Ražanj ili sve što se na ražnju peče By: Hemingway Date: 03 Jun 2012, 23:00:11
Kao dijete sam zavolio pecenje sa raznja i uzivao sam uz vatru i miris provoditi vrijeme ..
sad sam vec u zrelim godinama ( reklo bi se barem
( 50 ) ... ) i jos uvijek sam sav u elementu ..
mogu za sebe reci da sam svjestio vrline pecenja na raznju pogotovo gicu prasicu..
ovdje bih da izmijenimo iskustva i koje kakve fore ili trikove za sto bolje uspijevanje u ovom poslicu ...
najduze sto sam pekao prase ( nekih 18 kg ocisceno ) 6 sati i 30 minuta .. a nikada ga prije 3-4 sata neskidam sa vatre ...
obozavam ga namazati sa svinjskom masti i kasnije mast i ulje sa vodom pomijesano sa krpom na stapu mazati povremeno dok se neispece ...
kakva su vasa iskustva i preferencije ?
Odg: Ražanj ili sve što se na ražnju peče By: heheo Date: 03 Jun 2012, 23:24:02
BRAVO za temu
A iskustva su... uh, baš dobra! Najvažnije je kao u svemu: biti strpljiv!
Sve rečeno podržavam. Lepo usoliti, uh, već mi ide voda...
Iskusniji će detaljnije o ubacivanju pileta i drugih đakonija, a ja ću skrenuti pažnju na samo jednu sitnicu: ukoliko je kupljeno očišćeno prase -treba ga pregledati iznutra, jer prodavcima je bitna prodaja -pa ponekad zbrzaju čišćenje. Treba obratiti pažnju da li su oderali žuč -ako nisu: samo je dobro uhvatimo i oderemo. Ako žuč ostane, meso koje je oko nje malko gorči.
Odoh na san dok ne ogladnim!
Odg: Ražanj ili sve što se na ražnju peče By: dushann Date: 10 Jun 2012, 12:53:59
Juče palo jedno vrćenje... al bleja u pitanju
pa da se i ja učipim sa jednom slikicom dok je još vruća
Odg: Ražanj ili sve što se na ražnju peče By: ellesar Date: 10 Jun 2012, 13:17:07
A.....culo se juce do nas u camcu
Mogo si mi poslati jedan zapinjac nizvodu
Odg: Ražanj ili sve što se na ražnju peče By: Hemingway Date: 11 Jun 2012, 10:10:28
odlicno !! svaka cast Dulija
.. boja mu je zamamljivajuca .. koja sorta jagnjeta ( pramenka,merima ili nesto drugo ?)
Odg: Ražanj ili sve što se na ražnju peče By: dushann Date: 11 Jun 2012, 11:03:57
Boja mu je baš prava, mi to kad pečemo radimo na lagano prvo zagrevanje minimum 1-2h pa tek onda polako počnemo sa primicanjem zara ispod na 2 tačke napred i nazad
tako se lepo sve zagreje do kostiju i lagano počinje sa pečenjem posle zagrevanja i nema da izgori ni jedan površinski deo
naravno paziti svo vreme na vetar ako nemate zaklon koji može biti jako loš i ako je mali a kamoli ako duva dobro bez zaklona ne počinjati nikako... Sa dobrim zagrevanjem i konstatnim paženjem i kontrolisanjem temperature sve bude extra peceno do samih kostiju i nema da zagori nigde sa spoljnih strana jer ako zagori uhvati se kora, pogotovo na prasetu i tu nema pomoći, meso bude zatvoreno i niti se meso cedi kako treba pa se skuva niti toplota probija do kostiju u dubinu lepo
Sorta je neka nova znam samo da je "francuska" slušao sam o njoj al eto i prvi put probah, i mogu da kažem da ukusnije nisam jeo ne sećam se
od sad znam od koga uzimam u budućnosti janje
Od drva koristim tvrda i da su suva obavezno: bukvu, cer, bagrem i ako treba ćumura čisto malo zbog mirisa.
Citat: ellesar poslato 10 Jun 2012, 13:17:07
A.....culo se juce do nas u camcu
Mogo si mi poslati jedan zapinjac nizvodu
elesar mogo si svratiti na okrepljenje i zapinjač slobodno, sledeći put skokni, napraviš malo pauzu u pecanju
Odg: Ražanj ili sve što se na ražnju peče By: Hemingway Date: 11 Jun 2012, 11:39:54
Dulija ko ga je okrecao ili je motor na ovom simpaticnom drvenom raznju ?...
Odg: Ražanj ili sve što se na ražnju peče By: dushann Date: 11 Jun 2012, 12:06:59
Motror na akumulator je odradio posao
Evo još koja slika, moj skromni doprinos temi
al ovaj put prasence...
Odg: Ražanj ili sve što se na ražnju peče By: Hemingway Date: 11 Jun 2012, 12:54:59
odlicno !!
Odg: Ražanj ili sve što se na ražnju peče By: ellesar Date: 11 Jun 2012, 14:12:25
A pazi ispod,iskusno, tepsija i parce hleba
Koliko znam Duliju,on pece prase koliko zbog mesa,toliko i zbog tog parceta hleba
Uuuuu,prase nevolem peci,zeznuto.....zna cela koza da se zguli i otpadne
Mada,nemam nesto ni prakse.....vise sam jagnjica i jarica okrenuo
Odg: Ražanj ili sve što se na ražnju peče By: dushann Date: 11 Jun 2012, 15:29:44
elesar me izgleda vrlo dobro poznaje
Ma sve što se okreće to i kaplje, pa moča mora da se namače sa hlebom
Još ako je hleb domaći...
Odg: Ražanj ili sve što se na ražnju peče By: ellesar Date: 11 Jun 2012, 23:14:27
Uf,ovo je gore nego pornografija
Da me trebaju sprziti strujom,trazio bi ovako parce hleba za zadnji obrok
Odg: Ražanj ili sve što se na ražnju peče By: Hemingway Date: 12 Jun 2012, 10:48:07
Ufff kud zapoce i ovu temu
..
Dulija ovo ti je sve ziva perverzija
Odg: Ražanj ili sve što se na ražnju peče By: dushann Date: 12 Jun 2012, 12:06:42
Nešto kontam da ću ovu temu mnogo više da volim i posećujem nego "apatinski paprikaš"
šta li sam sve na ražnju pekao i pojeo...
Sećam se dobro da sam 7 parčadi hleba pojeo ovako natopljenog dok sam pekao piliće
Ej ali pazite bitno je da hleb bude domaći
Odg: Ražanj ili sve što se na ražnju peče By: Wrangler Date: 13 Jun 2012, 22:28:52
Dushanne ti si baš neki sladokusac.
Nije mi jasno kako dosad nismo imali ovakve teme,
Hemingway.