Esterhazi gulaš By: Barjak Date: 27 Decembar 2010, 16:23:44
Potrebno 1 kg goveđeg mesa
100 g svinjske masti
1/2 kg crnog luka
3 kašike crvene slatke mlevene paprike
2 čena belog luka
po 1 kašičica majorana i kima
1 kašika paradajz pirea
1 kašika začinjenog sirćeta
1/4 l kisele pavlake
1-2 kašike brašna
so
biber
Za prilog: 1/2 kg kuvanog graška (može iz konzerve)
1 kašika kapra
4 male šargarepe
1 manji koren celera
50 g butera
malo šećera
PripremaGoveđe meso iseći na krupnije komade. Očistiti crni luk i sitno iseckati. Izgnječiti beli luk i dobro promešati sa majoranom i kimom. Luk propržiti na masti, dok ne dobije lepu zlatno žutu boju, dodati mešavinu belog luka, majorana i kima, sve pomešati, pa smanjiti vatru. Dodati slatku mlevenu papriku, odmah naliti sa malo vode, pa staviti meso. Posoliti, pobiberiti, dodati sirće, paradajz pire i naliti sa toliko vode da meso bude sasvim prekriveno. Kuvati na slaboj vatri oko 3 sata, dok meso ne omekša. Skuvati grašak, preliti hladnom vodom i ocediti. Očistiti šargarepe, celerov koren i iseći ih na tanke štapiće. Kuvati kratko u slanoj vodi, izvaditi rešetkastom kašikom, preliti hladnom vodom i ocediti. Pavlaku pomešati sa brašnom, time zgusnuti gulaš i još malo prokuvati. Otopiti buter, dodati oceđeno povrće, začiniti solju, biberom i šećerom, pa malo prodinstati, te umešati i kapar. Pre služenja na gulaš od gore staviti dinstano korenasto povrće, grašak i kapar, pa garnirati prethodno pripremljenim knedlama.
Odg: Esterhazi gulaš By: zex.raseta Date: 27 Decembar 2010, 17:11:54
Sve je OK ! ali nešto mi malo crnog luka
!
I u redu je što ide mast a ne iskon ulje !