Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 123
Domaća testenina - Homemade pasta By: ellesar Date: 02 Maj 2012, 13:06:21
Ah.....domaće testo,sećanje na baku i detinjstvo,kad se na velikoj dasci mesilo testo za paprikaš ili supu ili knedle.Odličan ukus,neuporediv sa ovim današnjim testima(ma koliko bila italijanska i koliko god koštala :rolleyes: )
Pokušaću da vam na ovoj strani predstavim koliko je lako i brzo uraditi odlično domaće testo,koje ćete moći koristiti za vaše supe,paprikaše,lazanje,knedle sa ovim ili onim,šufnudle,griznudle i još 100 raznih jela koje nas  vežu za najlepši i najbezbrižniji period kad je hrana još imala ukus,jer je bila iz bakine kuhinje. :cheesy:
Dakle brzo i lako.....
Italijani kažu.....100gr brašna na jedno jaje. Tačno ako pravite testo za supu....pa hajde tu da počnemo





Obećao sam brzo,zar ne....e pa nema brže od ovoga.....multipraktik,100 gr brašna+1 jaje i brm,brm....pa za ovo je bilo potrebno čitavih 30 sekundi :wink:



ovo je italijanska mašinica za testo,siguran sam da je većina ima,pre je bila obavezna za kuhinju koliko i oklagija,ako ne.... nisu skupe,a isplate se....



Idete po brojevima na mašinici,propustite testo na br.1 pa pobrašnite,pa br2 pa pobrašnite....i tako dok nevidite prste kroz tanak sloj testa.Naravno ako postane predugačko,presecite zbog lakšeg rukovanja.Ostavite da se malo sušne,ali samo malo......isecite na kvadratiće koliko želite da testo bude dugačko.....nećemo mnogo da srčemo dok jedemo supu jel :smiley:



Na svakoj makinici ima ovaj dodatak za različita testa,ovaj je za testo za supu.....terajte kockice kroz njega i kad se nakupi uzmite gotovo testo i sa visine ga ispuštajte na krpu....


Evo gotovo je.....ko bi rekao da se ovoliko dobije od 100 gr brašna i jednog jajeta.....naravno,ako želite da testo bude žuće,koristite samo žumance,ali onda dodajte  i vode.....uspite vodu u pola ljuske od jajeta,to će biti dovoljno.
Testo je odmah spremno za kuvanje.....meni je ovolika količina dosta za nedelju dana :takoje:
Napomena....ostatak testa ostavite da se osuši.....ubuđaće ako se ne osuši dobro.....najbolje ga je čuvati u kartonskoj kutiji.
 
Sledeće............rezanac za paprikaš.......
Daklem,ovde nećemo koristiti toliko jaja,jednostavno nismo navikli na taj ukus.
Idemo ovako.....na 300 gr brašna-jedno žumance i 6 poluljuski od jajeta vode,to vam je količina testa dovoljna za dvoje(sem ako vam pikeman i dushann ne dolaze na ručak :lol: )
Isti princip,multipraktik.....brm,brm....dok nedobijete kao neke mrvice,kao tarana.....dodajte brašno ili vodu dok nebude tako.
Onda istresamo na dasku i mesimo.....uprite dobro i testo će biti lepo i svileno.
Napravite par jufkica i opet terajte kroz mašinicu,ali ne tanko ko za supu,na 4 će već biti dovoljno,pošto treba da znate da će se testo kuvanjem duplirati u debljini.
E sad kad ste izvukli sve te trakice,pobrašnite ih i poslažite jednu na drugu i polako nožem sečete u rezance.....opet sa visine ih tresete na krpu....i spremni su.



Pažnja ovi rezanci se nekuvaju kao oni suvi,ubacuju se u ključalu posoljenu vodu,šaka po šaka....čim isplivaju gotovi su....onda ubacujete druge.....vadite ih rešetkastom kašikom i stavljajte u cediljku,ako ih prekuvate raspašće se.



