobar 2014, 19:20:02
Ајде молим те откри тајну. Како успеш, или како можеш да поједеш само једну баклаву? :cheesy: :cheesy:
Ја то не могу. Кажем сам себи: Ајде буди "карактер" узми 3, 4, па ајде и 5. А кад пређем 5 онда лимунада, пауза па опет. Шта да радим,  не могу да будем "карактер" када су баклаве у питању. :no: :no: smiley194

Ko kaže da uspijevam???  :lol: Ja sam samo rekao kako bi to trebalo biti!

I još sam primjetio da su najbolji, tamo negdje treći dan, ako ostanu.
Odg: Baklava By: ellesar Date: 29 Oktobar 2014, 16:30:37
Citat: mi-ne poslato 29 Oktobar 2014, 13:22:41
Za vikend ce bit baklava. Predlozi neke dobitne kombinacije od gore navedenog. smiley033
Pa probaj za pocetak ovo 2/3 plazma keks, 1/3 mleveni orasi, 4 kasike psenicnog griza, 1 vanilin secer. Ako `os nalomi sitno  tablu 100 gr cokolade, pa ubaci.

Ovo je isto bila ubistvena kombinacija 2/3 plazma, 1/3 kikiriki samleven sa 3 kasike meda.

Onda 1/2 orasi, 1/2 mak kuvan sa mlekom i secerom + neko suvo voce ili smrznuto voce.

Onda 2/3 griz, 1/3 visnje.....ova se ne preliva sa agdom, nego sa jogurtom.....to cu drugom prilikom predstaviti.

Ja uglavnom koristim te 2/3 plazme kao bazu, jer plazmu obozavam i trpam je u sve zivo, Pohujem cak i piletinu u njoj :lol: :lol: :lol: