Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 123456789101112131415161718
Odg: Kiseli kupus By: Hemingway Date: 27 Februar 2014, 17:56:17
He he he Dusko   ..imam i taj  :takoje:  ..al mi taj samo za njenu Ekselenciju "Sarmu"

dok mi je ovaj njemacki sa debelim listovima za kuhanje ...  :ok:
Odg: Kiseli kupus By: Duško58 Date: 27 Februar 2014, 18:03:36
Ovde kod nas u Futogu ima jos jedan nacin kuvanja kupusa sem ovoga sa mesom, slaninom i posebno krompirom. Kiseli kupus se kuva sa pirincem, dimljenim mesom i dimljenom slaninom po izboru vise ili manje masnom, mada ja vise volim u kupusu onu od vrata (graonik) pa jos ako ima i zlezda. Kada bude sve kuvano takav kupus se zaprzava normalnom crvenom zaprskom. Nije los ni prvi nacin kuvanja bez zaprske i pirinca mada ja vise preferiram ovaj sa zaprskom, mozda zato sto podseca na sarmu ali nema mleveno meso.
Odg: Kiseli kupus By: Jeremija Date: 27 Februar 2014, 20:22:07
Citat: Duško58 poslato 27 Februar 2014, 17:40:57
Eeeee treba da Vi probate futoski kiseli kupus. Taj se jede i kuva bez mesa i slanine. :lol:

Ja sam tako jednom krenuo da kupim futoski kupus, odnosno stvorila se prilika na povratku iz Backe palanke. A onda nas je deka na kolima, koji je prodavao, ispreskakao da nemamo pojma, i da ne lupetamo, nego da, kad vec kupujemo od njega, znamo da kupujemo Begecki kupus.

I stvarno je bio bolesno dobar, moja tasta i danas prica o njemu kao o najboljem koji je ikada kiselila, a zena je iz stare Zrenjaninske porodice.

smiley033
Odg: Kiseli kupus By: Duško58 Date: 27 Februar 2014, 20:38:24
Pa to je isti atar i ista sorta kupusa samo sto je Futog daleko vece i poznatije mesto od Begeca, pa se zato i ta sorta kupusa zove futoski kupus. Inace ima prevaranata koji prodaju kojekakve hibride neupucenima sve pod nazivom "futoski kupus". Od skora naziv "futoski kupus" je brendiran i zasticen.
Odg: Kiseli kupus By: DakiNS Date: 28 Februar 2014, 20:00:08
Kolege nije u Futogu sav Futoški kupus, mnogo je i hibrida. Futoški kada se prodaje nude barem 30% skuplji. Glavice se vidno razlikuju. Nisam stručnjak ,ali razlikujem jer Futoški ima glavice malo spljoštene za razliku od hibrida. smiley033
Odg: Kiseli kupus By: Hemingway Date: 28 Februar 2014, 23:25:37
Zasijeces glavicu kupusa i vidis ako su listovi tanki i nema zraka izmedju listova a glavica malo spljostena onda je to ta vrsta Futoskog
ako nije ...skloni prste sa iste i zahvali ... smiley033


inace ovako izgledaju glavice




nemogu da vjerujem da je ova plemenita tema toliko zastarjela ...
zar niko nije kiselio kupus ?...
ja ove godine definitivno ukiselio premalo  :sad:...
imam jos jednu i po glavicu ..
a to cu u Licki Kupus potrositi ..ili da kazem Podvarak ...
jeste da je Post i do Crvenog/velikog Petka se posti .... mi Nedjeljom jedemo meso  :lol:
tako da cu iskoristiti ovu priliku i tako ga jos skuhati dok ga imam ...  smiley033

