Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 123456789101112131415161718
Odg: Kiseli kupus By: DakiNS Date: 21 Oktobar 2012, 19:51:24
Danas sa za vreme lova prilikom prelaska preko pruge pronašao pravi kamen, lepota jedna a i težina prava. Još da ga dobro operem i otkuvam radiće posao. Kod stavljanja kupusa da se kiseli odavno da ne rendam nego stavljam glavice pa oko njih naguram četvrtke da popunim rupe . Ovo radim jer mi je najlepši onako tek izvađen i damo krupno isečen.
Odg: Kiseli kupus By: zex.raseta Date: 03 Novembar 2012, 21:06:11
Ova tema je otišla u temu kamen... :cheesy:....i niko da slika prvu fazu....svi samo pišu o kiselom i kamenu....ovo je početak ciklusa.... :wink:


Odg: Kiseli kupus By: tomislav34 Date: 03 Novembar 2012, 21:20:10
Neko stavlja i zrna kukuruza. Nisam siguran da znam koji je razlog.
Odg: Kiseli kupus By: DakiNS Date: 03 Novembar 2012, 21:31:58
Stavljaju žuti ili crveni kukuruz navodno da dobije lepšu boju na prirodan način.
Odg: Kiseli kupus By: Hemingway Date: 03 Novembar 2012, 21:52:26
Kukuruz se stavlja isto kao i Leblebija iz istog razloga ..naime zbog brzeg kiseljenja kupusa ... ubrzava proces stvaranja kiseline
i same fermentacije..meni se licno nesvidja kad stavim kukuruz onda bude rasol onako kao slinav ...  smiley033
Odg: Kiseli kupus By: ellesar Date: 03 Novembar 2012, 22:38:39
Ja stavim lovor, biber u zrnu i kuruz :cheesy:
Jel` slinavi od kukuruza znaci :shocked: vidis to nisam znao, al posto rasol netrosim, nije mi nesto bitno....operem ga povremeno i aj dalje.
Odg: Kiseli kupus By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 04 Novembar 2012, 08:22:39
Lovor se stavlja radi malo mirisa a kukuruz radi čiste dekoracije  :takoje: i nema veze sničim jer se nestavlja puno i ako se kupus dovoljno nasoli kukuruz nema teorije da smeta ako kada se kupus ukiseli stoji i dalje na toplom počinje truljenje i onda kukuruz čini svoje i još nešto biber u zrnu ide u kiseli kupus naravno u malim količinama smiley033
Odg: Kiseli kupus By: rašo Date: 04 Novembar 2012, 09:55:46
Sutra tek kiselim i ne puno, jer mi svake godine ostane.
Pola narežem tanko za salatu, osolim krupnom morskom solju i stavim u vrećice za zamrzivač. Vrećice izbušim na dosta mjesta čačkalicom i složim na glavice koje sam očistio, izbušio srčiku. Tako složen kupus držim u kući 3-5 dana i tek onda odnesem u podrum i dolijem mlake vode da bude voda 5 prstiju iznad vrećica. Kups pritisnem kamenom, ali nikako vapnencem da nebi dobio gašeni kreč. Slanoću provjeravam svakih par dana i ako treba dosolim vodu. Za 2 tjedna se već izrezani može koristiti za salatu, dinstanje i kuhanje dok glavicam treba oko mjesec dana. Stavim bibera u zrnu, po mogućnosti bijelog, lovorovog lista dok kukuruz ne stavljam. Kad se kupus dovoljno ukiseli stavim vinobran, zaustavim vrenje i takav kupus može stajati godinama.
Odg: Kiseli kupus By: Hemingway Date: 04 Novembar 2012, 11:04:28
Sto se Vinobrana tice ..ja po nekoj zamisli ovako idem ...kad se u Tursiju ili svaku drugu kisel stavlja Vinobran odmah.... tako i sa kiselim kupusom radim ...ja ga stavim odmah i to je to ... kod mene vec sada se rasol osjeti ono pravo  :ok: kao da je vec ukiselit kupus ..medjutim listovi jos prste dok se grizu ... jos malo mu treba  :takoje: smiley038
Odg: Kiseli kupus By: tomislav34 Date: 04 Novembar 2012, 11:10:20
Prvi put čujem da neko stavlja vinobran u kupus. Po meni je to nepotrebno.
Odg: Kiseli kupus By: Tishinchina Date: 04 Novembar 2012, 11:26:22
Vinobran se dodaje leti, kada hocete da sacuvate kupus preko leta, ukoliko vam nije odgovarajuca temperatura u podrumu. U toku zime nema potrebe.
Odg: Kiseli kupus By: miroslav76 Date: 04 Novembar 2012, 11:48:39
E upravo zavrsili stavljanje glavica kupusa tj.na dno bureta stavili nesto ribanca pa onda glavice,posolili i tako stoji do sutra onda sipamo vodu,ne stravljamo nista osim soli (oko 800-900 grama soli na 100 kg kupusa) a pre 1o-tak dana stavljen ribanac,jos malo i bice gotov...
Odg: Kiseli kupus By: Slavic.Blood Date: 04 Novembar 2012, 11:54:17
Kod mene gotov kiseli kupus, juče jeo sarme.  :cool:
Odg: Kiseli kupus By: rašo Date: 04 Novembar 2012, 11:59:59
Citat: Tishinchina poslato 04 Novembar 2012, 11:26:22
Vinobran se dodaje leti, kada hocete da sacuvate kupus preko leta, ukoliko vam nije odgovarajuca temperatura u podrumu. U toku zime nema potrebe.
Vinobran se stavlja da se zaustavi vrenje, isto kao što se stavlja u vino.
Kakva je razlika između ljeta i podruma u kući sa centralnim grijanjem i gdje temperatura u podrumu zimi ne pada nikada ispod 18 C. Ja sam prije mjesec dana jeo kupus ukiseljen lani i koji nije bio prekiseo već isti kakav je bio za Novu godinu. Da nije bilo vinobrana ne bi se pokvario ali bi bio prekiseo. 
Odg: Kiseli kupus By: Tishinchina Date: 04 Novembar 2012, 12:13:38
Znam da nema razlike. Ali ko god ima uslova nece drzati kupus u podrumu sa centralnim. Mi drzimo kupus u sobi stare svapske kuce u kojoj niko ne stanuje i nema naglih oscilacija temperature i bez dodavanja vinobrana kupus bude dobar i jestiv i nakon godinu dana.