Odg: Domaća testenina-Homemade pasta By: zex.raseta Date: 02 Maj 2012, 13:34:01
Ellesar bravo  :clap2: stvarno si  smiley072. Kome ovo nije jasno ...kamen oko vrata i u vir  :lol: . Samo da zovnem suprugu da pogleda pošto ovo nije moj fah.. :wink:.....ja sam za više da se umešam za deo ručka vezanim za meso.. :cheesy:
Odg: Domaća testenina-Homemade pasta By: Goachild Date: 03 Maj 2012, 00:11:11
Ellesare, gledao sam tu makinu, zanima me da li si pravio špagete? Vidim da taljatele mož' opušteno da secka...
Odg: Domaća testenina-Homemade pasta By: ellesar Date: 03 Maj 2012, 00:38:43
Za spagete,spagetine i papadrele(cipkasti rezanac) ima  jedna posebna onako lici na masinu za meso....vise se istiskuju.
Mada kontam,da proteras traku kroz makinu na 3 ili 4 pa je seces uzduz na nekih 2mm ili 3mm,kad se skuva dobijes spagete :takoje: ,jer kad je deblje testo nekako se zaokrugli kad se kuva.
Moze taljatele,ali ja ih radije seckam nozem,brze je.....osli zivci ebiga :rolleyes:  :lol:
Odg: Domaća testenina-Homemade pasta By: OLOVO Date: 03 Maj 2012, 04:13:10
Imao sam 2 ovakve makine , jedna plastična , druga  metalna , ali u g.s.p.(generalno spremanje prostorija) su bez traga nestale .

Pokušavam se setiti , kako je moja pokojna baba rešavala u cugu to rezanje a bilo je to bogami za 2 porodice sa 5 male dece i 2 mame i 2 tate..Slikovni prikaz mi je apsolutno jasan, samo da se setim .
A do tada nož i cepaj .Da mi paprika ne plače i nekuka non- stop.
Odg: Domaća testenina-Homemade pasta By: Goachild Date: 03 Maj 2012, 10:05:05
Sećam se da je moja baba presavijala testo po nekoliko puta, isto kao kada se seče duvan za motanje. I onda uzmeš nož i kreneš od ivice lagano...
Odg: Domaća testenina-Homemade pasta By: juzba Date: 03 Maj 2012, 10:26:34
Te su mašine dušu dale, moja žena ima 2-3 različitih profila rezanaca, mene zaposli kad treba vrtiti :help:
........a rezanciiiiiiiiiii :tongue: :ok: :thumbup:
Odg: Domaća testenina-Homemade pasta By: alexdja Date: 03 Maj 2012, 15:09:14
A di ima da se pazari ta makina?  smiley157
Odg: Domaća testenina-Homemade pasta By: OLOVO Date: 03 Maj 2012, 15:10:40
ima po idejama , t.centrima ,..

imaš na netu , gledah jutros..
Odg: Domaća testenina-Homemade pasta By: alexdja Date: 03 Maj 2012, 15:11:45
Jel treba nešto posebno da obratim pažnju ili su sve dobre?
Odg: Domaća testenina-Homemade pasta By: OLOVO Date: 03 Maj 2012, 15:14:42
metalne su bolje...
Odg: Domaća testenina-Homemade pasta By: alexdja Date: 03 Maj 2012, 15:16:54
Dank Blei  smiley033
Odg: Domaća testenina-Homemade pasta By: ellesar Date: 04 Maj 2012, 07:43:28
Metalna obavezno,ova moja je 70+ godina stara i vis`kako radi :cheesy:
Doduse nije makinica obavezna,ja je koristim da ih ubrzao proces,nemoras toliko da mesis i da se patis oklagijom :no:
Mada moze i starinski...... umesis testo,ali brate dok umesis kilo brasna tako na tvrdo,izgledas ko da si prtrcao maraton :rlol:
Onda oklagija....razvalja se jednako na tih 2-3 mm,pa seces u trake,pobrasnis svaku,naslazes jednu na drugu i seces rezance.Za ovo treba cirka sat vremena,ako imas makinicu trebas 20 minuta :tongue:
Odg: Domaća testenina-Homemade pasta By: juzba Date: 04 Maj 2012, 07:47:49
Ako razvaljaš na 2-3 mm, bit će podebeli rezanci :no:
Odg: Domaća testenina-Homemade pasta By: ellesar Date: 04 Maj 2012, 13:17:27
Mea culpa,nisam se naspavao :cheesy: ....htedoh napisati na 1-2mm,kako ko voli, duplirace se u debljini dok se skuva.