Odg: Kiseli kupus By: pikeman Date: 11 Oktobar 2015, 21:49:09

Odg: Kiseli kupus By: Hemingway Date: 13 Oktobar 2015, 10:40:25
Doslo vrijeme kupus kiseliti ...
ovaj puta cu vise nego obicno ga ukiseliti ..vece bure sam nabavio ... pa sta bude bude ..  :wink: :smiley:
Odg: Kiseli kupus By: VladimirR Date: 13 Oktobar 2015, 11:15:30
Od sve salate, zimi najviše volim kiseli kupus. Iseckam na poveće kocke, malo začinske slatke paprike, malo ulja (vegetu ne turam) i to sve u kombinaciji sa ovčijom pršutom, starim tvrdim sirom i projom. Naravno pre svega čašica domaće mučenice.
Odg: Kiseli kupus By: ellesar Date: 13 Oktobar 2015, 11:57:00
Dolce vita :cheesy:

Послато са K012 уз помоћ Тапатока


Odg: Kiseli kupus By: VladimirR Date: 23 Novembar 2015, 09:55:15
Ne znam gde da metim ovo pa sam rešio ovde.
Kako je pao prvi sneg, odmah se javila želja za salatom od kiselog kupusa. Pošto nemam svoj, nemam uslove da ostavljam, kupus kupujem u prodavnicama vakumiran i dobar je.
Spremio sam lagani srpski doručak. Vruća proja, kupus salata,  dalmatinski pršut ( ja sam dalmatinski zet, pa sam sa ovim uvek u suficitu) malo zlatiborac kobaje, domaći duvan čvarci i naravno časica domaće mučenice...  :lol:
Moje ćere i gospoja, obožavaju ovakav doručak, a najviše kupus salatu i vruću proju.


Odg: Kiseli kupus By: Sax Date: 23 Novembar 2015, 10:36:11
Vladimire,zasto se tako lose hranis??  Jesi to od mene video? :)
Ja sutra idem da kupim kupus i stavim. Jednostavno,ovo dok je bilo toplo vreme,nije to to....
Da li neko prilikom stavljanja soli ima određenu meru po kilogramu kupusa ili odokativno stavlja da rasol bude slan?
Odg: Kiseli kupus By: slob Date: 23 Novembar 2015, 11:02:49
Ja uvek stavjam 4% (tuzlanske) soli u odnosu na težinu neočišćenog kupusa.  I uvek je dobro. Osim jedanput  kada mi je kupus istrulio. Da li zbog soli, koja nije bila tuzlanska ili zbog samog kupusa, ne znam. Nisam jedini kojem se to ponekad dešava. Biće da je ipak  kupus u pitanju.
Verujem i da bi 3% bilo dovoljno, ali za svaki slučaj....Sa 4% nije preslano.
Ranije sam vadio koren i u njega sipao so, i preko svakog sloja posipao, zatim bi dodao vodu i redovno pretakao svaki dan, dok se ne ukiseli i posle više ne. Međutim sada samo malo izvadim koren, zasečem malo glavice, u krst, naređam kupus što gušće, sa celim gavicam, polovinkama trećinkama i četvrtinkama, kako već treba da bi sve bilo popunjeno, a so rastvorim u vodi kojom prelijem kupus. Pretačem svaki treći dan ili kad mi padne na pamet. Kiselim ga u podrumu koji je pretopao zimi.
Zato čim se ukiseli, iznesem ga na hladnu terasu gde se dalje vrenje prekine. A kada počnu mrazevi stavim ga u termoizolovani orman koji se nalazi na terasi. Da kod jakih i dugih mrazeva ne bi smrzavao.
Odg: Kiseli kupus By: DDj Date: 23 Novembar 2015, 11:04:17
Na kolicinu vode ide 3 do 4% soli.
Odg: Kiseli kupus By: VladimirR Date: 23 Novembar 2015, 11:07:14
Kad ću, ako neću sad.  :lol: Ovako se zimi hranim godinama.
Što se kupusa tiče, dok sam živeo sa roditeljima u kući (momkovao) ja sam uvek ostavljao kupus, to je bio moj posao i kol ko me sećanje služi, mislim da sam na 100kg kupusao ubacivao 4-5 kg. tuzlanske soli.
Sad to ćale radi, pitaću ga. Mada nećeš pogrešiti kako god, poješće se.
Evo dok kucah ovo kolege su odgovorile. Slob, je dao sličan odgovor mome.
Jednom smo stavili neku drugu so, i kupus je propao, od tad samo tuzlanska