Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 1234
Sardina od babuške By: alekspap Date: 24 Novembar 2010, 11:48:22
U naslovu stoji babuška ali može i krupnija deverika i bodorka.

I Čišćenje ribe

Riba se redovno očisti,odseku se glave,sva peraja i rep. Ribu raseći uz kičmu da se dobiju dve polovine(dva fileta). Najbolje su se pokazale ribe veličine 300-400 gr.

II Salamurenje

Fileti se salamure suvim postupkom sa 2-2,2% kuhinjske soli(npr. 5kg očišćenje-100 do 110 gr soli). So se nanosi tako da se više nanosi na deo gde je kičma tj.na mesnatom, a manje na delu gde je koža. Zatim se riba slaže u dublju tepsiju, na kant i to tako da je meso na kožu. Stavi se u frižider(ne mora u frižider,bitno je da ne bude više od 10 stepeni) na 48h.

III Dimljenje i sušenje (ko ima pušnicu)

Posle 48h riba se vadi i pere vodom(ispiramo preostalu so). Fileti se vešaju u pušnicu na na kukice ili kako već zamislite.  Rastojanje ribe od vatre mora biti minimum 1,5 m. Temperatura dima ne sme preći 70 stepeni.
Za dimljenje koristiti bukovo drvo. Vatra se naloži tek pošto se riba ocedi 2-3h.Posle 5-6h vatra se ugasi.
Dimljenje i sušenje je završeno onda kada se na površini pojavi mastan sloj, meso bude zlatno žute boje. Riba se vadi iz pušnice kada se ohladi na spoljnu temperaturu.

IV Filetiranje

Tako dobijene  riblje polutke seku se nožem na odgovarajiću širinu i dužinu, u zavisnosti od tegle tegle. Ako ne želite slagati u tegle riba se složi na kant u dublju tepsiju(peku). Zatim,sipa se ulje(suncokret ili mešavina suncokret maslina)da pokrije u potpunosti ribu,dodaje se biber u zrnu i lovorov list. Riba mora de je potpuno u ulju!
p.s. Lično ribu slažem u peku a ne u tegle,mnogo je lakše izvaditi ceo file a da se ne raspadne.

V Mariniranje

U električni šporet ubace se tegle bez poklopaca/peka i ukjuče grejači na 100-105 stepeni. Grejač mora biti ispravan da bi konstantno održavao temperaturu. Vreme mariniranja od 10-12h(treba obratiti pažnju da se riba ne prepeče). posle,tegle se zatvaraju na toplo i ubacuju u isključenu rernu radi pasterizacije.

VI Čuvanje i upotreba

Riba se čuva u frižideru i sa uljem. Rok upotrebe neograničen. Sa čime i kako ćete jesti moraćete sami da smislite.. :smiley:

p.s. Ko živi u stanu,kao i ja i nema pušnicu,slobodno neka preskoči dimljenje i bez dimljenja bude jako ukusno. Budite svesni da prilikom pečenja u rerni ima dosta jakih mirisa tako da pripremite lepše polovine na vreme. :lol: Meni se najbolje pokazala babuška alisam pravioi od štuke i bilo je super...  :takoje:

Pozdrav i prijatno! smiley033
Odg: Sardina od babuške By: tićo Date: 24 Novembar 2010, 12:04:46
Komšo ovaj recep je extra i ja sam tako pravio i štuku i belu ribu.
Odg: Sardina od babuške By: kviskons Date: 24 Novembar 2010, 12:07:57
Koje sve vrste ribe mogu u sardine?
Odg: Sardina od babuške By: tićo Date: 24 Novembar 2010, 12:09:38
Koje god hoćeš, ali se uglavnom praktikuje bela riba, štuka, šaran... Zavisi šta pecaš i koliko čega hvataš  :wink:
Odg: Sardina od babuške By: alekspap Date: 24 Novembar 2010, 12:16:57
Recept je super! Pogotova sad,dolaze praznici, pa nije loše se pripremiti. Komšo,štuja mi je ubedljivo najbolja. :tongue:
Odg: Sardina od babuške By: ellesar Date: 24 Novembar 2010, 12:25:10

Moze i od bucova,ovi su bili 2 i 3 kile svaki.
Kad imas ovako veliku ribu malo kosti i ostane :takoje:
Od 13 tegli ostalo jos 4,mada porucicu od Medica onih velikih jazeva ako ulovi,pa ajmo opet :cheesy: .
Pravio sam i pastetu od ove dimljene ribe :thumbup:
Odg: Sardina od babuške By: alekspap Date: 24 Novembar 2010, 12:43:02
Da,to je to. Probaj paštetu od ribe iz paprikaša. Moji slabo jedu ribu pa obično ostane. Očistiš od kostiju,sitno samelješ i dodaš senfa i majoneza i dobro izmešaš. Treba pojesti kroz par dana. Malko off topic. :tongue:
Odg: Sardina od babuške By: ellesar Date: 24 Novembar 2010, 12:46:58
Ma da to je recept,samo ja dodam i dinstanog luka i belog luka i malo preprzenog susama,ma da crknes u tome.
Odg: Sardina od babuške By: tićo Date: 24 Novembar 2010, 12:56:48
Holesterol parti  :lol: :lol:
Odg: Sardina od babuške By: TopMix Date: 24 Novembar 2010, 13:18:11
Sardina od babuske? Ja vise volim babusku od sardine! :rolleyes:
Odg: Sardina od babuške By: tićo Date: 24 Novembar 2010, 13:52:00
A šta je to toliko čudno sarnide od babuške  :huh:
Odg: Sardina od babuške By: TopMix Date: 24 Novembar 2010, 13:59:47
Sala mala i igra reci.  :bye:
Recept je  :ok: i vec sam ga printao, zeni za kulinarsku biblioteku.
Odg: Sardina od babuške By: Perisha09 Date: 24 Novembar 2010, 15:07:43
Sardina od bele ribe je prava, mada nisam probao od dimljene, ja jos dodam i dosta povrca sargarepe, bele zeleni, paprike i luka, prste da pojedes  :thumbup:
Odg: Sardina od babuške By: kico Date: 24 Novembar 2010, 18:30:37
probo na taj nacin crvenperke :ok:
Odg: Sardina od babuške By: ellesar Date: 24 Novembar 2010, 22:06:12
Bili mi ljudi iz Sombora,oni isto kazu da uzmu onu smrznutu mesavinu za rusku salatu,pa red ribe,red tog povrca.
Rekose da ce se djorati,ja njima ovu pastetu oni meni tu ribu :ok: