Apatinski paprikaš

Započeo blacky1704, 02 Decembar 2008, 18:31:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

zolja

Ja bez šarančeta od bar 3kg ne kuvam...., a za veće društvo sa sve ženama i decom računam skoro duplo od onog navedenog u Pikemanovom receptu, pošto bukvalno svi muški u društvu jedu za trojicu   :lol:

Greys

Kad vidim slika kotlića, odma ogladnim

pikeman



japaizapa

Kuvalo se sinoc kod prijatelja, sarance od 3,5 kg i bilo je  :ok:



WoodooSale

Evo jedan pokušaj videa, sastavljen je od 3 klipa gde se vide početak, zakuvavanje i završetak krčkanja  :ok:

Imperare sibi maximum imperium est - vladati sobom najveca je vlast

ellesar

Al` lepo pucketa vatrica  :cheesy: :ok:
I have come here too chew bubble gum and kick ass!!!
And i`m all out off bubble gum :) !!!!

mrcko

Ajd i ja da prozborim koju, dok ne zaboravim šta sam i kako zbućko. Danas sam treći put u životu zgotovio paprikaš riblji, ne baš Apatinski, više neku Zemunsko-Apatinsku verziju, mada je osnovni koncept odavde sa foruma. Prvi put sam ga opravio samo od brke (soma), a druga dva puta samo od brkice (šarana). Prvi put je ispao, maltene perfektan  :ok: , prste smo polizali. I bio je slika i prilika onog što je očekivano noć pre kuvanja. E drugi put sam ga već uj*bo. Bio je bistar, tanak, ma fuj, ne želim ni da se setim  :no:. O komentarima ukućana da i ne govorim. Padaju pretnje kako će mi biti onemogućen pristup šporetu, kako sam upropastio finu ribu, da se mešam u babin poso, a ništa neznam i sl. E danas sam ga već momački opravio i ja naravno dobijam hvalospeve, predhodni put ozlojeđene družine  :cheesy:.
Kako sad stvari stoje, čini mi se, neće se skoro pržiti brkica u mojoj kući. Već će se kuvati. Više se pojede, a svarljiviji je. Više se i vina popije..
E sad, ono što sam primetio iz tih par kuvanja je da som zaista pravi razliku u konačnom ugođaju u tanjiru. Prošli put mi je bio bistar i tanak (a i paprika me izgleda izdala), pa sam mu sad naroko luka muški, možda čak i nešto više od potrebnog na tu količinu vode i ribe. Vode ukupno je bilo oko 1,5 l. Plus po dva deci belog vina i paradajzle A šaran oko 2 kg.
Par pitanja za iskusne. Da li može da se pretera sa lukom? I da li može da se pretera sa belim vinom, jer imam utisak (mada se moji ne slažu) da je bio kiseliji više nego što prija mom ukusu? Da li koristite isti recept kad ga zgotovite u kotliću i na šporetu?

pauk

ima ovde kolega koji su iskusniji u kuvanju riblje corbe pa neka me isprave ali ja mislim da si ti preterao u paradajzu
Luk do trecine u odnosu na ribu neces preterati.

ellesar

Moze se preterati u svemu, ako je kiseo, moze biti od paradajza, a moze i od vina. Na tu količinu ribe 2 decilitra paradajza je previše, prepolovi komotno i vino takođe.
Što se tiče vode, max. 1,5 litar na kilu ribe je ok, ako staviš manje biće gušći. To je svakome po volji. Riba je kuvana u 15 -20 minuta.
Tanak može biti iz par razloga.... zbog ribe nekad...jednostavno nema u sebi ono što treba. Onda luk nekad zariba, ne raskuva se opšte. Onda tvrda voda....paprika se ne raskuva. Paprika nekad bude loša ne rasskuva se. Na sve to treba obratiti pažnju.

Za šporet neznam, nikad ga nisam pravio na šporetu  :cheesy: ali znam da šporet ne može da postigne temperaturu kao vatra, zato kuva jako sporo, zato ti paše manje vode.
I have come here too chew bubble gum and kick ass!!!
And i`m all out off bubble gum :) !!!!

didapatak


..ne možeš od praseta praviti kulen..pa ni od nezrelog šarana fiš..bez ljuske minimum 2,25 kg..divljak min 3 kg..poslije mrijesta(kad je tanak) povećaj za 20 posto kilažu....
.. smiley033
..ako su manji smanji vodu..ili dodaj soma,bika..temeljac..
...daj Bože da uhvatim bar jednom tako veliku ribu da ne moram više lagati..
..koliko čovjek konje voli toliko mu duša vrijedi..

mrcko

Hvala Vam na ovim majstorskim savetima  smiley033 Sledeći put ću više da povedem računa o tim detaljima, mada ima ona "treba da skuvaš sto puta, da bi znao..". 
Jbg. sad mi dođe da ga montiram ponovo! Al neću, misliće da koristim kakve travke pobrljavke.. Dosad se nisam suviše guzio po kuhinji. Nek se malo užele. Mogo bi za promenu jednu riblju čorbu   :rolleyes:

ellesar



Uh, ali je bio dobar! Vrhunski!!! Našao nenormalnu papriku :eek:
I have come here too chew bubble gum and kick ass!!!
And i`m all out off bubble gum :) !!!!

smuki

 :lol: Još samo da je riba bila dobra  smiley049


sto mos danas ostavi za sutra

mrcko

Meni papaja nikad nije problem. Koristim Kohut-ovu iz Kisača za kobaje, kulenje i ostalo, već dosta godina. Al mi problem izgleda sve ostal  :sad:
Elesar mi pustio buvu, sa'ću i ja ovi dana....

WoodooSale

Paprikaš u 6 fotografija  :ok:

Imperare sibi maximum imperium est - vladati sobom najveca je vlast

Teme sličnog naslova (8)

370

Odgovora: 31
Pregleda: 35340

21296

Odgovora: 3
Pregleda: 5243

8648

Započeo profesor


Odgovora: 53
Pregleda: 32530

10654

Odgovora: 13
Pregleda: 8323