Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 1
Gnocchi, njoke, šufnudle... By: ellesar Date: 02 Jun 2012, 23:35:21
Idemo dalje sa domaćim testom.....na redu su gnocchi,njoke.....ili kako ovdi kažu šufnudle-bukvalno testo od krompira :ok:
Može se spremati na slatko....ovako kao ja ovaj put,ili na slano sa različitim sosevima ili prelivima.
Tradicionalan način spremanja je-skuvaš krompir,pa ga pasiraš,pa brašno,pa mesiš.....predugačko.....prenaporno.....prezahtevno :no:
Brz način.....i negubi se ništa od ukusa,bio bi ovaj...
....minut pire,pahuljica krompira ili instant pire,pripremite ga kako piše na kutiji(bukvalno 5 minuta) i dodajte brašno.Na kesicu spremljenog pirea ide kilo brašna i od toga dobijete zaista mnogo testa,recimo za 10 ljudi.....mada lepo se zamrzava,tako da može da se koristi za više puta.



Dakle umesi se testo,pazvalja se ovako otprilike na prst debljine i isecka na 6-7 cm dužine ili na 2-3 cm dužine,ako hoćete original italijanske njoke :cheesy:



E sad može da se skuva pa prepeče,a može i da se samo prepeče.....ako ih kuvate biće malo tvrđe.



Kad su lepe i rumene,dodajemo ili prezle mešane sa šećerom,ili otprilike 7 dl mleka i 3 kašike šećera i vratimo na vatru da se zgusne.....ovaj put sam pravio šufnudle na način kako je to radila moja baba i koji je što se mene tiče neprevaziđen :ok: dakle mleko...



I evo ih..... meko testo u ukusnom slatkom sosu....savršeno za obrok ili desert.....probajte smiley033



Zaboravih da napomenem....na ovaj način se pravi i testo za knedle sa šljivama ili pekmezom.
Odg: Gnocchi, njoke, šufnudle... By: Panchester Date: 03 Jun 2012, 10:08:06
Znas sta, kolega, primetio sam da mi se desi da ponekad u zurbi preskacem neke postove i komentare nepoznatih clanova, ali kad u potpisu vidim ''ellesar'' - nema sanse. Sve se nadam nekom dobrom, jednostavnom receptu iz domace kuhinje.
Kapa dole, Tigre! smiley033 :tongue:
Odg: Gnocchi, njoke, šufnudle... By: Vladimir Date: 03 Jun 2012, 12:59:43
Moraću da probam taj tvoj recept sa minut pireom. Ja sam njoke pravio klasično, sa krompirom, brašnom, jajima, i stvarno su odlična stvar u kombinaciji sa različitim italijanskim jelima, a postoji i lakši način, kad ti se baš žuri i nemaš vremena ili krompira procedura je sledeća: 2,5 deci vode u koju staviš 1,5 kašiku ulja i malko soli, pa kad provri sipaš oko 150 gr. brašna i umutiš to dobro, pustiš da se malo ohladi pa dodaš jedno umućeno jaje, a dalje je sve isto, mesiš, oblikuješ, kuvaš... Ipak, s krompirom je mnogo bolje.  :takoje:
Odg: Gnocchi, njoke, šufnudle... By: Goachild Date: 03 Jun 2012, 13:46:50
 :clap2: :takoje: Sad sam ogladneo  smiley116
Odg: Gnocchi, njoke, šufnudle... By: ellesar Date: 03 Jun 2012, 14:32:52
Probaj Vlado....ma nikakve razlike nema po ukusu.....samo po vremenu spremanja :thumbup: za 40tak minuta gotovo,pa krenuo na knedle,njoke ili sufnudle :takoje: