Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 123456789101112131415161718
Odg: Kiseli kupus By: Hemingway Date: 17 Oktobar 2012, 21:36:01
Evo u ponedjeljak sam nabavio robu i pocele su pripreme za kiselit kupus ...  :ok:
Odg: Kiseli kupus By: ellesar Date: 17 Oktobar 2012, 21:41:12
 


Hemi, jel valja ovaj za kiseli kupus :cheesy: ?????? Spremao vec pasuljcinu u njemu,a u subotu pada kiseljak :thumbup:
Odg: Kiseli kupus By: batarihter Date: 17 Oktobar 2012, 22:06:27
U Rusiji sam proveo 7 godina,za to vreme sam sa ocem kiselio kupus tamo!!!Svake poslednje subote u mesecu u restoranu "Maradona" smo imali tzv."Srpsko vece",jer je sef kuvara u restoranu bio nas Srbin,Nesa,i te subote bih se restoran zatvarao u 18h do ujutru,i svaki put bih vecera bila neki srpski specijalitet,pomesan sa srpskom muzikom,u stvari nesto sto bih nas priblizilo nasoj kuci....jer sam tih 7 godina proveo u Sibiru,u gradu Irkutsku na Bajkalskom jezeru... I jedne veceri je na meniju bio "kiseli kupus",ali je bio spremljen kao "musaka"??!!!Red kupus-red mleveno meso sa rebarcima,pa opet kupus....!!!!Jer nas je uvek bilo preko 100 coveka!!!Ko ce da zavija sarme za toliko ljudi!!!???I sad dolazi vrhunac!!!!Gazda restorana je bio  rus,Konstantin,koji je proputovao ceo svet,ceni Srbe kao narod 101%,i ujedno je bivsi sampion sveta u kik-boksu!!!Ja sedim sa buducom zenom (ruskinjom),ocem,bratom,i ostalim srbima,i normalno sa nama sedi gazda i jede onaj kupus,i pita kuvara Nesu "gde si nasao ovaj kupus,pa je ovako mek i raspada se u ustima"???A Nesa mu kaze:kupus sam nasao pre 2 meseca,na pijaci....A gazda restorana ga gleda onako izbezumljeno i pita:kako pre 2 meseca,a sad ga jedemo????  :rolleyes: Nesa mu je ukratko na uvo objasnio ceo postupak....A gazda uze casu od 2dl vodke,popi na iskap,i kaze pred svima na ruskom:pa jebo te,mi jedemo pokvaren kupus!!!!! :lol: :lol: :lol:
To mi je bio najsladji kupus koji sam u zivotu jeo!!!A i poslednji....Nesa-kuvar je kroz 2 meseca premino (infarkt u sauni),ja sam se ozenio ruskinjom Katarinom,koju sam doveo u Srbiju,i koja mi je rodila prelepu mali ruskinju Sonju,i koja mi i dan danas sprema takve sarme,u secanje na te ruske dane,koje smo provodili tako bezbrizno...  :sad:
...Svima bistro.....
Odg: Kiseli kupus By: Hemingway Date: 18 Oktobar 2012, 10:36:18
Ellesar  :thumbup: :tongue: 
kako bi rekao jedan moj kolega "Najodlicno"!!   :lol:
na laganoj vatrici i nekoliko sati ( 5-6 a i vise ) i nema da omane ..  :ok: :wink:

Batarihter ..
steta za covjeka u Sauni  :sad: 
ali koliko zna samo malo neka stvar kao taj kupus da docara otadzbinu ili domovinu  nije za vjerovati ..
a jos ostale specijalitete da nepominjemo .. mi se ovamo u svabiji isto cesto druzimo na vecerama jedni kod drugih
i dijelimo specijalitete cim se pruzi prilika ..
ja sam tog misljenja da covjek treba voliti jesti  a ono ostalo samo po sebi dodje kad tad ..  :ok:

Odg: Kiseli kupus By: b.jovica Date: 18 Oktobar 2012, 20:40:27
Siguran postupak protiv kvarenja ukiseljenog kupusa je PRETAKANJE rasola! Prosto se ispusti iz bacve (bureta, kante) i ponovo se nalije tu odakle je izvadjen. Nekada je kupus kiseljen u drvenim bacvama i na dnu je bila uradjena mala cesma gde se moglo ispustiti raso ili samo nasuti koliko je potrebno za konzumaciju. Ko nema kamencugu da pritisne kupus, moze mu posluziti i neka veca flasa ili vise komada u koju se nalije voda i time se pritisne kupus. Inace se kupus pritsce da bi se "isterao" vazduh i da bi normalno bio ispod povrsine vode. Ja licno volim kupus na sve moguce nacine i sirov i ukiseljen, i u varivima i u salatama... :)
Odg: Kiseli kupus By: DakiNS Date: 18 Oktobar 2012, 20:48:14
Može li neko u okolini NS da mi kaže gde da nabavim dooobar kamen za kupus, Kako koji nađem počne se vrlo brzo kruniti, jbg malo škripi pod zubima smiley135 A dosadili mi kanisteri sa vodo , vreće i druge umotvorine.
Odg: Kiseli kupus By: b.jovica Date: 18 Oktobar 2012, 22:40:39
DakiNs moguce da dobar kamen nadjes na sprudovima koji su nasipani u Dunavu.. Nepoznam bas taj kraj i neznam ima li ih tu ali znam da su sprudovi pravljeni sa brodova i da je kamen dovozen sa terena na kojima je kamen tvrdji nego ovaj fruskogorski...
Odg: Kiseli kupus By: Goachild Date: 19 Oktobar 2012, 10:01:12
DakiNS, ako imaš nekoga k'o prolazi pored Drine neka ti donese jedan. Mi kod kuće koristimo jedan "oblutak" od 10 kg. :cheesy: Atestiran, u upotrebi preko 20 god.  :ok: smiley033
Odg: Kiseli kupus By: mailman Date: 19 Oktobar 2012, 18:39:57
ali mora biti oblutak, nikako ovi sto ima na Dunavu taj se svaki kruni
Odg: Kiseli kupus By: DakiNS Date: 19 Oktobar 2012, 20:47:29
Doneo sam i sa Drine beli oblutak ali se krunio. Moj otac je imao kamenu kocku otprilike 30x30 x30 cm nekako je plavičasta bila , ali kada smo selili iz kuće zaboravih je a stajala je van sezone na istom mestu otkada pamtim a sada mi je 53 godine.Nikada se nije krunila a posao fantastično završavala niti se pomerala ni klizila.
Odg: Kiseli kupus By: kviskons Date: 19 Oktobar 2012, 23:13:31
Kocka od turske kaldrme zakon.  :tongue: :tongue:
Odg: Kiseli kupus By: pikeman Date: 20 Oktobar 2012, 16:15:59
Cijedi ga ko kamen kupus... :rolleyes:


Odg: Kiseli kupus By: DakiNS Date: 20 Oktobar 2012, 19:09:54
To je taj pravi brate gde ga nađe?
Odg: Kiseli kupus By: pikeman Date: 20 Oktobar 2012, 19:22:13
Nasleđeni pre par decenija...
Odg: Kiseli kupus By: riboLovacJoca Date: 21 Oktobar 2012, 16:46:19
@dakins
Ukoliko imaš problem sa krunjenjem, dok ne nađeš dobar kamen možeš taj koji se kruni zamotati u plastičnu foliju ili neku kesu. Stim što bi tada verovatno trebalo češće menjati jer ne znam kako koja plastika reaguje na kiselost.

Inače kisleli kupus obožavamo svi u porodici i svake godine keva i baba naprave po manje bure.

Inače, super salata: krupnije iseckan kiseli samo posuti sa tucanom ljutom paprikom. Dobije super šmek.
Uz meso smiley116 smiley116