TOPfish Free Time
Smuki Mrdalice Preston_Innovations
PKVM sistemi Formax Store
Carp Mania - sve za takmicarski i rekreativni ribolov Enter Fishing Shop Sportski RIBOLOV - Prodavnica | Ribolovacka oprema
Vodomar.rs D.A.M.rs - prodaja ribolovacke opreme nemackog proizvodjaca DAM

Autor Tema: Jezero Očaga  (Pročitano 1244 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže GoachildTopic starter

  • Global Moderator
  • Dunavski Vuk
  • *
  • Vuk od: Jun 2009
  • Poruke: 4,489
  • Lokacija: Novi Beograd
  • 11070
    • http://www.wickedforest.org/
Jezero Očaga
« poslato: 27 Jun 2012, 08:47:55 »
Jezero Očaga


Jezero Očaga nalazi se na teritoriji opštine Lazarevac, i jedno je od najatraktivnijih sportsko rekreativnih centara i jezera Beograda.
Lazarevac se graniči sa Barajevom i slovi za jednu od bogatijih beogradskih opština. Površinski kop lignita "Kolubara" koji se ovde nalazi, odužuje se građanima Lazarevca za površinsku devastaciju, uglavnom ulaganjem u infrastrukturu opštine. Tako je nastao i redovno se  održava,  jezero "Očaga".  Nalazi se na šezdesetom kilometru od Beograda, sa desne strane Ibarske magistrale, na mestu gde se skreće prema centru Lazarevca...
Već po uređenosti i prostranosti parking prostora, vidi se da se ovo jezero pametno i odgovorno koristi. Nije ni čudo ako se zna da u letnjim mesecima jezero svakodnevno posete  hiljade Lazarevčana a i putnika namernika sa magistrale.


Jezero se snabdeva izvorskom vodom koja se svakodnevno filtrira savremenim uređajima. Kvalitet  vode se redovno kontroliše i ispunjava sve uslove kvaliteta rečnih voda koje se koriste za kupanje i sportove na vodi.  Oko celog jezera nalazi se staza za šetnju, a u jednom delu nalazi se šljunkovita plaža. Zelene površine uvek su besprekorno uređene a oko velikih hrastova napravljene su cvetne rondele.  Jezero krasi i veštački gejzir za čiju su izradu zbog promenljivog nivoa vode primenjena atipična rešenja. Ovde možete igrati vaterpolo i košarku u vodi ali su urađeni i tereni za odobojku na pesku,  mali fudbal na travi, plato za kulturne manifestacije.  Za najmladje postoji i posebno igralište napravljeno od prirodnih materijala.
Oko jezera postoje i klupe sa stolovima, ali predah možete napraviti i u hladu velikih hrastova gde se nalazi restoran sa dobrom ponudom i baštom na obali jezera.
Postoje i dve skakaonice sa po tri nivoa a najveća atrakciju za decu i mlade je ipak,  tobogan. Sa zalaskom sunca ne prestaju aktivnosti na jezeru - dobro osvetljenje omogućava organizovanje koncerata, zabava i drugih manifestacija. Uglavnom su posetioci Očage stanovnici Lazarevca i okolnih opština, ali bi ovo jezero svojom ponudom moglo obogatiti turističku ponudu Beograda i privući i turiste iz cele Srbije.

Iako u Očagi sa kupačima plivaju i ribe od onih najmanjih do kapitalnih primeraka amura, pecanje na ovom jezeru nije moguće. Ovde ribe postoje samo radi ravnoteže eko sistema, a ribolvci svoj mir mogu pronaći sa druge strane ograde, u jezeru Stara Očaga.

U jezeru koje više liči kanal ima brojnih primeraka šarana i amura i pravo je čudo kako ribočuvarska služba ovde radi, obzirom da ova poribljena voda nije ograđena. Pored plemenitih vrsta, ovde u izobilju ima i bele ribe - babuške, deverike, bodorke a ribolovci su na sebi svojstven način sredili pecaroška mesta. Kako sami kažu, gotovo svi se medjusobno poznaju i tačno znaju ko gde peca, koje je mesto čije.
Sve u svemu, velika je šteta što beogradjani iz centra grada uglavnom ne znaju da u Lazarevcu postoji jedan ovako dobro organizovan sportsko rekreacioni centar – idealno mesto za porodični izlet.

Ocaga.mp4
 List Ribolov Spin & Fly Ribolovacka oprema - prodavnica Marketing